Kedves Indu
Én úgy látom,hogy mind a vizkeresztségnek,mind a fizikai értelemben vett Úrvacsorának megvoltak az elözményei,ha jól tudom,
vagyis egy már meglévő hagyományra,szokásjogra épült rá az egész
rendszer.
Szerintem ezzel a hagyomány átörőkitésével Isten,elsősorban a zsidokra akart hatni,
hogy egyfajta folytonoságként fogadják el a kereszténységet.
Én ezt az egy okot tudom elképzelni.
Azt írod,hogy majd a mennyben megtudjuk,hogy Jézus miért várta el a tanítványaitól,hogy idöközönként fizika
értelemben vett Úrvacsorát tartsanak.
Ezzel az a gondom,hogy ha ennek a hagyománynak az ápolása valóban fontos
lenne az üdvözülés szempontjából,akkor Jézus miért nem mondta el a tanítványainak,hogy mi a célja ennek
a hagyomány örzésnek.
De azt megkérdezném töled,hogy te tudsz olyan példát hozni Jézus tanításából,ami
az üdvösség szempontjából elengedhetetlenül fontos ismeret,és Jézus még sem magyarázta el részletessen,hogy azt hogyan is kell érteni és mi annak a
célja ?
A vízkeresztséggel kapcsolatban azt írod,hogy Jézus azért kereszteltette meg magát Jánossal,mert ezzel is példát akart mutatni az Őt követöknek..
amikor ezt az Igét olvastam,akkor azt hallottam,hogy azért kereszteltette meg magát Jézus,Jánossal,mert ezzel is azt akarta jelezni az Atya,hogy a Fiú szolgálni jött az emberek közé és nem uralkodni felettük.
És ezzel a gesztussal vált a Fiu alkalmassá a sorsa betöltésére,hogy az embereket szolgálja.
Ez volt Jézus sorsa,és Ő tudta,ezért aláztatta meg magát János elött,az ember elött,úgy mintha bűnös lenne.
Arról viszont kevés információm van,hogy a tanitványokat hol és mikor keresztelték meg,te tudsz erről valamit ?
A Viz + Lélek= Szentlélekre,azt írod,hogy
itt kétszer szerepel a Szentlélek kifejezés,ezért értelmetlen.
Én úgy látom,hogy ha Jézus a Szentlélekről beszélt akkor,azt álltalában úgy is hivta.
Az emberi bünös lelket ,pedig megkülönböztette az emberben levő büntelen lélektől,a Szentlélektől.
A víz és lélek általi újászületés,így azt jelenti,hogy az emberi lélekben történik a megszentelődés a Szentlélek által.
Magyarúl nem a testednek kell újjá születni,hanem a lelkednek a Szentlélek álltal.
Ezt a fajta igemagyarázatot,egyébként elég sűrűn hallottam már különbőző fórumokon.
Főleg karizmatikusoktól,valószinüleg
nem hitgyülisek voltak
Mégegyszer hagsulyoznám,hogy ezek a keresztény hagyományok,mint a vízkeresztség mint a fizikai értelemben vett Úrvacsora,valóban alkalmas arra,hogy a hívők hitét megerősítse,elsősorban azokét akiket ez a fajta misztikum vonz.
De nem tartom feltétlen szükségesnek az üdvözülés szempontjából ezeket a rituálékat.
Mert ha elengedhetetlenül fontosak lennének az üdvözülés szempontjából,akkor nem hitből és kegyelemből üdvözülne a hívő,hanem
cselekedetek álltal.
Neked mi erről a véleményed ,már mint hogy az üdvözülés szempontjából elengedhetetlenül fontos-e ezen hagyományok alkalmazása,vagy sem.
Szeretettel Gabriel