Eeyore írta:
Eeyore írta:
Rendben, akkor másképp fogalmazok.
1. A Biblia sehol sem tanítja, hogy a léleknek lennének olyan részei, mint az értelem és az akarat.
2. A lelket az Írás nem mossa össze az értelemmel.
3. Az akarat melyik, Bibliából idézett felsorolásban szerepel az ember részeként?
Ha pedig nem szerepel, akkor mindenki azt hisz, amit akar.
Hm, látom, erre nem reagált senki. Nem baj, végül is.
A lélek és szellem megkülönböztetéséről Watchmann Nee írt elég hosszan és bonyolultan (képtelen voltam átrágni magam rajta). (Talán ebben: A szellemi keresztyén ember I.II.III. kötet)
Watchmann Nee elég szélsőséges trichotómista látást képviselt(azért lehet tanulni sokat tőle).
Nem szükségszerű idáig eljutni.
Csia Lajos is írt, a Bibliai lélektan c. könyvében, a fogalmakról, emberi alkotó részekről és funkciókról ő már inkább közelít az általam elfogadotthoz.
Az Újszövetség fordítása más kérdés mert szerintem túlzottan konkordáns módon fordított, sokszor így nehezen érthető, főleg mondattanilag, de azért haszonnal forgatható, hisz megtalálhatóak azok a próbálkozások amelyek segítenek az eredeti szó pontosabb megértésében.
Amit korábban feltettem bevezetését is, javaslom átolvasni, hasznos az egyes szavak megértésében.
Az eredeti kérdésedre Eeyore:
Az értelem, akart, érzelem, nem alkotó rész, hanem az emberi lélek funkciója.
Én ember vagyok. Az ÉN ÉLETEM(pszühé) rendelkezik mindezzel a funkcióval.
Ez minden emberre jellemző, függetlenül a hívőségét illetően.(pszühé= lélek vagy élet) Hány lélek él a városodban? Nyílván úgy érted hányan élnek a városodban?
A nemzetközi jelzés is: S.O.S. („Save Our Souls”: „Mentsétek meg a lelkeinket”) nyílván nem azt érti, a lélek(soul) alatt, hogy üdvüzíteni kéne a lelket, hanem az életet kell megmenteni, vagyis az embert magát.
A szövegösszefüggés dönti el, hogy élettel jó e fordítani, érteni, vagy lélekkel.
Vagy a pszühé mint alkotórész jelenik meg(az egységben) vagy a teljes embert érti alatta.
A hívő Istentől kapja a pneümatikus(szellemi) élet lehetőségét az Isteni Pneüma által.
Ez nem jellemző mindenkire, csak a hívő keresztyénre lehet igaz.