Nyomtat Elküld Olvasási nézet

Gyülekezeti információ

Isten kegyelméből, a gyülekezet imádságos szeretetéből és sok segítő támogatással 2002-ben elkészült, 2003. februárjában pedig működni kezdett a gyülekezet 45 fő befogadására alkalmas bentlakásos, teljeskörű ellátást biztosító idősek otthona. Jelentkezőket folyamatosan fogadunk, bár jelenleg (2007.)"telt házunk" van.Íme az - Isten különös kegyelméből elkészült - idősek otthona. Az épület közvetlenül a templom mellett helyezkedik el. A város központjához viszonylag közel, könnyen megközelíthetően, mégis csendes helyen, gyümölcsös és szölőskertek ölelésében, amely a nyugodt pihenést szolgálja.Minden szobához külön teraszrész is tartozik, amely úgy is lehetővé teszi a friss levegőn tartózkodást, hogy nem kell kimenni az épületből.
Az alábbi tájékoztatóval szeretnénk az érdeklődőket a szükséges információval ellátni. Aki többet szeretne tudni, a jelzett telefonon fordulhat hozzánk.

T Á J É K O Z T A T Ó

a Sárbogárdi Református Egyházközség által létesített idősek otthonáról

Kedves érdeklődő Keresztyén Testvérünk!

Egyházközségünk egy bentlakásos idősek otthona létesítésén munkálkodott mindeddig.

A református szeretetotthon célja, hogy biztonságos nyugodt életfeltételeket adjon az ott élők számára. Személyre szóló, az egyéni szükségletekhez igazodó ápolást-gondozást szeretnénk nyújtani. A hitélet meghitt körülményeit kívánjuk biztosítani.

Az intézményi ellátás igénybevétele:
A felvételről kérelem alapján a fenntartó (a Sárbogárdi Református Egyházközség) dönt. A kérelem benyújtása előtt az intézményt mindenki igény szerint, előre egyeztetett időpontban megtekintheti. A kérelem benyújtása után vizsgálnunk szükséges a rászorultság mértékét, és a felvételt kérő jövedelmi helyzetét. Előgondozást végzünk két szakaszban. Célja az alapos, kölcsönös megismerés.
A kérelem kedvező elbírálása esetén 90 napos próbaidő áll mindenki rendelkezésére, hogy tudja-e vállalni az otthonban való életet vagy nem.

Szolgáltatásaink köre:
Lakást biztosítunk egy, illetve két ágyas szobákban. Az egy ágyas szobáink alapterülete 12, a két ágyasokét 16,25 négyzetméter. Minden szobába egy kis belépőn keresztül juthatunk. Itt található egy beépített szekrény, és innen nyílik a fürdőszoba is. A fürdőszobát egy zuhanyzó tálcával, mosdókagylóval, WC -vel szereltük fel. Minden szobából egy teraszra léphetünk ki. Étkezést naponta háromszor biztosítunk. Saját konyhát kívánunk üzemeltetni.
24 órás nővér felügyeletre készülünk. Orvos rendszeresen heti 4 órában látja el az arra rászorulókat. Természetesen a váratlanul fellépő betegségek esetében orvosi, szakorvosi, korházi ellátáshoz segítjük, akit szükséges.
Az épület a tűzvédelem miatt füstérzékelőkkel van ellátva. A dohányzás az erre kijelölt helyen lehetséges.
A mosást az intézmény saját mosodájában szeretnénk megoldani.
A gyógyszer ellátásról a vonatkozó állami törvények szerint gondoskodunk.
Beköltözéskor a szoba méreteihez igazodva ki-ki tetszése szerint hozhat be kedves bútoraiból, emléktárgyaiból. Hozhatja saját televízióját, mert a szobákban lehetőség van működtetésére. Saját megszokott ruházatával, ágynemű stb. érkezhet.

A hitélet gyakorlását a gyülekezet életével szoros közösségben kívánjuk biztosítani. A református keresztyén erkölcs megvalósulására törekszünk.

Szeretnénk ha az otthonban élők szeretteikkel továbbra is jó kapcsolatot tartanának fenn. Ennek feltételeit maximálisan támogatni kívánjuk.

Gazdasági kérdések:
Az intézmény működtetéséhez a lakóknak térítési díjat kell fizetniük. Ennek összegét a vonatkozó állami törvények szabályozzák. A térítési díj mértéke akkora, amennyibe havonta egy idős ember ellátása kerül. Ennek érdekében mindenki a nyugdíjának 80%-át köteles havonta befizetni. Akinek a nyugdíja olyan magas, hogy az intézményi térítési díj kevesebb, mint nyugdíjának 80 %-a, neki természetesen csak a térítési díjat kell megfizetnie, nyugdíja fennmaradó részével szabadon rendelkezik.

Otthonunk a Széchenyi Tervpályázaton elnyert támogatásból épül. E pályázat szerint az idősek otthonába csak olyan idős személyek vagy házaspárok kerülhetnek elhelyezésre, akik sem önkormányzati lakásra vonatkozó határozatlan idejű bérleti jogviszonnyal, sem lakásra vonatkozó tulajdonjoggal nem rendelkeznek.

Reménységünk, hogy tájékoztatónk sokak számára segítség lehet a tájékozódásban és az ilyen irányú keresésében. Nem könnyű egy ilyen nagy döntést meghozni, ami életének további alakulására meghatározó. Ha bárkinek további kérdései, észrevételei vannak, - saját magát, családja tagjait, gyülekezetéhez tartózók valamelyikét, vagy bárkit ismeretségi körében -szívesen állunk rendelkezésére a következő címen, illetve telefonszámon: Református Egyházközség Idősek Otthona - 7000 Sárbogárd, Tompa Mihály u. 44. tel/fax.: 06-25-508-635, ill. 06-25-508-636.

Otthonunk létesítésének gondolatával hosszú évekig álltunk Isten színe előtt imádságos szívvel. Kerestük, vágytuk akaratát megérteni ebben a kérdésben. Mikor ez nyilvánvalóvá lett gyülekezetünk presbitériuma előtt is, elkezdődött az építkezés. A kivitelezés sok gondja között is egyetlen biztos támaszunk volt, a mi Urunk. Testvérünk döntésében is Isten igéjével szeretnénk támasz lenni: adjon azért az Úr néked belátást mindenekben (II.Tim.2 : 7.).
Isten áldja meg döntését és életét!


A templommal közös udavar a meghitt csendet és pihenést szolgálja. Az udavar parkosítva van ahol padokat helyeztünk ki.
Egy gyönyörű - fafűtéses cserépkályhával felszerelt - könyvtárszoba, társalgó teszi kellemesebbé az otthonban tartózkodást. Ez a helyiség a közös programok számára is kedves és kényelmes lehetőséget biztosít.

 

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Az Idősek Otthona vezetői állása betöltésre került.

Vezető: Fodor Mónika.


* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 10, összesen: 44632

 • 2019. március 17., vasárnap

  Az iskolai hittanoktatásnak jóval többről kellene szólnia, mint egy átlagos tantárgynak. De mi valósul meg ebből a mindennapok gyakorlatában?
 • 2019. március 14., csütörtök

  A szíve tájékán átlyuggatott Kossuth-szoborral együtt a délvidéki falu magyar lakóit is mintha szíven ütötték volna. A reformátusokban mégis évtizedek...
 • 2019. március 13., szerda

  Nyugdíj előtt álló lelkészeknek tartanak továbbképzést Galyatetőn. Gyakorlati kérdések megvitatására, pihenésre és lelki feltöltődésre egyaránt lesz a...
 • 2019. március 13., szerda

  Kiemelkedő színvonalú munkájáért Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült Magay Tamás lexikográfus, a Károli Gáspár Refor...
 • 2019. március 12., kedd

  Korunkban a gyülekezeti tagok nem a lelkész tekintélyén, hanem személyén keresztül tapasztalják meg az egyház érvényességét. A fiatalabb lelkészek így...
 • 2019. március 11., hétfő

  Bár a főváros egyik legnagyobb közössége, mégis „szórványban” él. A gyülekezet beiktatott lelkészének feladata, hogy pásztorként gyűjtse össze az elté...
 • 2019. március 10., vasárnap

  A fizikai építkezések mellett lelki építkezésre is szükség van. Nem téveszthetjük szem elől a missziós célokat, ezért az épületek mellett a közösségi ...
 • 2019. március 07., csütörtök

  Vajon ismerjük azokat, akik előttünk ülnek a templomban? Hány ismerős arc, és mennyi soha el nem mondott történet – harcról, kérdésekről, kétségbeesés...
 • 2019. március 06., szerda

  Megtanultam: szabadságunkért, hitünkért, meggyőződésünkért áldozatot kell vállalnunk, és azok kezét kell megfognunk, akik képesek különbözőségeink ell...
 • 2019. március 05., kedd

  Mikor nem jó, ami kívánatos?