Időzóna: UTC + 1 óra




Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 3413 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 176, 177, 178, 179, 180, 181, 182 ... 228  Következő
 

Igazságban járni (2)
Szerző Üzenet
HozzászólásElküldve: 2015. feb. 08., vasárnap 07:55 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 09:37
Hozzászólások: 6093
Igazságban járni (2)

„Azt a törvényt találom tehát magamban, hogy – miközben a jót akarom tenni – csak a rosszat tudom cselekedni.” (Róma 7:21)

Ha az igazmondást, a hitelességet nem teszed elsődleges fontosságúvá az életedben, akkor az a törvény fog működni benned, amely azt diktálja, hogy „akarom a jót, és teszem a rosszat”. Ez azt jelenti, hogy a természetes alapértelmezett üzemmódunk (amely alapján belső számítógépünk automatikusan dönt, hacsak nem választunk szándékosan másik lehetőséget) mindig egy alacsonyabb mérce szerint lesz beállítva, és afelé fog terelni. Kristin Armstrong írja: „Atlantában éltem… van ott egy vadszőlő féle, amit a helyiek kudzunak hívnak… ha egyszer felkúszik a fára vagy a kerítésre, ha nem pusztítod el azonnal, elborítja az egész földedet. Bármilyen félrevezetés… finom elhallgatás… apró kegyes hazugság… olyan, mintha kudzut vetnél a kerted közepébe… Számomra ez igen csúszós talaj, mintha egy jelöletlen mellékösvényre térnék, miközben azt hiszem, rövidebb utat találtam. Ilyenkor hanyag leszek… lusta… aztán eltévedek. Engedem, hogy becsületem egy kis kihágással sérüljön, és nem igazítom helyre az eltérést. Érzem, hogy a Szentlélek visszahúzna, de vállat vonva lerázom magamról, és tovább megyek a magam útján… ezzel meg is tettem az első lépést az árnyék-élet felé… A kis hazugságok olyanok, mint a hegyről lefelé guruló hógolyók… tapadósak, és gyorsan nagyra nőnek! Hogyan maradjunk meg az igazságban, amikor mindig ott van bennünk a lehetőség a megalkuvásra? Először is: minden reggel újra el kell köteleznünk magunkat az Istennel járásra, mielőtt még bármi mást tennénk. Ezt imádság és bibliaolvasás által tesszük. Ezzel a világosságot választjuk a sötétség helyett, eléggé korán, mielőtt még összezavarnánk a dolgokat. Másodszor: rá kell hangolódnunk a Szentlélek késztetéseire. Ez nagyon személyes dolog, ami az Istenre fordított időnkkel és odaszántságunkkal egyenes arányban növekszik.”
www.maiige.hu


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Igazságban járni (3)
HozzászólásElküldve: 2015. feb. 09., hétfő 07:24 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 09:37
Hozzászólások: 6093
Igazságban járni (3)

„Öltsétek fel az új embert, aki Isten tetszése szerint valóságos igazságban és szentségben teremtetett” (Efezus 4:24)


Az igazságra vágyakozni egy dolog, de ahhoz, hogy valóban keresd, ezt kell tenned: „Vessétek le a régi élet szerint való óembert, aki csalárd és gonosz kívánságok miatt megromlott; újuljatok meg lelketekben és elmétekben, öltsétek fel az új embert, aki Isten tetszése szerint valóságos igazságban és szentségben teremtetett” (Efezus 4:22-24). Valaki így fogalmazott: „Hajlandónak kell lennünk olyan beszélgetésekre, melyet az »óemberünk« került volna… Ez nem könnyű… nagy adag alázat kell hozzá, és el kell fogadnunk, hogy kényelmetlen helyzetbe kerülünk… A leggyorsabban ható orvosság azonnali és kényelmetlen, mint mikor egy rántással letépik a ragtapaszt. Én már próbáltam. Egy partin néhány nő valamilyen szervezetben való részvételről beszélgetett. Szerettem volna bekapcsolódni a társalgásba, ezért azt mondtam, hogy én is próbáltam bekerülni abba a szervezetbe, de nem sikerült… Tudtam, hogy hazudok. Soha nem is vágytam efféle szervezetekbe bekerülni… a bizottságoktól kiütést kapok! Így aztán, bár a szándékom jó volt, a megvalósítás esetlenre sikerült, ahogy hirtelen kiböktem: „Sajnálom, az előbb hazudtam nektek. Soha nem jelentkeztem oda önkéntesnek, és egyáltalán nem is vágyom rá.” Mindenki elhallgatott, én pedig arra próbáltam visszaemlékezni, hol is hagytam a kézitáskámat, hogy gyorsan felkapjam és meglépjek innen – amikor csodálatos módon mindenki nevetésben tört ki… Nem számít, mennyire kényelmetlen… az igazság szabaddá tesz. Az igazság keresése olyan, mint a lazacok útja a folyásiránnyal szemben, szó szerint szembe megyünk az árral… a világ azt mondja, hogy az igazságot megváltoztathatják a körülmények, az összehasonlítások, új adatok vagy új tapasztalati szintek. De a végső igazság nem relatív. Nem lehet ésszerűsíteni vagy méretre szabni, hogy illeszkedjen hangulatunkhoz és fontossági sorrendünkhöz. Ezért olyan fontos szívünk állapota… ha gondolkodásunkat nem tudjuk, vagy nem akarjuk összhangba hozni az igazsággal, akkor a szívünk javításra szorul!”
http://www.maiige.hu


Vissza a tetejére
 Profil  
 

A vásárló félretájékoztatása
HozzászólásElküldve: 2015. feb. 10., kedd 06:50 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 09:37
Hozzászólások: 6093
A vásárló félretájékoztatása

„Arra legyen gondotok, ami minden ember szemében jó.” (Róma 12:17)


A hazugságok előbb-utóbb lelepleződnek. Az igazság mindig felszínre kerül. „Aki takargatja vétkeit, annak nem lesz jó vége” (Példabeszédek 28:13). Bárki is akar üzletet kötni veled, az igazságot akarja tudni – a teljes igazságot. Jézus kínálta a legnagyszerűbb terméket a világon: az üdvösséget. Lehetőséget kínált az emberiségnek, hogy kapcsolatba kerüljenek Istennel. Sőt, mennyei otthont is ígért. De sosem festett hamis képet. Miután követésének előnyeiről beszélt, világosan értésünkre adta a kihívásokat is. „… gyűlöl titeket minden nép az én nevemért” (Máté 24:9). Jézus nem csupán egy mennyei világról szóló filozófiát kínált. Számára fontos volt, hogy felkészítse az embereket minden lehetséges helyzetre, amivel majd szembe kell nézniük. Abban a korban, amikor a bankárok és üzletemberek csűrik-csavarják az igazságot a nyereség növelése érdekében, Isten arra hív, hogy légy őszinte, akkor is, ha ennek számodra ára van. Ha Istent képviseled, és ha tapasztalni akarod áldásait, akkor az ő módszerei szerint kell intézned ügyeidet. Egy őszinte kapcsolat többet ér bármilyen magas eladási mérlegnél. A becsületességedre tovább fognak emlékezni, mint a termékedre. Vissza kellene gondolnunk arra, mi tette naggyá népünket. Thomas Jefferson mondta: „A kormányzás művészete teljes egészében az őszinteség művészetéből áll.” A bibliai időkben Isten népe nagyrészt mezőgazdaságból élt. Ezért Isten világosan megmondta: „Ne kövessetek el jogtalanságot az ítélkezésben, sem a hosszmértékek, súlymértékek és űrmértékek használatában” (3Mózes 19:35). John Parnell írta: „Nem számít, mi a foglalkozásod, egy országot kormányzol vagy cipőket javítasz – mert Isten szemében a becsületesség királlyá emel.”
www.maiige.hu


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Növekszel lelkileg?
HozzászólásElküldve: 2015. feb. 11., szerda 07:33 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 09:37
Hozzászólások: 6093
Növekszel lelkileg?

„… az igazsághoz ragaszkodva növekedjünk fel szeretetben mindenestől őhozzá, aki a fej, a Krisztus.” (Efezus 4:15)


A lelki növekedés nem automatikusan történő dolog. Vágynod kell a növekedésre, el kell határoznod, hogy növekedni fogsz, fegyelmezned kell magad, és örömödet kell lelned a lelki növekedésben. De a te életed túl nehéz, mondod. Sokaké sokkal nehezebb volt, mint a tiéd, és mégis növekedtek lélekben. Sokaké pedig jóval könnyebb volt a tiédnél, mégis megrekedtek a lelki kiskorúságban, mert kételkedtek abban, hogy képesek-e egyáltalán a növekedésre, mert hagyták, hogy sodorja őket az ár, mert késleltették növekedésüket, azt gondolva: „majd csak akkor fogok hozzá, ha a dolgok megváltoznak.” A dolgok azonban sohasem változnak. A növekedés egy döntéssel kezdődik. „Jézus… meglátott egy embert ülni a vámnál, akit Máténak hívtak, és így szólt hozzá: »Kövess engem!« Az felkelt, és követte őt.” (Máté 9:9). Máté abban a pillanatban nem látta át döntésének minden várható velejáróját, egyszerűen csak úgy döntött, hogy követi Jézust. Neked is csak ennyi kell az elinduláshoz: egy döntés. Semmi sem formálja úgy életünket, mint a döntéseink. Ha tudni szeretnéd, mi leszel húsz vagy harminc év múlva, vizsgáld meg, milyen elkötelezettségek és milyen értékrend irányítja életedet. Az elköteleződés az a pont, ami miatt legtöbbünk életéből kimarad az a jó, amit Isten tervezett számunkra. Mivel félünk elköteleződni bármire is, ezért sok mindenre csak fél szívvel szánjuk oda magunkat, és végül keserű csalódottsággal állapítjuk meg, hogy rossz dolgot választottunk. Amikor pedig rossz dologra kötelezzük el magunkat, akkor egész életünk tele lesz késő bánattal. Minden döntésnek következményei vannak, válassz tehát bölcsen! Úgy válunk Krisztushoz hasonlóvá, ha krisztusi döntéseket hozunk, és tőle várjuk, hogy segítsen véghezvinni, amit választottunk. Ő pedig segíteni is fog, mert ő maga formálja ki bennünk a hozzá hasonló jellemet.
www.maiige.hu


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Diktátor, lábtörlő vagy diplomata? (1)
HozzászólásElküldve: 2015. feb. 12., csütörtök 06:48 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 09:37
Hozzászólások: 6093
Diktátor, lábtörlő vagy diplomata? (1)

„Ti apák pedig ne ingereljétek gyermekeiteket…” (Efezus 6:4)


A serdülő gyermekek neveléséhez minden cseppnyi bölcsességedre és kegyelmedre szükség van. Te azon erőlködsz, hogy tanítani, vezetni tudd őket, ők pedig a függetlenségre törekszenek – ez olyan huzakodás, ami mindkettőtökre frusztrálóan hat. A kimenetel nagyban azon múlik, hogy a három klasszikus nevelési elv közül melyiket követed. Minden szülő a legjobbat akarja gyermekének, vannak azonban olyan módszerek, melyek jól működnek, és vannak olyanok is, melyek nem. Vizsgáljuk meg most mindegyiket. A tekintélyelvű nevelés. „Én hozom a szabályokat, te pedig betartod őket! Ne kérdőjelezz meg, engedelmeskedj! Engedelmesség, tekintélytisztelet, hagyományos értékek és kemény munka! Csak egy vélemény van: az enyém. Minden más vélemény lázadásnak számít!” A tekintélyelv képviselői nem viselik el a tekintélyvesztést, nem kérnek bocsánatot, és nem ismerik el, ha hibáztak. Mindig a hibákat keresik, ítélkezők, megszégyenítők, a másikat lekicsinylik. Magasak az elvárásaik, ugyanakkor kipellengérezik gyermekeik legrosszabb tulajdonságait. Szigorúságukkal kiprovokálják a konfrontációt, aztán keményen, sőt indokolatlanul súlyosan büntetik. Gyakran a Szentírást idézik, hogy álláspontjukat támogassák. Melyek az előnyei ennek a nevelési módnak? A szabályok világosak, a parancsnok-alárendelt viszony egyértelmű, így lerövidül a gyermek reakcióideje. Ez hatékony az egészen fiatal és bizonytalan gyermekeknél, és hasznos lehet krízisek idején. Most nézzük meg a hátrányokat: gátolja a gyermek egészséges függetlenedési folyamatát; késlelteti az érett kommunikációt; erősíti a függő helyzetet és az alkalmatlanság érzetét. Elbátortalanít, így nem alakul ki egészséges döntéshozó- és kezdeményezőkészség a gyermekben. Megnöveli az esélyét, hogy a gyermek társaságban szorongani fog vagy depressziós lesz; fokozza annak valószínűségét, hogy a gyermek iskolai erőszak vagy megfélemlítés áldozatává válik, stb. Lehet, hogy a tekintélyelvű nevelés katonai fegyelmet tart, de ritkán nevel fel boldog, egészséges, kreatív gyermekeket!
www.maiige.hu


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Diktátor, lábtörlő vagy diplomata? (2)
HozzászólásElküldve: 2015. feb. 13., péntek 08:16 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 09:37
Hozzászólások: 6093
Diktátor, lábtörlő vagy diplomata? (2)

„Apja azonban életében sohasem vetette szemére, hogy miért tesz ilyet.” (1Királyok 1:6)

Az engedékeny stílus. Az ilyen szülőnek nagyon kevés szigorú szabálya van, a szabályok, mércék, döntések értelmét elmagyarázza a gyermeknek. Meghallgatja a gyermek véleményét és ötleteit, és bevonja őt a döntéshozási folyamatba. Erőfölény helyett érvelést használ, fenyegetés helyett megbeszéli gyermekével a várható kilátásokat. Sajnos csak kevés háztartási munkát követel meg a gyermektől, ezzel megtagadja tőle a lehetőséget arra, hogy a maga részével hozzájáruljon, és megtanulja az együttműködést. Megkönnyíti a gyermek dolgát, átvállalja a feladatot, ezért aztán a gyermekek úgy tekintenek rá, mint segédeszközre, állandóan megcsapolható forrásra. Az ilyen otthonokban a gyermekek saját szabályaik szerint döntenek a lefekvési időről, barátokról, öltözködésről, internet használatról, stb. A stílus előnye, hogy az ilyen szülők sosem nyomják el, nem értékelik le gyermekeiket, ötleteiket és kilátásaikat, nem hozzák őket zavarba, nem szégyenítik meg, nem éreztetik velük azt, mintha csődtömegek lennének. Inkább bátorítják újításaikat, kezdeményezőkészségüket. Példát adnak megbocsátásból, türelemből és rugalmasságból. De nézzük meg a negatívumokat is! Mivel nincs szülői útmutatás, és kevés a követelmény, ezért a gyermekek felkészületlenül érkeznek a nagybetűs élet világába. Hiányzik mindaz a struktúra, a szabályok és határok, melyekre szükség van a kapcsolatokban és a munkahelyen. Az ilyen környezetből jövő gyermekek nehezen tudják elfogadni a „nem” szót. A szülői példa hiánya miatt nem ismerik, milyen az egészséges vezetés és döntéshozás, ezért nem motiváltak, mindig valamilyen „kezdő löketre” van szükségük ahhoz, hogy bármerre is elinduljanak. Az engedékeny nevelés sok pozitív jellemvonás kialakulását elősegíti, talán boldog gyermekeket is nevel, akik azonban mégis veszteséget szenvednek teljesítőképességben és kapcsolataikban.
http://www.maiige.hu


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Diktátor, lábtörlő vagy diplomata? (3)
HozzászólásElküldve: 2015. feb. 14., szombat 07:53 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 09:37
Hozzászólások: 6093
Diktátor, lábtörlő vagy diplomata? (3)

„Neveld a gyermeket a neki megfelelő módon…” (Példabeszédek 22:6)


A „jó tanár/edző” nevelési modell. Ezek a szülők útmutatást adnak tanításukkal, példaként szolgálnak a tiszteletadásban, felelősségvállalásban, biztonságban, bizalomban és érettségben azzal, ahogyan bánnak gyermekeikkel. Ők vannak felelős szerepben, de folyamatosan felkészítik gyermeküket arra, hogy annak idején majd átvegyék a vezető szerepet, érettségükhöz mérten felhatalmazást is adnak nekik bizonyos dolgokban. Nevelési eszközük a tisztelet és nem a megfélemlítés, hiszen jól tudják, hogy az a gyermek, aki tiszteli szülőjét, követni fogja a szabályokat akkor is, ha a szülő nincs jelen. Bemutatják a felelősségvállalást azzal, hogy nem keresnek, és nem fogadnak el kifogásokat. Bátorítják a függetlenedést annak függvényében, hogy a gyermek hogyan kezeli a határokat és a szabályokat. Az ilyen szülők a megoldásra összpontosítanak, nem a problémákra; megbocsátóak; elismerik saját hibáikat; a gyermekek figyelmét nem a múlt, hanem a jövő felé fordítják. Ezek a szülők bölcsen megválogatják, mikor kezdjenek csatába, kerülik az ártalmas veszekedéseket, de tartják a frontot a hit, a tisztelet, a bizalom, őszinteség, felelősségvállalás és következmények kérdésében. A hibákat nem megszégyenítésre használják, hanem arra, hogy tanuljunk belőlük. Az ilyen szülők őszinték, nyíltak, elismerik gyengeségeiket, és bocsánatot kérnek, amikor szükséges. Szabályaik világosak, következetesek és igazságosak. Nem használják az „ismételt figyelmeztetés” taktikáját, a következményekkel kivétel nélkül azonnal szembesítik gyermekeiket. A fegyelmezést a gondoskodással, tisztelettel és megerősítéssel karöltve alkalmazzák. Mik az előnyei az ilyen nevelésnek? A gyermek számára biztonságos, védett, szeretetteljes környezetet biztosít a tanuláshoz, míg a szülő példakép lehet a tiszteletadásban, felelősségvállalásban, bizalomban és függetlenségben. A felnőttkor felé vezető út a szülő és a gyermek közös munkája. Mik a negatívumai ennek a nevelési módnak? Negatívumai nincsenek!
www.maiige.hu


Vissza a tetejére
 Profil  
 

A lehetőségeidre összpontosíts, ne a jogaidra!
HozzászólásElküldve: 2015. feb. 15., vasárnap 07:53 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 09:37
Hozzászólások: 6093
A lehetőségeidre összpontosíts, ne a jogaidra!

„… ami tisztességes, ami igazságos… azt vegyétek figyelembe!” (Filippi 4:8)


Nem az emberek és a körülmények határozzák meg a hozzáállásodat, hanem te magad! Ahhoz, hogy győzelmes életed legyen, meg kell tanulnod a lehetőségeidre összpontosítani, nem a jogaidra. Pál a börtönből írta ezt: „Egyébként pedig, testvéreim, ami igaz, ami tisztességes, ami igazságos, ami tiszta, ami szeretetreméltó, ami jóhírű, ha valami nemes és dicséretes, azt vegyétek figyelembe!” (Filippi 4:8). A körülmények elzárhatták Pált, de nem tudták őt földre teríteni. Elégedetlenségünk egyik legnagyobb oka, hogy folyamatosan küzdünk azért, hogy „jogainkat biztosítsuk”. Rosszul bántak veled? Úgy érzed, nem kaptad meg, ami igazságosan járt volna? Ez azért van, mert egy nem tökéletes világban élünk. Márpedig amíg ez így van, addig nem lesz olyan idő, amikor mindenért, amit teszünk, megkapjuk a jogos jutalmat. Szembe kell hát nézned a döntéssel: arra fogod pazarolni idődet és energiádat, aminek lennie kellett volna, vagy túlteszed magad rajta, és arra összpontosítasz, ami lehet? Még ha az igazság és a jog a te oldaladon van is, talán akkor sem fogsz tudni helyrehozni mindent, ami károdra volt. Isten azonban képes erre, és végül meg is teszi, hagyd hát az ő kezében! Ha folyamatosan küzdesz a jogaidért, azzal csak a haragot és neheztelést táplálod magadban, és ezek a romboló érzések leszívják energiádat és negatív beállítottságúvá tesznek. Ráadásul, ha a jogaidra összpontosítasz, akkor általában hátrafelé tekintesz. Nem lehet előrehaladni úgy, hogy közben rossz irányba nézünk! Csak ha jó felé figyelsz, akkor tudsz elindulni a jó irányba. Ez nem azt jelenti, hogy többé nem fogsz fájdalmat átélni; csak azt jelenti, hogy a megbocsátás mellett döntesz, és arra koncentrálsz, amit irányítani tudsz: a hozzáállásodat és a lehetőségeidet.
www.maiige.hu


Vissza a tetejére
 Profil  
 

A kétségeid nem zárnak ki
HozzászólásElküldve: 2015. feb. 16., hétfő 08:47 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 09:37
Hozzászólások: 6093
A kétségeid nem zárnak ki

„… ne légy hitetlen, hanem hívő.” (János 20:27)


A Bibliában azt olvassuk: „Tamás pedig, egy a tizenkettő közül, akit Ikernek hívtak, éppen nem volt velük, amikor megjelent Jézus. A többi tanítvány így szólt hozzá: »Láttuk az Urat.« Ő azonban ezt mondta nekik: »Ha nem látom a kezén a szegek helyét, és nem érintem meg ujjammal a szegek helyét, és nem teszem a kezemet az oldalára, nem hiszem.« Nyolc nap múlva ismét benn voltak a tanítványai, és Tamás is velük. Bár az ajtók zárva voltak, bement Jézus, megállt középen, és ezt mondta: »Békesség néktek!« Azután így szólt Tamáshoz: »Nyújtsd ide az ujjadat, és nézd meg a kezeimet, nyújtsd ide a kezedet, és tedd az oldalamra, és ne légy hitetlen, hanem hívő.« Tamás pedig így felelt: »Én Uram, és én Istenem!«” (János 20:24-28). Ebben a történetben nem az a csoda, hogy Krisztus a zárt ajtók ellenére hirtelen megjelent a szobában. Ez nagy benyomást kelt. De ami sokkal nagyobb hatású: hogy Krisztus megjelent, és szóba állt egy kétkedővel! Jézus nem is volt ott a szobában, amikor egy héttel korábban Tamás kifejezte kételyeit a többi tanítványnak. De „az Úr tudja az embernek gondolatjait…” (Zsoltárok 94:11 Károli). Bizonyára vannak köztünk, akik Tamásra nézve ezt gondolták volna: „Írjátok le őt, nem alkalmas a tanítványságra.” Jézus azonban nem így gondolkodott. Ő felismerte az őszinte szívet és a kereső lelket, és megjelent, hogy választ adjon a kérdésekre. A kételyek nem zárnak ki! Csak vidd őket az Úrhoz imádságban, és miután találkoztál vele, te is ezt fogod mondani: „Én Uram, és én Istenem!”
www.maiige.hu


Vissza a tetejére
 Profil  
 

A szokás hatalma (1)
HozzászólásElküldve: 2015. feb. 17., kedd 06:43 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 09:37
Hozzászólások: 6093
A szokás hatalma (1)

„Ifjúságodtól fogva ez a te szokásod…” (Jeremiás 22:21 Károli)

Felfedezheted, hogy az olyan sikeres emberek, mint Péter és János, a szokásaikhoz ragaszkodó emberek voltak. „Péter és János felment a templomba, a délutáni imádkozás idejére…” (ApCsel 3:1), és azon a napon Isten felhasználta őket, hogy gyógyulást hozzon egy születése óta rokkant embernek. Ennek eredményeképpen pedig háromezer ember fordult Krisztushoz, és csatlakozott a gyülekezethez. Mindez egy naponta gyakorolt szokással kezdődött. Szokásaid meghatározzák a jövődet. A pszichológusok becslései szerint a viselkedésünk 90%-a megszokott cselekvés – 90 százalék! A szokások segíthetnek abban, hogy bizonyos dolgokat gyorsabban megtegyünk, elejét veszik a gondolati zűrzavarnak, így sokkal fontosabb dolgokra tudunk közben gondolni. Ugyanakkor károsak is lehetnek és olyan irányba vezethetnek, ami nincs összhangban az álommal, amit életedben szeretnél megvalósítani. Képzelj el valakit, aki olimpiai aranyéremről álmodik maratoni futásból, de közben napi két doboz cigarettát szív. Vagy valaki arról álmodik, hogy divatmodell lesz, de semmit sem sportol, viszont napi 6000 kalóriát simán megeszik. Vagy egy üzletember, aki arról álmodik, hogy egy nyerő csapat fog neki dolgozni, de rendszeresen sértegeti és becsmérli alkalmazottait. A szokások hatása halmozottan érvényesül, és gyakran előfordul, hogy az eredmény nem mutatkozik meg azonnal, csak bizonyos idő eltelte után. Mire nyilvánvalóak lesznek a károk, addigra már túl késő a rossz szokások eredményén változtatni. Ezért kell most átvenni a hatalmat szokásaid felett. Ha nem vagy hajlandó szembenézni azokkal a szokásokkal, melyeken változtatnod kell, és nem vezetsz be helyettük új szokásokat, akkor ráállhatsz százegy Igére, hivatkozhatsz Isten ígéreteire, mégsem fogsz sehová sem jutni!
www.maiige.hu


Vissza a tetejére
 Profil  
 

A szokás hatalma (2)
HozzászólásElküldve: 2015. feb. 18., szerda 07:42 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 09:37
Hozzászólások: 6093
A szokás hatalma (2)

„Majd ha meg tudja változtatni bőrét a néger, vagy foltjait a párduc, akkor tudtok ti is jót tenni, úgy megtanultátok a rosszat!” (Jeremiás 13:23)

A világ egyik legsikeresebb vállalatának alapítója mondta: „Annak a személynek, aki szeretne eljutni a csúcsra, nagyra kell becsülnie a szokás hatalmában rejlő erőt. Gyorsan meg kell törnie azokat a szokásokat, melyek összetörhetik őt, és sietve fel kell vennie azok gyakorlatát, melyek segíthetik a vágyott siker elérésében.” Ez érvényes az élet minden területére. Az álom a tetteink következtében válik valósággá, tetteinket pedig többnyire szokásaink irányítják. Robert Ringer író és előadó mondta: „A világ tele van intelligens, magasan képzett, különleges szakértelemmel rendelkező emberekkel, akik folyamatosan frusztráltak, mert nem érnek el sikereket. Milliók élik le életüket keményen dolgozva, túlórákat vállalva, mégis szegényen halnak meg.” Mi a megoldás? Ringer így folytatja: „Ne feledd, az élet nem más, mint sikeres évek összessége; egy sikeres év pedig nem más, mint sok sikeres hónap összessége; a sikeres hónap nem más, mint sok sikeres hét összessége; egy sikeres hét nem más, mint sok sikeres nap összessége. Ezért gyakorlunk nap mint nap a sikerhez segítő szokásokat, mert ez a legbiztosabb módja annak, hogy hosszú távon nyerjünk.” Őszintén szembe kell nézned önmagaddal, hogy felismerd, hová vezetnek szokásaid. Ha szokásaid nincsenek összhangban céloddal, akkor vagy a szokásaidon, vagy a célodon változtatnod kell. Ha ragaszkodni akarsz álmodhoz, akkor készülj fel arra, hogy szokásaidon kell változtatnod, mert magától egyetlen rossz szokás sem múlik el.
www.maiige.hu


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Ne kárhoztasd tovább magad!
HozzászólásElküldve: 2015. feb. 19., csütörtök 08:20 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 09:37
Hozzászólások: 6093
Ne kárhoztasd tovább magad!

„Ki ítélne kárhozatra?” (Róma 8:34)

Ne haragudj tovább magadra azért, mert bizonyos területeken még mindig küzdelmeid vannak! Ha olyan dologról van szó, amelyben még fejlődnöd kell, nem baj, ha foglalkoztat a dolog, de ne hagyd, hogy felemésszen! Valamin mindig dolgozni fogsz, tehát tanuld meg különválasztani azt, hogy ki vagy, attól, hogy mit teszel. Az, hogy ki vagy Krisztusban, már elrendezett dolog. „Nincs tehát most már semmiféle kárhoztató ítélet azok ellen, akik a Krisztus Jézusban vannak” (Róma 8:1). Mivel Isten „Krisztusban” kiválasztott, ezért az ő szemében mindig elfogadott vagy, és mindig közeledhetsz hozzá. Az, hogy ki vagy, nem azon alapul, mit teszel. Az, hogy ki vagy, üdvösségedet határozza meg; amit teszel, az a jövendő mennyei jutalmadra van hatással. Isten nem kárhoztat, te kárhoztatod saját magadat! Isten megítél, és ha megbánod bűnödet, megtisztít, de sosem fog kárhoztatni. Azt a sátán teszi, vagy te teszed saját magaddal. Isten soha. „Ki ítélne kárhozatra? A meghalt, sőt feltámadt Jézus Krisztus, aki az Isten jobbján van, és esedezik is értünk?” (Róma 8:34). Minden alkalommal, amikor elbuksz, Krisztus közbenjár érted, és vérét ajánlja fel engesztelésül bűneidért. Ezért Isten elfogadottnak lát. Ne hasonlítgasd magad másokhoz! Te te vagy, és soha nem leszel valaki más. Krisztusban mindannyian egyenlők vagyunk! Ha tehát valaki mégis kárhoztatna, állj rá erre az Igére: „Íme, az én Uram, az Úr, megsegít engem, ki mer bűnösnek mondani? Mindnyájan szétmállanak, mint a ruha, moly rágja meg őket.” (Ézsaiás 50:9).
www.maiige.hu


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Szabályokon alapuló kapcsolat
HozzászólásElküldve: 2015. feb. 20., péntek 13:15 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 09:37
Hozzászólások: 6093
Szabályokon alapuló kapcsolat

„Boldogok… akik az Úr törvénye szerint élnek.” (Zsoltárok 119:1)


A 119. zsoltár, amely 176 versével a leghosszabb zsoltár a Bibliában, egy szerelmes vers Isten törvényéről. Ám sohasem fogod megérteni a zsoltáríró lelkesedését egy erkölcsi szabálygyűjtemény iránt, amíg nem gondolsz a szakadék szélén játszó gyermekekre. Korlát nélkül folyamatosan veszélyben vannak, sosem lehetnek teljesen nyugodtak. A korlát biztosítja, hogy szabadon és félelem nélkül játszhassanak. Isten törvénye biztonsági korlát, amely hihetetlen szabadságot ad. Persze csak idő kérdése, mikor kezd el egy gyerek azon töprengeni, hogy mi lehet a kerítés túloldalán. Ha nem ismeri a kerítés építőjét, vagy nem bízik benne, akkor átugrik a falon, és lezuhan a szakadékba. Ha elég szerencsés ahhoz, hogy túlélje, akkor visszatérve azt fogja mondani, amit a zsoltáríró is mondott: „Mielőtt nyomorúság ért, tévelyegtem, de most megtartom beszédedet” (Zsoltárok 119:67). Ám több is rejlik ebben a történetben. Isten törvénye nem csupán biztonsági korlát, hanem tükör is, mely megmutatja, hogy nem tudunk megfelelni az ő mércéjének az ő segítsége nélkül. Csak ha felismerjük, hogy a korlát építője szeret minket és a javunkat akarja, akkor fogunk boldogan a jó oldalon maradni. A Tízparancsolat ezekkel a szavakkal kezdődik: „Én, az Úr, vagyok a te Istened…” (2Mózes 20:2), ezért nem ölsz, nem lopsz, stb. Isten először a kapcsolatról beszél, azután a szabályokról, melyek a kapcsolatot kormányozzák. A keresztyén élet nem szabályok vagy kapcsolat kérdése, hanem a kapcsolaton alapuló szabályoké. Erkölcsisége az Istennel való bensőséges közösségből ered. Ha ezt megérted, bízni fogsz Istenben, bármit kér is tőled.
www.maiige.hu


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Segítség szorongás és depresszió ellen (1)
HozzászólásElküldve: 2015. feb. 21., szombat 07:18 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 09:37
Hozzászólások: 6093
Segítség szorongás és depresszió ellen (1)

„Aki aggódik szívében, az levertté lesz…” (Példabeszédek 12:25)


Gyomrod görcsben, úgy érzed, mintha egy elefánt ülne a mellkasodon, minden porcikád remeg, és gondolataid ámokfutásba kezdenek. Hol keresel megnyugvást? Alkoholban, kábítószerben, kapcsolatokban, munkában, pénzben, szexben stb.? Ha igen, akkor csupán olyan megoldást találtál, ami nem lesz tartós. A Biblia azt mondja: „Aki aggódik szívében, az levertté lesz” (Példabeszédek 12:25), ez reménytelenséghez, depresszióhoz vezet. Mi a megoldás? Néha a sátán a forrása a szorongásnak és depressziónak. Amikor Saul király konokul a saját feje után ment, „Saultól… eltávozott az Úr lelke, és rossz szellem kezdte gyötörni” (1Sámuel 16:14). Büszkeségünk és engedetlenségünk is utat nyithat a sátánnak, hogy megszállja gondolatainkat és érzéseinket. De ha megalázzuk magunkat és alárendeljük akaratunkat Isten akaratának, azzal behívjuk őt, hogy verje vissza a sátán támadását, legyőzve a szorongást és depressziót. „Mert… aki megalázza magát, felmagasztaltatik” (Máté 23:12). Hatalmad van az ördög felett, de ez csak akkor lép életbe, ha engedelmeskedsz Istennek. Íme, három lépés a győzelemhez, ahogy a Jakab 4:7-ben találjuk: 1) „Engedelmeskedjetek azért az Istennek” – ez a lépés összhangba hoz Isten Igéjével és az ő erejével, és feljogosít arra, hogy gyakorold hatalmadat az ördög felett. 2) „… álljatok ellen az ördögnek” – ez katonai szakkifejezés. Azt jelenti, hogy bátran, erőteljesen és kitartóan ellenállsz, és nem hagyod, hogy felülkerekedjen rajtad. 3) „… és [az ördög] elfut tőletek” – nem tudja többé kezében tartani életedet, nem tudja többé rád önteni a szorongást és depressziót.
www.maiige.hu


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Segítség szorongás és depresszió ellen (2)
HozzászólásElküldve: 2015. feb. 22., vasárnap 08:07 
Bentlakó
Avatar
Offline

Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 09:37
Hozzászólások: 6093
Segítség szorongás és depresszió ellen (2)

„Mikor megsokasodtak bennem az én aggódásaim…” (Zsoltárok 94:19 Károli)

A szorongás és depresszió gondolatvilágunkban születik meg, ezért meg kell értened a következőket: 1) A gondolataidat te gondolod! „… megsokasodtak bennem az én aggódásaim” (Zsoltárok 94:19 Károli). Benned fogannak meg, te értelmezed őket, te tulajdonítasz nekik jelentést, te fogadod el vagy utasítod el őket. Válogasd meg hát jól, hogy mely gondolatok hasznosak, és melyek nem! 2) Azzá válsz, amivé gondolatvilágod formál. Érzelmeidet nem a körülményeid teremtik meg, hanem az, amit a körülményeidről gondolsz. A gondolatok indítják be azokat a biokémiai reakciókat, melyek meghatározzák az érzéseidet, azok intenzitását és időtartamát. Ha elkezdesz másként gondolkodni, akkor másként is fogsz érezni. 3) Gondolataid termékenyek. A zsoltáros azt írja róluk, hogy „sokasodnak”. Az egyes, ötletszerű gondolatok átmenetileg felzaklathatnak, de nem képesek tartós szorongást vagy depressziót okozni. Ez az ismétlődő gondolatminták terméke – sokasodó negatív gondolatoké, melyek újra és újra előjönnek. Foglyul kell őket ejtened, és engedelmességre kötelezni a krisztusi gondolkodásmód iránt ahhoz, hogy uralni tudd érzéseidet (ld. 2Korinthus 10:4-5). 4) Engedned kell, hogy a Szentlélek megújítsa gondolataidat és értelmi beállítottságodat (ld. Efezus 4:23). Rendeld alá gondolataidat Isten Lelkének, és engedd, hogy ő hagyja jóvá őket, vagy újítsa meg, helyettesítse azokat saját gondolataival. A szorongás és aggodalom nem tud többé uralma alatt tartani, ha Istennek adtad az irányítást gondolatvilágod felett. 5) Az emberek hozzájárulhatnak aggodalmadhoz és depressziódhoz. Rávehetnek, hogy akarj élni – vagy elérhetik, hogy meghalni legyen kedved! (ld. Példabeszédek 18:21). Növelhetik vagy csökkenthetik szorongásodat és depressziódat. Kerüld azokat, akik csüggesztően beszélnek, tölts időt olyanokkal, akik jó szavukkal felvidítanak (ld. Példabeszédek 12:25)!
www.maiige.hu


Vissza a tetejére
 Profil  
 

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 3413 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 176, 177, 178, 179, 180, 181, 182 ... 228  Következő

Időzóna: UTC + 1 óra


Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem küldhetsz csatolmányokat ebben a fórumban.

Keresés:
Ugrás:  
cron
Style by phpBB3 styles, zdrowe serce ziola
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség