Sziasztok!
Ahol nem tartom magam a szabályokhoz, az a főzés. Legfőképen azért, mert nem is tudom a pontos recepteket, meg nem vagyok egy kiköpött konyhatündér- azért főzök, hogy finomat egyen a családom- mindig mondogatom nekik, hogy én, ha egyedül lennék, eléldegélnék sajtos kiflin..
Azért a kedvüket nagyjából eltalálom..
Egyszer, még a házépítés alatt történt, hogy nem maradt az ebédből elég pörkölt és petrezselymes krumpli vacsorára. Volt egy káposztám, azt közévágtam, kis vizet öntöttem alá, megfűszereztem, s összefőztem.Nagyon ízlett a kőműveseknek, mikor megkóstoltam, akkor jöttem rá, amit a nagy sietségben nem figyeltem, hogy kelkáposztát raktam bele. Azóta gyakran főzöm.
Vasárnap sokszor készítek töltött csirkét: a hagymát megpárolom, belekaparom a májat, fehéredésig sütöm, /ha nincs máj, akkor májpástétomot teszek/, zöld petrezselyem, bors, só, és ahány tojás, annyi kanál prézli.Megtöltöm a csirkét, a bőre alá is, beleteszem a fövő vízbe, bezöldségelem, megfűszerezem, lassú forrással főzöm. Aztán beleteszem a tepsibe, és kicsit megsütöm, hogy szép színe legyen.
A Rostáéhoz hasonló, amit mi Mária Teréziának hívunk, bár én már átkereszteltem más fontos személyiségekre, mivel sokféleképen készítjük:
a húst/általában disznócomb vagy csirkemell/ hirtelen kevés olajon mindkét oldalán megsütöm. Főzünk-nem puhára- egy nagy adag karikára vágott krumplit, és akkor a kizsírozott tepsibe alóra a krumpli fele, rá a megfűszerezett hús/néha gomba, kukorica/ a krumpli másik fele. Ráöntök 1 liter tejet/én nagy adagokat főzök/ és addig sütöm,/majd 1 óra/ amíg a krumpli rózsaszínű nem lesz. Akkor jó sok reszelt sajtot olvasztok rá.
A babos húst nagyon szeretem-hamar kész, és laktató:megfőzöm a babot puhára/kuktában/- legjobb, ha nagyszemű, ráadásul lila bab . Közben darált húst hagymás olajon puhára párolok/kuktában/, megfúszerezem, ezt kicsit pikánsra. Ha kész,összekeverem a megfőtt babbal, felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje, ráöntök egy savanyú tejfölt, egyet rottyan és kész. Jó puha kenyeret eszünk hozzá.
Ebben a nagy kánikulában jólesik a hideg meggyleves: kimagvazva rakom el a meggyet -a befőttet felöntöm vízzel, megcukrozom, fahéjat teszek rá, felfőzöm, s egy fél liter tejben elhabarok egy vaníliás pudingot, azzal ősszefőzöm, és jól lehűtve tálalom.
Nehezen vettem rá magam, de most már rendszeresen készítek itthon pizzát./azért fórumozok kevesebbet, mert hosszadalmas a készítése./Még nem únták meg, olyan aranyosak, mindig elmondják, hogy szupi.Tulajdonképen egy krumplis pogácsa receptjét használom: egy kocka élesztőt megfuttatok egy kis tejben, majd egy fél kg simaliszt, egy fél kg krumpli püré/ami marad az előző napról/, 3 kiskanál só, 1 tojás, 1 dl olaj. Ezt bedagasztom, megkel, s akkor 4 részre osztom. Jó vékonyra kinyújtom, s valahogy a kizsírozott tepsibe juttatom.Megkenem vékonyan olajjal, majd sűrített paradicsommal. Teszek rá sonkát vagy szalámit, kukoricát, gombát, olivabogyót.8 percig sütöm forró sütőben, majd kiveszem, megszórom jó sok sajttal-esetleg többfélével, és még kb. 3 percig sütöm.
A sütemények közül legegyszerűbb a püspökkenyér/nem azért mondom mert ref. portálon vagyunk/
6 tojás, 25 dkg krist.cukor, 25dkg liszt, 1 tábla étcsoki felaprítva, 1 zacskó mazsola, egy marék vágott dió.A tojásfehérjét felverni a cukorral,majd a sárgájával keményre, akkor belekeverni a többit, s megsütni. Ha a dió ,csoki, mazsola közül hiányzik valami, akkor lefokozzuk a sütit: espereskenyér, ha kettő hiányzik, akkor papkenyér. Meg kell fordítani, miután megsül, azt az oldalát lecsokizni.
A többi sütiből csak említek egy pár kedvencet: vargabéles, négertúrós, jugoszláv krémes, Charlott torta, brűni torta,mágnás dióspite, zserbó, almás pite, almatorta, banán tekercs, zselés túrós,diós szelet ostyalapon...
egyszer te is légy vendégem-itt a vége, fuss el véle..
|