Erika írta:
Kedves MM!
Egy dolog nagyon érzékenyen érint ezzel az eszmefuttatásoddal kapcsolatban. Azt nem tudom , milyen gondolatokat vált ki egy más nemzetbeliben, pl. a kínaiban az ilyen túlnépesedéssel való riogatás, de a saját bőrömön éreztem, hogy hat ez a mi térségünkben élők gondolkodására, a közvéleményre.
Sohasem sírtam azért, hogy nem tudok enni adni a népes családomnak/8 gyermekünk van, hála az Úrnak/, vagy amiatt, hogy mennyi sok munkát jelent ez, de sokszor sírtam már inteligens emberek szájából származó alpári kifejezések miatt, - mert ők csak valami nem normálisat, valami kéteset, valami lenézni való látnak a nagycsaládban. pl. ilyen előrelátó nézetekkel alátámasztva, amit felvázoltál.
Nem most hallom ezt először, még a lakótelepen laktunk, amikor erről a globális problémáról a szomszéd előadást tartott nekünk, s bár egy nagyon okos ember volt,a mikrokörnyezetét, a családját nem tudta eltartani a lustasága miatt.
Mivel utaltál a felvidéki lapra, gondolom tisztában vagy a szlovákiai helyzettel, hogy bár létezik családi pótlék, nem az állambácsi zsebéből tartjuk el a gyerekeket, hogy nálunk pl. nincs szocpolos házépítés, ..az államunk most kezd ébredezni, hogy csökkent a gyermekvállalási kedv s gondolkodik az anyagi ösztönzésen...
De hogy miket kellett megélni sokgyerekesként, csak ízelítőnek írom, van olyan hivatalos papírunk, ahol az élő 8 gyermekből csak négy van feltüntetve és van olyan is amin három- mert akkor pont a többi nem érdekelte a hatóságokat..
S mivel mindenki a saját helyzetéből ítéli meg a/ globális/ dolgokat /is/, hadd kérdezzem meg, hogy hány gyermekes szülőként linkelted be ezt a népességcsökkentést latolgató, ajánlgató cikket?
Őszintén sajnálom,ha érzékenyen érintett, kedves Erika.Elnézésedet kérem.
Én személy szerint egyáltalán nem a nagycsaládban látom a problémát.Sőt, nagyon pozitív a megítélésem a nagycsaládról.
Ami most van,az egy kényszerhelyzet,egyszerűen annyian vagyunk a Földön,hogy az már nem képes minket többé ellátni.Akár elfogadjuk ezt tényként,akár elhárítjuk.Ezt most még Magyarországon nem annyira érezzük a saját bőrünkön (sztem igen,csak sokszor más okoknak tulajdonítjuk),de egyes országokban már borzalmas állapotok uralkodnak.Amikor majd itthon is elfogy az ivóvíz (reméljük sosem következikbe,de nagy az esély rá),akkor már késő lesz gondolkodni.
Ne haragudj, a kérdésedet túlságosan személyesnek érzem,ezért eltekintenék a válaszadástól.
Azt gondolom,teljesen mindegy,hány gyermekem van. Hiszen nem Rólad és azon nagycsaládosokról van szó,akiknek már megszülettek a gyermekeik.Hanem azokról,akik most terveznek családot.Ésszerűtlennek tartom a családtervezéskor Magyarország népességfogyását,mint fő szempontot nézni,amikor a Föld már nem bír eltartani több embert, a magyar árvaházakban pedig már megszületett gyermekek tengődnek siralmas körülmények között (tehát aki szeretne több gyermeket,és van rá anyagi és egyéb kapacitása, az örökbefogadhat,minden elismerésem az ilyen anyáknak,apáknak).