Zé írta:
Jó Napot Kívánok!
Kérdés: ez az ember üdvözült, mint Isten prófétája? Nem fogadott szót. Lehet, hogy csak más helyre lett temetve vagy nem is üdvözülhet?
Királyok könyvéből...1Kir13
....
Azon gondolkodom, hogy tesz-e Isten felesleges dolgokat?
Én arra a következtetésre jutok, hogy Isten nem tesz semmit feleslegesen. Szerintem sokatok ugyanezt gondolja, hiszi. És jól.
13:18-ban azt olvasom, hogy a másik ember becsapta őt, azt mondja, hogy ő is próféta, mitöbb egy angyal szólt hozzá.
De, ha becsapta, akkor nem Isten angyala, hanem valaki más küldötte szólt hozzá, egy démon. Hogy Isten emberét eltérítse a kiadott utasítástól.
ezt sikerrel el is érte.
Isten úgy büntette, prófétáját, hogy a másik hazug prófétát használta fel és azt mondta ki rá az ítéletet, Isten szózata szerint. 20, 21, 22. vers.
Ősatyáid sirhelyére.
Értelmezésemben, isten szövetséget kötött Ábrahámmal, és magjával. Ennek a szövetségnek keretén belül akik betartották a törvényt, a holtakat fel is fogja támasztani. Ha pedig ez a próféta nem jut atyáinak sírhejére, akkor része sem lesz a feltámadásban.
mert töbszörösen vétkezett Isten ellen. Egyrészt megszegte a szövetséget, másrészt, mint kiválasztott próféta rá mégjobban érvényes Isten törvénye, hiszen duplán szerzödőtt istennel. (amikor mint héber beleszületett a törvényekbe, másodszor amikor felvállalta a próféta szerepet.)
Érdekes, hogy a szamarat nem bántotta az oroszlán, ott állt a holtest mellett, és ott állt az oroszlán is.
26 vers össze is foglalja a történést.
28, 29, 30 vers pedig arról számol be, hogyan is lett eltemetve.
És itt felvetődik egy kérdés. Ki temette el?
A hamis próféta, aki félre vezette őt, vagyis nem Isten embere. ahogy azt a 18. versből tudjuk is.
Mivel Isten akaratából, büntetése a halál, és nem került atyáinak sírjába. Így joggal gondoljuk, hogy neki nem lesz feltámadás. Mert tesz-e Isten felesleges dolgokat?
(Feltámad-e Ádám, Kóré, vagy akár a vízözön-kor meghalt emberek? Ai, jerikó, vagy mindazok akikről Isten úgy döntött, hogy méltók a halálra.)
Érdemes tovább olvasni is; Hogy a korábbi hamis próféta, ezekután megtért, hitet nyert a bizonyság által. És hogy, Jeroboámnak még ez sem volt elég, hogy megalázza magát...
Én ezt értettem meg. habár van többféle szempontból más értelmezése is. De, hogy üdvözült-e az engedetlen próféta, az számomra egyértelmű. Nem.