Rövidhír a neten:
eReformatika, eMagyarország Konferencia
2005. április 26., kedd
Debrecen, a Debreceni Református Kollégium díszterme

Ennél a helyszínen sokkal több derült ki...

eReformatika Konferencia 2005
Beregdaróc - Debrecen 2005. április. 25-26.
PREAMBULUM
Az e-média létjogosultsága a Magyarországi Református Egyház külső és belső kommunikációjában már megkérdőjelezhetetlen. Az, hogy korántsem merítette ki az e-média (integrált média) tárházát az Egyház, ez koncepcionális kérdés. A jövő kommunikációs kihívásaira a megváltozott körülmények között csak akkor tud a Magyarországi Református Egyház hatékonyan válaszolni, amennyiben teljesen kiépíti, megfelelően működteti, illetve használja az eReformatika rendszerét. Ebben az esetben a szakmai háttér (teológusok, informatikusok, médiamunkások) az eReformatika komplex rendszerén keresztül tudják az attraktív, fiatal nemzedék számára továbbra is a megfelelő üzenetet közvetíteni: Krisztus bennünk él.

(részlet a sajtóanyagból)

A korábbi konferenciákon a szakmai-informatikai jelleg volt a meghatározó, lehetőséget adva az érintett kormányzati szerveknek és beszállítói partnereknek a bemutatkozásra. Ebben az évben már ugyanezek a résztvevők sokkal inkább készek és képesek voltak párbeszédet folytatni egymással és az érdeklődőkkel, hiszen az elmúlt két évben valódi munka folyt, jelentős informatikai fejlesztéseket hozva egyházi szervezeteinkben és gyülekezeteinkben egyaránt. Legékesebb példája ennek a csaknem 250 e-Magyarország pont, amit az IHM finanszírozott és gyülekezeteink gondozásában működnek. Rendkívüli lehetőség ez a kistelepülések tágabb közösségének, ifjúságának elérésére, megszólítására - ahol erre valódi szándék és akarat sorakozik fel az ingyenesen biztosított számítástechnikai eszközök és szélessávú internetelérés mellé.

Ennél is örvendetesebb fejlemény, hogy ezúttal megszólították a református középiskolák és főiskolák-egyetemek hallgatóit is: Kétnapos e-média tréningre és versenyre érkezett 7 csapat Beregdarócra, a Hét csillag konferenciaközpontba Debrecenből, Nagyecsedről, Miskolcról, Pápáról, Sárospatakról és Budapestről.

Na de mi is az, hogy eReformatika? Nézzünk kicsit körül:
eReformatika tiszántúli digitális kollégium - alapíttatott a 2003. évben
- izgalmas kezdeményezés, bár a kezdeti lelkesedés csitulni látszik, az elmúlt két évben szerkesztő láthatóan nem járt a virtuális kollégium falai között.
A konferencia az ad fontes informatikai célcsoport neve és logoja alatt jelent meg. Akkor talán így: www.adfontes.hu
Ez az oldal eReformatica.net cím alatt jelenik meg, és megtalálunk minden, az eReformatika református virtuális kultúrintézettel kapcsolatos alapinformációt. Idézzük onnan az alapokat:

Az eReformatika virtuális kultúrintézet célja
Az eReformatika virtuális kultúrintézet célja az, hogy közös platformot hozzon létre a földrajzilag egymástól távol eső európai református közösségeknek, múzeumoknak, könyvtáraknak és iskoláknak. Ezzel lehetővé teszi egy közös református múzeum és tudásbázis kialakítását az intenet felhasználásával.
Az eReformatika internetes platformot hoz létre egy református múzeum, könyvtár és távoktatási centrum számára. Az eReformatica nem vallási, hanem kulturális projekt, tartalmi alapját adják Debrecen nagyhírű Kollégiumának több évszázados gyűjteményei, és az Európa különböző városaiban meglévő református múzeumok, könyvtárak és oktatási intézmények materiális és digitális állománya.


Ha még nem rendelkeznél RealPlayer lejátszóval, innen ingyenesen letöltheted:

Copyright: Parokia© 2005. ¤ Fotó&Video: Füle Tamás ¤ Hang: Géczy Lajos