Időzóna: UTC + 1 óra




Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 1097 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42 ... 74  Következő
 

bocsánat, értem!
Szerző Üzenet
HozzászólásElküldve: 2007. júl. 16., hétfő 07:27 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 02., hétfő 08:52
Hozzászólások: 4464
üdítő változatosság, hogy valaki használja a TÉMA sort is :)

miután ITT nem kötelező kitölteni, csak néha tűnik fel

bár minden kérdés ilyen egyszerűen tisztázható lenne ;)

_________________
/mT


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: éltettem-e Swedenborgot?
HozzászólásElküldve: 2007. júl. 16., hétfő 09:52 
Aktív tag
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 28., szombat 11:15
Hozzászólások: 648
net2rist írta:
tulip írta:
....
Azután szintén nem a legfontosabb, de fontos kérdés az üdvbizonyosság. Az üdvösség sisakja Ef6-ban. Igen erős kedély borzoló ha valaki folyton üdvössége elveszítése miatt aggódik.*1* Ahogy Szalay Szilárd fogalmaz az előadásában, dolgait el szokta hagyni, ha rajta múlna az üdvösségét s elhagyná.

Azután ott van az az állapot, amikor az ember elkezdi Istent vádolni. Aki nem hallott erről, hogy egy keresztyénnel ez megtörténhet, s talán gyakrabban is mint gondolnánk, az megint csak kétségbe esik, hogy ha ő haragszik Istenre, akkor Isten is biztosan megharagudott rá.*2* Pedig ott van az ígéret, hogy mi hűtlenkedünk, de Ő mindörökre hű marad. Ezért fontos Isten szeretetének a megfelelő tanítása, hogy Isten szereti azt aki hozzá megtért, Isten szereti az Övéit. S hogy nem a kísértésktől leszünk mentesek, sem a bukásoktól, hanem a végső elveszéstől, vagyis a kimenekedést mindig megkapjuk.

Azután fontos kérdés a bűn Istennel való rendezése is. Emlékezzünk arra a református karizmatikus lelkésznőre, aki a megtért hozzáfordulónak a Szentlélek keresztséget ajánlotta, hogy megszabaduljon életében meglevő bűnöktől.*3* Máshol is szomorú divat az emberben vájkálni, hogy biztos nem bántál még meg valamit, s azért vagy levert.*4* S mindig találnak valamit,s a hívő megint vidám lesz, amíg tart a duracell. Azután mehet újra töltekezni. A duracell pedig egyre jobban lemerül. Ezért fontos a teljes megromlottság bibliai tanítása. Az embernek tisztába kell jönnie Isten előtti valódi állapotával. Mert csak így fogja megérteni, hogy amikor megtér minden bűne legyen az időben e pont előtt vagy után – vagy közben – eltöröltettek, többé emlékezés róluk Isten előtt nem lesz. Nem kell újra és újra maga körül forognia és bűnt feltárni. *5*

Fontos kérdés az álmegtérések. Amikor az evangélium hamis elemekkel fűszerezett, akkor a megtérők kisebb nagyobb része álmegtérő lesz.*6* Aki ezeket megtérteknek nevezi, s látja eltávolodásukat, példát lát bennük az üdvösség elveszíthetőségére. Padig valójában csak hamis dologba kapaszkodtak. Ébredésekre jellemző a későbbi nagy visszaesés. A lelkesedés sokszor ragadósabb, mint az igaz bűnbánat. Az hogy a kegyelemből nem lehet kiesni az természetesen csak akkor igaz, ha kegyelmet nyerteken a valódi evangélium befogadóit tekintjük, de azokat nem akiket egy-egy hamis elem lelkesített fel. Például amikor Isten szeretete hirdettetik, s így az ember na teszünk egy próbát hozzáállást követi, s a nehézségekre megsértődve elfordul, ahelyett, hogy a törvény hirdettetne, s az ember ráeszmélve helyzetére, örömmel venné a gyógyszert, s a későbbi nehézségek csak háláját növelnék.*7* Ehhez kapcsolódva két hozzászólás:
http://www.parokia.hu/ext/forum/viewtopic.php?t=356
http://www.parokia.hu/ext/forum/viewtop ... 8134&#8134

...

Nos ezért is képviselem itt, hogy a Biblia kell legyen a végső tekintély. Na nem mint üres betű, hanem mint amit a lélek megelevenített. S ezen nem valami új modern értelmezést értek, hanem amire fenn céloztam, az ígérteket a Szentlélek a megfelelő helyen a hívőnek előhozza, és az képes hittel belekapaszkodni. S láthatókra nézve érthetetlenül, de megnyugszik. S minél jobban gyakoroltatik benne, annál jobban megy. Nem kell hozzá tenni semmilyen idegen lelket – főleg nem Szent Léleknek nevezve –, sem elvenni belőle, hogy ez se fontos, meg az se fontos -teret hagyva emberi okoskodásoknak, ami gyakran torkollik depresszióba.*8* Nem kell csodákkal se fűszerezni, mert a csodák drogként hatnak. Ha nincsenek elvonási tünetek léphetnek fel. Függővé tesznek.*9* Ezért hirdetem, hogy semmi másba csak a tisztán és egyedül az Igébe kapaszkodva érhetjük el a legszilárdabb talajon állást. S hiába mondják, hogy lelketlen, örömtelen, megtéretlen, miközben nekik *10* kell más lélek nem elégedvén meg a Szentlélekkel, nekik kell idegen örömforrás nem elégedvén meg a Bibliával, s nekik volna miből megtérniük s reformálódniuk, biblikusnak nevezve például Swedenborgot, akinek nem rövid írásai magyarul is elérhetőek, s szinte minden alapvető pontján támadják hitvallásainkat. Szerinte például a Szentháromság nem három személy, csak három lényeg. Ahogy az embernek van teste, lelke és ténykedése, úgy van Jézusban is az Atya, a Fiú és a Ténykedés.



******************************************************

tulip írta:
net2rist írta:
"farizeus vagyok én, farizeus fia!!!"

((tulip-prophet: a sadduceus-farizeus tengely mentén.... további eredményes küztelmeket... a PARTJELZŐ szerepéből is kiszálltam...)

és hogy lásd, mennyire nem SÉRTŐDÉS vezérel: épp az imént minősítetted a SZOLGÁLATOMAT (Pintér Béci barátommal együtt) a Sátán munkájának.... mindezzel együtt... nem mondok erre az egészre semmit... nem fogok védekezni, hiszen... az "emberi ítéletnap" igencsak jelentéktelen kérdés EZEKBEN a dimenziókban...

mindenesetre: örülök és örvendezek :)


Hova lett a pontosságod? A lehetőség nem tény. Az, hogy az adott jelekkel kísért szolgálat lehet alulról vezérelt maga Jézus mondja, Mt7-ben. Ám az, hogy ez a lehetőség tény legyen még sok kérdést kellene tisztázni. Például az evangélium különböző elemeihez való viszonyt.*11* A hamisítvány ugyanis sok igaz elemet tartalmaz éppen megtévesztési céllal. S tulajdonképpen elég akár egyetlen ponton eltérni. Elég például az üdvbizonyosság tagadása. Mi üdvbizonyosságot hirdetünk! Ti hogy álltok ezzel? (Már csak a „savanyú a szőlő” jegyében.)


először is: kicsit zavarban vagyok a MEGSZÓLÍTÁS miatt...
KI az a MI, akire gondolsz? ki az a "nekik" *10*


Mi: Akik tényleg el is hisszük A Heidelbergi Káté 1. kérdésére adott feleletet.
Nekik: Mindazon akik szerint e Szentlelket külön kell venni, második megtapasztalásban, s akik ezt nem vették „lelketlenek”.

net2rist írta:
értem én, hogy az "ellenség/ellenfél"... nade... ha esetleg nem sikerült volna felfognod, épp az imént "ugrottam a nyakadba", meg BD-ébe, INKÁBB vállalván közösséget egy kis sadduceussággal, mint Swedenborg "szentlelkével"...


Az, ahogy Swedenborghoz hozzáállsz, s ahogy exrefist is helyretetted, hogy nem minden nyelveken szólás jön Istentől, azaz pozitív, hitelesebbé teszi álláspontod, ami ha jól sejtem az alábbi ige érvényességébe vetett hitre is épül: (Mk16,15-20)
És monda nékik: Elmenvén e széles világra, hirdessétek az evangéliumot minden teremtésnek.
A ki hiszen és megkeresztelkedik, üdvözül; a ki pedig nem hiszen, elkárhozik.
Azok pedig, a kik hisznek, ilyen jelek követik: az én nevemben ördögöket űznek; új nyelveken szólnak.

Kígyókat vesznek föl; és ha valami halálost isznak, meg nem árt nékik: betegekre vetik kezeiket, és meggyógyulnak.
Az Úr azért, minekutána szólott vala nékik, felviteték a mennybe, és üle az Istennek jobbjára.
Azok pedig kimenvén, prédikálának mindenütt, az Úr együtt munkálván velük, és megerősítvén az igét a jelek által, a melyek követik vala. Ámen!

net2rist írta:
megtisztelő, hogy mind beletartozunk nálad (gondolom kavicstól exen keresztül prophetig és G7-ig) a "nekik" alá, de azért vedd már észre, légy oly szíves, hogy ez picit TÚLEGYSZERŰSÍTÉSE a helyzetnek (amolyan "magunkfajta/magukfajta" distinkció, amitől mindnyájunkat óvjon az ég...)


Kavics eddig nem írt olyat, hogy beleképzelném, sőt például éppen arról írt hogy a megtérés az igazi csoda. (A „nyelveken szólást se tiltsátok” miatt nálam óvatosabban fogalmaz, így a nyelveken szólást határozottan támogatóknak szalonképesebben.) A többiekre pedig olyan részben, ahogy az adott kérdésről korábban megnyilvánultak.

net2rist írta:
*11* azt mondod, tisztázzuk az evangélium különböző elemeihez a viszonyt... nos... rajtam nem múlik!!! menjünk szép sorban:

*1* " Igen erős kedély borzoló ha valaki folyton üdvössége elveszítése miatt aggódik" ... bizony... sőt, KÖZVETLEN KÖZELRŐL láttam ebbe egy barátomat belezakkanni, rendes "bentlakó" skizofrénné válni...
döbbenetes volt, ahogy egy délelőtti próbát képes volt végigaggódni amiatt, hogy MOST MI LESZ, mert reggel nem olvasott Bibliát... :(:(:(


A tiszta tanítás itt részben segít csak. mindig lesznek olyanok akik nem veszik be. Mindig akad aki a megtartási ígéreteket ismeri ugyan, de azért mindig fel fel jönnek benne a kétségek. Neki ez a kísértése, ezzel kell együtt élnie. Az is nyilván baj, ha a napi csendesség eszközéből napi csendesség törvénye lesz. Ám ha jól sejtem ez egyikünket se fenyeget.
Az, hogy valaki belezakkan, az legalábbis felveti, hogy ott valami nagyon el volt rontva. Legalább, mint lehetőség felvetődik. legalább „akadémiai” szinten. Lehet oka más lélek jelenléte, hamis elvárás, aminek az ember képtelen megfelelni, s végül nem zárható ki hogy miniden rendben volt Isten mégis megengedte.

net2rist írta:
*2* "elkezdi Istent vádolni" ... bizony... ilyennel is találkoztam már, a logikája a következő: "én NEM LEHETEK a hibás" (ez a kognitív disszonancia redukció NORMÁLIS folyamata...) akkor viszont ... ha véletlenül MÁSOK nem hozhatók kapcsolatba a dologgal... bizony ISTEN kerül a vádlottak padjára, kimondva szinte SOHA, de belül, érzelmi szinten igen gyakran (különösen, ha az Istenkép kialakulásában egy autoriter-erőszakos-igazságtalan apafigura is szerepet játszott)
de ott a másik véglet is: nem csak hogy nem vádolja Istent, de folyamatosan retteg a Szentlélek káromlásától (ebbe is láttam már embert beleroppanni mentálisan :( )


Pedig a hívő szerintem nem ritkán kerül olyan helyzetbe, ami neki nem tetszik, s hiába kéri Istent nem engedi ki onnan. S lehet, hogy a szituáció egyes elemeit még tudná kezelni, de az egész együtt már a feje fölé tornyosulnak. Amikor ilyennel szembesültem én is megijedtem. Aztán persze meg is nyugodtam, hogy hát a hívőnek minden javára van. S ilyenkor az ember annyit tapasztal, hogy mindig van egy lépés előre, azután még egy, majd még egy. További megnyugvást jelentett, hogy azóta egyre másra hallom a példákat, hogy az ember milyen könnyen fordul nehézségeiben Isten ellen. S ilyenkor jó ha eszükbe jut és hitel belekapaszkodunk, hogy Ő hű marad. Az ember hajlana Jób feleségére hallgatni, de Isten megőrzi. A megzakkanás itt is lehet jele más lélek jelenlétének.

net2rist írta:
*3* persze, mert a drága lelkésznő (van egy gyanúm, h kire gondolsz, és ROSSZ PONT nálam, hogy pont őt fikázod...) még nem kellően "up to date", nem tudja, hogy Jézus MA már azt mondja: "eljönnek az Úrban megbízható református tanítóink és elvezetnek titeket minden igazságra"


Akkor jó mert nekem fogalmam sincs kiről van szó, az előadáson ugyanis – nagyon helyesen - nem hangzott el. Karizmatikus református lelkésznőkben meg nem vagyok „naprakész”. (Úgy 10+ éve tudtam egyről, de az Kanadába vagy hova férjhez ment, ha jól emlékszem.) Prophet hogy jön ide nem világos, ő ha jól értettem inkább pozitívan áll a karizmatikus felfogáshoz.

net2rist írta:
*4* "szomorú divat az emberben vájkálni, hogy biztos nem bántál még meg valamit, s azért vagy levert" hmmmm.... ha NÁTÁN pl. ezzel jön Dávidhoz, tutira FEJVESZTVE távozik, pedig olyan nagyot nem tévedett volna... mondjuk AZT nem értem, hogy a VÁJKÁLÁS meg a Szentlélek hogy jön össze...
illetve TIPPEM van: most hallottam, hogy helyenként a kemény antikarizmatikus befeszítés mellett azért az EGZORCIZMUS működik... erre inkább semmit se mondanék, mert könnyen kicsúszna valami Sk-val kezdődő a számon...


A lelkésznő hozta össze. Először volt felszínre hozás, vagyis diagnosztizálás. Majd a szerinte való gyógymód kihirdetése, második megtapasztalásban kell részesülni, vagyis külön Szentlélek keresztségben. (Egzorcizmus, az mi?)

net2rist írta:
*5* ezt nyilván MÁSKÉPP kell érteni, és el fogod nekem magyarázni, hogy hogyan, de TÉNY, hogy Péter ezt mondja:
Idézet:
2Pét 1,9. Mert a kiben ezek nincsenek meg, az vak, rövidlátó, elfelejtkezvén a régi bűneiből való megtisztulásáról.


Ezt biztos e ponthoz szántad? Éppen az tud eleget tenni 2Pt1,9-nek a megelőző versekkel együtt aki előre néz, és nem maga körül forog, hanem helyén kezeli, hogy mit jelent még a bűn testében lenni.

net2rist írta:
*6* megtérés, vagy álmegtérés: ezt az ERRE HIVATOTTAK nyilván könnyedén megkülönböztetik, ebben már feljebb jutottak, mint az ANGYALOK:
Idézet:
Mt 13,28. ... A szolgák pedig mondának néki: Akarod-é tehát, hogy elmenvén, összeszedjük azokat?
29. Ő pedig monda: Nem. Mert a mikor összeszeditek a konkolyt, azzal együtt netalán a búzát is kiszaggatjátok.
30. Hagyjátok, hogy együtt nőjjön mind a kettő az aratásig, és az aratás idején azt mondom majd az aratóknak: Szedjétek össze először a konkolyt, és kössétek kévékbe, hogy megégessétek; a búzát pedig takarítsátok az én csűrömbe.


Megkülönböztethetőségről nincs szó. Álmegtérő ott is előfordul, ahol legalább úgy vigyáznak a helyes arányra a diagnózist ismertetése és a gyógyszer felkínálása között, mint a Ray Comfort cikkben. Ám ahol nem vigyáznak rá, hanem egyből csodapirulákat kínálgatnak, ott nyilván sokkal több az álmegtért. S ugyan szigorú határ nem húzható, de azért van ahol már ki lehet mondani, hogy álmegtérteket neveznek hívőknek, még ha egyénenként is se lehet végleges ítéletet mondani. Amikor például azt olvassuk, hogy az amerikai hívő fiatalok hány százaléka adja fel hitét az egyetem első évében, ott azért jól tudható, hogy ezek többsége álmegtért volt.

net2rist írta:
*7* lehet, hogy csak nekem van ilyen egyszerű tanulatlan észjárásom...
de amit írsz:
"amikor Isten szeretete hirdettetik, s így az ember na teszünk egy próbát hozzáállást követi, s a nehézségekre megsértődve elfordul"
nekem bizony ERRE rímel:
a kősziklán valók azok, a kik, mikor hallják, örömmel veszik az igét; de ezeknek nincs gyökerük, a kik egy ideig hisznek, a kísértés idején pedig elszakadnak

[/quote]

Telitalálat. Ha nem csak belinkelted – ahogy szoktad, csak a másik oldal feltárásaára, de magad nem állást foglalva -, de egyet is értesz Ray Comforttal, akkor ezen nem se igen vitázunk. Én i spont erre szoktam példának hozni ezt a magfajtát. Az ébredések utáni visszaesések. A sok álmegtért „elszárad”, a maradnak akiket az Úr igazán előkészített, a megművelt talajba hullók, a ténylegesen megtérők. Nem vitaként, csak álláspontom miatt hangsúlyozom: Az álmegtértek elszáradása nem példa a kegyelemből való kiesésre.

net2rist írta:
*8* brilliáns okoskodás... ha tehát HOZZÁTESSZÜK a Szentlelket, vagy ELVESZÜNK a Bibliából, akkor teret hagyunk az emberi okoskodásnak... ami - ráadásul - depresszióhoz vezet...
(forradalmasítaná a pszichoterápiát, ha a Szentlélek munkájának részleges visszautasításával és a BSZ szerinti helyes igeértemezéssel kezelnék a sok depressziós-pánikbeteg-kényszeres KERESZTÉNY BETEGET... a világiakról nem is szólva most, ők legalább VÉDVE vannak ettől...)


Hozzátétel: Plusz Szentlélek keresztség. Ez valójában más lélek, ami kétségeket támaszt, s bizony hathat lehangolóan. Elvétel: Szabad akarat hirdetése Isten szuverenitásával szemben. Az ember szabad akaratára van hagyatva, nem tud megfelelni a vélt elvárásoknak, s megint csak letörtté válhat. Alapból is válhat letörté, de a hozzátétel és az elvétel kockázati tényezők.

net2rist írta:
*9* a csodafüggők elvonási tünetei... érdekes... kifejezetten ELMÉLETI problematika... (ugyanis ilyenről nem hallottam... pedig 1-2 ébredést VÉGIGCSODÁLKOZTAM már :D
én MÁSFAJTA elvonást láttam: a tradicionális gyülekezetekből VONTA EL a népet az ilyesmi...


Nekem valóban elméleti probléma. Azért erősen csodálkoznék, ha nem akadt volna még olyan karizmatikus aki nem tudván nyelveken szólni ne aggódott volna, a környezete hatására. S erre vall az is, hogy a karizmatikus mozgalom hullámokban tör előre. 1906 Berlini nyilatkozat, pünkösdi egyház alakul. 1960-as évek második hullám, nyelveken szólás második megtapasztalás, immár történelmi egyházakon belül is. Harmadik hullám csoda gyógyítók. Azután a torontói áldás „állatságai”, mindig egyre nagyobb „kitöltekezés”, mint egy fogyasztói társadalomban, ahol az igény egyre feljebb van srófolva.
Az hogy nem megtérteket von magához a csoda nem meglepő. A megtért gyülekezeti tagokat sehol se kell félteni. Főleg ha látják – és okulnak belőle - , hogy a torontói áldáson kíváncsiságból megjelent lelkészek, hogy állnak egymás mellett a színpadon, s szólni akarnak, de nem megy, az egyik meg csak ennyit ismételget „Jézus segíts, Jézus segíts!”. Vagy azt az anglikán püspököt, aki szintén kíváncsi volt, s ott vonaglott egy ilyen alkalmon, magatehetetlenül.


net2rist írta:
a csodák lecsengésével nem igazán az elvonási tünet szokott jönni, hanem az És 28 szerinti CavLaCav KavLaKav...


„Reklám” szünet: Agy kihagy, sőt cserben hagy.

net2rist írta:
ezzel együtt az "elvonzott, majd magára hagyott tömegeket" mindenféle ébredés borzalmas melléktermékének tartom, lett légyen az karizmatikus vagy BSZes ébredés...


Nálunk inkább az jellemző hogy fokozatosan növeli Isten a gyülekezeteket a megtérőkkel.

net2rist írta:
MOST kéne vmi frappáns befejezés... ja, megvan: az ÜDVBIZONYOSSÁG!!!
TŐLEM bizony SÉRTÉSNEK és NAGYKÉPŰSÉGNEK vette egy kedves (azóta elkutyult) evangélikus testvérem, mikor kerek perec kijelentettem, hogy én TUDOM, hogy a mennybe fogok menni, merhogy ... "honnan tudhatod te azt??" ... és persze "MIÉRT kellene nekem rosszul éreznem magam, ha én nem tudom"


Luther „örökösei” se jobbak Kálvin „örököseinél”. S nyilván nem automatikusan érzi az ember rosszul magát, ha nem tudja. Csak ha mondjuk a kísértés itt éri. S sehol se találja az üdvösség sisakját.

net2rist írta:
tehát: ÜDVBIZONYOSSÁG RULEZ ;) (tudod: laza, minnyá szét is esik... de azért amit MOND... érdemes meggondolni)


A félsorosaidból néha nehéz kivenni a tartalmat, de eddig általában kiderült, hogy azért ott volt. Azzal sincs gond, hogy érdemes meggondolni. Lazaság? Ebben azért van egy adag látszat, ha megkapargatjuk. Lazán kimondod, például, hogy üdvbizonyosság rulez, de vajon mit szólsz ahhoz, ami ezzel együtt jár Isten szuverenitásához?


A hozzászólást 3 alkalommal szerkesztették, utoljára tulip 2007. júl. 16., hétfő 11:10-kor.

Vissza a tetejére
 Profil  
 

Re: éltettem-e Swedenborgot?
HozzászólásElküldve: 2007. júl. 16., hétfő 10:26 
Aktív tag
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 28., szombat 11:15
Hozzászólások: 648
prophet írta:
A válasz: nem. Csak idézni szerettem volna tőle, de majd ha odaérek, fogok is.


Bocs én azt hittem, hogy az "egyik legkomolyabb hívőnek" nyilvánítás az már éltetés. Ezek szerint azért nincs ilyen alacsonyan a léc. Még egyszer bocsánat a feltételezésért.

prophet írta:
valamint Emanuel Swedenborg: Menny és pokol c. könyvéből, amelyet szintén hitelesnek tartok bibliai alapon


prophet írta:
Mert – hogy csak egy példát említsek: Swedenborg pl. valóban nem református, hanem evangélikus. És nem spiritiszta vagy ilyesmi, hanem egy rendkívüli eset az egyháztörténelemben, „Vergiliussal” együtt is.
Nekem a „Menny és Pokol, (látottak és hallottak szerint)” c. könyve van meg fénymásolt formában. Én ezt 15 éve kaptam valakitől, de csak nemrégen olvastam el. Áttanulmányoztam. Meggyőződésem szerint ez az ember komoly hívő volt (az egyik legkomolyabb). De – ahogy mondtam – rendkívüli, egyedi az egyháztörténelemben. Idézni is fogok tőle, ha az idézetek nyomán ellenkező lesz a véleményed, csak szólj bátran. De addig, minek? Hiszen nem is ismered? Még ha olyasmit is olvastál róla, ami – szerinted – a Te negatív véleményedet támasztja alá. Egyébként V. J. legkisebb fiától, aki ref. lelkész, hallottam, hogy régen a Teológián is tanítottak róla. Hogy ma mi a helyzet, azt nem tudom.
Mindenesetre: „madarat tolláról, írót írásaiból”.


Magyarul vagy 1300 oldal szövege érhető el a neten nyersfordításban, közte a Jelenések könyve 2.0 (Menny és pokol disztribúció.) Halottaktól tudakozó képessége meg szintén példákkal a neten, rövid életrajza formájában, vagy net2rist által máshol adott linken.

Ez az ember egyszerre szellemi őse Jehova tanúinak, a mormonoknak, s az új apostoli egyháznak, meg még ki tudja ki meríthetett belőle "ihletett". Nem szégyen az" egyik legkomolyabb hívőtől" plagizálni. Az apostolok, akik most angyalok újra aktivizálódtak, meg hasonló "szellemi termékekről" van szó.


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2007. júl. 16., hétfő 10:40 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 02., hétfő 08:52
Hozzászólások: 4464
lassan azért gyűlik az infó... azt, hogy "külföldiül" nem tudsz, mondtad, de most látom, hogy a héber-görög is "kínai"... nem baj, szájbarágok: olvasd el az Ézsaiás 28-at... amikor azt olvasod: "parancsra parancs, szabályra szabály", na AZt sikeredett véletlenül a héber eredeti szerint idéznem...

mind1, a matematikához meg én nem értek... de mondjuk nem is vitatkozom matematikai szaklapokban...

egzorcizmus: persze, ez is kínai! (latin)... tessék, lefordítom: ördögűzés, helyesebben (de ez ugyebár kit érdekel itt): démonűzés

_________________
/mT


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2007. júl. 16., hétfő 11:42 
Aktív tag
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 28., szombat 11:15
Hozzászólások: 648
net2rist írta:
lassan azért gyűlik az infó... azt, hogy "külföldiül" nem tudsz, mondtad, de most látom, hogy a héber-görög is "kínai"... nem baj, szájbarágok: olvasd el az Ézsaiás 28-at... amikor azt olvasod: "parancsra parancs, szabályra szabály", na azt sikeredett véletlenül a héber eredeti szerint idéznem...


(A „külföldiül” nem tudást prophet említette volt magáról. Én például beszélek „írül”. Most is e nyelven szólok. Angoltól amúgy nem ijedek meg ha olvasni kell, de mivel a magyarral azért sokkal jobban haladok igyekszem magyar anyagot találni.) Szóval a csodák kora után jön a szabályok kora. Hát az nem jó. Nálunk végig a kegyelem kora van. Se szemfényvesztő csodák, se halmozódó szabályok.

net2rist írta:
egzorcizmus: persze, ez is kínai! (latin)... tessék, lefordítom: ördögűzés, helyesebben (de ez ugyebár kit érdekel itt): démonűzés


Ördög az ugye valójában személynév, Sátán. Az ördögök helyére meg Sátán angyalai a démonok értendők. Jól tudom?

net2rist írta:
illetve TIPPEM van: most hallottam, hogy helyenként a kemény antikarizmatikus befeszítés mellett azért az EGZORCIZMUS működik... erre inkább semmit se mondanék, mert könnyen kicsúszna valami Sk-val kezdődő a számon...


Most hogy mondod, karizmatikus beállítottságú reformátusokról mintha nem lenne ez annyira idegen. A BSZ-nél ha jól tudom az az álláspont hogy démonok vannak,( Fontos kérdéseink előadás: 24. Sípos Ete Álmos: Vannak-e démonok?) de azok kiűzése alapvetően Jézus feladata volt, s egy-egy időre adott rá embereknek felhatalmazást. (Találtam még egy érdekesnek tűnő előadást. 38. Sípos Ete Álmos: Ma is vannak csodák?) Meg is hallgatom őket.

(Máshol írtál a széthúzásról. Dr. Sípos István mondta egyszer erre a helyzetre:
Egy kínai többet ér, mint tíz japán.
Tíz japán többet ér, mint száz kínai.
)


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2007. júl. 16., hétfő 12:48 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 02., hétfő 08:52
Hozzászólások: 4464
bocsánat, hogy összekevertelek prophet-tel, szerencsére azért nem LÉNYEGI kérdésben ;)

és köszönöm az érezhetően "békülékenyebb" hangnemet is :)

épp most beszéltük a hétvégén basszusgitáros kollégámmal, hogy EXből is (egy másik fórumon) milyen remek nyitott beszélgetőtárs lett, pedig "full dogmatikus hites"ként indult ;)

tulip írta:
...Szóval a csodák kora után jön a szabályok kora. Hát az nem jó. Nálunk végig a kegyelem kora van. Se szemfényvesztő csodák, se halmozódó szabályok. ...


erről az az alapvicc jut eszembe, hogy "és HOL LEHET ilyen széles szájú kis békákat TALÁLNI?" (kérdezi a széles szájú kis béka...)

tehát "Nálatok" NINCSENEK halmozódó szabályok! good to know! ;)

lassan több, mint egy éve, az Ézsaiás 28-cal kapcsolatos elég erőteljes üzenet átadása után beszélgettünk a pásztorommal:

- a MI KÖZÖSSÉGÜNK is erre a sorsra fog jutni?
-Hát igen... "BORZALOM megérteni ezt a tanítást!"
...
...
...
- De reméljük, mi azt már NEM FOGJUK MEGÉRNI ;) - kacsintottunk össze


tulip írta:
...
net2rist írta:
egzorcizmus: persze, ez is kínai! (latin)... tessék, lefordítom: ördögűzés, helyesebben (de ez ugyebár kit érdekel itt): démonűzés


Ördög az ugye valójában személynév, Sátán. Az ördögök helyére meg Sátán angyalai a démonok értendők. Jól tudom?


talán tesséxives Sípos Ete Álmost megkérdezni...

az én válaszom "csupán" a Biblia tényeit sorolná:

"ördögök" űzéséről a bibliában szó sincs, ez csak Károli "találmánya"...

δαιμόνια εξεβάλομεν = DÉMONOKAT űztünk
δαιμόνια εκβάλλετε = DÉMONOKAT űzzetek
μεθοδείας του διαβόλου = az ÖRDÖG mesterkedései
Διάβολος και ο Σατανας = az ÖRDÖG és a SÁTÁN (nem 2 személy, csak mindkét nevén leírja a Jelenések könyve)

a Sátán télleg személynév, szerepel "az ördög és az ő angyalai" kifejezés is, de "ördögök" - legalábbis a görögben - SOHA

tulip írta:
karizmatikus beállítottságú reformátusokról mintha nem lenne ez annyira idegen. A BSZ-nél ha jól tudom az az álláspont hogy démonok vannak


no... akkor most ... hogy jön a BSZ a karizmatikusokhoz?

az említett eset éppen AZÉRT döbbentett meg, mert a hallott esetben ANTIKARIZMATIKUS körökben gyakorolják a démonűzést (azaz az egzorcizmust)

sajnos jelentősen akadályozza kettőnk között a konstruktív vitát, hogy sok mindenben EGYETÉRTÜNK ;)

tulip írta:
Lazán kimondod, például, hogy üdvbizonyosság rulez, de vajon mit szólsz ahhoz, ami ezzel együtt jár Isten szuverenitásához?


ÉN mit szólok Isten szuverenitásához?
hát kb. annyit, mint a földigiliszta a föld tengelyferdeségéhez...

mit lehet EGYÁLTALÁN erre válaszolni? "ellenzem?" "támogatom?" Isten SZUVERÉN... nem értem, h ezt ÉN mégis HOGYAN tudnám befolyásolni???!!!

_________________
/mT


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2007. júl. 16., hétfő 13:06 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 02., hétfő 21:15
Hozzászólások: 4790
Tartózkodási hely: Budapest
net2rist írta:
ÉN mit szólok Isten szuverenitásához?
hát kb. annyit, mint a földigiliszta a föld tengelyferdeségéhez...

mit lehet EGYÁLTALÁN erre válaszolni? "ellenzem?" "támogatom?" Isten SZUVERÉN... nem értem, h ezt ÉN mégis HOGYAN tudnám befolyásolni???!!!

Azért kérdés ez nála mert azt gondolja, hogyha a szabad akaratban hiszel, akkor megkérdőjelezed Isten szuverénitását.
Pedig egyikből nem következik a másik. :D
üdv
ex


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2007. júl. 16., hétfő 13:23 
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 02., hétfő 14:19
Hozzászólások: 477
Tartózkodási hely: Budapest, Rákoscsaba
net2rist írta:
ÉN mit szólok Isten szuverenitásához?
hát kb. annyit, mint a földigiliszta a föld tengelyferdeségéhez...

köszönöm!!!! Ma egész nap ezen fogok nevetni. És ha valaha is rossz kedvem lesz, erre a gilisztás mondatra gondolok, és tuti felvidulok! :D

_________________
ex-JennyT :D
"Énekelj az ÚRnak, te egész föld!"


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2007. júl. 16., hétfő 13:26 
Aktív tag
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. szept. 30., szombat 09:04
Hozzászólások: 967
Tartózkodási hely: Arany Baranya
exrefis írta:
net2rist írta:
ÉN mit szólok Isten szuverenitásához?
hát kb. annyit, mint a földigiliszta a föld tengelyferdeségéhez...

mit lehet EGYÁLTALÁN erre válaszolni? "ellenzem?" "támogatom?" Isten SZUVERÉN... nem értem, h ezt ÉN mégis HOGYAN tudnám befolyásolni???!!!

Azért kérdés ez nála mert azt gondolja, hogyha a szabad akaratban hiszel, akkor megkérdőjelezed Isten szuverénitását.
Pedig egyikből nem következik a másik. :D
üdv
ex


Antinómia:ellentmondás két, logikailag egyformán bizonyítható törvény, ítélet, következtetés között.
antinómia gör. fil ellentmondás; a filozófiában két egymást kölcsönösen kizáró és logikailag egyenlő meggyőző erővel igazolható tétel ellentmondásának megjelölésére használt műszó.
Hú de nem én vagyok okos!

Szeretettel Tamás

_________________
Mert Istennek kell inkább engedni, hogysem az embernek!


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2007. júl. 16., hétfő 14:33 
Aktív tag
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 28., szombat 11:15
Hozzászólások: 648
net2rist írta:
bocsánat, hogy összekevertelek prophet-tel, szerencsére azért nem LÉNYEGI kérdésben ;)

és köszönöm az érezhetően "békülékenyebb" hangnemet is :)

épp most beszéltük a hétvégén basszusgitáros kollégámmal, hogy EXből is (egy másik fórumon) milyen remek nyitott beszélgetőtárs lett, pedig "full dogmatikus hites"ként indult ;)

tulip írta:
...Szóval a csodák kora után jön a szabályok kora. Hát az nem jó. Nálunk végig a kegyelem kora van. Se szemfényvesztő csodák, se halmozódó szabályok. ...


erről az az alapvicc jut eszembe, hogy "és HOL LEHET ilyen széles szájú kis békákat TALÁLNI?" (kérdezi a széles szájú kis béka...)

tehát "Nálatok" NINCSENEK halmozódó szabályok! good to know! ;)


A minden kegyelem elvéből ez következik. Az más kérdés, hogy tenni kell érte, mert mindig felbukkannak például olyan elemek, mint amit említtettél, mint „napi bibliaolvasás törvénye” meg hasonlók. A fontos kérdéseink végén levő kérdések is tele vannak ilyen „törvényekkel”. S az előadások is kiértnek ilyenekre, például „ha sokan imádkoznak érte akkor több esélye van törvény” meg hasonlók.

net2rist írta:
lassan több, mint egy éve, az Ézsaiás 28-cal kapcsolatos elég erőteljes üzenet átadása után beszélgettünk a pásztorommal:

- a MI KÖZÖSSÉGÜNK is erre a sorsra fog jutni?
-Hát igen... "BORZALOM megérteni ezt a tanítást!"
...
...
...
- De reméljük, mi azt már NEM FOGJUK MEGÉRNI ;) - kacsintottunk össze


Idézet:
Ézs28,10. Mivel parancsra új parancs, parancsra új parancs, szabályra új szabály, szabályra új szabály; itt egy kicsi, ott egy kicsi. 11. Ezért dadogó ajakkal és idegen nyelven fog szólni e néphez


Kik tesznek itt egymásra törvényt törvényre? A zsidó farizeusok és írástudókra való profécia ez. Ahogy Jézus is említi, hogy elviselhetetlen terheket tesznek a népre, de maguk nem illetik. A 11. vers Pünkösd előre jelzése. A 10. vers egy teljesen elzüllött állapotban hangzik el, hisz a 7. versben ezt olvassuk:

Idézet:
Ézs28,7 De ezek is tántorognak a bor miatt, és szédülnek a részegítő italtól: pap és próféta tántorog részegítő ital miatt, a bor elnyelte őket, szédülnek a részegítő ital miatt, tántorognak a jövendőlátásban, és inognak az ítéletmondásban;


net2rist írta:
tulip írta:
...
net2rist írta:
egzorcizmus: persze, ez is kínai! (latin)... tessék, lefordítom: ördögűzés, helyesebben (de ez ugyebár kit érdekel itt): démonűzés


Ördög az ugye valójában személynév, Sátán. Az ördögök helyére meg Sátán angyalai a démonok értendők. Jól tudom?


talán tesséxives Sípos Ete Álmost megkérdezni...

az én válaszom "csupán" a Biblia tényeit sorolná:

"ördögök" űzéséről a bibliában szó sincs, ez csak Károli "találmánya"...

δαιμόνια εξεβάλομεν = DÉMONOKAT űztünk
δαιμόνια εκβάλλετε = DÉMONOKAT űzzetek
μεθοδείας του διαβόλου = az ÖRDÖG mesterkedései
Διάβολος και ο Σατανας = az ÖRDÖG és a SÁTÁN (nem 2 személy, csak mindkét nevén leírja a Jelenések könyve)

a Sátán télleg személynév, szerepel "az ördög és az ő angyalai" kifejezés is, de "ördögök" - legalábbis a görögben - SOHA


Akkor jó, nem írtam ettől eltérőt. Amúgy meghallgattam az előadásokat. Érdekes volt halalni, hogy Jézussal kapcsolatban az excorciszé soha sem szerepel, ő nem űzött démonokat, hanem parancsolt nekik.

net2rist írta:
tulip írta:
karizmatikus beállítottságú reformátusokról mintha nem lenne ez annyira idegen. A BSZ-nél ha jól tudom az az álláspont hogy démonok vannak


no... akkor most ... hogy jön a BSZ a karizmatikusokhoz?

az említett eset éppen AZÉRT döbbentett meg, mert a hallott esetben ANTIKARIZMATIKUS körökben gyakorolják a démonűzést (azaz az egzorcizmust)


Ez emlékeztet arra a vegetárniánusra, aki azért halat eszik. (Beenged egy jelkarizmát.) Más esetleg csirkét is (megtűri a nyelveken szólást) …

net2rist írta:
sajnos jelentősen akadályozza kettőnk között a konstruktív vitát, hogy sok mindenben EGYETÉRTÜNK ;)



Kérdezek valamit: Mit szólsz az olyan démonűzéshez, mely hosszú harc eredménye? Gondolok itt prophet példájára … Adélról. Az se titok miért kérdezem. A Bibliában a démonűzés mindig gyors. Jézus említ egy fajtát, hogy az csak böjtölésre és imádkozásra megy ki. Ő persze ennek is egyszerűen parancsolt. Ám olyanról aztán végképp nem olvasni, hogy a démonűző szemtől szemben viaskodik akár több alkalommal is a megszállottal. Ahogy pedig katolikus filmekben szokták ábrázolni, gondolom katolikus gyakorlati alapon, ami sokban hasonlít … Adélról szóló beszámolóra, s talán karizmatikus eseteket is lehetne ilyet mondani. Mert ragaszkodsz Mk16,15-18-hoz és Jn14,12-höz akkor ehhez a gyors és teljes sikerek illenek, legfeljebb a „böjtölős imádkozós” típust kivéve, de ott sincs közelharc. Szóval ha van nálatok ördögűzés hogy megy.

net2rist írta:
tulip írta:
Lazán kimondod, például, hogy üdvbizonyosság rulez, de vajon mit szólsz ahhoz, ami ezzel együtt jár Isten szuverenitásához?


ÉN mit szólok Isten szuverenitásához?
hát kb. annyit, mint a földigiliszta a föld tengelyferdeségéhez...

mit lehet EGYÁLTALÁN erre válaszolni? "ellenzem?" "támogatom?" Isten SZUVERÉN... nem értem, h ezt ÉN mégis HOGYAN tudnám befolyásolni???!!!


Pedig egyszerű.
Első kérdés: Szabad akaratod van-e? Ha a válaszod nem, akkor a hozzászólásnak ezzel vége.
Második kérdés: Hogy párosítod össze szabad akaratodat, vagyis, hogy elhagyhatod Istent , azzal az ígérttel, hogy 1Pt1,5 "A kiket Isten hatalma őriz hit által az üdvösségre, a mely készen van, hogy az utolsó időben nyilvánvalóvá legyen."

Hogy érvényesülhet egyszerre az én szabad akaratom (Isten elhagyása), és az Ö hatalma (megőriz az üdvösségre)? Hogyan állhatna készen, ha én eldobhatnám? Mitől lenne üdvbizonyosságom, ha bármikor feladhatnám?


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2007. júl. 19., csütörtök 10:19 
Aktív tag
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. szept. 30., szombat 09:04
Hozzászólások: 967
Tartózkodási hely: Arany Baranya
Tulip mit csináltál a másik topic lefagyott!

http://www.parokia.hu/ext/forum/viewtopic.php?t=359&postdays=0&postorder=asc&start=30

Fatális hibát ír ki a beírásodra kattintva!

Tamás

_________________
Mert Istennek kell inkább engedni, hogysem az embernek!


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2007. júl. 19., csütörtök 10:39 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 04., szerda 16:49
Hozzászólások: 1317
Tamás12 írta:
Tulip mit csináltál a másik topic lefagyott!

http://www.parokia.hu/ext/forum/viewtopic.php?t=359&postdays=0&postorder=asc&start=30

Fatális hibát ír ki a beírásodra kattintva!

Tamás


nem meglepő.

Én már jeleztem,hogy a hit és a tudomány,nem fér meg egymás mellett

Úgy látom,ezt most más is jelezte :wink:


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2007. júl. 19., csütörtök 10:51 
Aktív tag
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. szept. 30., szombat 09:04
Hozzászólások: 967
Tartózkodási hely: Arany Baranya
Off
Hm Gábriel! :-)

Ilyen melegben?

Én már pilledek agyilag is!
Szeretettel Tamás

On

_________________
Mert Istennek kell inkább engedni, hogysem az embernek!


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2007. júl. 19., csütörtök 11:20 
Aktív tag
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 28., szombat 11:15
Hozzászólások: 648
GABRIEL777 írta:
Tamás12 írta:
Tulip mit csináltál a másik topic lefagyott!

http://www.parokia.hu/ext/forum/viewtopic.php?t=359&postdays=0&postorder=asc&start=30

Fatális hibát ír ki a beírásodra kattintva!

Tamás


nem meglepő.

Én már jeleztem,hogy a hit és a tudomány,nem fér meg egymás mellett

Úgy látom,ezt most más is jelezte :wink:


Tévedsz. (Akkor nem férnének össze ha egymás tagadásai lennének. Ám a hit tagadása a hitetlenség. a tudásé meg a tudatlanság, ahogy a konfirmandusoknak is tanítják egyes helyeken.) Ez csak egy akaratlan demonstrációja Gödel felismerésének. Azaz, hogy nincs olyan lemezjátszó, mely minden lemezt le tudna játszani. Minden lemezjátszóhoz van olyan lemez, mely éppen olyan hangokat gerjeszt, amitől a lemezjátszó szétesik. Jelesül nincs tökéletesen megírt program, mindig lehet találni olyan inputot, amire szétesik. Jelenesetben első úgy tűnik egy felesleges bold jelzés volt a bűnös – amit ha most ide írnék ugyanazt a hibát követném el - de lehet, hogy az, hogy az oldal együttesen már túl hosszú.
Mindenesetre kértem az utolsó hozzászólás törlését. Addig csak az első két oldal olvasható.


Vissza a tetejére
 Profil  
 

HozzászólásElküldve: 2007. júl. 19., csütörtök 14:19 
Bentlakó
Offline

Csatlakozott: 2006. okt. 04., szerda 16:49
Hozzászólások: 1317
tulip írta:
GABRIEL777 írta:
Tamás12 írta:
Tulip mit csináltál a másik topic lefagyott!

http://www.parokia.hu/ext/forum/viewtopic.php?t=359&postdays=0&postorder=asc&start=30

Fatális hibát ír ki a beírásodra kattintva!

Tamás


nem meglepő.

Én már jeleztem,hogy a hit és a tudomány,nem fér meg egymás mellett

Úgy látom,ezt most más is jelezte :wink:


Tévedsz. (Akkor nem férnének össze ha egymás tagadásai lennének. Ám a hit tagadása a hitetlenség. a tudásé meg a tudatlanság,


Akár igazad is lehetne,ha az általad indított topic címe ez lenne : Hit és Istenitudás.

De ,Te ezzel szemben ezt a címet adtad neki Hit és tudomány.

A tudomány,pedig eredendően az emberi tudással van kapcsolatba.


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 1097 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42 ... 74  Következő

Időzóna: UTC + 1 óra


Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 0 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem küldhetsz csatolmányokat ebben a fórumban.

Keresés:
Ugrás:  
cron
Style by phpBB3 styles, zdrowe serce ziola
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség