Kedves Gabriel,
nézzük apránként a kérdéseidet:
”szerinted ki teremtette a gonosz lelkeket, amelyekről a Biblia ír”
Nem írtál Bibliából vett idézetet, így feltételezem csak, hogy a Sátánra és démonaira (bukott angyalokra) gondolsz, mint gonosz lelkekre /pl. Lukács 8:32/.
Mindent/mindenkit Isten teremtett, nyilvánvalóan a szolgáló angyalokat is.
A Sátánt mint angyalt, Isten jónak teremtette (1Mózes 1:31), de nem tartotta meg eredeti tisztaságát (Júdás levele 6), felfuvalkodott, és Istennel egyenlő akart lenni (Ézsaiás 14:14, Zsidók 1:4, 1Mózes 3:5), ezért kárhozat a része (1Tim.3:6)Egy jó darabig a mennyben maradhatott, de aztán levettetett, a hozzá csatlakozó, Isten ellen lázadó angyalokkal együtt (Jelenések 12:9).
„Jézus melyik lélekre gondolt, amikor azt mondta, hogy meg kell gyűlölni….”
Az idézet így szól:
"Ha valaki hozzám jön, de nem gyűlöli meg apját, anyját, feleségét, gyermekeit, testvéreit, sőt még a saját lelkét is, nem lehet az én tanítványom.” (Lukács 14:26)
Az ember saját lelkéről van itt szó (amit születésekor kapott, s amely az eredendő bűnesetkor megromlott), nem a Szentlélekről!
Egyébként itt nem arról van szó, hogy gyűlölnöm kell a családtagjaimat és a saját lelkemet…Jézus ezzel a szóval azt akarta kifejezni, hogy annak az életében, aki az Ő tanítványa akar lenni, Jézus kell legyen az első!, és ennek érdekében – ha szükséges – keményen el kell határolódni a családtagok akaratától, de még a saját lelkétől (akarata, kívánsága, elképzelései) is, ha az másfelé vinné.
„Rokon ige” :
„Aki szereti az életét, elveszti; aki pedig gyűlöli az életét e világon, örök életre őrzi meg azt.” (János 12:25)
Te azt gondolod, hogy az ember csak akkor lehet élőlény, ha Szentlelke van? Gondolj bele, az állatok is azért élőlények, mert van lelkük (1Mózes 1:30), mégsincs Szentlelkük!
„Az ember képes , létrehozni saját gondolat és érzelemvilágot amit egónak is szokás hívní…. ez az ember alkotta lélek,… nem állandó,folyamatossan változik…” - írod.
Az ember nem maga hozta létre a lelkét, kész anyaggal „dolgozik” (tudod, erről írtam már, születésekor kapott lélek, amely által él).
Az életünk során, míg kicsi gyermekből felnőtté válunk, a gondolkodásunkat alakítják a tapasztalatok, érettebbek leszünk – de a születéskor kapott lelkünk, amely magában foglalja a személyiségünket, énünket, az UGYANAZ!
Sok ember van, de nincs két egyforma, és amitől mindenki más, az a lelke, az ÉN-je.
Nekem is sok mindenben változott a gondolkodásom, de a személyiségjegyeim, belső indíttatásaim, amiktől én vagyok xyBoglárka - az megmaradt. És ha holnap másként látok bizonyos dolgokat, attól még a belső énem, aki vagyok (lelkem) ugyanaz.
Viszont: újjászületésemkor megkaptam a Szentlelket „…többé tehát nem én élek, hanem Krisztus él bennem…” Galata 2:20 [Lelke által]
Ez azt jelenti, hogy ha „gyűlölöm” a saját lelkemet, azaz nem engedek teret neki, akkor Isten kegyelme által Jézus természete ábrázolódhat ki rajtam, az én szeretetlenségem helyett az Ő szeretete, indulatosságom helyett a szelídsége, önzésem helyett az önzetlensége, türelmetlenségem helyett a türelme stb.
1kor.3.16.Nem tudjátok-é,hogy ti Isten temploma vagytok,és az Isten Lelke lakozik bennetek?
Nem mindegy Gabriel, hogy Pál kiknek mondta ezt. A páli levél elején elhangzik, kiknek írja ezt: "Az Isten gyülekezetének, amely Korinthusban van, a Krisztus Jézusban megszentelteknek, elhívott szenteknek...";Gyakorlatilag olyan embereknek, akik már vették Isten Szentlelkét!
…
Nem szükséges hamarosan válaszolnod, mert elutazom, néhány napig nem leszek netközelben.
Isten vezessen! B.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Boglárka 2007. jan. 18., csütörtök 22:00-kor.
|