Nyomtat Elküld Olvasási nézet

"Nem ti választottatok ki engem, hanem én választottalak ki, és rendeltelek titeket arra, hogy elmenjetek és gyümölcsöt teremjetek, és gyümölcsötök megmaradjon, hogy bármit kértek az Atyától az én nevemben, megadja nektek." János 15,16

Böjt negyedik vasárnapján Márkus Gábor református lelkész gyülekezetünk lelkipásztora, a János 15,9-17 alapján hirdette az Igét. Igehirdetésében megemlékezett id. Csele József református tanítóról, aki 1926-1942-ig volt a verőcei református iskola kántor tanítója és igazgatója. (Gyülekezeti tagunk Rózsahegyi Tiborné Zsuzsa által kezdeményezett és készíttetett emléktábtáblájának felszentelésére, az Istentiszteletet követően került sor)

Igehirdetésében többek között arról beszélt, hogy „ahhoz hogy meg tudjunk maradni Jézus szeretetének a terében, Jézus Krisztus parancsolatait, ha tetszik ajánlásait meg kell tudni tartani. Jézus parancsolata egyszerű: úgy szeressük egymást, ahogy Ő szeretett minket" Majd így folytatta: „Amikor a mai Istentiszteletünk keretében id. Csele József tanítóra emlékezünk, aki itt élt, itt szolgált, és itt tanított, ki kell hangsúlyoznunk, hogy tanítványai iránt az ő életében is ott volt a szeretet. Ő egy igazi példa! Még halála után 70-évvel is sokan emlékeznek rá ebben a községben, és akik még emlékeznek, mérhetetlen hálával gondolnak szeretet tanítójukra. Mert ő is Jézus tanítása szerint élt, szolgált, és szeretett.

Nagytiszteletű úr az Istentiszteleten köszöntötte id. Csele József református tanító jelen lévő rokonait tisztelőit, és ismertette Csele József néhány életrajzi adatát.

Csele József 1885-ben született Szatmárban és 1948-ban hunyt el. A Református Egyház saját halottjaként temette el Verőcén. Felesége Kalydy Mária négy gyermekkel ajándékozta meg, közülük hárman élték meg a felnőttkort. A legidősebb Szidónia, aki férjével három gyermeket nevelt, nehéz körülmények között. Csele József két gyermekét is a pedagógushivatás felé irányította.

A középső, Ilona, aki a győri magyar királyi állami tanítóképzőben szerzett képesítést. Sajnos ő 23 éves korában tragikus körülmények között, balesetben elhunyt. A legfiatalabb, József szintén pedagógus volt, tanár, és igazgató Verőcén. A negyedik gyermek, Lajos rövid ideig élt csupán.

Csele József 1905-ben, a Szatmári Tanítóképzőben szerzett képesítést. Az első világháborúban szanitécként szolgált majd megsebesült, és francia hadifogságba került. Verőcén, mint református kántortanító, lévita, 1926-1942-ig látta el hivatását. (Koczó József. A Helvét Hitvallás alócföldön c. könyve alapján) Négy unokája közül ketten követték a pedagógus pályán. Judit városi kitüntetett táncpedagógus, Mária aranydiplomás tanítónő, Ilona gyógyszerészként dolgozott, Csele Judit ügyészként. A négy unokáján kívül négy dédunokája és két ükunokája látogatja Verőcén a családi sírboltot.

Az Istentiszteleten Ladányi Károly presbiter, iskolaügyi gondnok is köszöntötte Csele József jelenlévő rokonait, és megosztotta a gyülekezettel családjának a református tanítóval kapcsolatos emlékezetét. Bejelentette, hogy a presbitérium a legutóbbi ülésén megalakította azt a hatfős bizottságot, akik a lelkészjelölés szolgálatát fogják ellátni. Kihirdette, hogy gyülekezeti férfikör alakul, a férfikör alkalmaira minden hónap első péntekén 18.00-órakor a gyülekezeti teremben kerül sor. (A Baba-mama kör minden hónap első csütörtökén 09.30-11.30 órakor várja az érdeklődőket.)

A szózat eléneklése után a gyülekezet kivonult Csele József tanító emléktáblájához, ahol Ladányi Károly és Nagy Sándor presbiterek az emléktáblát leleplezték. Az emléktáblát a rokonok nevében megkoszorúzta Dr. Béres Istvánné ny. aranydiplomás tanítónő igazgató asszony, aki köszönetet mondott nagyapja emléktáblájának elhelyezéséért, az Istentiszteletért, külön kiemelve „ahogy tiszteletes úr beleágyazta nagyapa emlékét az igehirdetésbe" Csodálatos dolog, mondta, hogy nagyapa már 70-éve nincs közöttünk, de a község szívében az emléke benne él.

Bálint Lászlóné gyülekezetünk, és a még élő tanítványok nevében (Fitter Zsuzsanna, Szekeres Jánosné, Mester Aurélné) akik hálás szívvel emlékeznek szeretett tanítójukra, szintén megkoszorúzta az emléktáblát.

Csorba László presbiter, egy Elemi Népiskolai Értesítőből, amit Csele József tanító 1936 január 30-án írt alá, felolvasott egy részletet..."Minden cselekedeteddel az Istent, a hazát, és a családot szolgáld...."

Az emléktábla felavatása a himnusz eléneklésével fejeződött be, a beszélgetés, és a közös emlékezés a gyülekezeti teremben, szeretetvendégség keretében folytatódott. /szk/

Az Istentiszteletről és emléktábla szentelésről készült hangfelvétel az oldal alján a CSATOLT DOKUMENTUMOKBAN meghallgatható!

 

Csatolt dokumentumok:

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 91, összesen: 356004

  • 2024. április 22., hétfő

    „Az esperesi szolgálat nem plecsni, nem kitüntetés, hanem lehetőség a szolgálatra.” Beiktatták Kovács Gergely esperest a Budapest-Déli Református Egyh...
  • 2024. április 22., hétfő

    Baráti ölelések, szakmai beszélgetések, keresztyén légkör fogadta a lelkipásztorokat, hittanoktatókat és vallástanárokat a Dunamelléki Katechetikai Tá...
  • 2024. április 21., vasárnap

    Közelebb a teremtett világhoz, közelebb egymáshoz, közelebb az Ige megéléséhez. A Gyökössy Intézet a lelkészeket hívja ki a mindennapok terhei közül. ...
  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.
  • 2024. április 15., hétfő

    Alkohol- és drogfüggőségből szabadult srácok, közös munkájuk biztonságos közeget teremt számukra a reintegráció felé vezető úton.
  • 2024. április 15., hétfő

    Újraalapításának 30. évfordulójáért adott hálát a Kecskeméti Református Általános Iskola vasárnap.
  • 2024. április 12., péntek

    Százhúsz lelkész és missziói munkás találkozott a Káposztásmegyeri Református Gyülekezetben tartott Nagy-Budapesti Missziói Konferencián.