rosta írta:
pauler írta:
Ha jól tudom Izrael megszünt létezni a Babiloni fogságba vitel idején, akkor hogyan lehetséges, hogy Izrael egyesül Júdával?
Én sem értem például azt a mondatot, miszerint a mai Izrael államban képviselteti magát mind a 12 törzs. Ha jól tudom 10 törzsről semmit sem tudni, csak két törzs maradt meg. Akkor hogyan képviselik a már nem lévőket? Gondolom van erre magyarázat, erre lennék kíváncsi.
Éppen ez igazolja azt, hogy eme prófécia a babiloni hazatéréssel még nem teljesedett be:
Ez 37,21
így beszélj hozzájuk: Ezt mondja az én Uram, az ÚR: Én kihozom Izráel fiait a népek közül, bárhová kerültek. Összegyűjtöm őket mindenfelől, és beviszem őket a saját földjükre.
Ez 37,22
Egy néppé teszem őket abban az országban, Izráel hegyein, és egy király fog uralkodni mindnyájuk fölött. Nem lesz többé két nép, és nem szakadnak soha többé két királyságra.
A mostani helyzetre nézve:
Elkezdődött a beteljesedés, de ez még nem az amiről az Ige beszél, vagyis messze nem teljes egészében.
Isten ma gyűjti a száraz csontokat.
Izráel világi állam, minden erényével, hibáival, bűneivel.
A csontokban nincs élet.
Amikor lesz bennük élet, felismerik a Messiást, megvallják a bűneiket, Isten velük is megköti azt a szövetséget ami már a miénk az lesz a beteljesülés.
Tehát a mai állapot nem jelentheti egy állam mindennemű kritikátlan elfogadást. Az ószövetségben sem volt így, hiába ők voltak egyedül Isten népe. A próféták ezért is voltak, mert amit az állam tett attól még nem volt minden helyeselhető, mert Isten foglalkozott a népel nemzeti szinten is.
Inkább az üdvtörténeti jelentősége nagy ennek ma.
Ez követően amikor Krisztus megjelenik nem két(lefalazott) népről beszélünk(zsidók és pogányok), hanem egyről(a szolgálati különbségek, és a föld ígérete ettől még igazak lehetnek, de nem mint valami felsőbbrendűség), erről beszél Pál is, hogy ez a válaszfal leomlott. Visszaoltatnak oda ahonnén kitörettek, de a pogányokal együtt, vagyis minden nemzet egy tőhöz tartozik.
Akik pedig elhunytak addigra, vagy az Úr megérkezésekor elragadtatnak(akár zsidó, akár pogány) azok szolgálata is más lesz, de ugyanabban a tőben.
Most is így van részlegesen, ha egy zsidó megtér akkor Krisztus testének a részévé válik, az Eklézsia(szellemi. lelki egyház) tagja mindenkivel együtt aki Krisztust urának vallja, nemzettől függetlenül.