Nyomtat Elküld Olvasási nézet

Ő azonban így válaszolt nekik: "Ti adjatok nekik enni!" Márk 6:37

Az Északpesti Református Egyházmegye 2017. március 12-én a Verőcei Református Egyházközségben tartotta a megyei presbiteri továbbképzést.

Nagytiszteletű Gergely Ferenc Barnabás egyházmegyei lelkészi tanácsos, a Váchartyán-Erdőkertes református egyházközség lelkipásztora, az Ézsaiás 50,10 igével köszöntötte a megjelent lelkészeket és presbitereket.

„Aki köztetek féli az URat, hallgasson szolgája szavára! Aki sötétségben jár, és nem ragyog rá fény, bízzon az ÚR nevében, és támaszkodjon Istenére!"

Üdvözlő szavait követően bemutatkoztak a gyülekezeti küldöttségek: Balassagyarmat, Diósjenő, Dunakeszi, Felsőgöd, Alsógöd, Sződliget, Kosd, Nagymaros, Perőcsény, Vámosmikola, Salgótarján, Szokolya, Vác-alsóváros, Vác-felsőváros, Váchartyán, Erdőkertes, és Verőce.

Nagytiszteletű Márkus Gábor református lelkipásztor, a házigazda verőcei gyülekezet nevében üdvözölte a résztvevőket. Bevezetőjében beszélt a verőcei református templom közelmúltban befejeződött teljes belső-és külső felújításáról, a felújítás költségeiről, Isten kegyelméről, amely az építkezést végigkísérte. Külön kiemelte azt a munkát, amit az építkezésen a hajléktalan emberek végeztek, és ami igen nagy segítség volt, mert a mesterek keze alá dolgoztak.

Áhítatában a Márk 6, 34-41 alapján hirdette az evangéliumot.

Igehirdetésében a presbiteri tisztet, szolgálatot tartva szem előtt, a gyülekezeti közösség építésének fontosságára irányította a figyelmet. Kihangsúlyozta, hogy a „presbiter, igyekezzen egy emberként segíteni, az ő gyülekezetének közösségé válásában" Sokak mellett beszélt a reformáció 500. évfordulójának jelentőségéről.

Az áhítatot követően Csorba László verőcei presbiter előadást tartott az előreformációról, annak különböző irányzatairól. Köztük a Huszita mozgalomról, ami az akkori Magyarországot közvetlenül is érintette.

Beszélt az előreformáció, reformációra gyakorolt hatásáról, kiemelve egy lényeges dolgot „ami úgy ragadható meg, hogy a Biblia üzenetét eredeti nyelven, a nép nyelvén mindenkihez eljuttassa, mindenki által olvashatóvá tegye" mondta.

Nagytiszteletű Gergely Ferenc Barnabás ref. lelkész egyházmegyei tanácsos, aki az alkalom levezető tisztét is betöltötte, az előadást követően, közös gondolkodásra, beszélgetésre hívta a résztvevőket, tekintettel a gyülekezeti munkára, előreformációval, reformációval, kapcsolatos kérdésekre, az 500. évfordulóval összefüggő helyi kezdeményezésekre.

A közös beszélgetésen a presbiterek és lelkészek részéről sok ötlet és javaslat, helyi kezdeményezésről szóló beszámoló hangzott el.

Vácon a reformáció 500. évfordulójával kapcsolatban a római katolikusokkal, közös alkalmakat tartanak, ahol a reformáció hatásairól cserélnek véleményt. Erdőkertesen a helyi felekezetek vezetői között, a Váciakhoz hasonlóan rendszeres találkozókat szerveznek.

Van olyan gyülekezet, ahol a reformáció évfordulójának tiszteletére a templomkertben 500 db. tulipánt ültettek. Elhangzott egy kezdeményezés emlékfák ültetéséről szerte a megyében, javaslatot tettek fiatalok ének, zene vagy egyéb szolgálatának bevonására gyülekezeti alkalmakkor. Egy másik javaslat, a Bibliamúzeum gyülekezetenkénti szervezett látogatásának lehetőségéről szólt. Felmerült reformációs, vagy régi gyülekezeti emléktárgyak gyűjtésére vonatkozó javaslat is.

Ladányi Károly verőcei presbiter, egyházmegyei világi főjegyző, a résztvevőket, a Mátraházán megrendezésre kerülő egyházmegyei presbiteri hétre invitálta.

Felhívta a figyelmet az egyházközségeknél őrzött régi korokból származó gyűjtemények, tárgyak gondozására, nyilvántartásba vételére.

Kiemelte a keresztyén felekezetek közötti együttműködés fontosságát.

Bejelentette, hogy 2017. szeptember 02-án az egyházmegye a reformáció 500. évfordulója megünneplésére egyházmegyei napot szervez, ennek részletei hamarosan kidolgozásra kerülnek. Megemlítette, hogy egy „molinó is körbemegy majd az egyházközségekben, lehetőséget adva helyi ünnepségek szervezésére"

Az alkalom közös imádkozással fejeződött be.

Ladányi Károly a presbiteri továbbképzés végén a Parokia portál Északpesti Református Egyházmegye, és a verőcei gyülekezet honlapjaira hívta fel a figyelmet, majd a találkozó résztvevőit szeretetvendégségre hívta. /szk/

 

 

 

 

 

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 88, összesen: 355837

  • 2024. április 22., hétfő

    „Az esperesi szolgálat nem plecsni, nem kitüntetés, hanem lehetőség a szolgálatra.” Beiktatták Kovács Gergely esperest a Budapest-Déli Református Egyh...
  • 2024. április 21., vasárnap

    Közelebb a teremtett világhoz, közelebb egymáshoz, közelebb az Ige megéléséhez. A Gyökössy Intézet a lelkészeket hívja ki a mindennapok terhei közül. ...
  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.
  • 2024. április 15., hétfő

    Alkohol- és drogfüggőségből szabadult srácok, közös munkájuk biztonságos közeget teremt számukra a reintegráció felé vezető úton.
  • 2024. április 15., hétfő

    Újraalapításának 30. évfordulójáért adott hálát a Kecskeméti Református Általános Iskola vasárnap.
  • 2024. április 12., péntek

    Százhúsz lelkész és missziói munkás találkozott a Káposztásmegyeri Református Gyülekezetben tartott Nagy-Budapesti Missziói Konferencián.
  • 2024. április 10., szerda

    Költészet napja alkalmából a tükrök fontosságáról és a férfivá nevelésről beszélgettünk Hajdúné Tóth Lívia, lovasberényi hittanoktatóval, lelkipásztor...