Megnyílt a Budai Református Egyházközség működtetésében Budapest első
keresztény szellemiségű felekezetközi találkozóhelye!

dr. Szabó István püspök

Illés Dávid lelkipásztor

Ez önmagában sem mindennapi esemény, ráadásul - szokatlan módon - mi is meghívást kaptunk a megnyitóra.
Egy rendkívül ízletes kávé mellett hallgathattuk
dr. Szabó István dunamelléki püspök megnyitó szavait,
dr. Nagy Gábor Tamás, a kerület polgármesterének köszöntését, és Illés Dávid lelkipásztor ismertetőjét szándékaikról, céljaikról, a találkozóhely által kínált lehetőségekről.

Az 5égtáj egy teázó és kávézó, ahol van Internet-elérés és naponta változatos programok, koncertek is.
A bejáratnál található a kávézó rész, ez egy nyüzsgőbb, pörgős világ. Reggel a nap indulása előtt, vagy később, a fáradt délutánokon itt lehet erőt meríteni egy-egy csésze espresso, cappuccino vagy más kávékülönlegesség segítségével. Itt olvashatók napilapok és keresztény újságok is.
Fölötte, a galérián egy békésebb világ található. Vendégeink itt kényelmes fotelekben teázhatnak, miközben komoly beszélgetésekre, mély gondolatok megvitatására, vagy akár csak egy kis pihenésre is lehetőségük nyílik. Itt található mini könyvtárunk is, melynek kötetei helyben olvashatóak vagy díjmentesen kölcsönözhetőek is.
Külön helyiségünk van az Internet felfedezésére, ahol korszerű gépeken, ingyenes érhető el a Világháló. Egy másik helyiségünk pedig a különféle délutáni és esti programoknak van fenntartva, itt kap helyet kép- és festménykiállításunk, valamint itt kerülhet sor zártkörű rendezvényekre is.
A hangulatról a nyugodt színvilág és a változatos stílusú háttérzene is gondoskodik. Esténként filmklub, irodalmi, képzoművészeti est, társasjáték-kör, koncertek, és hasonló rendezvények teszik még élvezetesebbé vendégeink idejét, ezekkel is igyekszünk látogatásukat igazi élménnyé emelni.
Reméljük, hogy az 5égtáj teázót mindenki igazán jó helynek fogja találni. Igyekszünk valami különlegeset nyújtani fiataloknak és idősebbeknek, a környék dolgozóinak és a helyi gyülekezetek tagjainak, az ellazulást és az élményeket keresőknek is. Hosszú távon szeretnénk még ennél is többet adni: válaszokat komoly kérdésekre és lehetőséget a személyiség kiteljesedéséhez.

Mi az ötödik égtáj?

Ha síkban gondolkozunk, négy irányt találunk: előre, hátra, jobbra, balra. Ha tájékozódni akarunk, akkor azt négy égtáj segítségével tesszük: észak, dél, kelet, nyugat. Azonban mi történik, ha felnézünk? Rájövünk, hogy ez a négy irány kevés.

Az ötödik égtáj a fölfelé mutató irány. Az 5égtáj teázót olyan emberek hozták létre, akiknek a legfontosabb ebbe az ötödik irányba, fölfelé figyelni. Hogy mi az, ami olyan érdekes odafenn? Isten!

Mi az 5égtájban úgy gondoljuk, hogy nincs Istennél érdekesebb és fontosabb ezen a világon, Ő az életünk értelme. A kereszténységnek nagyon sok formája és ága kialakult minden égtáj felé, de hisszük, hogy hitünk alapja közös.

Isten megteremtette a világot és belehelyezte az embert. A Paradicsomban minden tökéletes volt, de Ádám és Éva engedtek a lázadó Angyal - Sátán - kísértésének, és bűnt követtek el, így vége lett az édeni állapotnak.

A bűn engedetlenség Istennel szemben, elválaszt tőle. Egy óriási szakadék, amelyet azonban Teremtőnk nem akart meghagyni, így feláldozta értünk a fiát, Jézust. Ő teljesen emberré lett, és a Golgotán meghalt minden emberért. Magára vette a bűneinket, hogy mi élhessünk.

Ezért olyan fontos az 5égtáj számára az Ötödik égtáj. Isten Jézusban megmutatta a szeretetét, lehetőséget adott az újrakezdésre. Ha kérjük tőle bűneink bocsánatát, és az örök életet, akkor halálunk után nem kell a pokolba kerülnünk, hanem örökké boldogok lehetünk a mennyben.

Célunk: észak, dél kávéinak különleges és pontos mását kínálni, kelet és nyugat teáinak ízét megismertetni a vendégeinkkel; de a legfontosabb célunknak azt tartjuk, hogy az Igazi Szeretetet - amely az Ötödik Égtájban lakozik - másoknak is megmutathassuk. Hisszük, hogy a hit halott cselekedetek nélkül, így mi most szeretnénk ebben a teázóban a hitünket cselekedetekben is kifejezni.

Mi már találkoztunk Istennel. Szeretnénk teljes szívvel Őt követni és Neki engedelmeskedni napról-napra. A teázó egy jó lehetőség személyes találkozásokra - nem csak emberek között, hanem Teremtő és teremtmény között. Hisszük, hogy ez a legfontosabb dolog a világon, az örök boldogság kulcsa.


Ha még nem rendelkeznél RealPlayer lejátszóval, innen ingyenesen letöltheted:

Copyright: Parokia© 2004. ¤ Kép & Hang: Füle Tamás