2022. július 15., péntek - Kardos Ábel Nyomtat Elküld Olvasási nézet

II. hangverseny - 2022. július 16. 19. óra

Hajas Szilárd fuvolaművész és Bábel Klára hárfaművész kamaraestje

Műsor:

J. S. Bach: Esz-dúr szonáta (BWV 1031)

G. F. Händel: B-dúr hárfaverseny op. 4 No. 6 (HWV 294) – 1. tétel

W. A. Mozart: C-dúr Andante (KV 315)

C. Saint-Saëns: Fantázia (op. 124)

C. Debussy: Syrinx

F. Doppler – A. Zamara: Casilda-fantázia

 

Bábel Klára zenei tanulmányait zongorán kezdte, tizenkét évesen felvették a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem előkészítő tagozatára. Zongoradiplomáját jeles eredménnyel 2006-ban szerezte meg. Tízévesen kezdte hárfatanulmányait, amely hangszeren 2007-ben kitüntetéssel diplomázott. 2007-ben felvételt nyert a brüsszeli Koninklijk Conservatoriumba, 2008-ban különdíjat kapott a IV. Vera Dulova hárfaversenyen Moszkvában. 2010-ben Artisjus díjjal tüntették ki, 2010-ben, 2011-ben és 2013-ban is elnyerte a Fischer Annie Zenei Előadóművészeti Ösztöndíjat. 2009-ben a MÁV Szimfonikus Zenekarnál, 2010-ben pedig a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekaránál nyert próbajátékot. 2007 óta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem doktoriskolájának hallgatója. Több alkalommal vett részt mesterkurzusokon Prágában, Párizsban, Moszkvában, Nizzában. Rendszeresen ad szóló- és kamarakoncerteket Magyarországon. 2013 óta dolgozik a szlovák Quasars Ensemble zenekarral Pozsonyban. Számos felvételt készített már a Bartók Rádió felkérésére, többek között Ravel, Debussy, Jolivet és Francaix kamaradarabjaiból. 2015-ben 1. helyezést ért el a VII. Nemzetközi Marcel Tournier Hárfaversenyen kamara kategóriában Kovács Zalán László tubaművésszel, majd döntősei voltak a Concorso Internazionale di Musica Marco Fiorindo nemzetközi kamaraversenynek és 2016-ban Golden Awardot nyertek a 8. Nemzetközi Svirel-i kamaraversenyen. 2017-ben fesztiváldíjjal tüntette ki a Bach Mindenkinek Fesztivál. 2011-től a Sounds of Bábel koncertek művészeti vezetője. A Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek vezetősége a „2019/2020-as évad Zenekari Művésze” díjjal ismerte el művészi tevékenységét.

 

Hajas Szilárd 1994-ben szerzett művészdiplomát Matuz István tanítványaként Debrecenben. Hangszeres tudását Adorján András, Auréle Nicolet és Gyöngyössy Zoltán mesterkurzusain tökéletesítette. 1993-tól néhány évig a debreceni Csokonai Színház operazenekarának első fuvolásaként működött.

Tevékenysége 1996 óta elsősorban Veszprémhez kötődik. 2016-ig rendszeres résztvevője a veszprémi Petőfi Színház és a Pannon Várszínház zenés produkcióinak. Közreműködik Veszprém Város Vegyes Kara és a Liszt Ferenc Kórustársaság koncertjein. Meghatározó számára a társművészetekkel való kapcsolat, ennek jegyében működik együtt a Váci Mihály Irodalmi Színpaddal, valamint szerepel számos képzőművészeti kiállítás megnyitóján. Színészekkel és mozgásművészeti stúdiókkal készített performanszokat.

Szólistaként a veszprémi Mendelssohn Kamarazenekar rendszeres meghívottja. Zenekari és kamarazenészként olyan neves művészekkel dolgozott, mint Miklósa Erika, Tokody Ilona, Vigh Andrea, Baráti Kristóf, Frankl Péter, Jandó Jenő, Perényi Miklós, Rohmann Imre, Vadim Repin, Vásáry Tamás. A világ számos nagyvárosában lépett fel (Peking, Szöul, Tajpej, Rabath, Moszkva, Gdansk, München és még számos európai nagyváros). Emlékezetes zenei élményei között tartja számon Ennio Morriconéval való turnéit.

Fontos számára az utánpótlás nevelése, a veszprémi Csermák Antal Zeneiskola és a székesfehérvári Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium, illetve az általa alapított Szerencsés Flótás Magániskola fuvolatanára. Fuvolakurzusait a felsőörsi Snétberger Zenei Tehetség Központ keretein belül tartja. Több növendéke nyert már díjakat különböző versenyeken, s folytatta tanulmányait a zeneművészeti felsőoktatásban.

 

 

 

 

 

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 58, összesen: 291360

  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.
  • 2024. április 15., hétfő

    Alkohol- és drogfüggőségből szabadult srácok, közös munkájuk biztonságos közeget teremt számukra a reintegráció felé vezető úton.
  • 2024. április 15., hétfő

    Újraalapításának 30. évfordulójáért adott hálát a Kecskeméti Református Általános Iskola vasárnap.
  • 2024. április 12., péntek

    Százhúsz lelkész és missziói munkás találkozott a Káposztásmegyeri Református Gyülekezetben tartott Nagy-Budapesti Missziói Konferencián.
  • 2024. április 10., szerda

    Költészet napja alkalmából a tükrök fontosságáról és a férfivá nevelésről beszélgettünk Hajdúné Tóth Lívia, lovasberényi hittanoktatóval, lelkipásztor...
  • 2024. április 08., hétfő

    Hogyan kezdődik a templomépítés? Kell hozzá telek, tervek, támogatás? Külső-Kelenföldön rajzpályázattal indul. 
  • 2024. április 08., hétfő

    Az elmúlt évek felújításaiért adtak hálát a Tassi Református Egyházközségben, ahol a közösségi terek nemcsak az impozáns múltról, de az élettel teli j...