Viszont a nemtextil pelenka annyival kényelmesebbé teszi az ember életét, és annyi időt takarít meg, hogy őrület. És Tündinek abból is elege lett ebben a melegben

. Az első időben, amikor három óránként etetni kellett, utána fejni, mindenféle, és tényleg semmire nem volt idő, nem is tudom elképzelni, mikor lett volna időm még pelust is mosni-vasalni. Minden tiszteletem az eggyel fölöttünk lévő generációé, mert ők ezt valahogy mégiscsak meg tudták csinálni (de hát akkor más világ volt, nem volt kényeztetés, nagyon sokaknak nagyon korán bölcsibe kellett menni). Azt olvastam, hogy a fejlett országokban (pl. Svédország), ahol sokkal környezettudatosabb az emberek gondolkodása, elkezdtek visszatérni a textilpelusra. Igaz, ott úgy csinálják, hogy a bejárónő mos-vasal, anyuka meg foglalkozik a babával. Hm.
És Jenny, a cumit ne is mondd. Az például sokkal kevésbé sikertörténet nálunk, mint a szobatisztaság. Egyelőre persze. Majd az lesz az is.
És az összehasonlítás önkéntelenül bennünk van, pont ezért kell vigyázni vele. A játszótéri sablonbeszélgetésnek az eleje táján van az, hogy "mennyi idős? és ő már....?" és itt jön a kérdés, hogy mit már, és mindig kiderül, hogy nahát, az egyik gyerek tud valamit, amit a másik még nem, meg a másik is tud valamit, amit az egyik még nem. És akkor mindig elmondjuk, hogy dehát mindenki úgyis egyénileg fejlődik.
Én nagyon vigyázok erre (és mivel régóta vigyázok, már jól megy), hogy hülyeség ezen aggódni. Nagyobb baja lesz attól, ha egyfolytában azon rinyálok, hogy jaj, mit nem tud még, mintha pár hónappal később lesz szobatiszta. Popper Péter mesélte, hogy ő egy ilyen aggódó anyukának egyszer azt mondta, hogy a húsz éves menyasszonyok között viszonylag kevés, akinek pelenka kell, nyugi.
Ráadásul ezzel az összehasonlítgatással, ami persze a gyerekek füle hallatára zajlik, merthát úgyse értik (napersze), jól össze lehet zavarni a másik emberhez való hozzáállásukat. Én alapból arra lennék hajlamos, hogy persze, a mások gyerekei jobbak. És Tündinek, ha nem figyelnék, azt adnám tovább, hogy ők okosabbak-ügyesebbek nálad, úgyhogy inkább menekülj tőlük, merkülönben meglépnek-kihasználnak-bántanak. És baromira figyelek, hogy be ne váltsak ebbe, mert igenis szeretném neki megadni az esélyt, hogy normálisan be tudjon majd illeszkedni, és ne féljen a többiektől, és ne tartsa magát alapból kevesebbnek.
De olyat is láttam már (pont tegnap), hogy hazamenni nem akaró, hisztiző gyerek láttán anyuka rám - másik szemlélő anyukára - mosolyog, hogy "nahát, ilyen hisztit még az én gyerekem se szokott csapni". Ettől ugyanúgy kinyílt a bicska a zsebemben, mint a bezzeg-től, mert nem létezik az se, hogy az ő gyereke tökéletes, és hogy ha egy hisztiző gyerekkel küzdő anyukát az anyukatársak se értenek meg a játszótéren, akkor mégis kik és hol?? De neki jól jött a jelenet, mert igazolhatta, hogy az ő gyereke lám, mennyivel jobb-okosabb az összes többinél. Ők is jönnek a bölcsibe, szerencsére nem a mi csoportunkba.