Fony írta:
Idézet:
Kerestem, de nem találtam megnyugtató bibliai alátámasztást ahhoz a feltételezéshez, miszerint az ember saját, különbejáratú, mindentől és mindenkitől független Szellemmel (pneumával) rendelkezne.
Pedig az idézett igéd éppen ennek a pneuma-nak az újjászületéséről szól.
5. apekriqh o ihsou" amhn amhn legw soi ean mh ti" gennhqh ex udato" kai pneumato" ou dunatai eiselqein ei" thn basileian tou qeou
6. to gegennhmenon ek th" sarko" sarx estin kai to gegennhmenon ek tou pneumato" pneuma estin Idézet:
Eddig úgy tudtam, hogy a személyiség hordozója és az ÉN központja a lélek (pszükhé), melynek éppen ezért ÉLŐ Szellem által kell újjá születnie.
Nem a pszükhé, hanem a pneuma újjászületéséről van szó ld. mint fennt.
Idézet:
Ismereteim szerint halott, elítélt szellemeket újjászülni nem lehet, ÉLŐ Szellemnek pedig nincs szüksége újjászületésre.
Ezzel azt állítod, hogy nincs is értelme az újjászületésnek, ezzel szemben az álatlad idézett ige is az ellenkezőjét mondja.
Idézet:
Jn. 3,5
„….Jézus így felelt: „Bizony, bizony, mondom néked, ha valaki nem születik víztől és Szellemtől, nem mehet be az Isten országába. …”
Itt nem látok „emberi szellem”-re történő utalást, hanem a „valaki”-nek, tehát a halott lélek-nek kell újjászületnie, Jézus Krisztusban új Szellemi teremtménnyé válhat.
Mert itt csak Isten Szelleméről van szó, akitől újjászületik a szellem ld. lejjebb
Idézet:
Jn. 3,6
„…Ami testtől született, test az, és ami Szellemtől született, Szellem az….”
Ezt rosszul idézted. Helyesen:
„…Ami testtől született, test az, és ami Szellemtől született, szellem az….”
6. A mi testtől született, test az; és a mi Lélektől született, lélek az. (Károly)(itt a lélek rossz fordítás de a kis és nagybetűst ő is meg különbözteti)
6. That which is born of the flesh is flesh; and that which is born of the Spirit is spirit. (KJV)
6. Ami a testtől született, az test, ami pedig a Szellemtől született, az szellem. (SzPA)Idézet:
Ami nem jelenti azt, hogy az a Szellem, Aki felhatalmazott arra, hogy Isten gyermekévé váljak, az ÉN lennék, mint ahogy a hatalom (felhatalmazás) sem az enyém, hanem azé Aki adta.
Nem, te nem a Szellem, hanem szellem vagy és él is a szellemed, feltéve ha újjászülettél.
üdv
ex