Nyomtat Elküld Olvasási nézet

Isten meg akar áldani

5Mózes 28:1-14
4Mózes 6,22-27
Névnapomra kaptam sms-ben az ároni áldást valakitől. Isten kérte az ószövetségi papoktól, hogy így áldják meg Izrael fiait. Ez azt jelenti, hogy Isten ezeket meg is szeretné nekünk adni, ezekkel meg akar ajándékozni minket. Ezért mondta annak idején, és ezeket kéri a lelkipásztor azóta is az istentisztelet végén a templomban jelenlevőkre.
6 kérés, ugyanakkor biztatás van benne: áldjon meg, őrizzen meg, ragyogtassa rád arcát, könyörüljön rajtad, fordítsa feléd arcát, adjon békességet.
Isten először tehát meg szeretne áldani bennünket. Isten első szava a teremtés befejezése után az áldás volt: „Szaporodjatok, sokasodjatok, töltsétek be és hódítsátok meg a földet. Uralkodjatok a tenger halain, az ég madarain, és a földön mozgó minden élőlényen.” (1Móz 1:28-29) Itt az uralkodás azt jelenti, hogy legyetek felelős gondozói, őrzői a világnak. A meghódítás pedig arra vonatkozik, lakjátok be, a tiétek, éljetek ajándékaival, örüljetek mindannak, ami magába rejt. Ezt az első áldását Istennek a bűn által fertőzött szív mennyire félreérti: zsákmányold ki, az utolsó cseppig nyerd ki belőle amíg ki nem merül. Tedd élvezeteid forrásává, aki kapja marja. Ameddig tart, addig fogyaszd. Az áldást el lehet veszíteni, de Isten kegyelméből újra meg lehet kapni.
Istenünket úgy ismerjük meg a Szentírásból, mint aki azt szeretné, hogy áldott emberek legyünk. Áldó kezét állandóan felettünk tartja. Szinte lesi az alkalmat, hogy mikor tud részesíteni valami áldásban. De sokszor ennek a mi szívünk, a mi gondolkodásunk az egyedüli akadálya. Isten az Édenkerten járt, olvassuk a Bibliában. Azért, hogy az örök élet minden áldását kiárassza az emberre. És mit tett az ember? Elrejtőzött Isten elől. Már nem bízott benne, abban, hogy ez az egész áldás dolog működik. Ő maga akarta kezébe venni az életét. Megszerezni az áldást. De az áldást nem lehet megszerezni, csak elfogadni, csak megkapni.
Jákób mindent megtett, hogy megszerezze, még csalt is. Testvérének, Ézsaunak adta ki magát, és vak apjától, Izsáktól így kényszerítette ki, hogy őt áldja meg. De amikor a gazda, akinek szolgált be akarta csapni, Jákób ezt mondta neki: „Ha atyám Istene, Ábrahám Istene és Izsák félelmetes Istene velem nem lett volna, akkor most üres kézzel bocsátanál el. Isten azonban látta nyomorúságomat és kezem munkáját” (1Móz 31,42)
Útban hazafelé, a sok báránnyal, nagy családjával, amivel Isten áldó keze ajándékozott neki, már tudta, hogy csak Istentől kérheti. Ezért tusakodott egész éjjel imában, hogy abban is legyen vele Isten, hogy a bátyával ki tudjon békülni. Érezte magában a félelmet a bátyjától, nagyon félt ettől a találkozástól. És Isten ezt is megadta neki.
Kit nevez áldottnak a Szentírás? Milyen módon kaphatunk áldást Istentől? Néhány példából ezt jól megérthetjük.
Előbb a hölgyek (a héten volt nőnap – Isten éltesse benneteket, nőtestvérek!)
Áldottként beszél Isten Igéje egy asszonyról, Jáélről, aki a népét nyomorgató, pusztító hadvezérnek álmában átütötte egy sátorcövekkel a halántékát. Durva dolog, de értsük úgy, áldott az az ember, aki megharcolja a maga harcát. Bizony sok kemény harcot kell vívni a nőknek. Is A gyermekszülés, -nevelés, mellette munka, sok aggódás, gondoskodás. Nem lehet egy nő puhány. Ezért viselik a náthát is nagyobb méltósággal, mint a férfiak – ezt az orrcsepp reklámból tudjuk, nem a Bibliából :) Áldott vagy hát, ha a harcodat megvívod, Isten veled van.
Egy másik asszony, Abigail, látva, hogy férje elutasítja a csapatának élelmet kérő Dávidot, 500 kenyeret süttetett, és vizet vitt nekik, és bocsánatot kért férje helyett is. Dávid ezért ezt mondta neki: „Áldott a te okosságod, és áldott vagy te magad is, mert megakadályoztál ma a vérontásban és abban, hogy én magam álljak bosszút. Bizony, az élő Úrra, Izráel Istenére mondom, aki visszatartott attól, hogy rosszat tegyek veled: ha nem jössz elém sietve, akkor reggelre egyetlen férfi sem maradt volna Nábál házában!” (1Sám 25,33-34) Abigail alázatával lett áldott, mert megóvta Dávidot a vérontástól. Áldott vagy hát, ha alázatoddal másokat megbékítesz.
Néha nem is te hordozod az áldást, hanem valaki a környezetedben. Ne legyünk irigyek, örüljünk neki! Azt olvassuk, hogy az egyiptomi Potifárt, Istenben bízó rabszolgája, József miatt áldotta meg Isten. Felvirágzott a gazdasága, mert volt valaki, aki át tudta venni Istentől amit Ő adni akart. Lábánt, aki nagy gazda volt, a szolgálatába szegődő Jákób miatt áldotta meg Isten.
Ábrahám szolgája, akit elküldött gazdája, hogy fiának feleséget hozzon, imádkozva készült erre a küldetésre. Imádkozva bízta Istenre az egész ügyet, amiben eljárt. És ezt érezte rajta a kiválasztott lány családja, és ezt mondták: „Hiszen az Úr áldott embere vagy te!” (1Móz 26,29) Ha imádkozva Istenre bízzuk ügyünket, életünket, áldása ki tud ránk áradni.
Áldottnak mondja még a Biblia azt, aki maga is megáld másokat vagy aki kenyeret ad az éhezőnek.
Még kettőt szeretnék kiemelni. Az Úr házából áldás árad. Ez az egyik. A templom, Isten nevében együtt lenni, Isten népéhez tartozni, ebből áldás árad ki: Zsolt 118:24
A másik, utolsó. Ezt olvassuk az 1 Kor 10:16-ban: „Az áldás pohara, amelyet megáldunk, nem Krisztus vérével való közösségünk-e? A kenyér, amelyet megtörünk, nem Krisztus testével való közösségünk-e?”. Isten áldása a leggazdagabban, mindenek fölötti mértékben Urunk, Jézusban árad ki az életünkre. Őbenne nyer áldást a föld minden nemzettsége. Önmagát adja nekünk, testét és vérét. Ezért áldotta meg a kenyeret és bort, amikor az utolsó vacsorán tanítványainak adta. Ez Isten végső, legnagyobb, mindenki számára elkészített áldása. Vegyétek, egyétek. Ez az új szövetség. Az áldásé, az örök életé. Amit az édenben elveszítettünk, Jézusban nyerjük vissza.
Tehát Isten folyton áldó kezét nyújtja életünk felé. Mit tegyünk, hogy kiáradjon ránk áldása? Ne adjuk fel, harcoljuk meg harcunkat, mint Jáél. Alázatban és szelídségben legyünk indulatok lecsillapítói. Örüljünk, mert Isten ad olyan embert a környezetünkben, aki által elérhet hozzánk áldása, ha mi gyengék, elesettek is vagyunk. Imádkozzunk, bízzuk ügyünket Istenre. Kérjünk mások életére is áldást. Segítsünk másokon. Gyakoroljuk az Úr házában az istentiszteletet. És a legfontosabb, ami mindent egybefoglal: Urunk Jézus áldozatát, lelki áldását kérjük az életünkre minden nap. Hogy ő állítsa helyre az örök élet elveszett áldását bennünk. Ámen.



Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 30, összesen: 261081

  • 2024. április 22., hétfő

    „Az esperesi szolgálat nem plecsni, nem kitüntetés, hanem lehetőség a szolgálatra.” Beiktatták Kovács Gergely esperest a Budapest-Déli Református Egyh...
  • 2024. április 21., vasárnap

    Közelebb a teremtett világhoz, közelebb egymáshoz, közelebb az Ige megéléséhez. A Gyökössy Intézet a lelkészeket hívja ki a mindennapok terhei közül. ...
  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.
  • 2024. április 15., hétfő

    Alkohol- és drogfüggőségből szabadult srácok, közös munkájuk biztonságos közeget teremt számukra a reintegráció felé vezető úton.
  • 2024. április 15., hétfő

    Újraalapításának 30. évfordulójáért adott hálát a Kecskeméti Református Általános Iskola vasárnap.
  • 2024. április 12., péntek

    Százhúsz lelkész és missziói munkás találkozott a Káposztásmegyeri Református Gyülekezetben tartott Nagy-Budapesti Missziói Konferencián.
  • 2024. április 10., szerda

    Költészet napja alkalmából a tükrök fontosságáról és a férfivá nevelésről beszélgettünk Hajdúné Tóth Lívia, lovasberényi hittanoktatóval, lelkipásztor...