belépés | regisztráció RSS

Publikációk Elküld Nyomtat

Kecskeméthy István

Új idők

Az esztendő minden évben megújul: az idő pedig mindig a régi marad. Vagy mondjuk így: az idő napról-napra, folytonosan a régi marad. Hiába kívánunk egymásnak boldog újesztendőt; úgyis tudjuk, hogy az sem boldog nem lesz, sem új. Ha egyszer az óember megújulna: akkor lenne boldog újesztendő; akkor következnének a boldog új idők. De az ember nem akar újulni.
Folyton újít, mindent: a ruháit, a bőrét is (mindenféle patikaszerrel); de a szívét nem akarja megújítani. Pedig addig hiába jönnek az új esztendők: az óember miatt mind megavulnak.

[...]
Azt már unalomig elcsépelte a Kis Tükör, de azért az újévben újra kezdi: hogy az egyes szívek megújulása nemcsak az egyes életek megújulását jelenti, hanem az egyes családokét, az egyes községekét, nemzetekét, sőt az egész világét. Mert egyes emberekből áll a világ: tehát a világ megújításának nincs más útja, mint az egyes emberek életének megújítása. Minden nap halljuk a bús kifakadásokat, hogy rossz világot élünk, csúnya világot élünk: és ez igaz is; de nem kell elfelejteni, hogy amilyen az ember, olyan a világ. Ha mi jók és szépek volnánk, a világ is szép és jó volna. Erre természetesen azt mondja az olvasó: mi egy csepp víz a tengerben? Mit újít a világon, ha én megújulok? Nagyon sokat, kedves olvasóm: mindent. Aki Jézusban megújul, arra nézve újjá lesz minden. Ez éppen az újjászületés nagy csodája. Mikor a rossz és csúfocsúfoló ember elmúlik: akkor azzal együtt elmúlik a rossz és csúf világ is. És mikor a jó és szép új ember megszületik: akkor azzal megszületik a jó és szép új világ is. A régi avult idők elmúlnak, és a szép idők felvirradnak. Az újjászületett ember nem is magán veszi észre elsősorban a nagy változást: hanem a környezetén: egyszercsak azt látja, hogy a felesége nem olyan házsártos, vagy a férje nem olyan durva, mint eddig; hogy a gyermekek szelídebbek, engedelmesebbek; hogy még az ajtó sem olyan nyikorogva nyílik, mint eddig; egyszóval azt látja, hogy a "régiek elmúltak, ímé mindenek megújultak". Tessék ezt megpróbálni ez új esztendőben. [...]

Kis Tükör, XXII. évf.
(1932. január 2.)
1. sz. 1. o.

Újra megjelent a Beszéljünk nyíltan c. kötetben, 2003 Koinonia Kiadó, Kolzsvár.

További cikkek:
2021. szeptember 17., péntek,
Zsófia napja van.

Elhunyt Pásztor Jánosné

2016. május 24., kedd

85 éves korában elhunyt Pásztor Jánosné, a Magyarországi Református Nőszövetség korábbi elnöke. „A legfontosabb számomra, hogy tudom, az Úristen szeret. Hiszem, hogy egészségemben, betegségemben velem van. Amikor legutóbb beteg lettem, éreztem, hogy a legnagyobb orvosság a szeretet. A gyerekeim folyamatosan kerestek, az egész család és a szomszéd is imádkozott értem. A nőszövetségben is nagyon kedvesek voltak, rengeteg gyöngédség van bennük” – mondta két évvel ezelőtt egy interjúban a Reformátusok Lapjának.

Az igazi győzelmek

2016. május 20., péntek

Hasznosságelv szerint működő világban élünk, ahol mindent forintosítanak, de a Szeretethídon senki nem számítja ki, hogy mennyit ér az önkéntes segítség, hiszen jó dolgokat tenni alapvető emberi magatartás. Helyszíni riport Budafokról, a Szeretethíd május 20-i megnyitójáról, ahol nemcsak önkénteskedtek, hanem táncra is perdültek a résztvevők a legkisebbektől kezdve a püspökökön át az államtitkárig.

Hogyan olvassunk égő háztetőt?

2016. május 16., hétfő

Az események egymásutániságában történetet keresni, a történetnek jelentést tulajdonítani: hitbeli cselekedet. Hit nélkül az egymásutániság: egymás nélküliség. A hit értelmezői mozzanatában azonban fölizzik egy lehetséges idézőjel a történet mondatai fölött – Molnár Illés gondolatai Visky András pünkösdi homíliá járól.

Az elefántnál is

2016. május 15., vasárnap

A Szentlélek szimbóluma a galamb. Az ősmélység felett mintegy tojását költő madárként lebegett – a Lélek teremtő hatalom; és Krisztus megkeresztelkedésekor aláereszkedik reá – a Lélek kinyilatkoztató és felhatalmazó erő. Feltétlenül szabad, mégis bizalmas, érkeztében szuverén áldáshozó. Mi azt mondanánk: vendég, holott ő a gazda – és minket avat birtoka vendégeivé: Ő a Lélek. A jelképe galamb.

A különbség: ég és föld

2016. május 11., szerda

A kis konfirmandusok a hét végén egyáltalán nem akartak hazamenni, pedig közülük többen bevallották, hogy néhány nappal korábban a legkülönbözőbb ötleteket fontolgatták, hogyan lehetne meglépni a csendeshétről. Lelki otthon, amely csodák színhelyévé vált. Az a ház, amit a tomboló tűz sem tudott elpusztítani. Harmincéves a nyárlőrinci Emmaus-ház, a kecskeméti reformátusok missziós háza.

Látogatóink száma a mai napon: 1908
Összes látogatónk 2000. november 01. óta : 50173022

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fenntartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat