Nyomtat Elküld Olvasási nézet

Április 29.

 

Kérdés: Ti mit szoktatok csinálni, mikor nem értetek egyet valakivel?

- Kérdés: És milyen érzés az amikor titeket nem értenek meg? Hiába próbáljátok elmagyarázni, rá sem hederítenek, voltatok már ilyen helyzetben?

- Olvassuk el az ApCsel. 6,8-7,2/1 és 8,51-60 terjedő verseket.

- Egy elég komoly és inkább felnőtteknek szóló történet ez a mai, de talán mi fiatalok is találunk benne üzenetet.

- Manapság senkit sem szokás megkövezni, ha vallási kérdésekben nem értenek egyet, de azért szoktak az emberek rossz szavakat egymáshoz vágni, ami néha akár ugyanúgy tud fájni.

- Sértésdobálózás folyik mindig, ahol emberek nem tudják, vagy nem akarják megérteni a másikat. Most elsősorban arról szeretnék beszélni, ahol hitetlen emberek bántanak Krisztusban hívőket, hiszen a felolvasott részben is nagyjából erről van szó, bár maga István is kemény szavakat használ, hogyha lehet értetlenségük falát áttörje, sajnos sikertelenül.

- Most pedig szeretnék hozni pár példát, amivel a keresztyéneket szokták gúnyolni a tudatlanok. Például viccekkel: „ha nekem van képzeletbeli barátom, akkor azt mondják bolond vagyok, de ha egy egész közösségnek van képzeletbeli barátja (itt Jézusra utalnak) akkor az már vallás. Vagy egyszerűen csak mesekönyvnek titulálják a Bibliát, és bolondnak tartanak azért, amiért elhiszed azt, ami le van írva benne.

- Pedig a Biblia a leghitelesebb irat, ami az Ókorból fennmaradt. Biztosan hallottatok a Holt Tengeri Tekercsekről, amely Krisztus előtti második századból való, amelyben megtalálható az Ézsaiás próféta könyve is, amelyben Jézus életének, szenvedésének és halálának mozzanatait megjósolja. Az Újszövetséget pedig azok írták meg akik maguk is megtapasztalták, és valóban tanúi voltak az eseményeknek.

- Sajnos én nem tudom olyan szépen elmondani és végigvezetni titeket a Biblia hitelességének tanulmányozásába, de ajánlom figyelmetekbe Josh McDowell Töretlenül című életrajzi könyvét, amelyben elmeséli, hogy egyetemistaként meg akarta alázni az ottani keresztyén közösséget, ezért európai körútra indult, hogy bizonyítékokat keressen a Biblia ellen, de sajnos vagy éppen szerencséjére, bármerre ment és kutatott mindenhol csak a Biblia hitelességét megerősítő bizonyítékokat talált. Ha szeretnétek, szívesen kölcsön is tudom adni a könyvet.

- Sajnos nagyon kevés ember van aki valóban utána jár az igazságnak, könnyebb lustán elfogadni azt, amit hall a hasonló nézetű társaitól, akár a viccekből vagy az összeesküvés elméletekből, hogy a Bibliát csak azért írták, hogy pénzt csináljanak belőle, hogy az egész vallás csak egy biznisz.

- Mert azt hallják és annyit látnak, hogy egy lelkésznek vasárnap egy órát kell beszélnie, és cserébe kap szolgálati lakást, szolgálati autót, fizetést, hát hogyan lehetne ilyen lelkészek szavának hinni? Akik ezt gondolják, azok messzemenően tudatlanok, mert a lelkésznek a temetésen, az esküvőkön, más ünnepi alkalmakon kívül ott van még a hétközi szolgálat is, Biblia órák, konfirmáció előkészítő, hittan oktatás, lelkigondozói munka és más missziói munka, nem beszélve a gyülekezet sok adminisztrációs tevékenységéről, valamint arról a nagy felelősségről amit a vállukon visznek. Gondoljatok bele abba, hogy egy lelkésznek 6 évig kell egyetemre járnia, nekem 4 év mérnöki egyetem elég ahhoz, hogy nagyobb fizetésem legyen. Ha kényelmes életet és gazdagságot kerestek, akkor ne a lelkész szakmát válasszátok, de ha Isten szolgáiként hivatást szeretnétek, akkor csak ajánlani tudom, mert áldás van rajta.

- De ezt a legtöbb ember nem tudja, és nem érti, ahogyan nem értették István szavát sem vallatói, ezért szólt így halála előtt „...ne ródd fel nekik ezt a bűnt!", ahogyan Jézus is szólt a kereszten: „Atyám, bocsáss meg nekik, mert nem tudják, mit cselekszenek!" (Lk. 23,34)

- Ezért nekünk is meg kell bocsátanunk embertársaink tudatlan szavait, sőt képességeink szerint fel is kell világosítanunk őket, az Úr küldetését végezve. De ezt csak akkor lehet, ha mi nem vagyunk tudatlanok, ha mi olvassuk és ismerjük a Bibliát, ha figyelünk az Isten szavára, különben csak sértő szavak szólói leszünk. Kívánom, hogy ne ez utóbbi legyen, hanem mindenkor járhassunk az igaz ösvényen.

 

 

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 158, összesen: 165001

 • 2020. május 28., csütörtök

  Újratervezéseink során vajon odafigyelünk-e, hogy biztosan szükségünk van arra, amire igényünk is? Megjelent a Karakter magazin legfrissebb száma, vál...
 • 2020. május 27., szerda

  Trianon nem csak az országot, de az egyházszervezetet is darabokra szakította. A magyar reformátusok egy ellenségessé vált politikai környezetben szin...
 • 2020. május 27., szerda

  Külön kelyhes úrvacsorát javasol a gyülekezeteknek a Magyarországi Református Egyház Zsinatának Elnökségi Tanácsa. A testület a nyári táborok megtartá...
 • 2020. május 27., szerda

  Ismét megnyílt a Kálvin Kiadó Bocskai úti könyvesboltja, június 4., csütörtöktől pedig már a Bibliás Könyvesbolt is várja az érdeklődőket.
 • 2020. május 26., kedd

  A Baár–Madas Református Gimnázium tanulói színvonalas médiaanyagokat állítottak össze, amelyek mind hitüket, mind kreativitásukat megmutatják.
 • 2020. május 25., hétfő

  A megújulás növekedés, a megújulás kovásszá válás, a megújulás nyájjá alakulás.
 • 2020. május 24., vasárnap

  „Az a félelmem, hogy számvetés nélkül áll vissza minden a régi kerékvágásba. A karantén olyan volt, mint a költözés – muszáj átgondolni, mi az, amit á...
 • 2020. május 21., csütörtök

  „Felelős magatartás az lenne, ha a Nyugattal szembeni kisebbségi komplexusunkkal és a szomszédainkkal szembeni infantilis vádaskodásunkkal végre felha...
 • 2020. május 20., szerda

  „Budapesti lakosok, miért ültök itt a járványhíreket falva?”
 • 2020. május 19., kedd

  Miből élnek gyülekezeteink, és mit tehetünk saját közösségünkért krízishelyzetben?