belépés | regisztráció RSS

Publikációk Elküld Nyomtat

Máthé-Farkas Zoltán

Kísérlet a prédikáció nyitott műként való megalkotására

A különböző szövegeknek valóságteremtő erejük van - nem kell valami fennkölt dologra gondolni, elég, ha csak a slágerek vagy a reklámok hatóerejére tekintünk. Különösen az utóbbiak esetében beszélhetünk olyan beszédstratégiákról, melyeknek célja az embert valamiről meggyőzni, valamiért mozgósítani - és azt látjuk, hogy ez gyakran sikerül is.

Istent a Szentírás tanúságtétele révén ismerhetjük meg. E tanúságtételt folytatja az egyház igehirdetése. Az, hogy milyennek látjuk Istent és az ő világát - a tanúságtétel retorikájától függ. Igehirdetőkként szükséges ezért odafigyelnünk a bibliai szövegnek nemcsak a teológiai gondolatvilágára, hanem azokra a beszédstratégiákra is, amelyekkel megvalósítja bennünk a teológiai jelentést. - A próféták és Jézus Krisztus igehirdetése modellértékű a számunkra: törést idéz elő a szokásos beszéd- és gondolkodásmódunkban. A metaforák és a példázatok gondolkodásra késztetnek, „behelyettesítési kényszer" révén képesek elfogadtatni a korábban elutasított dolgokat. Ezt a stratégiát ismerhetjük fel Nátán Dávidnak mondott példázatában (2Sámuel 12,1-7a), valamint az irgalmas szamaritánusról szóló jézusi példázatban (Lk 10,25-37): a király, illetve a törvénytudó végül kénytelenek egyetérteni Istennek azzal a látásmódjával, amely éppen kényelmetlen volt a számukra.

Jelen tanulmány egy kísérletet mutat be. Walter Brueggemann Ószövetség-teológiája a tanúságtétel modelljére épül: a törvényszéki tárgyaláson a bírák által nem ismert valóságot a tanúk beszéde alakítja. Ezt a modellt igyekeztem a prédikáció-írásra alkalmazni - elsősorban a saját igehirdetői szolgálatomban való felhasználás céljából.

A TANULMÁNY TELJES TERJEDELMÉBEN ITT OLVASHATÓ

 

 

Megjelent: Református Szemle 2009/1, 37-84. oldal.

További cikkek:
2021. augusztus 02., hétfő,
Lehel napja van.

Elhunyt Pásztor Jánosné

2016. május 24., kedd

85 éves korában elhunyt Pásztor Jánosné, a Magyarországi Református Nőszövetség korábbi elnöke. „A legfontosabb számomra, hogy tudom, az Úristen szeret. Hiszem, hogy egészségemben, betegségemben velem van. Amikor legutóbb beteg lettem, éreztem, hogy a legnagyobb orvosság a szeretet. A gyerekeim folyamatosan kerestek, az egész család és a szomszéd is imádkozott értem. A nőszövetségben is nagyon kedvesek voltak, rengeteg gyöngédség van bennük” – mondta két évvel ezelőtt egy interjúban a Reformátusok Lapjának.

Az igazi győzelmek

2016. május 20., péntek

Hasznosságelv szerint működő világban élünk, ahol mindent forintosítanak, de a Szeretethídon senki nem számítja ki, hogy mennyit ér az önkéntes segítség, hiszen jó dolgokat tenni alapvető emberi magatartás. Helyszíni riport Budafokról, a Szeretethíd május 20-i megnyitójáról, ahol nemcsak önkénteskedtek, hanem táncra is perdültek a résztvevők a legkisebbektől kezdve a püspökökön át az államtitkárig.

Hogyan olvassunk égő háztetőt?

2016. május 16., hétfő

Az események egymásutániságában történetet keresni, a történetnek jelentést tulajdonítani: hitbeli cselekedet. Hit nélkül az egymásutániság: egymás nélküliség. A hit értelmezői mozzanatában azonban fölizzik egy lehetséges idézőjel a történet mondatai fölött – Molnár Illés gondolatai Visky András pünkösdi homíliá járól.

Az elefántnál is

2016. május 15., vasárnap

A Szentlélek szimbóluma a galamb. Az ősmélység felett mintegy tojását költő madárként lebegett – a Lélek teremtő hatalom; és Krisztus megkeresztelkedésekor aláereszkedik reá – a Lélek kinyilatkoztató és felhatalmazó erő. Feltétlenül szabad, mégis bizalmas, érkeztében szuverén áldáshozó. Mi azt mondanánk: vendég, holott ő a gazda – és minket avat birtoka vendégeivé: Ő a Lélek. A jelképe galamb.

A különbség: ég és föld

2016. május 11., szerda

A kis konfirmandusok a hét végén egyáltalán nem akartak hazamenni, pedig közülük többen bevallották, hogy néhány nappal korábban a legkülönbözőbb ötleteket fontolgatták, hogyan lehetne meglépni a csendeshétről. Lelki otthon, amely csodák színhelyévé vált. Az a ház, amit a tomboló tűz sem tudott elpusztítani. Harmincéves a nyárlőrinci Emmaus-ház, a kecskeméti reformátusok missziós háza.

Látogatóink száma a mai napon: 2546
Összes látogatónk 2000. november 01. óta : 49860350

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fenntartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat