net2rist írta:
(a református egyházzal együtt, természetesen
)
hát ja, sajna
Csak azt nem értem, hogy a református egyház miért szeret annyira benne lenni a "három történelmi egyház" klubban. Amikor a katolikus egyház egyértelműen a katolikus felsőbbrendűséget hírdeti, és a reformátusokat és evangélikusokat másodrangú "futottak még" kategóriának tekinti. Úgy érzem, hogy néha a refi egyház próbál "felkapaszkodni" és szereti hangoztatni, hogy mennyire történelmi, és hajlamos belenyugodni ebbe az "alacsonyabb rendű, de mégsem szekta" egyház szerepbe. És közbe szereti szektának nevezni azokat az egyházakat, amik nem részesülhettek a "történelmi" jelzőben (tisztelet a kivételnek). Tipikus magyar mentalitás. Kapaszkodom fölfelé és nyomom le a többieket, akik alattam vannak. Talán még a monarchia idejéből való, amikor Magyarország megpróbálta kiharcolni a függetlenedést az osztrákoktól, amikor pedig a kisebb Magyarországon belül élő népek is függetlenedni akartak, azokat persze elnyomta ugyanúgy, ahogy az osztrákok a magyarokat. No meg a kommunizmus...
Szóval szerintem inkább kéne kiállni a baptisták, pünkösdiek, egyéb karizmatikusok mellé, mint a katolikusok mellett virítani, mint történelmi egyház. Mert amint látjuk és tapasztaljuk; nem tartanak minket semmire. Én elfogadom a katolikus megtért hívőt testvérnek, és valószínűleg ő is elfogad engem. Viszont, ami fentről jön, az a felsőbbrendűségi érzés, az nem jó. II. János Pál idején még volt remény arra, hogy a katolikusok normálisan viszonyuljanak hozzánk, és sokat változtak, megújultak...
Azért vagyok református, hogy ezeken változtassak. Ha katolikus lennék, akkor azonnal lelépnék, mert nem lenne remény, de a református egyházban csak kisebb hibák vannak, amin ráadásul változtatni is lehet, mert nem csőlátásúak, és a református embereknek természetes a megújulás. Szóval a kisebb dolgokat leszámítva én úgy gondolom, hogy a refi egyház igei. Ráadásul lehet nem egyet érteni, és elfogadják, nem átkoznak ki.
Visszatérve a katolikus felsőbbrendűségre: Nemrég tudtam meg, hogy a helyi katolikus gimibe jövőre nem mehet "másvallású". Tiszta katolikus gimit akarnak. Ez persze azt is jelenti, hogy a református hittantanárok elvesztik munkájukat. És amúgy a suli eredetileg ökumenikusnak indult, csak a katolikus egyház kezdett fizetni bele, és átvette a hatalmat. Aztán katolikus lett. Most meg már azt se tűrik el, hogy alantas kis reformátusok és evangélikusok járjanak oda... A megkezdett osztályokat azért végigviszik, de én a protestánsok helyében márcsak "büszkeségből" is otthagynám az iskolát.