Egy napos drogterápia mindenkinek

A fejér megyeri Ráckeresztúron egy nap erejéig belekóstolhattunk a drogterápiába.
A helységben 20 éve működő drogterápiás otthon Nyílt Nappal ünnepelte új épületének átadását és fennállásának évfordulóját, aminek keretében nem a megszokott ünnepi ceremóniákkal találkoztunk, hiszen a Kallódó Ifjúságot Mentő Misszió Ráckeresztúri Drogterápiás Otthoná-ban jelenleg is terápiás munka folyik.
Az ünnepség minden mozzanata az Otthon hétköznapi programjába illeszkedett.
A megnyitóünnepség gerincét a lakók számára megszokott Reggeli találkozó képezte, ám ezúttal kicsit rendhagyó tartalommal és különleges vendé-gekkel.
Dr. Bölcskei Gusztáv püspök a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke adta az igei Inspirációt.
A Teherletétel és Megoldás szakaszban volt drogfüggő fiatalok mondták el vallomásaikat, a Motivációs résznél pedig a drogszakma elismert képviselői szólaltak meg.
Az ebédet, mint ahogy máskor is szokásos, a lakók készítették. A délután további része az Otthon bejárása, a terápiás módszerek és az intézmény megismerése jegyében telt. A ház különböző pontjain szakmai műhelybeszélgetésekre, vitákra volt lehetőség külső szakértők, munkatársak és a ház lakói társaságában. Ezekben a "Téma-sarkokban" szó esett a napirendről, a sajátos terápiás-programról (amelyet külföldi minták és a több mint két évtizedes hazai tapasztalat figyelembe vételével alakítottak ki), de lehetett beszélgetni a drogterápia és a keresztyén életfelfogás kapcsolatáról, komoly orvosi szakmai kérdésekről, vagy akár az új Otthon felépítésének örömeiről és nehézségeiről. A napot, mint az mindig is szokásos, Esti találkozó zárta.
A Ráckeresztúri Otthonban a Nyílt Napon alkalmunk volt találkozni azokkal a szakemberekkel, segítőkkel, támogatókkal, akik közvetlen közelről is tanúi voltak az elmúlt húsz év hazai drogterápiás küzdelmeinek, de meghívást kaptak érintett szülők és számos, drogterápiában meggyógyult, azóta lelkileg megerősödött fiatal is. A nyílt nap keretében megismerkedhettünk azzal a szakmai munkával, mely már két évtizede formálódik, épül és erősödik az Otthonban a keresztyén munkatársak szolgálatának köszönhetően. Képet kaphattunk a drogterápiában kliensként résztvevő egyének mindennapjairól, küzdelmeiről és sikereiről egy olyan szociális intézményben, mely arra törekszik, hogy lakói és látogatói ne egy személytelen intézménybe, hanem egy befogadó otthon-jelleget sugárzó közösségbe érkezzenek.


A ráckeresztúri Otthon terápiás manuáljának rövid ismertetője

A munkatársak legfrissebb szakmai publikációja:
Erdős Eszter - Nerada Mátyás:
Magyarországi Református Egyház Kallódó Ifjúságot Mentő Misszió Ráckeresztúri Drogterápiás Otthon
Megjelent a Mentálhigiéné és Pszichoszomatika 7. (2006) 1. szám
Szakmai Műhely rovatábandr. Bölcskei Gusztáv püspök Inspirációja


Victorné Erdős Eszter otthonvezető, reformátusz lelkész megnyitóbeszéde


A megnyitóbeszéd írásban

A felvételek megtekintéséhez helyesen telepített RealPlayer 10 médialejátszó szükséges.
Ez az ingyenes program LETÖLTHETŐ portálunkról.

RIPORTOK:

Keresztyén sarok


"...én nem fogok könyörögni nap mint nap, csak hogy ma ne essek vissza."
Gönczi Gábor

"...ma már nem szalonképtelen drogokat használni."

Victorné Erdős Eszter, otthonvezető, reformátusz lelkész

"...annyira máshol tart már az életem, hogy sokan el sem hiszik, hogy honnan jöttem."

Orsolics Zoltán Zénó, munkatárs
Ha még nem rendelkeznél RealPlayer lejátszóval, innen ingyenesen letöltheted:

Copyright: Parokia© 2006. ¤ Kép & Hang & Video: Füle Tamás & Géczy Lajos