Nyomtat Elküld Olvasási nézet

„Neveld a gyermeket a neki megfelelő módon, még ha megörekszik, akkor sem tér el attól" Példabeszédek 22,6

„Ti magatok, is mint élő kövek, épüljetek fel lelki házzá" (1Péter 5) hangzott el Isten igéje 2018. december 15-én, Verőcén azon a hálaadó Istentiszteleten, ahol a Református Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény új munkaállomásának átadására és felszentelésére került sor.

Igét hirdetett Dr. Márkus Mihály a Dunántúli Református Egyházkerület nyugalmazott püspöke.

Igehirdetésében többek között arról beszélt, hogy amikor befejeződik egy építkezés, legyen az templomi felújítás, új templom, gyülekezeti ház, vagy éppen egy gyermeknevelési intézmény, mindig bennünk van a hálaadás, a köszönet, mert Isten megsegített minket.

Azonban az épület, legyen az bármilyen egyházi létesítmény, csak a külső kerete az evangéliumnak. Hangsúlyozta. Mert nem befejeződött valami, hanem igazából csak most kezdődik.

A kezdetekre és feladatokra, igehirdetésének másik textusával a Példabeszédek könyve 22. részének 6. versszakával mutatott rá.

„Neveld a gyermeket a neki megfelelő módon, még ha megörekszik, akkor sem tér el attól."

„Minden nevelés, a leghatározottabb beleavatkozás a gyermek lelki életébe, és ha ezt mi feladjuk, akkor a Szentírás parancsát adtuk fel" Emelte ki igehirdetésében.

És azok a kezdetek melyek az új nevelési munkaállomás előtt állnak, nem csak a gyerekeknek és a munkatársaknak jelentenek feladatokat, hanem mindnyájunknak, hogy mi valamennyien lelki házzá épülhessünk. Utalt a közösség felelősségére.

Bori Judit a Református EGYMI megbízott főigazgatója elismerően szólt arról a gyümölcsöző együttműködésről, ami 2014-től kezdődően a Verőcei Géza Fejedelem Református Általános Iskola Óvoda és Bölcsőde igazgatójával Szanyó Istvánnal létrejött, és erre a több évig tartott szakmai előkészítő munkára a munkaállomás átadása tette fel a koronát.

Köszönetet mondott a református gyülekezet presbitériumának és lelkipásztorának, hogy ebben a közös folyamatban eljuthattak odáig, hogy most az északpesti régióban dolgozó kollégáknak egy olyan színvonalas szakmai munkát szolgáló körülményt tudnak biztosítani, ami a gyermekek foglalkoztatásainak is méltó helyszíne lesz.

Elmondta, hogy ezen a munkaállomáson nem csak a verőcei munkatársaik szolgálata zajlik majd, hanem Veresegyház, Erdőkertes, és a budapesti Benkő István református iskolában dolgozó kollégáik munkája is itt szerveződik.A főigazgató asszony, kedvelt igéjével, az Ézsaiás 40 soraival kérte Isten áldását erre a munkára és együttműködésre.

Grauszmann György Verőce község polgármestere, az önkormányzat és a képviselőtestület nevében gratulált a munkaállomáshoz, és kihangsúlyozta, hogy a Verőcei Református Egyházközség jóvoltából egy olyan hasznos épülettel gyarapodott a község, ahol a verőcei gyermekek képességeit fogják fejleszteni.

Szanyó István a verőcei református tanintézmény igazgatója köszöntőjében megemlítette, hogy amikor Bori főigazgató asszonnyal elkezdtek erről a fejlesztésről gondolkodni, két munkatárssal indultak, és ma már nyolcan dolgoznak azon, hogy a verőcei református általános iskolába, óvodába, bölcsődébe járó gyerekek a lehető legtöbb fejlesztést kaphassák. Mint mondta, ez a munka még nem fejeződött be, keresik a lehetőségeket hogy tovább lépjenek, de munkájuk során nem feledkeznek meg arról sem, hogy „emberé a munka, és Istené a dicsőség." Mert minden, amit itt meg tudtunk tenni, nem jöhetett volna létre Isten áldása nélkül."

Márkus Gábor gyülekezetünk  lelkipásztora beszámolt az építkezés folyamatáról. Elmondta, hogy a gyógypedagógiai munkaállomást a parókia hátsó részének átalakításával és kibővítésével valósították meg, mintegy 95 millió forintból.

Ennek a korszerű, összkomfortos létesítménynek 197 m2 a hasznos területe, ötféle foglalkoztatási részleggel, tornateremmel, saját hőközponttal, és kiszolgáló helyiségekkel.

Kihangsúlyozta, hogy az új létesítményt, a református intézményükben folyó oktatási munka minőségének emelése céljából hozták létre, de azt hogy megvalósulhatott, egyedül Isten kegyelmének tulajdonítható.

„Bizony bizony mondom néktek, hogy amit csak kértek az Atyától az én nevemben megadja nektek" idézett János evangéliuma 16. fejezetének 23. verséből.

Mint mondta, ez az egész építkezés úgy indult, ahogy azt Reményik Sándor versében is azt olvashatjuk. „Hogy akkor megnyílik magától az ég"

Magától indult meg a munka, lettek egyre többen, merült fel az igény hogy mivel nem férnek, el az iskolában azt bővíteni kell, (295- fővel vettük át az intézményt, és ma már több mint 500 gyerekünk van) magától döntött a presbitérium egyhangúan az építkezés mellett, és magától küzdött a kivitelező hogy időben befejeződjön az építkezés. És ez a magától a versben is, és a mi esetünkben is az Isten kegyelme. Mert nem érdemeltük meg, de megkaptuk. És elmondhatjuk, hogy ez Isten adventi, karácsonyi ajándéka.

A hálaadó Istentiszteleten a pomázi testvér egyházközség küldöttsége és a  Kosdi egyházközség tagjai is részt vettek, az iskola énekkara szolgált, és elhangzott Reményik Sándor Kegyelem c. verse.

Az Istentiszteletet követően a gyülekezet átvonult a templomkertben lévő új létesítményhez, ahol Nyilas Zoltán András az Északpesti Református Egyházmegye esperese felszentelte az épületet.

Áhítatának középpontjában az Ézsaiás 9, 5-6 alapján a gyermek állt.

A „fiú, aki az Ige szerint adatik," és azok a gyermekek, akik Verőce községben születnek családoknak, a településnek, így az egyházközségnek is.

„Gyermek adatik, akiket szeretünk, féltünk, becsülünk, tanítunk." Mondta. De ez az ige, adventi emberként nyilván jól tudjuk, elsősorban nem a mi gyerekeinkről, hanem Jézus Krisztusról szól.  Nekünk Jézus neve mindig biztonságot, örömöt és megváltást jelent, és közben félelmet, hogy amikor kimondjuk a nevét, valóban őszintén élünk-e, szolgálunk-e, teszünk-e a másik emberért."

Azt kívánom, mondta többek között az esperes, hogy akik majd ezen a munkaállomáson Jézus nevéről tesznek bizonyságot, ahogyan nyesegetik, tanítgatják, igazgatják a mi gyermekeinket, amikor keresik a szavakat, hogy mit is mondjanak arról az őket elhívó Istenről, akkor tegyenek Isten erejéről is bizonyságot.

A hálaadó ünnepség alkalma a Himnusz eléneklésével, a nemzetiszínű szalag átvágásával, az új létesítmény közös megtekintésével, és szeretetvendégséggel fejeződött be.

Mint azt a Református EGYMI verőcei munkaállomásának koordinátora  Kökényesyné Pintér Ágnes korábban a Verőcei Harangszó c. újságunkban már megírta, a munkaállomás szolgáltatásai közé tartozik a nevelési tanácsadás, gyógytestnevelés, logopédiai szolgáltatás, szakértői felülvizsgálatok, tehetséggondozás, és utazó gyógypedagógiai szolgálat.

Ezen kívül a nevelési tanácsadás keretén belül az egyéni gondozási formák mellett ellátják a beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő gyermekek fejlesztő foglalkoztatását, valamint a prevenciós célú szűrővizsgálatokat, és fejlesztéseket.

A tapasztalat azt mutatja, hogy a terápiánk eredményessége jelentősen megnő, ha a szülő aktívan bekapcsolódik a munkába.

A verőcei iskolába, óvodába járó gyermekek szülei közvetlenül személyesen fordulhatnak hozzánk gyermekeikkel, kapcsolatos problémáikkal, kérdéseikkel nyitvatartási időnk alatt:

hétfő - kedd - csütörtök - péntek 8 órától - 15 óráig. Hívhatnak bennünket hivatali időben (8-16-ig) telefonon a 06 30 179 88 32 számon, vagy küldhetnek elektronikus üzenetet is a refegyi.veroce@gmail.com e-mail címre.

A gyermekek az iskolával egyeztetett időpontban felnőtt kíséret mellett jönnek át a foglalkozásra. Szívesen vennénk azonban, ha azok a szülők, akiknek módja, lehetősége van, személyesen kísérnék hozzánk gyermeküket hangsúlyozta cikkében a munkaállomás koordinátora. /szk/

A Hálaadó Istentisztelet hanganyaga a képek alatt, a CSATOLT DOKUMENTUMOKBAN MEGHALLGATHATÓ!

 

 

 

 

 

 

Csatolt dokumentumok:

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 164, összesen: 354863

  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.
  • 2024. április 15., hétfő

    Alkohol- és drogfüggőségből szabadult srácok, közös munkájuk biztonságos közeget teremt számukra a reintegráció felé vezető úton.
  • 2024. április 15., hétfő

    Újraalapításának 30. évfordulójáért adott hálát a Kecskeméti Református Általános Iskola vasárnap.
  • 2024. április 12., péntek

    Százhúsz lelkész és missziói munkás találkozott a Káposztásmegyeri Református Gyülekezetben tartott Nagy-Budapesti Missziói Konferencián.
  • 2024. április 10., szerda

    Költészet napja alkalmából a tükrök fontosságáról és a férfivá nevelésről beszélgettünk Hajdúné Tóth Lívia, lovasberényi hittanoktatóval, lelkipásztor...
  • 2024. április 08., hétfő

    Hogyan kezdődik a templomépítés? Kell hozzá telek, tervek, támogatás? Külső-Kelenföldön rajzpályázattal indul. 
  • 2024. április 08., hétfő

    Az elmúlt évek felújításaiért adtak hálát a Tassi Református Egyházközségben, ahol a közösségi terek nemcsak az impozáns múltról, de az élettel teli j...
  • 2024. április 04., csütörtök

    Folytonosság és változás, külső tényezők és személyes hit, individualizmus és felekezeti elkötelezettség, ébredés és szekularizáció teszik sokszínűvé ...
  • 2024. április 03., szerda

    Messze megelőzve korukat, épp negyven éve kezdtek gyülekezetépítésbe egy panelvárosban Szénási János és felesége, Gazda Klára lelkipásztorok, akikkel ...