Nyomtat Elküld Olvasási nézet

"...Te Istenednek, az Úrnak szent népe vagy. Téged választott ki Istened..." 5Mózes 7,6

Az Északpesti Református Egyházmegye, az egyházmegyéhez tartozó gyülekezetek presbiterei részére 2019. február 11-15. között, a Dunamelléki Református Egyházkerület Mátraházi Konferencia Központjában továbbképzést tartott. A presbiteri konferencia témája, az Isten és ember kapcsolata volt.

A presbiteri konferencián gyülekezetünk tagjai, és presbiterei közül hat fő vett részt. Erről az egyházmegyei alkalomról a 2019. február 17-én megtartott Istentiszteleten Daróczyné Botos Barbara presbiter számolt be:

"Hálás szívvel állok a gyülekezet előtt, hogy életemben először - közösen presbitertársaimmal - részt vehettem egy ilyen konferencián.  Ennek a konferenciának kiemelt célja volt, hogy az új presbitereket - a gyülekezetünkben hárman vagyunk újak - megszólítsa, és feladataik megértésében hittel és szeretettel segítse. A hét folyamán előadások voltak, közülük egy párat felsorolnék: Dr. Tatai István lelkipásztor a Szabad akaratról beszélt. Dr. Szűcs Ferenc egyetemi tanár az Eleve elrendelésről, Lehoczki István gondnok az Ember szerepe az újjászületésben, és Dr. Szalai Zsolt gondnok a Megváltásról és a megszentelt életről tartott előadást. Minden nap volt egy közös együttgondolkodás, és bizonyságtételek sora, amit nyitott szívvel hallgattunk, be is fogadtuk, és elhoztuk magunkkal a hegyről, lehoztuk a gyülekezetbe.

Eddig tudtam mi a feladatom anyaként, tudtam mi a feladatom tanítóként, azt gondolom, most már tudom, hogy mi a feladatom presbiterként.

A presbiteri kézikönyvben megtaláltam az ehhez tartozó egyházi törvényeket, az ehhez tartozó elég komoly szavakat és nehéz feladatokat is. De az Úr Isten az én szívemben Péter apostol első leveléből az 5. rész második versét küldte ide a testvérek közé, hogy nekünk, presbitereknek mi a feladatunk: „Legeltessétek a Krisztusnak közöttetek lévő nyáját önként, ne nyerészkedésből, hanem készségesen, ne is úgy mind, akik uralkodnak a rájuk bízottakon, hanem mint példaképei a nyájnak"

Én ezt hoztam le a hegyről, de azt gondolom, hogy minden presbiter társam más és mást hozott. Valaki azt, hogy az Urat hogyan kell közösen szolgálnunk a gyülekezetben, milyen jó volt találkozni a pomázi testvérekkel, testvérgyülekezetünk tagjaival. Valaki a kerekasztal beszélgetéseinek témáit, és az ott meghallgatott bizonyságtételeket hozta magával.

Volt egy kedves presbitertárs az egyik gyülekezetből, aki egy nagyon fontos dolgot helyezett a szívünkre. Fónagy Miklós ny. esperes úr feleségét Gabi nénit emlegette, hogy annak idején, Mátraházán egyszer neki azt mondta, hogy szeresd a lelkipásztorodat. Ezt ott a szívünkre helyezte, pedig nem tudta, hogy mi kapcsolatban vagyunk esperes úrral, nagyon jó volt hallani, és ezt minden presbiter hazavitte a gyülekezetébe. Szeressük a lelkipásztorunkat, segítsük, és álljunk mellette, bárkit is hoz ide az Élet a jövőben.

Kérjük a gyülekezetet, hogy segítse a presbitériumot, imádságban hordozza ezt a feladatot, de az előttünk álló sok-sok más feladatot is. Egy köszönetet kell átadnunk Nyilas Zoltán esperes úr a református egyetem kollégiumában történt tűzeset kapcsán megköszönte az adományokat. Kiemelte, hogy 10.5 millió forint gyűlt össze, és ehhez a mi gyülekezetünk is hozzájárult."

/szk/



Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 84, összesen: 355997

  • 2024. április 22., hétfő

    „Az esperesi szolgálat nem plecsni, nem kitüntetés, hanem lehetőség a szolgálatra.” Beiktatták Kovács Gergely esperest a Budapest-Déli Református Egyh...
  • 2024. április 22., hétfő

    Baráti ölelések, szakmai beszélgetések, keresztyén légkör fogadta a lelkipásztorokat, hittanoktatókat és vallástanárokat a Dunamelléki Katechetikai Tá...
  • 2024. április 21., vasárnap

    Közelebb a teremtett világhoz, közelebb egymáshoz, közelebb az Ige megéléséhez. A Gyökössy Intézet a lelkészeket hívja ki a mindennapok terhei közül. ...
  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.
  • 2024. április 15., hétfő

    Alkohol- és drogfüggőségből szabadult srácok, közös munkájuk biztonságos közeget teremt számukra a reintegráció felé vezető úton.
  • 2024. április 15., hétfő

    Újraalapításának 30. évfordulójáért adott hálát a Kecskeméti Református Általános Iskola vasárnap.
  • 2024. április 12., péntek

    Százhúsz lelkész és missziói munkás találkozott a Káposztásmegyeri Református Gyülekezetben tartott Nagy-Budapesti Missziói Konferencián.