Szia Csilla!
Jó, hogy írsz, hiszen új színfolt vagy itt a politikában. Örülünk!
Én úgy tudom, hogy a kérdésedre a válasz az, hogy senki sem tudja, mi fog bekövetkezni az egészségügyben nálunk. Először is azért, mert pont ilyen modell, mint amilyet a kormányunk alkotott, a világon máshol nincs. Másrészt azért, mert az ördög a részletekben rejlik, és most csupán egy nagy elvi elképzelést vázoltak fel a politikusok. A komoly lényegi kérdések a későbbiekben merülnek fel.
Az biztos, hogy az új egészségügyi modell készítői már induláskor elmondták, hogy ez kétségtelenül drágább lesz, mint a jelenlegi. Egy apparátus helyett majd el kell tartanunk vagy húszat. Ugyanakkor a kormány szerint ez a többletpénz ráfordítás majd meg fog térülni, amikor a versenyző biztosítók költség csökkentést fognak végrehajtani, így hatékonyabb lesz az egészségügy.
Ebben is van valami, de most néztem meg egy filmet az amerikai egészségügyi rendszerről Moore rendezésében, és betekintést nyerhettem, hogy ez a költséghatékonyság hogyan néz ki Amerikában, és ez valami borzasztó. Nem riogatni akarok, csak elmondom, amit láttam.
A spórolás már ott elkezdődik az amerikai rendszerben, hogy kit vesznek fel biztosítottnak. Akiből bármiféle egészségügyi kockázat kinéz, azt nem veszik fel a biztosítottak körébe. Ha a testtömeg indexed nagy, túlsúlyos vagy nem vesznek fel, de ha 180-185 centi vagy, és 50-55 kiló, akkor sem, mert kórosan sovány vagy, tipikus betegeskedő lehet a jelentkező fiatalokból, tehát nem kell nekik.
Minden létező nyavalyádról, korábbi problémádról be kell számolnod a jelentkezésedkor, mert, ha nem, azt a későbbiekben felhasználhatják ellened. A második megtakarítási fázis ugyanis az, hogy amikor beteg vagy, és meggyógyítanak, akkor kiderítik, hogy milyen indokkal nem fizetnek a gyógyításodért. Egy nő egy korábbi, teljesen hétköznapi gombás fertőzést nem írt be a lapjára, és ez indok volt arra, hogy ne fizessék ki egy teljesen más természetű műtétét, amely súlyos ezrekbe, vagy tízezrekbe kerül dollárban. Külön nyomozókat alkalmaznak, hogy kikutassák, mi miatt ne kelljen fizetniük.
A spórolás harmadik része az, amikor a gyógyítást tagadják meg tőled. A rákos betegnek megtagadják a kemoterápiát, mint nem hatékony eljárást, a süketen született kislánynak nem engedélyeznek két hallókészüléket, csak egyet spórolásként. Az orvosokat úgy sorolják be a fizetési kategóriákba, hogy miképpen állnak a gyógyítást megtagadó rendszer szolgálatába.
Nem akarom a filmet elmesélni, a címe: Sicko, én magyar felirattal láttam. Ja és a biztosítók hihetetlen extraprofitokat zsebelnek be minden évben. Milliárdokról van szó!
A szlovákok több biztosítós modellje sem egy sikertörténet.