Blue highway ACE írta:
net2rist írta:
Blue írta:
az úgynevezett "dupla-vak-placebpo próbát" is ki kell álnia az adott eljárásnak, amire a hit természetesen nem képes
ezt csak MONDOD, vagy konkrét kísérlet is folyt erre?
civilben gépészmérnök vagyok, tehát... nem egészen idegen tőlem a "tapintható valóság"
Gyanítom folyt konkrét kísérlet is erre, ha gondolod szivesen utánanézek. Sok szkeptikus csoport van akik kifejezetten vadásznak olyan lehetőségekre, hogy az ilyesmit teszteljék. Bocsi, átnnyírbálom pöppet a hozzászólást, mert találtam forrásanyagot:
Tehát a korábban említett 1000 dollár, 1964-ben került letétbe, a James Randi Educational Foundation (JREF)-nél, bárkinek aki ellenőrzött labor körülmények között produkál valamilyen parajelenséget. Természetesen eddig még senki sem vitte el. Hozzáteszem, az a pénz kamatozik, mai értéken kb. egy millió dolcsi körül van állítólag. Szép summa, lehet próbálkozni.
Meglehetősen nehéz sajna ilyen kísérletekre rábírni hívő csoportokat, ki tudja miért? Ha a rosszmájú szkeptikus énem szólal meg, azt mondom, logikus: Mivel úgysem tudja senki bizonyítani, hogy a saját hite jobb eredményt produkál egzakt méréseken mint a másé, ezért kerülik a konfliktust. Ha pedig lenne valaki aki BIZTOS a dolgában, és VALÓBAN képes ilyesmire (pl imával való gyógyítás)... akkor az orvosi Nóbeldíj már szinte nem is számítana az erkölcsi fölény mellett. Én lennék az első (najó, a pápa utána második) aki megtérne arra az adott hitre.
Üdv,
Blue
Akkor végre hoztál tényeket.
Először is. Már a nevetés is gyógyít. Most olvastam egy teljesen ateista könyvben, hogy a nevetés boldogsághormonokat termel a szervezetben, és ez bizony elősegíti a szervezet regenerálódását.
Az ima ezen elsődleges hatásmechanizmusa már akkor is megvan, ha Istent csak odaképzeli az illető.
A csodákról alább.
Idézed: "ellenőrzött labor körülmények között produkál valamilyen parajelenséget"
És itt a bibi. Ugyanis a csodák CSAKIS hívő vagy erősen hinni akaró emberek számára jelennek meg. Ha beállítasz 5 hívőt és 5 ateistát, akkor ezek nem fognak megtörténni.
Ezt el kell fogadnod, mint szükséges feltételt a kísérlet eredményességéhez. Bizony nem újdonság, hogy a megfigyelés maga befolyásolja az eredményt.
Hidd el, én személyesen ma is produkáltam egy parajelenséget