Nyomtat Elküld Olvasási nézet

Nagyböjt

A nagyböjt hamvazószerdától nagyszombatig tart.

A nagyböjti időszak a korai egyházban keresztelési előkészületnek számított. A katekhumenusok (felnőtt megkeresztelkedők) oktatásra jártak, mert fontos volt, hogy vallást tegyenek a feltámadt, élő Jézus Krisztusba vetett hitükről. Az ember átéli megszületését, a halál is tényként van jelen életében. A feltámadás, az örök élet a hit útja. Így a húsvét reggelén megkereszteltek a húsvéti hit bizonysága mellett tettek fogadalmat.

A református ember megőrizte a böjti hagyományokat, de számára nem a külsőségek hangsúlyosak hanem a belső, lelki felkészülés az ünnepre. Természetes, hogy bizonyos tartózkodás van az evést és ivást illetően, de a lényeg az emlékezés, a Megfeszített Úrra, az elmélyülés Krisztus követésében, a kereszt titokzatos világának lélekben történő befogadása.

(bővebben: Reformatus.hu)

 

 

 

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 8, összesen: 5742

 • 2018. március 15., csütörtök

  Nem a Kossuth regimentjébe, hanem a Krisztuséba, aki legfőbb vezérünk az elnyomásban, a kisebbségben, a hazaszeretetben is, és a március 15-i felvonul...
 • 2018. március 14., szerda

  A március 15-i nemzeti ünnep alkalmából kitüntetett református díjazottak.
 • 2018. március 14., szerda

  A Zsoboki Református Egyházközség által működtetett Zsoboki Bethesda Gyermekotthon és Szórvány Iskolaközpont segélykérése.
 • 2018. március 13., kedd

  Kossuth-kiflivel, nótázással, a Talpra, magyarral és kedves Petőfi-verseik felidézésével készültek március 15-e megünneplésére a budapesti Schwei...
 • 2018. március 12., hétfő

  Egy szakkollégium kitűnő lehetőséget ad arra, hogy a közösségi élet megtapasztalásán és megélésén túl komoly célokat fogalmazzunk meg fiatalként.
 • 2018. március 11., vasárnap

  Az én vásznam a monitor, legyen épp csak annyi jel rajta, amennyi feltétlenül szükséges. Így kell hozzáállnom a képhez, melyet Votin Dóráról festek, f...
 • 2018. március 10., szombat

  „A böjtöt mindig szabadon és önként, igazán alázatos lélekből kell tartani.” – írja a II. Helvét Hitvallás.
 • 2018. március 10., szombat

  A Szentírás Szövetség Alapítvány részmunkaidős munkatársat keres gyermek és középiskolás táborainak, valamint évközi programjainak szervezéséhez.
 • 2018. március 10., szombat

  „Nekem a munkám a hivatásom, a szenvedélyem, a hobbim. Az igazi kitüntetés az, hogy végezhetem”
 • 2018. március 09., péntek

  A fejlesztés eredményeként új szülészeti-nőgyógyászati egység és gyermekpszichiátriai osztály jön létre.