Kedves Loisz!
Valószínűleg nem fogalmaztam egyértelműen:
Isten tévedhetetlen. A Heidelbergi káté írói nem tévedhetetlenek.
A Bibliában szereplő egyértelmű kijelentésekkel kapcsolatban valóban nincs helye vitának.
Vannak viszont olyan teológiai megállapítások, amik nem többek, mint következtetésen alapuló konstrukciók. Nem szerepelnek a Bibliában. Pl. a szabad akarat léte, vagy elutasítása egyaránt emberi következtetés.
Jézus szenvedésének kétféle hatású változata is egy elmélet és a megváltó szenvedés időfölöttiségének gondolata is egy elmélet.
A keresztény egyházak olyan hittételeken tudnak vitatkozni, amit direkt módon nem tartalmaz a Biblia. Az egyértelmű kijelentésekhez való ragaszkodás valóban fekete-fehér kérdés. Az, hogy Kálvin hülyeséget írt-e a miséről az nem az.
Én a lekiismerettemmel Isten előtt fogok elszámolni, nem a heidelbergi zsinat előtt.
A hitem lényegét az érinti, hogy aki megtér és hisz az üdvözül, valamint az, hogy gyümölcstermő cselekedetek nélkül a hit halott. Ha ebben nem lenne az igenem igen, na az gáz lenne.
Az pedig legfeljebb érdekes kérdés lehet a számomra, hogy teremtett-e Isten embert eleve kárhozatra (szerintem pl. ez is emeletes hülyesége az egyházunknak), vagy éppen az, hogy van-e Jézus szenvedésének csökkentett hatású B variációja (ezt már inkább elhiszem, de ha a katolikusoknak lenne igaza, nem omlanék össze).
A feltétlen engedelmesség iránti igényt Istentől fogadom el egyedül. Kálvin nem ilyen erős autoritás.
Azért továbbra is várom a véleményeteket az újonnan felvetett igére:
Idézet:
1Pt. 3,19 Így ment el a börtönben levő lelkekhez is, és prédikált azoknak,