Nyomtat Elküld Olvasási nézet

„Gyermekek! Engedelmeskedjetek szüleiteknek az Úrban, mert ez a helyes. Tiszteld apádat és anyádat: ez az első parancsolat, amelyhez ígéret fűződik, mégpedig ez: "hogy jó dolgod legyen, és hosszú életű légy a földön." Efezus 6:1-4

A 2017. május 07-én megtartott anyák napi ünnepi Istentiszteletünkön gyülekezetünk lelkipásztora, nagytiszteletű Márkus Gábor a 2Timóteus 2:1-13, és az Efezusbeliekhez írt levél 6:1-4 versei alapján hirdette az igét.

Igehirdetésének középpontjába az édesanyákról való megemlékezést állította. Mint mondta, az édesanyák napját az egész világon megtartják. „Református hagyományaink szerint, mi magunk is emlékezünk, és hálát adunk az édesanyákért, hiszen az életünket nekik köszönhetjük. Nekik köszönhetjük a fáradozásukat, a sok-sok áldozatvállalásukat, lemondásukat. Idejük nagy részét gyermekkorunkban ránk áldozták. Tanítottak és szerettek. Lehetne sorolni azokat az értékeket amit megtettek értünk, hogy emberré válhassunk.

Éppen ezért az anyák napi Istentisztelet gyülekezetünkben a hálaadás napja, ami egyúttal arra is szolgál, hogy megerősödjünk abban a kegyelemben, amire Pál apostol is rámutat a felolvasott igeszakaszban.

Mindez az Isten ajándéka, ha helyesen közeledünk hozzá. Hiszen az édesanyák is az Isten ajándékai. Tudni kell a Jézus Krisztusban való kegyelemben megerősödni, és ebből a megerősödött kegyelemből lehet bizonyságot tenni: hogy nekem az Úr Jézus ad erőt mindenhez! Amikor pedig Jézusról tanítok, akár mint egy édesanya vagy szülő, akkor másokat is - adott esetben gyermekemet is - tanításra alkalmassá tehetem" hangsúlyozta.

Igehirdetésében többek között a gyermekek nevelésében a fegyelem és intés helyes arányairól beszélt, kiemelve az egyik legfontosabb szempontot, a szülők példaadó, példamutató szerepét. Majd így folytatta: „amikor együtt emlékezünk az édesanyákra,  megköszönjük az életüket, hitüket és szeretetüket, akkor valóságosan megélhetjük a szívünkben és lelkünkben a hála ajándékait, ezzel is segítve a család összefogását... "Istennek hála, egyre több helyen látni, hogy a gyermeket vállaló szülők közül mind többen igyekeznek komolyan venni azt a felelősséget, azt a feladatot, hogy kaptak egy gyermeket az élő Istentől, hogy az Ő dicsőségére fel tudják nevelni. Aki így tud közelíteni édesanyaként is a gyermekéhez, aki az Isten kezéből tudja őt elfogadni, annak az Isten nagyon sok áldást fog adni...."

Az Anyák napi ünnepi Istentiszteleten már hagyomány, hogy a jelenlévő édesanyákat, nagymamákat gyermekeink ünnepi műsorral köszöntik. Ezúttal a Tanodába járó gyerekek, és a református hittanosok, közös énekléssel, verses műsorral lepték meg a gyülekezetet.  „Zúgja az erdő, susogja a szellő, üzenik az ágak-lombok, légy te mindig nagyon boldog édesanyánk, és nagymamánk" csendült fel az ének.

Gondnokunk, Szabó Zoltánné Erzsike köszöntője után, a gyerekek egy-egy szál virággal kedveskedtek az édesanyáknak. /szk/

 

 

 

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 16, összesen: 355227

  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.
  • 2024. április 15., hétfő

    Alkohol- és drogfüggőségből szabadult srácok, közös munkájuk biztonságos közeget teremt számukra a reintegráció felé vezető úton.
  • 2024. április 15., hétfő

    Újraalapításának 30. évfordulójáért adott hálát a Kecskeméti Református Általános Iskola vasárnap.
  • 2024. április 12., péntek

    Százhúsz lelkész és missziói munkás találkozott a Káposztásmegyeri Református Gyülekezetben tartott Nagy-Budapesti Missziói Konferencián.
  • 2024. április 10., szerda

    Költészet napja alkalmából a tükrök fontosságáról és a férfivá nevelésről beszélgettünk Hajdúné Tóth Lívia, lovasberényi hittanoktatóval, lelkipásztor...
  • 2024. április 08., hétfő

    Hogyan kezdődik a templomépítés? Kell hozzá telek, tervek, támogatás? Külső-Kelenföldön rajzpályázattal indul. 
  • 2024. április 08., hétfő

    Az elmúlt évek felújításaiért adtak hálát a Tassi Református Egyházközségben, ahol a közösségi terek nemcsak az impozáns múltról, de az élettel teli j...