Nyomtat Elküld Olvasási nézet

"Az igazságra és csakis az igazságra törekedj!" 5Móz 16,20

A katolikus Szent Kereszt felmagasztalása kápolnában 2019. december 21-én este 18.00 órakor, a kápolna csengettyűjének megszólalásával kezdetét vette az ökumenikus imahét. (AZ IMAHÉT HANGANYAGA AZ OLDAL ALJÁN MEGHALLGATHATÓ MP3)

Az idei ökumenikus imahét anyagát az indonéz keresztyén testvérek állították össze. Az imahét központi igéje: „Az igazságra, és csakis az igazságra törekedj!...."(5Móz 16,20)Az első estén a katolikus ifi zenei együttes előadásában csendült fel a dal: „Ím, Eléd ünnepelni jöttünk, mint egy nagy család..." Kifejező, és alkalomhoz illő volt ez az egyházi ének, mert az ökumenikus imahét a Krisztusban hívők nagy családjáról szól, és az egyetemes keresztyén anyaszentegyház világot behálózó testvéri közösségeinek egységtörekvését jeleníti meg.

Ünnepelni jöttünk össze, mint egy nagy család, a Mennyei Atya nagy családja, és nagy öröm hogy legalább így évente egyszer közösen imádkozhatunk, akik a keresztség által Isten életét hordozzuk magunkban..." Mondta Fejérdy Áron atya megnyitó áhítatában.

Köszöntötte a megjelent katolikus, református, evangélikus és baptista testvéreket, és Márkus Gábor református lelkészt, aki az imahét első alkalmán az igehirdetés szolgálatát végezte.

Márkus Gábor református lelkipásztor igehirdetésében többek között szólt az indonéz nép helyzetéről, elmondta hogy az ország gazdasági kilátásai jók, de ott is nő a szegénység az ellenségeskedés, és ennek oka a versenyszemlélet térnyerése. A versenyszemlélet következménye hogy sokan lemaradnak, így egyre nagyobb a különbség a jómódú és a szegény emberek között. Megemlítette, hogy hazánkban is sok még a nyomorúság, a szegénység, ezt sokan úgy élik meg, hogy kihasználják vagy becsapják őket, mert látják, hogy másoknak jól megy, és ezt nem könnyű feldolgozni.

Kiemelte, hogy ennek a hétnek éppen ezért nagyon fontos gondolata: „Áradjon a törvény, mint a víz, és az igazság, mint bővizű patak!..." (Ámosz 5,24) Mert ott ahol a törvény árad, és a törvényt tiszteletben tartják, kisebb a valószínűsége annak, hogy visszaélnek a szegény ember helyzetével. „Ahol a törvény uralkodik, ott az igazság is jobban érvényre jut."

Kihangsúlyozta, hogy a keresztyén embernek Jézus Krisztus az igazság, hiszen ez az Ő sajátos önkijelentése, amit János evangéliuma számunkra megfogalmaz. Ezért a mai világunkban nekünk az igazságra való törekvés azt jelenti, hogy törekedjünk arra az életre, amit Jézus felmutat.

„Nem több- e az élet a tápláléknál"...? (Máté 6,25) Teszi fel a kérdést Jézus Krisztus! Milyen életet szeretnék élni? Igazságra törekvő életet akarunk? Jézus tanításában nincs nagyobb ajándék a tiszta rendezett életnél, ha én boldog és elégedett szeretnék lenni, hogy az életem csurig legyen örömmel, annak az a receptje, hogy keressem Isten országát."

Az imahét második alkalmára a református templomban került sor. A házigazda ezúttal Márkusné Láng Ilona nagymarosi református lelkésznő volt, aki imájában többek között arról beszélt: „Isten

arra választott ki bennünket, hogy nyájának pásztorai legyünk, Jézus arra tanított bennünket, hogy igazságosan cselekedjünk!..." Majd Isten igéjével, a Zsoltárok könyve 145 8,13 verssoraival köszöntötte a résztvevőket.

Ezen az alkalmon Tőtős János baptista lelkipásztor a Zsoltárok könyve 145,8 alapján hirdette az Igét, a textusból külön kiemelve az Isten kegyelme kifejezést.  Mit is jelent nekünk a kegyelem szó? Ha köznapi értelemben használjuk, talán egy bűnözőre vagy másra gondolunk, akinek szüksége van rá, hogy kegyelmet kapjon. Az Ószövetség könyveiben gyakran találkozunk ezzel a kifejezéssel, a Zsoltárok könyve 136. fejezetének minden verssorában ott találjuk a kegyelem szót.   Isten minket az Újszövetségben is elhívott Jézus Krisztus által, hogy kegyelem alatt éljünk. Példaként hozta föl a tékozló fiú történetét, amit mi is átélhetünk a személyes életünkben. A kegyelem szót nem elég ismerni, egyszer átélni, az a kérdés, hogy benne vagyok-e? Ha benne vagyok, és megértem, hogy az Istenre vagyok utalva, hogy Ő elhívott minket hogy fiaivá legyünk (Galata 4,6) akkor hit által megváltozik a gondolkodásunk, és az életünk.

Az imahét harmadik napjára, a Nyitott Kapu Baptista gyülekezet imatermében került sor.

Itt Hargas Gyula baptista prédikátor a Zsoltárok 40, 17-18 verssoraival köszöntötte a résztvevőket. „Akik Istenben bíznak, akik őt keresik, azok örüljenek és örvendezzenek" Idézett Dávid Zsoltárából.

Azt kívánta: „Legyen ma este is igaz, hogy örülünk, és örvendezünk, mert bízunk az Úrban és az Ő igéje meg tud bennünket vidámítani." Ezen az alkalmon az Isten Igéjében való elmélyülést a gyülekezet dicsőítő zenei együttese segítette.

Az igehirdetés szolgálatát Márkus Gábor református lelkipásztor látta el, az Ámos 8,4-5 - Lukács 4, 14-21 alapján. Igehirdetésében többek között elmondta, hogy Jézus Krisztus küldetése a keresztfán való áldozatának felmutatása mellett az evangélium hirdetése, ahogy azt Ézsaiás prófétára utalva (Ézs 61,1-2) megfogalmazza. Ebből mi is tanulhatunk. Mert Jézus Krisztus szabadítást hirdet a foglyoknak, de nem csak a börtönben lévő foglyoknak. Mert hazánkban is az összes függőségben lévő ember fogoly!  Nem szabad! Egyedül az a szabad ember, akinek Krisztus van a szívében, és életében Isten van az első helyen. Az örömhír hirdetése nekünk is feladatunk. Ahhoz hogy Krisztus szeretetével tudjunk élni, és ezt a szeretetet át tudjuk adni másoknak is, fel kell töltekeznünk. Elmélyedni Isten szavában, Bibliaolvasással, gyülekezeti közösségben, hogy a hitünk erősödjön, és alkalmasak legyünk az evangélium hirdetésére.

Az ökumenikus imahét befejezése a negyedik napon, az előző három nap élményeivel is feltöltekezve, igazi örömünnep volt. Öröm volt megtapasztalni, hogy bármely keresztyén felekezethez is tartozunk, Jézus Krisztusban egyek vagyunk.

A református templomban megtartott záró eseményen a gyülekezeti éneket követően az iskolai gyermekkórus szolgálata következett. Karvezető: Szigeti-Benedek Sándorné volt.

Az ünnepi alkalmon Márkus Gábor református lelkipásztor Kálvin János bűnvalló imádságával hívta imára a megjelent népes gyülekezetet, majd felolvasta Isten igéjét, a Jeremiás próféta könyvének 10,12-16. - verseit. Az imádság után a Cantus Beatus kórus énekszámában gyönyörködhettünk. Karvezető: Verbay Zsolt volt.

Az ökumenikus imahetet záró napon Isten Igéjét  Fejérdy Áron atya hirdette. Igehirdetése elején felolvasta Márk evangéliuma 16,14-15. versét: „Jézus végül a 11-nek jelent meg, amikor egyszer asztalnál ültek. Szemükre vetette hitetlenségüket, és keményszívűségüket, hogy nem hittek azoknak, akik a föltámadása után látták. Aztán így szólt hozzájuk: Menjetek el az egész világra, és hirdessétek az evangéliumot minden teremtménynek!" Az imahét témája az igazságra való törekvés, mondta. Áron atya többek között kihangsúlyozta: „Különösképpen arról kellene gondolkodnunk, hogy mi a mi keresztény felelősségünk és együttműködésünk abban, hogy ez az igazságra, az igazságosságra törekvés megvalósuljon az egész teremtett világgal kapcsolatban. Mi keresztények különösen is arra vagyunk meghívva, hogy a közös hitünkből fakadóan együtt lépjünk föl a teremtett világ védelmében, és segítsük elő, hogy Isten országa az egész teremtésben megvalósulhasson......"..."A mi sebzett emberi természetünk, Istentől való elfordulásunk miatt a dolgok már nem Isten szeretetéhez visznek közelebb, hanem bálványokká, használati cikkekké váltak. Tekintetünket, ahogy a teremtett dolgokhoz közelítünk, könnyen beszennyezi az önzésünk, és a szívünk tényleg meg tud keményedni. És így könnyen elmegyünk az Istennel való találkozások lehetősége mellett, és bálványokat gyártunk magunknak....""A teremtett világ nagyságának hittel teli szemlélése segít megtisztulni a keményszívűségünktől, és elengedni végre a bálványainkat, mindazt, amihez úgy kötődik a szívünk, hogy magunkba fordít, és eltávolít az Istentől is, egymástól is. Csak megtisztult tekintettel, csak érzékeny szívvel találkozhatunk a föltámadt Jézussal, mint egykor az a 11- tanítvány." Mondta többek között Áron atya.

Az igehirdetés után Márkus Gábor lelkipásztor szeretettel invitálta a jelenlévőket az Istentisztelet utáni agapéra, de mint mondta, addig „még lesznek meglepetések." Ilyen meglepetés volt a Cantus Beatus további műsora, közte a Soli Deo Gloria c. kórusmű, és Lachegyi Imre furulyaművész koncertje, aki három Barokk művet adott elő. Orgonán kísért Verbay Zsolt.  /szk/

 

Csatolt dokumentumok:

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 209, összesen: 356433

  • 2024. április 24., szerda

    Alig több mint tíz év alatt vált néhány fős közösségből templomépítővé a szigetszentmártoni református gyülekezet, amely április 20-án rakta le félkés...
  • 2024. április 22., hétfő

    „Az esperesi szolgálat nem plecsni, nem kitüntetés, hanem lehetőség a szolgálatra.” Beiktatták Kovács Gergely esperest a Budapest-Déli Református Egyh...
  • 2024. április 22., hétfő

    Baráti ölelések, szakmai beszélgetések, keresztyén légkör fogadta a lelkipásztorokat, hittanoktatókat és vallástanárokat a Dunamelléki Katechetikai Tá...
  • 2024. április 21., vasárnap

    Közelebb a teremtett világhoz, közelebb egymáshoz, közelebb az Ige megéléséhez. A Gyökössy Intézet a lelkészeket hívja ki a mindennapok terhei közül. ...
  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.
  • 2024. április 15., hétfő

    Alkohol- és drogfüggőségből szabadult srácok, közös munkájuk biztonságos közeget teremt számukra a reintegráció felé vezető úton.
  • 2024. április 15., hétfő

    Újraalapításának 30. évfordulójáért adott hálát a Kecskeméti Református Általános Iskola vasárnap.