MORGENFUNK

A koncertek sorát a Morgenfunk formáció kezdte meg kedd este a kisszínpadon.
Izgalmas, lendületes zenéjükre hamar beindult a hallgatóság. Változatos, funky beütésű ritmusvilágot ötvöznek jazzes harmóniavilággal és improvizatív, virtuóz hangszerjátékkal.
Hallgass bele a koncert atmoszférájába!
A sodró ritmusalapot a vonósnégyes megszólalása varázsolja el, s a dobos mellett egy kitűnő konga játékos is bolondítja a hangzást. A kongás amúgy meglepetés emberként sem utolsó, a sárospataki este feeling-jét is beleszőtte funkys ének-beszéd improvizációjába, s a közönséget teljesen levette a lábáról. A csapat profi módon vette a lapot, s váltott igazi örömzenére.
Ennyire nagyon


2007.07.17. 20:00 - 21:00 Kisszínpad

Ha többet akarsz tudni róluk:
http://morgenfunk.hu


COLLEGIUM RÉGIZENE EGYÜTTES

A konferenciaterem kellemesen hűvös falai között gyönyörű korabeli hangszerek látványa fogadja a komolyzene "fun"-okat, lantok, görbe furulyák, violák. A látvány után a következő meglepetést a lenyűgöző hangzás okozza. Az énekszólamok tökéletesen tiszta, pontos együtthangzását csak a legprofibb együttesek képesek megvalósítani. Nincs egyetlen ritmikai vagy hanghiba, az indítások finoman, puhán kúsznak a szívünkbe, igazi gyönyörűség a fülnek! A fúvóshangszerek is vidáman, tisztán csengenek együtt. Egyedül a vonósok tűnnek néha kicsit erőszakosnak, de amint felhangzik a lantkíséretes ének, tátva marad szánk és fülünk egyaránt.
Először erdélyi reneszánsz muzsikát hallgatunk.
Ezt követik a genfi zsoltárok feldolgozásai, melyek közül a 42. zsoltár különösen szívet gyönyörködtető.


2007.07.20. 17:00 - 18:00 Helyszín: Konferenciaterem


DEÉSIS

Bevallom, nem először hallgatom őket, de most sem csalódom. Igényes, tiszta hangzásvilág, elmélyült szövegek, megénekelt versek és imádságok és persze jó ritmusok, akár latin is - Bors Laci zenei világával borsozva. Ő a zeneszerző, szólóénekes, szólógitáros. Mellette profi énekeslányok is szerepet kapnak, akik hol fuvolát, hol shakert kapnak elő a színpad rejtett zugaiból.
Például így
Egy zenekarban persze mindig vannak, akik húzzák az igát - ez esetben nem a súlyos hangszerek cipelésére utalnék, hanem arra, hogy halál pontos, világos alapot adnak akusztikus és basszgitáron a muzsikában lubickoló szólistáknak. Dobosunk nem is elégedik meg ennyivel, neki muszáj néha szekvenszerrel játszadozni, ha éppen nem készül mindent beleadva szétverni az egész dobszerelést. Aztán hangulatunkat fokozandó itt a billentyűs, aki nem kispályás improvizatív közjátékokra vetemedik.
Meg így is
Ami mégis a legfőbb jellegzetességük, arra a nevük is rámutat: a Deésis (görögül imádság, könyörgés) az a csapat, amelynek dalaiban bennsőséges, személyes imádságok szólalnak meg, és a szelíd rábeszélés: "Jézus, aki érted megszületett, várja, hogy rábízd az egész életed! Általa nyerhetsz örökéletet."

2007.07.18. 17:00 - 18:00 KisszínpadHivatalos bemutatkozás
Deésis együttes hivatalosan 2004 tavaszán alakult. Helyileg a Rákosligeti-Rákoskeresztúri Református Gyülekezethez tartozunk, de komoly "behatás" tapasztalható Kispest Rózsatérről is. A gyökerek 2003 Karácsonyára nyúlnak vissza, amikor is a gyülekezeti ünnepségen egy rövid, félórás zenés műsort adtunk a jól ismert karácsonyi és ifjúsági énekek feldolgozásából. Itt éreztük meg először, bizony ez az, amit mindig is szerettünk volna, ez az, amit igazán szeretnénk: a zenével ötvözni azt, amit életünk alapjának tartunk, azaz a Krisztusba vetett hitünket. A zenekar egyszerű dallamvilágra épülő könnyűzenét játszik, melyben törekszünk a telt hangzásra és a zenei igényességre. A stílust tekintve a könnyedebb pop-os hangzás mellett a jazz és a rockzene csírái is megmutatkoznak a dalokban. A zenében szerepet kapnak az akusztikus és elektromos gitárok, fuvola, dobok és billentyűs hangszerek, nem zárkózva el a modern effektek használatától sem.


SZKÍTIA

Ha korábbi koncertélményem kapcsán lelki üzenetről, énekelt imádságokról áradoztam, most egy egész más élményről számolok be, egy ütős folk-rock banda dinamikus koncertjéről. A Szkítia a ma oly divatos zenei stílusötvözés úját járja: a tipikus rock hangzásba ágyazva népdalokból ismert dallam és szövegfordulatokra ismerünk rá. Meg kell hagyni a népdalénekes hölgy cifrái, a népi furulya és hegedű játéka önmagában is megtöltik zenei tartalommal az estét. A szólóénekes fiú Robert Plant imágójára hajaz, szőke hajhullámaival követi a zene ritmushullámait, s ha nem is Plant-i hangterjedelemmel, de átütő, erőteljes tenorhanggal rendelkezik.
A klasszikus rock felállás itt is működik, a dob és basszus profi módon dolgozik össze, a szinti teszi a dolgát, és természetesen a szólógitárnak jut még igazi sztárpozíció. Szóval a zenei tartalom rendben van, a szövegben is fellelhetők vallásos elemek, de ezúttal engedtessék meg nekem, hogy szóvá tegyem: a hangosítás eszméletlen pocsék a Nagyszínpadon. A torzulásig érdes, fog- vagy inkább fülcsikorgató megszólalás ezt a csapatot sem támogatja a siker útján, annál nagyobb teljesítmény, hogy a közönséget így is megnyerik, s a taps sem marad el.
Éppen stílusötvöznek


2007.07.18. 21:00 - 22:00 Nagyszínpad

Hivatalos bemutatkozás
A 2004-ben alakult Szkítia zenekar mára a hazai etno-rock új generációjának sikercsapatává vált. Zenéjük a Kormorán neve által fémjelzett utat követi. A szövegekből a hazaszeretet, a történelem iránti érdeklődés, a magyar népi kultúrát övező tisztelet sugárzik. Zenéjükre jellemző az állandóságra való törekvés, az érték őrzés és ezzel egyidőben az örök mozgás, útkeresés a tökéletesség felé. 2005-ben Koltay Gergely ajánlására mutatkozott be a zenekar a nagyszínpadon először az I. Kormorán Családi Napon. Azóta sok közös koncert jelzi a két zenekar között kialakult jó baráti és szakmai kapcsolatot. Szintén sok közös fellépésen vettek részt a testvérzenekarukkal az erdélyi TransylMania együttessel is. 2006-tól a zenekar önálló 2 órás élő koncertműsorral járja az országot melynek során felléptek a Vésztő-Mágori országünnepen, a Dunántúli Református Találkozón, a Magyar Szigeten és a harkányi Szüreti Fesztiválon is. 2007 januárjában jelent meg a zenekar bemutatkozó albuma, a Kétezer éves ének.


Ha többet akarsz tudni róluk:
http://www.szkitiarock.huTÁNCHÁZ A SZEREDÁS EGYÜTTESSEL ÉS A BODROG TÁNCEGYÜTTESSEL

Annyit áradoztak már a résztvevők az esti táncházról, hogy kénytelen vagyok belátni, ott a helyem! Még így is meglep a látvány, koncerteken sem látott tömeg ropja a táncot a kisszínpad sátrában, talán világ életükben ezt csinálták? De nem, profi néptáncosok okítanak, semmi sem történik véletlenül. "Mindig azt kell csinálni, amit a táncvezető - hangzik az instrukció -, senkinek nem kell önállóan kitalálni, hogy mit akar, vagy mi esne jól, hanem mindig az esik jól mindenkinek, amit én akarok. Jó?"
Igen, úgy tűnik nagyon jó.
A zenekartól pedig azt kérjük, hogy muzsikáljon nekünk Bodrogközi verbunkot!


2007.07.19. 22:00 - 00:00 Helyszín: KisszínpadMOLNÁR FERENC CARAMEL ÉS BARTÓK ESZTER

A Csillagpont zenei palettájának záró eseménye a péntek esti nagy koncert, melyre az igen népszerű páros, Molnár Ferenc Caramel és Bartók Eszti neve vonzza a táborlakókat és a pataki rajongókat egyaránt.
Caramel a koncert elején elárulja, hogy nagyapja presbiter, ő maga pedig református gimnáziumban tanult, de a templomból kitiltották, mivel a zsoltárok előadásmódját nem igazán díjazta. Most a Nagyszínpad közönségének mutatja be, hogy is hangzik egy Caramel-féle 90. zsoltár. A saját dalok közül a "Nézz a tükörbe…" c. lírai dalba hallgathatunk bele.


2007.07.20. 21:30 - 22:30 Helyszín: Nagyszínpad"Kétezer éves ének" és jazzbuli

A magyarságtudatot erősítő power-metal és a századelőt idéző bohókás ragtime egy színpadon kissé szokatlan párosításnak tűnik. Szerda este mégis megtörtént: a Szkítia együttes és a Budapest Ragtime Band foglalta el a nagyszínpadot.
A Szkítia 2004-ben alakult, útkeresés és a tökéletességre való törekvés jellemzi őket. Zenéjük stílusok kavalkádja: népzenei gyökerek, hard-rock, west-coast és power-metal. Nemcsak a hangzás, hanem a színpadi látvány is egyedi és erőteljes hatást kelt. Túlnyomórészt vörös fények, az énekes, Ráduly Levente ritmikus hajdobálása, hegedű és gitárszólók váltják egymást. A koncerten elhangzott népdalfeldolgozások és megzenésített versek mellett legújabb lemezük címadó dala is elhangzott, a Kétezer éves ének. Utolsó számuk, az '56 szelleme annyira felkorbácsolta az érzelmeket, hogy a Kossuth Lajos azt izente kezdetű nótával fejeződött be a műsor, amelyet a közönség eksztázisban énekelt.


A Budapest Ragtime Band koncertjén nagymamáink szalonzenéjére táncolhatott a közönség. A zenekar 1980-ban alakult és főiskolás jazzmuzsikosokból áll. Zenéjüket merész ötletek, új hangszerelés jellemzi. Játszanak régi magyar filmslágereket a 20-as, 40-es évekből, dixieland örökzöldeket és klasszikus amerikai ragtime-ot is. Szinte a világ minden pontján turnéztak már, rangos fesztiválok résztvevői, valamint svájci, német, amerikai, magyar szórakoztató televízió műsorok fellépői és számos elismerést kaptak. Minden korosztályt megmozgatnak dallamaikkal és egyedülálló mókázásukkal.


A két koncert eltérő stílusának ellenére nagy tömegeket vonzott. A Csillagpont az a gyűjtőpont, ahol mindenki megtalálhatja az ízléséhez legközelebb álló programokat. Ebből látszik: bár különbözőek vagyunk, mégis van, ami minket összehoz.

Kávai Margó
csillag.reformatus.huNem adják fel

Egyházunk sokszínűsége abban is megnyilvánul, hogy nemcsak az "egészséges", hanem a fogyatékkal élők is szolgálnak ebben a közösségben maguk és mások örömére, de legfőképpen Isten dicsőségére. Úgy élik meg sajátos létformájukat, hogy ebben a közösségben teljes értékű embereknek érezhetik magukat. Nemcsak elvárják a szeretetet, törődést, hanem ők is adni akarnak.

Ilyen kis csapat a Nemadomfel együttes. Ma délután ismét elmentem a koncertjükre, remélhetőleg nem utoljára. Hallgattam őket és szégyelltem magam, mert hisztis voltam, hogy meleg van, hangyák vannak a sátorban, rengeteg tennivaló vár még rám, amihez nem volt sok kedvem. És ott álltak Ők, akiknek lehetett volna okuk rá, hogy berzenkedjenek, pereljenek Istennel, a társadalommal, amelynek nagy része vagy sajnálattal tekint rájuk, vagy tudomást sem vesz róluk. Könnyeket csaltak sokunk szemébe, pedig saját bevallásuk szerint ezt utálják a legjobban: ha sajnálják őket. De ez nem az volt, nem sajnálattal néztünk rájuk, hanem örömmel és reménykedéssel. Beszélgettem néhányukkal, és elmondták, hogy számukra a zene, ez az együttes jelenti az életet. Nem élhetnek "teljes" életet, de teljessé teszik a dalok, az együtt éneklés, hogy ezzel másokat megörvendeztethetnek. Csekélyke az egészséges ember mindennapi kis problémája, hiszen ők sérült voltuk ellenére tudnak bizakodni, örömöt szerezni és nagyon szeretni. Ők valóban hívő, keresztyén emberek. Rocksztárokat meghazudtoló módon mozogtak a színpadon, fergeteges hangulatot varázsolva. Sokan, akik még nem ismerték őket, eleinte nem tudták hova tenni ezt az egészet, de a kis csapat varázsa őket is rabul ejtette és magával ragadta. Az együttes egyik tagja, Bálint elmondta: "Szeretnék olyan lenni, mint ti!" Bálint, ne akarj ilyen lenni! Példát mutattál mindnyájunknak. Amikor végignéztem a koncerten lévő sok fiatalon, ahogyan tapsoltak, és valóban élvezték a produkciót, melegség, és reménység töltötte el a szívemet: vannak még fiatalok, akik fogékonyak a jó dolgok iránt. Ebben megerősítettek az együttes tagjai is. Számukra minden Csillagpont egy csoda. Nagyon szeretnek köztünk lenni, élvezik a programokat- főképp a koncerteket-, és nagyon szeretnék, ha gyakrabban lennének olyan rendezvények, amelyeken ők is részt vehetnek. Egy jó szóért, egy kedves gesztusért nagyon hálásak tudnak lenni, vezetőjükről, Dely Gergelyről pedig nagy szeretettel beszéltek. Nélküle, és a sok velük foglalkozó, értük élő ember nélkül nem tartanának itt. Köszönet érte! És, hogy mit üzennek azoknak az egészséges fiataloknak, akik elcsüggednek, és nem találják a helyüket a világban? A csapat billentyűse, Ricsosz szerint: "rock 'n roll srácok!"

Fodor Zsófi
csillag.reformatus.hu


Ha még nem rendelkeznél RealPlayer lejátszóval, innen ingyenesen letöltheted:

Copyright: Parokia© 2007. ¤ Fotó & Video & Hang: Parókia Team