Az orvosi és Jézus szempontjából ( 12. Mt 15,11 Nem az fertőzteti meg az embert, a mi a szájon bemegy, hanem a mi kijön a szájból, az fertőzteti meg az embert. ) minden egészséges,ami a testet táplálja csak mértékkel. A vörösbor orvosok szerint vörösvértestképző.
Ennek ellenére én nem iszom minden nap vörösbort, mert nem szeretnék rászokni. Más módszerek is vannak a vörösvértestképzésre, mint például a futás. (Amihez nem baj, ha hozzászokunk.)
U.i.:
Életmód
Egészséges Táplálkozás Gabonafélék Gyümölcsök Ételek Tárolása Kevesebb zsír Cukor Só Alkohol
--------------------------------------------------------------------------------
EGYEN MINÉL TÖBB GABONAFÉLÉT!
A gabonafélékből (búza, rizs, zab) készült ételek a tápláló étrend alapját képezik. Az egészség szempontjából fontos vitaminokat, ásványi anyagokat, szénhidrátokat (keményítő és rostok) és egyéb összetevőket tartalmaznak. A gabonafélékben kevés zsír van, a feldolgozás, elkészítés során azonban gyakran kiegészülhetnek zsírral. A teljes kiőrlésű liszt rost és tápanyagtartalmának mennyisége különbözik a finomított lisztétől. Mivel a különböző teljes kiőrlésű lisztből készült termékek tápanyagtartalma is különbözik, törekedjen a változatos, teljes kiőrlésű és vitaminnal dúsított termékek fogyasztására. A teljes kiőrlésű termékek (pl.teljes őrlésű búzakenyér és zabkása) gyakori fogyasztásával sok krónikus betegség megelőzhető. Egyen naponta legalább hatszor ezekből a termékekből! Nagyobb gyerekek, serdülők, felnőtt férfiak és sokat dolgozó nők többször is fogyaszthatják ezeket. A mennyiséget ld. a 8. ábrán.
MIÉRT EGYÜNK TELJES KIŐRLÉSŰ TERMÉKEKET?
A teljes kiőrlésű lisztből készült ételekben fellelhető vitaminok, ásványi anyagok, rostok és más összetevők jótékony hatással vannak egészségünkre. A finomított gabonafélék rosttartalma alacsonyabb mint a teljes őrlésű gabonáké. A magas rosttartalmú ételek (gabonafélék, gyümölcsök és zöldségek) bőséges fogyasztása rendben tartja a bélműködést. A magas rosttartalom telítettség érzetet kelt, anélkül hogy túl sok kalóriát vinnénk be a szervezetbe. Rosthoz leginkább magvakból, gyümölcsökből, zöldségekből jut a szervezet, semmint rostpótló szerekből, hiszen sokféle rostról van szó, melyek valódi összetételét nem ismerjük igazán. Vásárlásnál olvassa el a tájékoztatót és olyan termékeket válasszon, amelyeknek magas a rosttartalma és kevés telített zsírt és nátriumot tartalmaznak.
Életmód
Egészséges Táplálkozás Gabonafélék Gyümölcsök Ételek Tárolása Kevesebb zsír Cukor Só Alkohol
--------------------------------------------------------------------------------
EGYEN MINÉL TÖBB GABONAFÉLÉT!
HOGYAN NÖVELJÜK A TELJES KIŐRLÉSŰ GABONÁK FOGYASZTÁSÁT?
Olyan terméket válasszon, ahol a termékismertető listán elsőként az alábbiak valamelyike áll (ld. 4. ábra):
barna rizs
zabkása
teljes zab
bulgur (törött búza)
kukorica
teljes rizs
graham liszt
árpagyöngy
teljes búza
teljes kukoricaszem
Próbálja ki a teljes kiőrlésű búzakenyeret, zabkását, az alacsony zsírtartalmú kekszeket, tésztákat, levesbe az árpagyöngyöt, a tabouli salátát!
MEGJEGYZÉS: a "búzaliszt", a "vitaminnal dúsított liszt" és a "csírátlanított bab" nem tekintendő teljes kiőrlésű terméknek!
PÉLDA A TELJES KIŐRLÉSŰ TERMÉKEK ÖSSZETEVŐIRE
ÖSSZETÉTEL: TELJES KIŐRLÉSŰ BÚZALISZT, VíZ, MAGAS FRUKTÓZTARTALMÚ GABONASZIRUP ÉS/VAGY CANOLA OLAJ, ÉLESZTŐ, SÓ, MÉZ.
A vitaminnal dúsított magvak a folsav új forrását jelentik
Ma már minden vitaminnal dúsított gabonatermékhez folsavat adnak (a thiamint, riboflavint, niacint és vasat már évek óta adják). Ennek a B vitaminnnak a terhesség előtti és kora terhesség alatti fogyasztása csökkenti a súlyos magzati rendellenességek kockázatát. Még folynak a vizsgálatok arról, hogy valóban csökkenti-e a koronáriás szívbetegségek, az agyérgörcs és egyes rákfajták kialakulásának kockázatát. A teljes kiőrlésű gabonák természetszerűen tartalmaznak folsavat, néhány terméket azonban (főként a reggelire fogyasztott gabonapelyheket) dúsítják is folsavval. Vásárláskor mindig ellenőrizze az összetételt mutató listán, adtak-e a termékhez folsavat és egyéb tápanyagokat.
EGYEN MINÉL TÖBB GABONAFÉLÉT!
TANÁCSUNK
A többféle gabonatermék fogyasztása legyen az alapja egészséges táplálkozásának.
Naponta hatszor vagy még többször egyen gabonafélét (teljes kiőrlésű és finomított termékeket, gabonapelyhet, tésztát és rizst). Egyen minden nap többször teljes kiőrlésű termékeket, mert jóízűek és jót tesznek az egészségének. Akinek alacsony a kalóriaigénye, az csak hatszor egyen naponta belőle kisebb adagokat (ld. 8. táblázatot a mennyiségre).
Egyen minden nap olyan ételeket, amelyek különféle gabonákból készültek, pl. teljes búzából, barna rizsből, zabból, teljes kukoricából.
A teljes magvakat kombinálja az ételekben más, ízletes és tápláló anyagokkal.
Olyan gabonatermékeket készítsen vagy vásároljon, melyekben kevés a telített zsír és a cukor. Ellenőrizze a termék nátrium tartalmát.
Életmód
Egészséges Táplálkozás Gabonafélék Gyümölcsök Ételek Tárolása Kevesebb zsír Cukor Só Alkohol
--------------------------------------------------------------------------------
EGYEN SOK ÉS SOKFÉLE ZÖLDSÉGET ÉS GYÜMÖLCSÖT!
A gyümölcsök és a zöldségek a napi étrendben kulcsfontosságú szerepet játszanak. Ha követi tanácsainkat és az egészséges táplálkozási szokások részeként sok különféle gyümölcsöt és zöldséget épít be napi étrendjébe, nem csak nagyon sok krónikus betegség ellen védelmet szerez, hanem rendben tartja a bélműködését is. A gyümölcsök és zöldségek olyan lényeges vitaminokat és ásványi anyagokat, rostot és egyéb anyagokat tartalmaznak, amelyek nélkülözhetetlenek. A legtöbb ember, köztük a gyermekek is, jóval kevesebb gyümölcsöt és zöldséget esznek, mint az kívánatos lenne. Egészsége megőrzése érdekében egyen naponta sokféle gyümölcsöt és zöldséget! Zöldséget minden nap legalább kétszer, gyümölcsöt naponta háromszor.
MIÉRT KELL SOK ZÖLDSÉGET ÉS GYÜMÖLCSÖT ENNI?
A különféle gyümölcsök és zöldségek különféle tápanyagokat tartalmaznak. Vannak olyanok, amelyek gazdag karotinoid források, mások C-vitaminban, foliátban és káliumban gazdagok. A gyümölcsök és zöldségek, különösen a száraz bab és borsó olyan rostokat és egyéb anyagokat tartalmaznak, amelyek rendkívül fontosak az egészség szempontjából. A sötétzöld színű, leveles zöldségek, a sötét színű gyümölcsök, a száraz borsó és bab különösen sok és sokféle tápanyagot tartalmaznak. A legtöbb gyümölcs és zöldség természeténél fogva alacsony zsír- és kalóriatartalmú, mégis jól lehet lakni tőlük. Soknak magas a rosttartalma és legtöbbjüknek az elkészítése is nagyon egyszerű. A gyümölcs és zöldséglevek helyett részesítse előnyben az egész vagy darabolt gyümölcsöt és zöldséget, mivel a lé nem, vagy alig tartalmaz rostot.
Stb... lásd:www.mindenkinek.medicentrum.hu
|