TSUNAMI - első kézből

Somogyi Zsolt, egykori pannonhalmi diák, ma Svédországban élő üzletember személyesen élte át a katasztrófát.
Szubjektív beszámoló tragédiáról, csalódásról, helytállásról, barátságról, hitről, az emberi természetről...

E-mailben érkezett beszámolóját az eredeti szövegformát megtartva,
kommentár nélkül közöljük.

Telefonbeszélgetés
Somogyi Zsolttal

©Fekete Ágnes

Kedves Barátaink!
BUÉK igy utólag!
Egy pár sort engedjetek meg, mint mementot.
Ma éjjel érekztünk meg Thaiföldröl.
Nos a Tsunamit mi Kata Noi beachen éltük meg, ami Patong beachtöl egy ca 20 kmre van.
Erikával elözö este tartottuink bent Patongban egy karácsonyi laza estét, öszintén bent ittunk egy dán bar´tunk kocsmájában reggel 4 ig. érthetö okok miatt, 26-án pihit tartottunk és nem döcögtünk le fél 10 körül ahogy szoktuk a strandra.
Jano fiunk 09.45 kor feltépte az ajtot és közölte, hogy autok uszkálnak az utcán. Tök álmosan kidöcögtünk, és tényleg mindenféle dolog uszott az utcánkon.
Felvettem a kamerát, és a Janóval lementünk a strandra.

Nem hittünk a szemünknek, mert a strand mintha egy borotvával le lett volna borotválva. a 2000 napernyö, nyugágy eltünt.
A fura az volt, hogy a tenger tök nyugodt volt. Fotozgattam jobbra, balra, a tenger visszahuzodott egy 200 m-t. Ez nagyon fura volt és szöget is ütött a fejembe - hirtelen egy thai ur elkezdett üvölteni, hogy jön a tenegr megint.
Ez nem jött, hanem hirtelen a tenger 5-6 mt megemelkedett. Nem volt moraj, félelem, süvitö szél. Csak jött egy fal.
Megragaadtam Jánost, és ahogyan csak tudtaunk berohantunk instinktiven a barátaink Dive Shopjába,ami egy szállo utcai szintjén van - volt kb 2-250 mre a beachtöl.
Egy orosz dive instruktör és én tartottuk az ajtót.A gond az volt hogy a jobb és bal oldali falak üvegböl voltak. A viz összetört mindent, a tégla fal mint a cigeretta papir ugy omlott össze. Panik szerüen menekültünk a hatso kijáraton a viz elöl, és rohantunk fel a szállo tetejére.Az inferno jött utánunk a nyomás miatt, nem emlékszem hogy én kit rángattam fel és engem ki rángatott fel. De kezek voltak mindenhol. A Pusztitás kompakt és massziv volt, no mercy.
Mikor ugy itéltük meg hogy kaptunk egy kis idöt, a gyereket fent hagytam a tetön, és leszaladtam Erikát megkeresni.
Az már egy aproság hogy a szállonkba vezetö uton vissza bezuhantam egy aknába amit a viz felepett. Valaki kihuzott, csomo vágás kamera vizzel teli lett, de megtalaltam Erikát. Utána mindenki instinktiven felmenekült a hegyre, ahol 6 órát vártuk a következö nagy hullámot, ami nem jött.Közben én lementem a gyerekért, és háton felvittem a hegyre, mert neki eluszott a szandálja, és mindnhol üveg volt.
A mi szállonk meguszta, mert pont egy luxus szállo mögött van, ami felfogta az elsö ütést. Náluk 8 Skandináv vesztette életét a szobákban.A Thaiok MINDENKINEK adtak vizet, banánt, és a maguk modján elláttak bennünket. A legnagyobb gond az informácioval volt, az 0 volt.

II:
Este bemerészkedtünk Kataba, és Patongba. Tulajdonképppen ott értettük meg a katasztrófa aberrált nagyságát. Minden elpusztult.

III:
A második nap, Erika és én ugy döntöttünk hogy végiglátogatjuk a korházakat, és elsösorban magyarokat és svéd gyerekeket akartunk látogatni. A korházban megint ránk nehezedett az iszonyat, mindenhol már összeeszkábált koporsók, és thai emberek százai vártak a kezelésre. A farangok- ahogy a Thaiok bennünket hivnak, KIVÉTEL NÉLKUL mindegyik korteremben voltak, es agyban feküdtek. A szerencsétlen Thai a földön kapta az ellátást az orvosoktól akik akkor már 3 napja nem aldhattak valoszinü egy percet.

IV:
A Vachiraj korházban hallottuk, hogy a Phuket város Townhalljában lesz egy katasztrofa centrum.
Mindhárman odamentünk, és akkor már az országok külügyi képviseletek munkatársai egy Katasztrofa centrumot hoztak létre.
A Thaiok biztositottak ingyen élemet, telefonokat, és én, egy amerikai, egy new zelandi, britt, holland fiu megszervesztük a Disaster Victim Volunteer Centert.
Gözunk nem volt hogy mit csináljunk, de ott voltunk. Volunteerek százait regisztráltuk, nyelv, szakma, fizikai és pszihes megitélés szerint.
Felvettük a kapcsolatot a Phuketi Police fönökkel, aki minden segitséget megadott.
A feletünk levö emeletn voltak a követségek, a magyar zászlo is ott volt, de reprezentáns nem volt. (erröl késöbb)-

V:
Másnap reggel én bedöcögtem a Katasztrofa centerbe, és elkezdtem az önkéntesek szétosztását, különféle dolgokra. Viz szortirozás, gyogyszer, korházak látogatása etc.
Egyeszer csak megjött Colonel Nad, a Thai fönök, és kérte hogy 3 senior menjen fel Khao Lakra, és mérje fel a helyzetet, és azt hogy miben tudunk a forescinic doktoroknak segiteni.
Kaptunk böven vizet, felültünk egy jeepre, és 160 km kidöcögtünk ami egykor a világ egyik paradicsoma volt.
Halottak százai az ut mellett, a luxus szállok mintha sohse lettek volna ott.
Autok menekülökkel a mocsárba, iszapba felborulva, és 5-10 ember bennük. Emeberek szazai kapirgáltak a mocsarba, két kézzel. Egy két elefántot befogtak és szegények huzigálták a romokat. A kaosz tökéletes, az emeberi apátia maximális.

VI:
Felértünk Khaolak végére, ahol egy templomban dolgozott 12 orvos. 4 britt, 2 svéd, többi ausztrál.Több száz önkéntes.
Amikor megjöttünk 2500 holttest várt szortirozásra, DNA tesztre. A shock olyan kompakt volt szamunkra, hogy igazábol nem is ocsudtunk fel.Nem mértünk semmi helyzetet fel, mert nem volt mit. Beöltöztünk gumicsizmába, feher lepedö, fekete szétvágott szemetes zsák, gigantikus gumi kesztyü, fityula fejünkre, meg egy csomo maszk, és tiger balm illatositonak.
Ez nap adta be derekát a Thai kormány, akik mindenkit el akartak égetni. Ott voltam hogyan kuldte el a Britt föorvos a Thai kollegáját a francba, pedig a hölgy Takszin elnök személyes jobarátja.
ABritt és ausztrál dokik ott szerevzték meg, hogy ne hozzanak több áldozatot fel, hanem térképen felosztották négyzethálora Khaolakot. Utána már minden négyzetnek volt egy száma, és igy a juta zsákokra, rát udták irni ezt a számot.Igy nagyjábol tudták, hogy melyik körzetböl jött az aldozat.
Ök vertek ki a száraz jegelést, mert a Thaiok provizorikus tömegsirt akartak csinálni. -ami egyébként meg is történt, mert képtelenség ennyi tetemet a 42 fokos napon jegelni. (Meg szerintem marhaság is.)

VII:
Thaiok hozták a kontenerekbe a holttestet.A dokik szortiroztak, a templomban.
Mi jegeltük a testeket.
Hoztuk vittük öket, én fotoztam az egyik britt teamnek az azonositásra. Ök vettek DNA-t ami mar nagyon nehez volt a dekomposztacio miatt. Igy kiemelték az elsö két fogat, ami megy kinába, akik az összes áldozat DNA analizaciojat fogjak végezni.
3 ora körül már az elsö alma is lement, mert megértettettük hogy szervezetünknek kell energia.
Én a Singapuri Navy helikopterrel repültem vissza a katasztrofa centerbe, az ausztral DVI teammel.(Disater Victim Identification) Ök pakoltak össze a szegény bali szigeti áldozatokat....
Tettünk egy oriasi recognition tourt a helikopterrel. Elrepültünk Phang Nang Thai Navy base felett. Egy korvett, ami ca 80 m hosszu volt, ca 1,5 km re feküdt a djungelben. Rombolo hajok, 30 m hosszuak, 2 km bent a djungelben. A Navy baseben több mint 500 kiskatona halt meg....akiket az este ismertek el a thaiok...

VIII:
A szilveszter elég csendes volt, érthetö okok miatt. Este kaptam egy telefont a katasztrofa centerböl, egy magyar úrtol hogy a magyaroknak lesz egy spontan összejövetel a Wora Buri szalloban, Karon beachen. Bedöcögtünk, egy 5x szálloba amit teljesen megkimélt a Tsunami. Itt éldegélt a magyar csapat.A hösök, akik a Tsunamit átélték.

IX:
Villanások - Benyomások
Itt én szubjektiv vagyok, mert pszihesen én meg a hulláiimmal voltam elfoglalva, a miert egy szép (? na ez tulzás) kisfiu, vagy egy másik kislány, miert ennyi áldozat.
Nem voltunk nagyestélyiben, meg szmokingban. De fel voltunk azért szépen ötözve, és az ötödik zuhany a karbol szagomat is elvitte.
Illendöen köszöntünk az egybegyülteknek, akik zörögtek a brillekkel.Volt aki nem köszönt vissza.
Bonbonka megjegyezte, hogy "itt fizetni kell a vacsoráert".
11 óra körül megjelent a a követség egyik munkatársa, Ágai Zsolt ur.Öt Magyaroeszág küldte le mint rendkivüli konzult hogy segitsen.
Zsolt Tshirtben koszosan jött meg.
Bonbonka finnyásan megjegyezte, hogy "ez a paraszt fel se tud öltözni." én a Zsoltot még Stockholmbol ismerem.Egy fantasztikus konzul, a svéd misszioja elött 4 évet tötött Bangkokban mint konzul.
Bonbonka nem tudta hogy Zsolt barátunk az összes Phuketi korházat végigjarta aznap személyesen. Keresett még 10 magyart, plusz sebesülteket akiket nem tudtak a Thaiok kontaktalni. Ezek után vette a fáradságot, hogy részt vegyen a vacsorán.Ö egy szerény sült rizst evett egy sörrel, amit maga ki is fizetett.

X:
A Magyar külügyröl:
Ugy tudom hogy a Bangkoki nagykövetet kirugták. Véleményem nincs, ugy tudom hogy egyébként lejött egy munkatárs Phuketbe, de idegösszeroppanást kapott. Emeberileg teljesen érthetö.Azt´n az más dolog hogy nem jó manager
De ne felejtsük el, hogy a Svéd LAila Fredvald külügymioniszter be se tette a lábát a Katasztrofa centerbe, csak egy elegans szálloba betelepitett Svéd konzulátuson tartozkodott egy pár orát. Mi ca 3500 svéd jellegu tárgyat szedtünk össze a katasztrofa centerben. Utlevél, kredit kártya etc. Kértük a Svéd konzult hogy jöjjön mar el érte. Nem jött el, ugy kellett átvinni Tuktukkal.

Nem igaz hogy napokig nem volt senki a Magyar standon.
Én személyesen ültem ott és váltottunk Luther Gáborral, akinek szerintem a legnagyobb magyar dijat kéne átadni. (Gábor hajozott, elevett egy Thai kislányt feleségül, és egy pár éve Phuket Townban laknak. A Gábor hozta vitte a magyarokat, sebesülteket listázott, kutatott fel, a thai felesége forditott.
A Gábor zsebböl fizetett magyaroknak repülöjegyeket, zsebböl fizette ki 10 magyarnak a szállokat. Szerintem soha nem fogja a pénzét visszakapni, de még egy köszönetet se.

Ágai Zsolt konzul úr, egy hös. Kész, paszz.

Sipos Laci, aki Japanban él és épp Phuketben volt, önzetlenul segitett, rohangászott a konzulunkkal.

De az idö, a kaosz nem tette lehetöve hogy a konzul oda legyen szögezve egy székhez és passziv legyen.
Ha én vagy Laci ultem a székben, a Zsolttal ÁLLANDO telefon kapcsolatunk volt.
De erröl az izomagyak nem tudtak, mert ök életben maradtak, és egy konzulnak nem az a dolga hogy katasztrofa idéjén a tulélökkel fogkalkozzon, akik egy 5 csillagos szálloban élvezkednek.

XI:
Prologus.
A magyar csapat akik Phuketben maradtak, kiprovokaltak egy ujabb találkozot a Magyar nagykövetséggel.
Urak akik a privatizacio alatt milliardokat loptak, hölgyek, akik 3 szeretöt tartanak, Bonbonka -a nyafis sztár-aki az izomagy barátjával balhézott voltak a meetingen.
A magyar külügy lehozott egy igen kompetens virologus doktornöt, akinek a nevét sajnos elfelejtettem.
A doktornöt falhoz a´llitották, közölték hogy hazudik, mert lesz kolera járvány. Ök hallották, és az ö kapcsolataik odahazulrol ezt megerösitették. A virologus doktornönek BE KELLETT OLTANI hepatiatis A vaccinaval ezeket az urakat és hölgyeket, mert nekik "nem volt idejük elmenni beoltatni magukat Magyarországon" (citat), illetve a Lászlo korház inkompetens volt ebben a kérdésben.(citat)
A doktornö hivatalos uton volt, és hozta az Osztrákoknak is a vaccinat meg egyébb gyógyszert.
Csak Másnap tudodtt oda eljutni, mert az önzö fortyogo elégedetlen banda beoltatta magát, a Külügy költségén.

(Mások bementek a korházba. ..)

(egyébként ezt én nem értem, nálunk az ELSÖ kérdése a jegyirodának, hogy mutasd be a Havrix vagy relevans oltási bizonyitvanyt. čn el se vinném a családom Afrikába, vgy Ŕzsiába oltás nélkül. A magyarok meg jönnek a minimum oltás nélkül. Talán ezzel kéne otthon jobban foglalkozni!!! Tanitás, informácio, hozzáférhetöség!!!)

a külügyi képviselöket lehülyézték, és megszégyenitették.
"Uram én nem egy civillel akorok beszélni, hanem a Magyar állam hivatalos képviselöjével, és ha én akarok magával beszélni, akkor maga ott lesz, érti"???
Mint a régi elvtársi idökben, elvtárstol, aki igen gazdag emeber lett, de igen hülye maradt....szégyen)

Ott volt az RTL Klub csapat is, ahogy hallom neki mentek ök is a külügynek.
Pedig éppen az ŕgai Zsolt és a Luther Gábor intézte el nekik rajtunk keresztül hogy elsö osztályu anyagot gyüjthettek Khao Lakon. Lehet hogy öket már ezek az Izomagyuak klubbja sponsorálja nem tudom....

Konklusio:
A Tsunami jött, hang nélkül. A katasztrofa minden emberi képzeletet felül mult. Az államok nem voltak és nem is lehettek rá felkészülve.Semmi alarm rendszer nem müködött, még a második hullámnál sem amelyik a NAGY hullám volt. A távolságok óriásiak voltak. Az embrek spontan segitettek, a maguk modján. A hullahegy mindenkit megdöbbentett, és lám még az elsö napokban a profi dokik se tudtak megegyezni, hogy egyáltalán mit csináljanak. (Begyüjtés, tárolás, kremalás, tömegsir, haza ne haza, DNA itt ott, etc etc.)A Thai állami rendszer müködöképtelen volt az elsö napokban.Vannak elképzeléseim miért, de ezt nem irom le.
Ez egy Mega System engineering process.

A szörnyü az, hogy az ENSZ loszart se csinált és csinál. Legyünk öszinték, megint amikor az Amerikaiak beleszoltak a játékba, lett szervezés, lett military organizicaio, lett koordinacio lett action. čn még dolgoztam 2 napot a Centerbe, elvittek a Police HQ-ba adatbázist épiteni. Végül ott hagytam öket, mert akkor már beleszolt a politika a hatalom.

Na hát ez az én verziom. én igy éltem át. Lehet publikálni.

Gazdagabb lettem egy óriási élménnyel, gazdagabb lettem, hogy emberek tudnak segiteni, mindenkinek faj, vallás, börszin nélkül. Gazdagabb lettem, hogy a a kemény, és sok katasztrófában dolgozó Britt DVI kollegája, velem együtt sirt az elsö estén, mint egy gyerek.

Gazdagabb lettem, hogy megadta a szituácio a lehetöséget, hogy hirtelen a mélyvizve bedobva, felülröl nézhettem és szervezhettem a dolgokat. Gazdagabb lettem, hogy kétségbeesett embereknek volt eröm egy pár biztato szot mondani. Pedig tudtam és ök is tudtak, hogy zero esély volt a szeretteiket megtalálni. čs végül, megint hitet adott a JóIsten, adott egy arclegyintést, de adott még idöt. Ez nyilvánvaloan elgondolkoztato, és át kell nézni dolgainkat, éltmodunkat.

Barátsággal,
Zsolt

PS:
egyébként szerintem az europai államok kérése abszurd. Nem értem, és nem is tudom elfogadni, hogy ha egy nemzetközi kompetens forescinic doctor team beazonosit egy áldozatot, azt mi az ördögnek kell beteni egy hütöcontainerbe, tárolni hónapokig, utána beteni egy cinkkoporsoba, Herkules katonai géppel 4szeri tankolással felhozni Svédországba, itt egy oriasi hullaházat hoztak már létre a svédek, ahol tovább fogják felboncolni a holttestet. Nem kell különösen nagy tudomány hozzá, hogy az áldozatok 95% vagy megfulladt, vagy egy tégla agyonütötte.... Szerintem ez egy kapitális baromság. Ha már tudjuk hogy ki az áldozat, égessük el tisztelettel Thaiföldön, és hozzuk haza egy géppel azt a 3000 vagy mennyi lesz urnát.
A hozzátartozók garantáltan ugy sem ismerik fel a hihetetlen eltorzult holttestetket, akikröl pedig -sajnos- minden le lett kopaszitva.

Legtöbjük egy bikiniben volt, vagy mesztelenek.Akik megtalálták öket, pedig "begyüjtötték" az orákat, nyakláncokat. Persze ezek Burmaiak voltak - ez a hivatalos Thai verzio.
Hogy öszinte legyek, ezeknek a szerencsétleneknek mindenük elveszett. A kis házuk, megélhetésük.
Nem kárhoztatom öket, hogy ha eltud tenni egy aranyláncot. Csunya dolog, de ezek megérdemlik. Ezek tényleg két kézzel kapirgálják ki a hullákat.

És még egy szomoru dolog, hogy Patongon már megjelentek a zsibárusok, és minden eladó. Minden.

check out:
www.csiphuket.com
www.thaitsunami.com


Ha még nem rendelkeznél RealPlayer lejátszóval, innen ingyenesen letöltheted:

Copyright: Parokia© 2005.