2013. szeptember 25., szerda - Győrffy Eszter Nyomtat Elküld Olvasási nézet

Mennél vagy maradnál? - az elvándorlás lélektana

A hétvégén az M1 csatorna "MAGYARORSZÁG, SZERETLEK!" címmel húsz órán keresztül mutatja be mindenazt, amiért jó itthon maradni és élni. A progam célja az is, hogy a külföldre szakadt honfitársainkat hazacsábítsa, ha mást nem, egy hétvégére. A PROMISSZ, mint egyetemi misszió sem térhet ki az elől, hogy A menjünk vagy maradjunk? kérdésével ne foglalkozzon, ha ez foglalkoztatja a fiatalokat.

Szeptember 30-án 17 órától találkozunk a PÚDER Bárszínházban, hogy erről beszélgessünk, dr KISS Paszkál, az ELTE tanszékvezető docensével.

Ezen a hétvégén (szeptember 28-29) az M1 csatorna "MAGYARORSZÁG, SZERETLEK!" címmel húsz órán keresztül mutatja be mindenazt, amiért jó itthon maradni és élni. Nem titkolt célja a progamnak az is, hogy a külföldre szakadt honfitársainkat is hazacsábítsa, ha mást nem egy hétvégére.

A kérdés egyre égetőbb: a sajtóban legalább olyan erősek azok a hangok, hogy "menjen, aki csak teheti, s majd az utolsó kapcsolja le a villanyt"; mint az, hogy bűntudatod legyen, ha csak tanulni (ösztöndíjasként) elhagyod az országot. Ez a kérdés, hogy "menjek vagy maradjak?" talán legerősebben az egyetemisták között merül fel. Ösztöndíjak, kutatási lehetőségek, illetve a tandíjra a nyári munkalehetőség mind vonzza őket. Ez jól van így. Ezekkel jó élni. De vajon csak az anyagi, tanulási motivációink vannak a döntés meghozatalában?! Csak ezek kellenek, hogy vezessenek? dr. Kiss Paszkál munkatársaival ezt kutatja, hogy valójában milyen személyes motívumok és célok, milyen társadalmi nézetek állhatnak a külföldi tanulmányi, munkavállalási tervek hátterében? Izgalmas lehet azzal szembesülni, hogy a migrációs tervek hátterében a pszichológiai hatóerők, személyes és kapcsolati erőforrások és társadalmi nézetek milyen kölcsönhatásban fejtik ki hatásukat. Ez a beszélgetés segíthet abban is, hogy szembesüljünk azzal, hogy tényleg menni akarunk? Ha igen, végleg? Vagy mennyi időre érdemes menni? Hogyan viselhetem el a honvágyat?

Ezekről beszélgethetünk, illetve tehetünk fel kérdéseket 2013. szeptember 30-án a Púder Bárszínházban (1092 Ráday utca 8.) 17 órától a PROMISSZ egyetemistáknak szóló beszélgetés-sorozatának első alkalmán.

 

 

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 8, összesen: 268967

  • 2024. július 22., hétfő

    A református főkapitány, hídvégi Nemes János életébe és imádságaiba enged bepillantást 17. századi naplója.
  • 2024. július 19., péntek

    Megszólalásig hasonlít egymásra a ráckevei és a tiszakécskei templom. Mi most megkerestük a templomtestvérek gyülekezeteit.
  • 2024. július 18., csütörtök

    Mindannyiunknak van lelki öröksége, ami meghatározza hívő életünk mindennapjait. A szembenézés ideje, ha a hétköznapok ízetlenné válnak. Molnár Sándor...
  • 2024. július 18., csütörtök

    Lelkészek és egyházi munkatársak számára rendezett közös elcsendesedést a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa
  • 2024. július 18., csütörtök

    A tahi lelkészhét központi témája ezúttal a keresztyén reménység volt.
  • 2024. július 17., szerda

    A növekedés nem nagy csodák eredménye, hanem apró, hétköznapi lépéseké – tapasztalták meg a délegyházi reformátusok, akik a bizonytalan jövőre is mert...
  • 2024. július 16., kedd

    Mitől él az Ige? Sorozatunkban személyes válaszokat keresünk a nehezen megfogható kérdésre. Ezúttal Veres Sándor, a Dunamelléki Egyházkerület főgondno...
  • 2024. július 15., hétfő

    Átadták a Monorierdői Református Egyházközség Erdei Csillagfény Református Bölcsődéjét, mely szeptembertől 28 gyermek ellátását teszi lehetővé.
  • 2024. július 15., hétfő

    Bagyó Sándorral, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnökével beszélgettünk: nem könnyed nyári olvasmány.
  • 2024. július 11., csütörtök

    A meddőség talajából is születhet valami szép, valami új, valami maradandó. Muzslai-Bízik Hannával beszélgettünk.