Nyomtat Elküld Olvasási nézet

„…Okos istentiszteletként szánjátok oda testeteket élő és szent áldozatul, amely tetszik az Istennek.” Róma 12,1

2017. április 18-án, az Északpesti Református Egyházmegye lelkészeinek 31-fős csoportja, körutazást tett Svájcban. Kiemelt uticéljuk volt, hogy felkeressék és megtekintsék református hitünk eredetének helyszíneit.

Szakmai útjuknak aktualitást és különös hangsúlyt adott, hogy az idén ünnepeljük a reformáció 500. évfordulóját.

1517. október 31-én, Luther Márton Ágoston-rendi szerzetes, teológus-professzor, a wittenbergi vártemplom kapujára kifüggesztette az egyház helytelen gyakorlatát bíráló, és az egyház megújítására vonatkozó 95-pontból álló vitairatát.

Ezt az időpontot és eseményt tekintjük a reformáció kezdetének, ami az akkori Európában egy megújulási mozgalommá terebélyesedett, és eljutott Svájcba is, ahol Zwingli Ulrich majd Kálvin János indította el a reformációt. Kálvin János reformátor, lelkész teológus, és keresztyén tudós által felállított genfi egyházszervezet, Európa-szerte mintaként szolgált a református egyházak megalakulásához.

Az Északpesti Református Egyházközség lelkészi csoportjának tagja volt Márkus Gábor a Verőcei Református Egyházközség lelkipásztora is, aki élményeit megosztotta velünk, felesége Márkusné Láng Ilona, a Nagymarosi Református Egyházközség lelkipásztora, aki a körutazás eseményeit az alábbi fotókon megörökítette, és a verőcei református gyülekezetből Ladányi Károly presbiter, egyházmegyei világi főjegyző.

Márkus Gábor tiszteletes úr elmondta, hogy Zürichben megtekintették a Grossmünster katedrálist, ahol Ulrich Zwingli és utóda Heinrich Bullinger is szolgált, aki a II. Helvét hitvallás szerzője.

Utazásuk következő állomása Genf volt, ahol a város nevezetességei mellett megnézték a reformáció emlékművét, ami a kálvinista egyházaknak állít emléket.

Az emlékfal (emlékmű együttes) szobrai és domborművei, a református egyház kiemelkedő svájci és külföldi személyiségeit ábrázolják, köztük Bocskai Istvánt, Erdély fejedelmét, aki jelentős szerepet játszott a magyar reformációban.

Genfben felkeresték a Szent Péter katedrálist, ahol Kálvin János is szolgált.

Felemelő érzés volt, mondta Márkus Gábor nagytiszteletű úr, hogy ebben a történelmi múltú katedrálisban, a látogatás napján, Isten kegyelméből lelkésztársainak ő tarthatott áhítatot, és szolgálatával bizonyságot tehetett a verőcei református gyülekezetről is.

A programot az április 24-én történt hazautazásuk előtt egy természeti csoda megtekintésével zárták. A berni kantonban, a 4000 m feletti Jungfrau hegycsoport nyugati lábánál lévő Lauterbrunnen melleti hegy gyomrában lezúduló Trümmelbachfälle nevű glecsservízesés csodálatos látványában gyönyörködhettek.

Az értékes tanulmányúton közösségük a program végére, lelkiekben is megerősödött mondta nagytiszteletű Márkus Gábor, a verőcei református gyülekezet lelkipásztora. /szk/

Fotók: Márkusné Láng Ilona

 

 

 

 

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 56, összesen: 356280

  • 2024. április 22., hétfő

    „Az esperesi szolgálat nem plecsni, nem kitüntetés, hanem lehetőség a szolgálatra.” Beiktatták Kovács Gergely esperest a Budapest-Déli Református Egyh...
  • 2024. április 22., hétfő

    Baráti ölelések, szakmai beszélgetések, keresztyén légkör fogadta a lelkipásztorokat, hittanoktatókat és vallástanárokat a Dunamelléki Katechetikai Tá...
  • 2024. április 21., vasárnap

    Közelebb a teremtett világhoz, közelebb egymáshoz, közelebb az Ige megéléséhez. A Gyökössy Intézet a lelkészeket hívja ki a mindennapok terhei közül. ...
  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.
  • 2024. április 15., hétfő

    Alkohol- és drogfüggőségből szabadult srácok, közös munkájuk biztonságos közeget teremt számukra a reintegráció felé vezető úton.
  • 2024. április 15., hétfő

    Újraalapításának 30. évfordulójáért adott hálát a Kecskeméti Református Általános Iskola vasárnap.
  • 2024. április 12., péntek

    Százhúsz lelkész és missziói munkás találkozott a Káposztásmegyeri Református Gyülekezetben tartott Nagy-Budapesti Missziói Konferencián.