Nyomtat Elküld Olvasási nézet

GYÜLEKEZETÜNK TÖRTÉNETE

Magyarország egyetlen főúri barokk templomát, amely Kossuth u. 13. sz. alatt található, I. Patay Sámuel építette, aki a szabadságharcban tanusított hűségért kapja II. Rákóczy Ferenctől a harmincadosi hivatalt.
1734-ben a Bodrogkeresztúri Konventen a Tiszántúli Ref. Egyházkerület főgondnokává választják, 1723-49 között a Sárospataki Ref. Kollégium kurátora. Feleségével, Udvarhelyi Máriával építtetik a kastélyt, mely ma műemlék, Tornyossi Tamás kassai építőmester munkája, az eperjesi minorita templommal együtt.
1738-ban épül a paplak, haranggal, úrasztali felszereléssel látják el az egyházközséget, I. Patay Sámuel búcsúztatja Ráday Pált, II Rákóczy Ferenc udvari titkárát, erdélyi kancellárigazgatót, a Ráday alapítóját, a „Redrudescunt...” kezdetű kiáltvány szerkeztőjét, a református egyház egyetemes főgondnokát a losonci templomban.
II. Patay Sámuel 1781-ben latinból magyarra fordítja az eredetileg szanszkrit nyelvű, indiai állatmeséket tartalmazó tankönyvet, a Pancsatantrát. Ennek hatására írja meg a templom építésére vonatkozó rigmusokat, melyet a templom boltozatára helyeztet el a kastély látképével és a családi címerrel együtt 1782-84-ben.
A család nagynevű tagjai közt található Patay József, a Magyar Gazdasági Egyesület alelnöke , a Honvédelmi Bizottmány tagja, jászkun főkapitány. Patay István honvédezredes, a 48-as honvédzászlóalj parancsnoka, Pest katonai főparancsnoka, a debreceni honvédegylet tagja, országgyűlési képviselő; dr. Patay József, aki a báji birtok legnevesebb gazdálkodója volt.



Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

  • 2024. április 25., csütörtök

    Az evangélium dinamikus, egyházi életünk viszont jobbára statikus. Mit tehetünk azért, hogy az életet munkáljuk – mások számára is? Lovas András...
  • 2024. április 24., szerda

    Alig több mint tíz év alatt vált néhány fős közösségből templomépítővé a szigetszentmártoni református gyülekezet, amely április 20-án rakta le félkés...
  • 2024. április 22., hétfő

    „Az esperesi szolgálat nem plecsni, nem kitüntetés, hanem lehetőség a szolgálatra.” Beiktatták Kovács Gergely esperest a Budapest-Déli Református Egyh...
  • 2024. április 22., hétfő

    Baráti ölelések, szakmai beszélgetések, keresztyén légkör fogadta a lelkipásztorokat, hittanoktatókat és vallástanárokat a Dunamelléki Katechetikai Tá...
  • 2024. április 21., vasárnap

    Közelebb a teremtett világhoz, közelebb egymáshoz, közelebb az Ige megéléséhez. A Gyökössy Intézet a lelkészeket hívja ki a mindennapok terhei közül. ...
  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.
  • 2024. április 15., hétfő

    Alkohol- és drogfüggőségből szabadult srácok, közös munkájuk biztonságos közeget teremt számukra a reintegráció felé vezető úton.