Kedves Lucius
Azért örülök hogy sikerült valamilyen szinten tisztáznunk.
Írod.
„Egyezik a véleményünk, egyik része. A megváltás elfogadása önmagában nem elég.
Mert tudjuk, hogy cselekedni is kell, ha már van hit. És ebben is egyetértünk.”
Nos itt van az eltérés.
A te hited.
Hiszel és cselekszel. Tehát cselekedeteid fontos az üdvőséghez.
„Hol is van az a rész; a hit halott cselekedet nélkül…”
Jak 2,20 Akarod-é pedig tudni, te hiábavaló ember, hogy a hit cselekedetek nélkül megholt?
Viszont gondold végig Jézus cselekedet és mégis kinek az akaratát tette?
Ján 15- ben elmondja hogyan is tudunk benne cselekedni ill mennyire nem tudunk nélküle cselekedni.
4. Maradjatok én bennem és én is ti bennetek. Miképen a szőlővessző nem teremhet gyümölcsöt magától, hanemha a szőlőtőkén marad; akképen ti sem, hanemha én bennem maradtok.
5. Én vagyok a szőlőtő, ti a szőlővesszők: A ki én bennem marad, én pedig ő benne, az terem sok gyümölcsöt: mert nálam nélkül semmit sem cselekedhettek.
--
Ha csak elméletnek tartod és nem egy mélyebb egybe fort kapcsolatnak akkor az Ige betartása saját erődből megy, ha viszont a benned lévő Szent Léleknek engedsz akkor Ő végzi benned a munkát.
--
Talán így érthetőbb, a szőlő vesző azért terem gyümölcsöt mert kapcsolatban van a szőlőtőkével.
Mindent a szőlőtőkétől kap.
A cselekedeteket Isten munkálja ki rajtad keresztül.
A gyümölcs valóban fontos de nem ez a célja Istennek hanem hogy a szőlőtőben és Ő benned maradjon.
Jézussal való belső közösséged a lényeg. Pál nagyon szépen le írja Róm 8-ban.
Ehhez viszont újjá kell születnünk ahogy az Ige is mondja.
Nem elég cselekedni:
Tit 3,5 Nem az igazságnak cselekedeteiből, a melyeket mi cselekedtünk, hanem az ő irgalmasságából tartott meg minket az újjászületésnek fürdője és a Szent Lélek megújítása által
--
A Szent Lélek személy e?
Nézd az apostolok ha nem személynek tartották volna miért is emeli ki személyként?
Csel 15,28
Mert tetszék a Szent Léleknek és nékünk, hogy semmi több teher ne vettessék ti reátok ezeken a szükséges dolgokon kívül,
Nem azt mondják Jézusnak vagy Istennek vagy bennük lakozó Szent erőnek, de el sem hallgatják sőt szűkséges hogy neki megfeleljen elhatározásuk..
Ef 2
22.21. A kiben az egész épület szép renddel rakattatván, nevekedik szent templommá az Úrban;
23.A kiben ti is együtt építtettek Isten hajlékává a Lélek által.
-
Ezért fontos hogy személy e vagy sem.
Ha személy, és Ő épít fel akkor a rávaló figyelés elengedhetetlen.
Ahogy láthatód az írásokban nagyon is figyeltek rá és engedelmeskedtek neki.
--
Gondold végig mennyivel más értelme van a kettőnek.
Ha személy akkor nem egy telefonzsinór amin keresztül te beszélhetsz, hanem Isten Lelke laki benned és nem csak telefonálásra vagy elképzeléseidhez kapod hanem hogy Ő építsen fel munkálkodjon benned.
Viszont akkor az engedelmesség kérdése is más, hiszen nem a magadé vagy hanem Istené.
Ez a kapcsolat a szereteten nyugszik ahogy az Úr Jézus mondja.
Lk 7,47 Minekokáért mondom néked: Néki sok bűne bocsáttatott meg; mert igen szeretett; a kinek pedig kevés bocsáttatik meg, kevésbé szeret.
Ez nagyon is igaz. Lehet ám pici bűn is ha mi magunk nagyon soknak tartjuk, át érezzük annak súlyát. De ezen kívül az is nagyon fontos hogy miként is bocsájtott meg.
Önmagát adta értünk, és ennek a súlyát mennyire is tudjuk felfogni?
Mit is jelent számunkra ez?
Ha ennek a mélységét nem értjük (talán inkább érezzük át, hiszen szeretetről van szó) akkor bizony nem is vagyunk olyan közel hozzá mint hiszük.
Ha valaki meghal akit nem ismerünk és nem szeretünk nem ráz úgy meg mint annak elvesztése akit számunkra mindennél fontosabb.
A kérdés mennyire is fontos számunkra Jézus és milyen közzel áll hozzánk?
Nos ezt írod:
„De a különbséget nem értem.
Mit tartasz annak?
Én elfogadom, hogy Jézus az Úr = felkent király, Isten hatalmából. Elfogadom, hogy ő a közbenjáró =út, igazság, élet, Jelenleg mint főpap. Elfogadom, hogy a Szent szellem által értek meg dolgokat. (max ezen erőt, nem személynek tekintem.)
Elfogadom, hogy Jézus váltsága érvényes rám, és mindazokra akik hitet gyakorolnak benne.
Tehát mi a különbség? „
Ez a különbség. Amit leírtam. Mennyire is áll közel hozzád?
Eggyé lettél e vele?
Ef 5:
31. Annakokáért elhagyja az ember atyját és anyját, és ragaszkodik az ő feleségéhez; és lesznek ketten egy testté.
32. Felette nagy titok ez: de én a Krisztusról és az egyházról szólok.
-
Ez szerelem

amiről írok, míg te valakiről akit Isten rendelt vezetőnek.
-
Mekkora is ez a szerelem
Rm 8,39 Sem magasság, sem mélység, sem semmi más teremtmény nem szakaszthat el minket az Istennek szerelmétől, mely vagyon a mi Urunk Jézus Krisztusban.
-
Ugyan ez az szerelme szorongat téged is? Ugyan ezt a kapcsolatot éled át?
2Kor 5,14 Mert a Krisztusnak szerelme szorongat minket,
--
Egy pl engedj meg.
Egy hivatalban lehet minden tudásodnak megfelelően dolgozni, elfogadni és tisztelni (még szeretni is a főnőkőt) a szabályokat és várni a juttatást.
Egy szerelemben az övé akarsz lenni és mindent vele érte együtt tenni.
Az együtt lét a lényeg így mindened megvan hiszen az a tiéd akit mindennél jobban szeretsz.
Tudod e Jézust így szeretni ha külön választod az Atyától.
Pedig az Atya Jézusban dicsőíti meg magát és Jézusban adja szerelmét.
--
Rm 5,5 A reménység pedig nem szégyenít meg; mert az Istennek szerelme kitöltetett a mi szívünkbe a Szent Lélek által, ki adatott nékünk.
Rm 5,8 Az Isten pedig a mi hozzánk való szerelmét abban mutatta meg, hogy mikor még bűnösök voltunk, Krisztus érettünk meghalt.
--
[B] Látod az írást? És hogy is tudod megélni elfogadni ezt a szerelmet ?
Ha áldandóan szét választod az Atyát, a Fiút, és a Szent Lelket káosz lesz belőle kit is szeretsz ill.
meózni fogod nem- e túlzás ennyire szeretni Jézust.
Végül is mi is akadályoz meg hogy Jézusé légy?
Egy gondolat, hogy az Atyának nem tetszik hiszen Őt kel imádni, mégis Jézusé vagy.
Ha viszont egy az Atyával ahogy az Ige is mondja, ilyen gondolat nem áll fen, és semmi nem is választ el szeretetétől.
Viszont Jézus Lelke arra buzdít hogy teljes szívünkből imádjuk Mennyei Atyánkat.
Van is kiért, Fiáért akimben megadott számunkra mindet.
Ő a mi kincsünk.
2Tim 1,14 A rád bízott drága kincset őrizd meg a bennünk lakozó Szent Léle