Nyomtat Elküld Olvasási nézet

Aktuális

 

PÜNKÖSD

2021

ÜNNEPI ISTENTISZTELETEK RENDJE

 

MÁJUS 13-ÁN ÁLDOZÓCSÜTÖRTÖKÖN 18 ÓRAKOR

ISTENTISZTELET

 

MÁJUS 16-ÁN VASÁRNAP

10 ÓRA 30 PERCKOR ISTENTISZTELET

 

MÁJUS 22-ÉN SZOMBATON 18 ÓRAKOR BŰNBÁNATI ISTENTISZTELET

 

MÁJUS 23-ÁN PÜNKÖSD I. NAPJÁN VASÁRNAP

10 ÓRA 30 PERCKOR ÚRVACSORÁS ISTENTISZTELET

 

MÁJUS 24-ÉN PÜNKÖSD II. NAPJÁN HÉTFŐN

10 ÓRA 30 PERCKOR ISTENTISZTELET

 

Tóth Dénes lp.

 

Közérdekű közlemény

 

A 2020.évi SZJA 1+1 %-áról Ön dönthet. Adója 1%-áról rendelkezzen úgy, hogy azt a

18436611-1-05 adószámú

- Sajókeresztúri Református Templom Felújításáért Alapítvány javára,

a másik 1%-áról rendelkezzen úgy hogy azt a 0066 technikai számú

- Magyar Református Egyház javára utalja az Adóhatóság.

Kövesse az adóbevallás útmutatóját, és támogassa alapítványunkat, hogy a református templom felújítása mielőbb befejeződjön.

 

dr. Balogh Aida                                                      Tóth Dénes

kuratórium elnöke                                                    lelkipásztor

 

 

 

Az április 18-i igehirdetés az alábbi youtube linken megtekinthető:https://youtu.be/ZwiwaHzx6Mo

 

Kedves Testvérek!

„A javuló járványhelyzetre és az egyre nagyobb átoltottságra tekintettel kérjük templomaink május 2-i megnyitására egyházunk valamennyi gyülekezetét" - fogalmaz közleményében a Zsinat Elnökségi Tanácsa.

Május 2-án vasárnap már templomi istentiszteleten dícsérjük együtt a mi megváltó Urunkat a szokott időben!

Áldás békesség!

Tóth Dénes lelkipásztor

 

Kedves Testvérek! Az április 11-i istentisztelet a helyi kábeltv blendeinfo képújság csatornáján megtekinthető vasárnap 10 órától 20 óráig minden páros órában, ezenkívül hétfő és kedden 18 órától, 19 órától és 20 órától, valamint az alábbi youtube linkre kattintva is meg lehet nézni:

https://youtu.be/n8w0rCWBNKc

Kedves testvérek! A helyi kábel tv Blendeinfo képújság csatornáján a húsvéti istentisztelet vasárnap 10 órától 20 óráig minden páros órában és hétfőn szintén 10 órától 20 óráig minden páros órában megtekinthető, valamint az alábbi youtube linkre kattintva is megnézhetik a kedves testvérek:

https://youtu.be/QggTGT5lTu0

Kérjük éljenek a lehetőséggel, hogy a megváltozott körülmények között ily módon is együtt lehessünk a mi Urunk Jézus Krisztusban.

Kedves Testvérek! A 202103.28. virágvasárnapi igehirdetés a következő linken megtekinthető: https://youtu.be/cBEbJGTQnqM

 


Adományozásra van lehetőség banki átutalással is.

A Sajókeresztúri Református Egyházközség számlaszáma: 54300060-10060036.
Kérjük a közlemény rovatban feltüntetni az adomány jellegét:

egyházfenntartás 5000ft/fő/év, Isten dicsőségére, perselyadomány, templomfelújítás, temetőrendezés stb.

Áldás, békesség!
Tóth Dénes lelkipásztor

 

 

Kedves Testvérek!

A mai 2021.03.21-i igehirdetés az alábbi linken megtekinthető, valamint a helyi kábeltévé Blendeinfo képújság csatornáján március 22-én hétfőn 18 órától 19 órátólés 20 órától és március 23-án kedden szintén a fenti időpontokban.

https://youtu.be/PV9thqgfFjk

 

Kedves Testvérek!

A Református Egyház Zsinatának Elnöksége kiadott közleménye szerint, azt kéri, hogy egyházunkban 2021.03.08-26-ig megint szüneteltessünk minden gyülekezeti közösségi alkalmat.

Az istentiszteleteket digitális formában fogom tartani a tavaszi időszakhoz hasonlóan Facebook-on.

Vigyázzunk egymásra!

Imádkozzunk továbbra is a járvány megszűnéséért!

Adományozásra van lehetőség banki átutalással is.

A Sajókeresztúri Református Egyházközség számlaszáma: 54300060-10060036.

Kérjük a közlemény rovatban feltüntetni az adomány jellegét: egyházfenntartás, Isten dicsőségére, perselyadomány, templomfelújítás, temetőrendezés stb.

Áldás, békesség!
Tóth Dénes lelkipásztor

Tel.: 46/317-697, 20/492-7905

 

 

 

 

 

A Sajókeresztúri Református Egyházközség Közleménye!

 

Tisztelt Sajókeresztúri Lakosok!

 

A Sajókeresztúri Református Egyházközség a Magyar Falu Program keretében temetőfejlesztésre 4.997.121.-ft támogatást nyert el.

A projekt keretében az aljnövényzet és bozót irtása a régi temetőrészen, valamint a régi kőfejfák részére emlékkert létrehozása valósul meg.

Az Újtelep felőli oldal melletti garád is kivágásra kerül, mivel már a síremlékek közé terjedt és sajnos sokan szemétlerakó helynek vélték, ezért kezelhetetlenné vált ez a rész. A későbbiekben szeretnénk, olyan kerítést vagy sövényt kialakítani, amit karban lehet tartani, ehhez azonban elengedhetetlen a terep rendezése.

Tisztelettel kérjük, hogy a temető bejáratánál elhelyezett szeméttárolót használják a kedves lakosok a hulladék elhelyezésére!

 

Sajókeresztúr, 2020.02.12.

 

Tisztelettel:

 

A Presbitérium

 

 

 

 

 

SAJÓKERESZTÚRI REFORMÁTUS TEMPLOM RÖVID TÖRTÉNETENevét a falu Szent Keresztről nevezett templomáról kapta, mely a XIII. században épült román stílusban, majd a XV. Században gótikus stílusban átépítették. 1576-ban önálló református egyháza volt, s ezt a középkori templomot használták. A XVII. Században a török hódoltság végi harcok során azonban rommá lett, és 1709-ben építették újjá. 1725-ben emelték a nyugati homlokzat elé az akkor még alacsonyabb kőtornyot, amelyre négy fiatornyos fagalériás toronysisak készült. 1893-ban egy nagy tűzvészben a templom sérülést szenvedett, tornya pedig teljesen leégett. Schulek János tanácsa alapján építették újjá a következő, 1894. Évben, a torony falait mai magasságára emelték fel, és gúla alakú sisakot, valamint támpilléreket kapott. Fent a torony falán egy kétosztású, alatta rézsűs ablak van. A hajónak kora gótikus, keletelt keskeny szentélye, déli oldalán három rézsűs és egy mérműves XV. Századi ablaka van. Belül pilléres diadalíve, toronyba vezető, nyugati kapuja pálcadíszes, négybélletes. 1760-70 között kerítőfalat raktak a templom köré, e falban található egy székely kapuszerű díszkapu, felirata magyarul így hangzik: "A templomunk ezen kapuszárnyai közköltségen emelve e helyen állnak az üdvösség visszaszerzése 1766-ik évének március 14-e óta.- A kerítés megépítéséig a templom köré temetkeztek. 1924-ben új padok készültek és újabb támfalakat raktak a templom falainak megerősítésére. 1969-ben egy ablak helyreállítása során derült ki, hogy a keleti oldal gótikus ablaka eredetileg román stílusú volt, így is állították helyre. A megmaradt ötkarélyos ablakfelső állítólag a legrégebbi, ami abban a korban készült. A belső tér teljes hossza 28 méter, a hajó szélessége 7,5 méter, a szentélyé 5,5 méter, benne 355 ülőhely van, mennyezete sík, vakolt. Orgonáját Angster József építette 1906-ban négy változattal. A templom műemlék.
A 430 kg-os harangját Seltenhofer Frigyes öntötte 1894-ben Sopronban, a 370 kg-osat a budapesti Harangművek készítette 1928-ban.
Templomunkat folyamatosan igyekszünk felújítani és karbantartani. Minden évben sikerült valamilyen kisebb vagy nagyobb munkát végrehajtanunk, azonban a teljes felújítás még várat magára. Kérjük a kedves testvérek segítségét, anyagi hozzájárulását, hogy szép műemlék templomunk mielőbb megújulhasson.

Tóth Dénes lp.

"Sajókeresztúri Református Templom Felújításáért Alapítvány" számlaszáma: 54300060-10061910"

 

Galéria:

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 3, összesen: 35418

 • 2021. június 21., hétfő

  A családon belüli erőszak ellen nem elég jogi és szakmai lépéseket tenni, szükség lenne a társadalom erkölcsi szintjének a fejlesztése is.
 • 2021. június 21., hétfő

  Szeretettel hívjuk és várjuk kreditpontot adó, akkreditált képzésünkre!
 • 2021. június 20., vasárnap

  Kézműves programmal, tematikus sétával és színvonalas nyáresti koncerttel várja az érdeklődőket a budapesti Bibliamúzeum a Múzeumok Éjszakáján június ...
 • 2021. június 18., péntek

  2021 szeptemberében a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem 3. alkalommal indítja a Keresztény értékrendű vezetés szakirányú továbbképzését a négy tö...
 • 2021. június 17., csütörtök

  Tizenkét önkéntes utazik ki június végén a kenyai Rusinga szigetére a Van egy téglám Kenyában és a Hungary Helps Önkéntes Program közös projektjének r...
 • 2021. június 16., szerda

  Az Igehirdetők kézikönyve szakirodalomként is amellett tesz hitet, hogy az emberi élet minden maradandó gyönyörűsége csakis az Isten igéjében való gyö...
 • 2021. június 15., kedd

  Mívesen faragottak és megrongáltak, frissen festettek és kopottak, fűtöttek és kényelmetlenek. Padok, amelyek körül emberéletek fonódtak össze. Gyerek...
 • 2021. június 14., hétfő

  Hol találkozik egymással a matematika és teológia, ha a világ megismerésében és leírásában hasonlóan gondolkodnak? Néhány elgondolkodtató modell a tra...
 • 2021. június 13., vasárnap

  A zárkózottságból nem könnyű nyitni, de ennél is nehezebb meghatározni, hogyan folytatódik az élet azok számára, akik egyébként sem látnak előre – egy...
 • 2021. június 10., csütörtök

  Körkép az idei nyáron várható, nagyobb református rendezvényekről, Balatonfenyvestől Debrecenig, Taliándörögdtől Balatonszárszóig.