Nyomtat Elküld Olvasási nézet

KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS

Református Értékeket Megőrző Alapítvány
Zalaegerszeg, Zárda u. 2.
Tel.: (92)596-969
Közhasznúsági jelentés
Beszámoló a Református Értékeket Megőrző Alapítvány közhasznú tevékenységéről
A zalaegerszegi székhelyű Református Értékeket Megőrző Alapítvány közhasznúsági tevékenységéről szóló alábbi jelentést az alapítvány kuratóriuma megtárgyalta, és 2008. március 30-án tartott gyűlésének 1. sz. határozatával elfogadta. A pénzügyi jelentést pedig 2. számú határozatával fogadta el.

A zalaegerszegi székhelyű Református Értékeket Megőrző Alapítvány alapítása óta (1991) folytatja az alapító okiratban foglalt és szabályozott tevékenységét.

2007-ben


  • alapítvány az SZJA 1%-ból 654 000,– Ft. támogatásban részesült

  • központi költségvetési szervtől, elkülönített állami pénzalaptól, helyi önkormányzattól, kisebbségi települési önkormányzattól, települési önkormányzatok társulásától, és ezek szerveitől támogatást nem kapott

  • Alapítványunk ingatlan vagyonnal nem rendelkezik, követelése és tartozása nincs

  • a tisztségviselők tevékenységükért juttatásban nem részesültek

  • az alapítvány közvetlen politikai tevékenységet nem folytat, pártoktól független és azoknak anyagi támogatást nem nyújt, országgyűlési képviselői, megyei önkormányzati választáson jelöltet nem állít.


1.) Szervezeti tevékenység
A Református Értékeket Megőrző Alapítvány 2007-ben tevékenységét az alapító okiratban foglaltak szerint végezte. Kuratórium 2007-ben két alkalommal ülésezett. Az ülésekről jegyzőkönyv készült.

Alapítvány kuratóriuma 11 tagú. Kuratórium megállapítja, hogy az alapító tagok száma az alapítás időpontjában 37 fő volt.

A Református Értékeket Megőrző Alapítvány alapítói teljes egyhangú döntéssel megállapította, hogy az alapítvány jogi képviselője Török Zoltán, a kuratórium elnöke. A bankszámla feletti rendelkezés jogával Török Zoltán mellett Dóra Jánost és Horváth Lászlót ruházták fel az alapítók. Török Zoltán mellett, vele egyidejűleg a képviseleti joggal felruházott tagok közül bármelyik személy gyakorolhatja.

A Kuratórium az alapítókkal egyetértésben döntött a 2007. évi feladatokról. A 2007. évben egyhangú döntéssel a kulturális rendezvények megtartása mellett döntött a templom belsejéhez illő bútorzat készíttetéséről.

Kuratórium határozott arról, hogy az alapító okiratban foglaltak szerint szervezi tevékenységét, és anyagilag felkészül egy jelentősebb terv megvalósítására.


2.) Közhasznú tevékenység ismertetése
Az alapítvány keretein belül a Kuratórium irányítása mellett közhasznú tevékenységét 3 területen fejtette ki.

  1. Az épített örökség megóvása keretében a városi védettség alatt lévő református templom további felújításával egyetértett, és meghatározott összeggel kívánja támogatni.

  2. A kulturális értékek közvetítése területén komolyzenei hangversenyeket tartottunk.
    Az egyházi ének és zene vasárnapján, az úgynevezett "Cantate vasárnapon- az alapítvány szervezésében hangversenyt rendeztünk az Őrségi Református Egyházmegye énekkarainak részvételével.

  3. Szociális tevékenység területén:
    Alapítványunk tevékenysége keretében pénzbeli támogatást nem végzett. Az alapítvány pénzbeli szolgáltatást abban az értelemben végzett, hogy az alapítvány szervezésében működő csoportok számára a helyiségek fűtését alapítványi fedezetből biztosította 344 000,– Ft. összeggel.

    Az Alapítvány keretében és szervezésében, gondozásában működik a beteglátogató csoport. Évek óta heti rendszerességgel látogatják a Megyei Kórház Szívsebészeti Osztályán fekvő betegeket. Tevékenységüket a város elismerő oklevéllel jutalmazta.

    A "Kékkereszt csoport- 13. éve működik. Tevékenységét megkülönböztetés nélkül végzi a gyógyult és gyógyulást kereső alkoholbetegek között. Az Alapítvány a rendszeres alkalmak kiadásait, a termek fűtését vállalja.

    Az Alapítvány 2007-bn Parkinzonos betegek csoport-összejövetelire termet biztosított és azok költségeit fedezte. A Forrás Klub betegei részére rendszeres összejöveteli lehetőséget biztosított. Az Alapítvány tevékenységéről az alapító tagokat és szélesebb körben a református egyházközség tagjait kuratórium levél útján rendszeresen tájékoztatta.

    A közösségi élet ápolására 2006. januárjától fiatal szülők és kisgyermekeik számára rendszeres találkozási lehetőséget szerveztünk, melynek helyszínéül szolgáló helyiségek fenntartását az alapítvány biztosítja.

    Az alapítvány keretében megvalósuló szociális tevékenységet az alapítók és mások önkéntes tevékenységként térítésmentesen végzik.


Az Alapítvány által szervezett kulturális rendezvényeket a református egyházközség keretein belül, az egyházközség templomában és nagytermében tartottuk meg. A komolyzenei hangversenyeket az egyházközség és a város érdeklődő tagjai számára szerveztük. A fellépő művészek művészi tevékenységüket anyagi támogatás nélkül, jótékonysági céllal végezték. A kulturális rendezvények során bevétel nem képződött, mert rendezvényeink közösségépítő, értéket közvetítő alkalmak voltak. Belépődíjat nem szedtünk.

Az alapítvány gondozásában minden hónap első vasárnapjára "Őrségben- címmel egyházközségi újságot jelentetünk meg 150 példányban.

Alapítvány a református egyházközség termeiben folyó hitoktatás, ifjúsági összejövetelek, csoportok, közösségek alkalmaira egész évben biztosította a termek fűtését.

A zalaegerszegi székhelyű Református Értékeket Megőrző Alapítvány református szellemi és tárgyi értékeit őrizte, védte, és szolgálta. Közösségteremtő alkalmaival az összetartozás érzését erősítette.

Az Alapítvány Kuratóriuma változatlanul tiszteletben tartotta és támogatta az alapítók azon szándékát, hogy az alapítvány értéket mentsen és teremtsen. A 2007. évben is ezeket a szempontokat tartotta szem előtt a Kuratórium. Az épített és tárgyi értékek mellett fontosnak tartotta a szellemi és lelki értékek ápolását. Az épített örökség megóvása mellett, a Kuratórium fontosnak tartotta azoknak az értékeknek a védelmét, és gyarapítását, melyek közösséget teremtenek és ápolnak.

Alapítvány a Kuratórium irányítása mellett az alapító okiratban foglaltak szerint, az alapítók egyetértésével folytatni kívánja értékmegőrző, értékteremtő tevékenységét.

Az Adó és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal értesítése értelmében az adófizető magánszemélyek egy része alapítványunkat jelölte meg kedvezményezettként. Az adózók által felajánlott összeg 654 000,– Ft. A felajánlott összeget az alapítvány 2007-ben nem használta fel, a Református Értékeket Megőrző Alapítvány számláján elkülönítve lekötött betétben rendelkezésre áll.

Zalaegerszeg, 2008. március 30.

(Török Zoltán)
kuratóriumi elnök


A közhasznúsági jelentést a Zala Megyei Főügyészség észrevétele alapján kiegészítettük, melyet a Református Értékeket Megőrző Alapítvány kuratóriuma 2008. július 28-án tartott gyűlésének 2. számú határozatával elfogadta. Kuratórium elnökét felhatalmazta, hogy a kiegészített közhasznúsági jelentést a Zala Megyei Főügyészséghez küldje meg, egyben arról is határozott, hogy a közhasznúsági jelentést a www.parokia.hu honlapon a nyilvánosság számára tegye közzé.

Zalaegerszeg, 2008. július 28.

(Török Zoltán)
kuratóriumi elnök






































































Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

  • 2024. április 22., hétfő

    „Az esperesi szolgálat nem plecsni, nem kitüntetés, hanem lehetőség a szolgálatra.” Beiktatták Kovács Gergely esperest a Budapest-Déli Református Egyh...
  • 2024. április 22., hétfő

    Baráti ölelések, szakmai beszélgetések, keresztyén légkör fogadta a lelkipásztorokat, hittanoktatókat és vallástanárokat a Dunamelléki Katechetikai Tá...
  • 2024. április 21., vasárnap

    Közelebb a teremtett világhoz, közelebb egymáshoz, közelebb az Ige megéléséhez. A Gyökössy Intézet a lelkészeket hívja ki a mindennapok terhei közül. ...
  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.
  • 2024. április 15., hétfő

    Alkohol- és drogfüggőségből szabadult srácok, közös munkájuk biztonságos közeget teremt számukra a reintegráció felé vezető úton.
  • 2024. április 15., hétfő

    Újraalapításának 30. évfordulójáért adott hálát a Kecskeméti Református Általános Iskola vasárnap.
  • 2024. április 12., péntek

    Százhúsz lelkész és missziói munkás találkozott a Káposztásmegyeri Református Gyülekezetben tartott Nagy-Budapesti Missziói Konferencián.