Nyomtat Elküld Olvasási nézet

A harmadik, aki velünk van

 

Prédikátor 4:9-14, 2Mózes 33: 12-17
Máté 18:20


A Prédikátor egyrészt Isten Lelke által látja azt, hogy nem jó az embernek egyedül lenni, szüksége van segítő társra. Másrészt meglátja azt is, hogy az emberi kapcsolatok mégsem elegendőek a számunkra. Két emberről beszél, akik segítik, erősítik egymást. De mégis azt mondja: a hármas fonál egyhamar nem szakad el. A kettő az ember, a harmadik maga Isten.

Szükséged van egy másik emberre. De éppen úgy szükséged van Istenre is. A teremtéskor a sorrend fordított volt. Először volt az embernek Isten, és utána kapta embertársát. Azután megfordult a sorrend: előbb kapunk emberi segítőtársat: édesanyánkat, édesapánkat, testvéreinket. És utána találjuk meg életutunkon Istenünket.

Van egy nagyon jó humorú film, az Apádra ütök, Robert De Niroval, aki egy lányát féltő apát játszik. Az apa a család körül meghúzta a bizalom körét, és mindenki más ki van abból zárva. Nagy nehézségek árán tud lánya vőlegénye bekerülni ebbe.

Nem ugyanígy teszünk-e mi is, amikor a bizalom körünkbe csak embereket fogadunk be? Mennyei Urunkat pedig kizárjuk ebből. Mennyire fontossá tud lenni egy ember a számunkra, hogy nélküle el sem tudjuk képzelni az életünket.

Szokták mondani, hogy az ember társas lény. De a társ alatt jobbára csak egy másik embert, családot, barátokat, közösséget értenek. Isten története a Bibliában pedig éppen annak a története, hogy Isten a családunknál is fontosabb társunk az életünk útján. Sőt. Ő lenne igazából a vezetőnk.

Egy családi életről szóló könyvben láttam rajzokat arról, hogy milyen típusú családdá lehetünk, ha nem követjük lelki társunkat Jézust a családban. Az első képen családi jelent, a család neve: diktátor. Az apa egy fotelben ül, feje fölött korona, újságot olvas, felesége habos sört és szendvicset hoz neki tálcán, a gyerekek parancsait lesve ülnek körülötte.

Második kép: papucshős. Az anya hatalmas bevásárló kosarakat cipel, és még a férjét is viszi a hátán, aki ott gondtalanul bölcselkedik, miközben az asszony majd megszakad. A gyerekek ráncigálják az anya ruháját, mindent tőle kérnek.

Harmadik kép: anyakirálynő. Az anya ül a tűzhelyen, koronával a fején és fakanál jogarral a kezében. Az apa lábai előtt hever, a gyerekek is elé járulnak és várják parancsait.

Negyedik: gyermekbálvány. Egy szem gyermek játékpolca talapzatán állva szülei fölé magaslik, akik lesik minden kívánságát, és mindenben kiszolgálják.
Ötödik: Marionett mester. Egy anyósnak látszó személy kezével irányítja a marionett bábként mozgó házaspárt.

Hatodik: egyenlősdi. Apa és anya között elmosódnak a különbségek. Apa kezében is fakanál, derekán kötény, ahogy anyának. A fiú és lány gyerek pedig elbizonytalanodnak, most hogyan kell férfinak és nőnek lenni.

Hetedik kép: Széthúzó család. Két sziget. Közöttük tenger. Egyiken anya vasal, a másikon apa az íróasztalnál dolgozik. A gyerekek pedig egy csónakkal a kettő között ingáznának, de mind a kettőhöz oda a csónakjuk, így középen vesztegelnek.

Az utolsó kép: Bibliai család. Ezen a család előtt egy alig látható alak halad, vezetve őket, mint pásztor a nyáját. Utána lépdel az apa, nála szintén pásztorbot. Az apa mögött a gyerekek, és az anya kitárt karjával óvva védve megy mögöttük, és terelgeti őket.

Isten jelenléte, velünk lakozása hozza egyensúlyba, segíti helyére kerülni az emberekkel való közös életünket. Jézus nem csak arról beszél, hogy legyetek együtt szeretetben, hanem azt mondja: legyetek együtt velem is. Az én nevemben is legyetek együtt. Amikor együtt vagytok, hadd legyek ott én is köztetek Szentlelkemmel, hogy áldást adjak, hogy segítsek megtalálni az utat egymáshoz.

Erre is vonatkozik: „Nélkülem semmit nem cselekedhettek.” De mi szinte mindent nélküle akarunk. Csak egymással, mi emberek, vagy azután már egymással sem.

Az életünk útjának sok olyan része van, amin csak Jézus vezetésével tudunk épségben áthaladni. Mert nekünk az örök életbe kell és lehet megérkezni. Megtisztulni a hamisságtól, a bűntől, önmagunk és mások becsapásától, kinyílni a menny felé, megtalálni a szoros kaput, ami az életre visz, és célba érni Istenhez.

Isten megkérdezi tőled is: „Megnyugtat téged, ha az orcám megy veletek?” Mondhatod te is Mózessel együtt: „Ha nem jön velünk a te orcád, akkor ne is vigyél tovább bennünket!”. És akkor ő így válaszol: „Megteszem ezt is, amiről beszéltél, mert elnyerted jóindulatomat, és név szerint ismerlek téged.”

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 42, összesen: 261093

  • 2024. április 22., hétfő

    „Az esperesi szolgálat nem plecsni, nem kitüntetés, hanem lehetőség a szolgálatra.” Beiktatták Kovács Gergely esperest a Budapest-Déli Református Egyh...
  • 2024. április 21., vasárnap

    Közelebb a teremtett világhoz, közelebb egymáshoz, közelebb az Ige megéléséhez. A Gyökössy Intézet a lelkészeket hívja ki a mindennapok terhei közül. ...
  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.
  • 2024. április 15., hétfő

    Alkohol- és drogfüggőségből szabadult srácok, közös munkájuk biztonságos közeget teremt számukra a reintegráció felé vezető úton.
  • 2024. április 15., hétfő

    Újraalapításának 30. évfordulójáért adott hálát a Kecskeméti Református Általános Iskola vasárnap.
  • 2024. április 12., péntek

    Százhúsz lelkész és missziói munkás találkozott a Káposztásmegyeri Református Gyülekezetben tartott Nagy-Budapesti Missziói Konferencián.
  • 2024. április 10., szerda

    Költészet napja alkalmából a tükrök fontosságáról és a férfivá nevelésről beszélgettünk Hajdúné Tóth Lívia, lovasberényi hittanoktatóval, lelkipásztor...