Nyomtat Elküld Olvasási nézet

Gyülekezeti élet ma

2024. április 14-én presbiter családi nap.

Ezen a vasárnapon presbiter családi napot tartottunk. Ilyenkor az istentisztelet a presbiterek szolgálatával történik. A tiszteletes úr figyelemmel kíséri szolgálatunkat.

Az istentiszteleten az ige olvasás,az  imátság és  igehírdetés is a presbiterek feladata. Az istentisztelet verses szolgálattal is színesítetük.


Az ige / igehirdetés : Zsidókhoz írt levél 11 rész alapján hangzott. Az ószövetségi hithősök példáját követve jöttek az újszövetség példaképei. Isten kegyelmében bízva mi is győztesként folytathatjuk ezt a névsort Krisztus oldalán, vele élve mennyei polgárok lehetünk.

Presbitérium

Az istentisztelet után,  szeretetvendégséggel zártuk a presbiter családi vasárnapot.

Szeretetvendégség

................................

2024. március 28. - Nagypéntek - Passiós úrvacsorás Istentisztelet ,

Márk evangéliuma szerint.

Jézus szenvedéstörténete: Márk evangéliuma 14-15 fejezete alapján.

Történések és helyszinek : Jézus halálának eldöntése, Júdás árulása, Jézus tanítványaival elfogyasztja a páskavacsorát , Jézus az  olajfák hegyén imádkozik  és  felkészíti a tanítványait arra,hogy mi fog történni.

" Megverem a pásztort és szétszélednek a juhok "

Gecsemáné kerjében Jézus ismét  imádkozott, rettegni  és gyötrődni keztett és fohászkodott.  Atyám, ha lehetséges  vedd el tőlem ezt a poharat, de  Jézus ki tudta mondani azt amire mi emberek nem lennénk képesek : mindazáltal ne az legyen amit én akarok hanem amit te :

"  legyen meg a Te akaratod."

Jézust  elfogása és megkötözése után Pilátus elé vezetik ,  kihallgatták , kigúnyolták és  megcsúfolták és megkínozták!   A felbolydult tömeg Jézus megfeszítést követeli és a rabló   Barabás szabadonbocsátását.

Jézust megfeszítése és  kereszthalála: a százados elismeri , hogy

"Bizony ez az ember valóban Isten fia volt !"

Jézus temetése: a százados kiadta Jézus testét arimátiai Józsefnek, ő gyolcsba göngyölve elvitte és  egy sziklába vágott sírba helyezte ,  egy igen nagy követ hengerített a sírbolt bájárata elé.

Fejezetek közben a történésekhez kapcsolódó református énekeket énekeltünk.

Az istentiszteleten mi is átélhettük Jézus fájdalommal teli,  értünk vállalt  szenvedését és kereszthalálát.

....................................

2024. március 24. Virágvasárnapi Családos Istentisztelet

A virágvasárnapi családos istentisztelet a hittanos gyerekek szolgálatával kezdődőtt. A Húsvéti ünnepkör jelképeit próbálták felismerni és  pár szóban  a történetet feleleveníteni . Jézus keresztjét apró kavicsok kirakásával prezentálták. Csodálatosan, virágözönnel feldíszített templomban szólt az ige a hittanos gyermekek tolmácsolásában.



Jézus zarándokok gyűrűjében vonul be Jeruzsálembe, ahol éljenzik, ünneplik miközben ő már készül a " nagy műre " kereszthalálára, a mi megváltásunkra. Mi mai tanítványai is egy földi zarándoklaton járunk, s várjuk királyi visszajövetetét, hírül adva minden keresőnek, hogy van szabadító!

Jézus ma is ünnepelhető és vár mindenkit mentő szeretettel.

Legyünk útjelzők, befogadók, építsük együtt Isten országát!

 

Böjti hitmélyítő esték 2024. február 28- március 1.

Rend a lelke mindennek

2024. 02. 28. Az  Isten teremtő rendje.

Igei szolgálattevő: Füstös Gábor Nt. lelkész, Tápszentmiklósról

" Minden amit Isten teremtett az nagyon jó "  A Isten nagyon szép és jó világot  termtett. Szétválasztotta a földet és a vízeket, kifeszítette az eget , ráhelyezte a napot, a holdat és a csillagokat. Elválasztotta a nappalt az éjszakától, létrehozta a napszakokat és  évszakokat. Isten szép világot teremtett, de az ember az aki mindezt felülírta, beavatkozott a teremtés rendjébe, megváltoztatva a természetet. Tönkreteszi a teremtett világot. Ahova az ermber beteszi a lábát ott felborul a rend, mire észre vesszük már késő. A tudomány sok mindent tud már, de nem tud mindent, nem  mindenható!

Mit tehetünk ?   

Mindenható egyedül Isten, aki teremtett , fenntart és mindent igazgat, működtet.  Bele kell kapcsolódni, bele kell simulni Isten rendjébe, elhagyva a rossz szokásainkat. Ismerjük meg Isten aktuális helyzetre való akaratát amit igéje és szentlelke által küld számunkra.

Böjtben még jobban mélyítsük el az Urral való kapcsolatunkat, töltsünk több időt igeolvasással és imdkozzunk benőségesebben beszélgessünk vele imádságban, még jobban megismerve Isten akaratát , hogy vehetünk részt  dicsőitésébe.     Jób példáján keresztül érthettük meg , hogy különböző élthelyzetbe vagyunk. Van amikor nagyon könnyú áldást és dicsőítést mondanunk és más élethelyzetben , amikor súlyos mehézségekkel kell szembenéznünk, már kevésbé vagyunk képesek rá.                           

Jób: " Ha a jót elvettem, a rosszat is el kell fogadni . Áldott legyen az Úr neve "

A fájdalmat minden körülmény között le kell győzni. Kérjük Isten bocsánatá!  Ne a saját akaratunkat, hanem Isten akaratát megismerve azt vigyük véghez.                          

2024.02.29. Az embernek adatott rendelkezés : a TÖRVÉNY.

Alapige: Lukács ev. 10, 25-37

" Szeresd az Urat a te Istenedet teljes szívedből,teljes lelkedből  teljes erődből és teljes elmédből és felebarátodat mint magadat " Luk. 10, 27.

De ki a felebarát ?

Isten a mi Urunk, a rend ,a szeretet , a békesség és irgalom Istene !  Mindent elrendezett mire az embert megalkotta. Feladatul ezt adta: " Szaporodjatok és sokasodjatok és töltsétek be a földet.De  sajnos bejött a bűn a szépen megteremtett és elrendezett világba.  A tiszteletes úr ,ennek magyarázatára Kain -a testvérgyilkos -  és Ábel  történetét tárta elénk .  A rendet felváltotta a káosz  ezért kellett szabályozni az embernek:  az  Istennel és a felebaráttal - egymással -   való  a kapcsolatát .

A 10 parancsolat: Isten két kőtáblára irta fel az embernek az Istennel ( 1-4 )                         illetve  az embernek a felebaráttal való kapcsolat rendjét   ( 5-10 )

Törvény szerepe !

A törvény visszatartó,  fékező erő az Istenfélő ember számámára meg talán a többi ember számára is az lehetett. Ösztöke is , jobb belátásra  bír, jó cselekedetekre kell,hogy össztönözzön bennünket.  Tükröt tart elénk. Mindent azonban nem lehet leszabályozni. Két történetet  elevenített fel a lelkész úr:

Az egyik :   A törvényt ismerő és megtartó törvénytudó ment oda Jézushoz és azt szerette volna Jézustól megtudni, hogy mit kell még tennie ,hogy elnyerje az örök életet.  Jézus azt felelte: Szeresd az urat a te Istenedet....... és szeresd felebarátodat mint magadat. Mindezt megtartottam ifjú koromtól  fogva. Jézus ismerve az életét ezt mondta: helyesen feleltél, " tedd ezt és élni fogsz ."  De  tovább faggatta Jézust :" de ki a felebarátom ? "  Jézus továbbra is a felebaráti szertetre ösztönözte , és egy másik történetet mondot:

Ebben az irgalmas szamaritánus történetét hallhattuk . Kivel kell irgalmasan cselekednünk ?  Minden emberrel, mert minden ember  felebarát !  A félholtra vert ember ott szabad -e hagyni segítségnyújtás nélkül  ?   Csak akkor tudunk helyesen dönteni és  cselekedni, ha szívünkbe árad Isten szeretete.  Jézus szeretete kell, hogy mozgasson bennünket minden helyzetbe. Krisztusi útmutatást kell kérnünk. Ismerjük a törvényt , a nagy parancsolatot, mégis feltesszük magunknak a kérdést :kivel kell ezt megtenni,  ki a felebarát ?  Hát minden ember !  Ezért ha teheted ,mindekivel  tégy jót !


Robosz Péter Nt. reformtus - tábori -  lelkész  szolgálata.

 

2024. március 1. Az ember belső rendje a :  B É K E S S É G

Belső lelki rend, emberi kapcsolatok

Filippi 4 rész, 6-7 igeversei

A G G Ó D Á S

Igei szolgáló: Sugár Tamás Nt. lelkész, Nagyidmándról.

Jézus erre tanít bennünket: " semmiért se aggódjatot,hanem imádságban és könyörgésben mindenkor hálaadással tárjákok fel kéréseiteket Isten előtt; és Isten békessége amely minden  értelmet  meghalad, meg fogja őrízni szíveteket és gondolataitokat a Krisztus Jézusban "

Az aggódás helyett a belső lelki békesség töltse be a szívünket.. Ne nyugtalankodjék a ti szívetek és ne is csüggedjen. Jézus ezt mondta a tanítványainak:  " az én békémet adom nemktek, nem úgy adom ahogy a világ adja ...."  Jézus békességet hagyott ránk az Őbékességét adta nekünk.

Példázatban a viharban hánykódó tanítványok történetét tárte elénk, amikor a tenítványok nagyon féltek, de Jézus közbe lépett ,  szólt és szavára a vihal lecsendesedett. Béke és nyugalom lett. Az aggódás ma is része az éltünknek:

mit tegyünk ?

Jézus ma is képes a félelmeinket lecsendesíteni, csak imádságban hálaadással és bizalommal forduljunk hozzá. A félelem az idegesség tönkre teszi, megrontja az emberi kapcsolatainkat . Fontosak vagyunk a mi Atyánknak , nem aggódásra, hanem imádságra és könyörgésre bátorít minkenkor. Ha bármi fájdalom, gyász, betegség keseríti meg az életünket, imádkozzunk. Jézusnak minden félelmünket elmodhatjuk, nem küld el, csak bízzunk benne Ő most is cselekszik.

Böjtbe csendesedjünk el Isten előtt töltsünk vele minél többet imádságban, ige olvasásban , olvassuk minél többet a Bibliát , hallgassunk igehírdetéséket, vegyünk részt közösségi alkalmakon, tapasztaljuk meg Isten szeretetét. Minden imádság eljut hozzá, és minden imádságot  meghallgat. Ha bizalmunk van Istenben a bajok közepette is az Ő szárnya alatt vagyunk, nyugalom és békesség tölti el a szívünket, az Ő kezében van az életünk a legjobb helyen.

Ha Isten tartja és megnyugtatja a lelkünket, mitől  félnénk?  " Ha Ő velünk, kicsoda ellenünk? "  Aggodalom-imádság- békesség!  Mindezt egyedül Jézustól kaphatjuk meg, ha Ő vigyázz ránk semmi baj nem érhet.

Feladatunk, hogy az aggódásból eljussunk a békesség felé!

Isten békessége megőrzi a gondolatainkat Jézus Krisztusban!


L Í D I A    K Ö R

2024. Február 24-én , 4 év kihagyás után Lídia -  női - délutánt tartottunk a gyülekezeti házban.

Vendég szolgáló : Horváth Zsuzsanna ( Gilicze Tamás nt. úr felesége ) Csodálatos előadását élvezhettük , az unalmasnak beharangozott igeszakaszból izgalmas és élvezetes előadás kerekedett.

Máté ev.1 rész 1-17 igeszakaszai Jézus Krisztus családfáját tagolja 42 nemzedéken át.  5 asszony neve is megtalálható a felsorolásban, akik egyenként kerültek bemutatásra.  A családja felsorolása , Jézus családja bemutatását hivatott bizonyítani, hogy Ő  a megígért Merssiás. A női szereplők élete nem éppen kirakatba illő, sőt nagyon is lehangoló,  2 parázna, 2 idegen nemzetiségű .Valahol mégis felemelő, láthatjuk Jézus földi felmenői is esendő emberek. Alázatra és hálára indít a történet. Jézushoz jöhetünk "amint vagyok sok bűn alatt. "   Az előadást jó hangulatban  eltöltött szerény szeretetvendégséggel és beszélgetéssel  zártuk.  S.D.G.    Köszönjük a lehetőséget !

Ökumenius Imaest

2024.január 24-én szerdán  e l s ő   í z b e n ökumenikus imanapot tartottunk a dudari Református Gyülekezeti Házban. Pünködiek, katolikusok és reformátusok, nagyon vártuk ezt az alkalmat. Mindnyájan Isten gyermekei vagyunk, azt kell előtérbe helyezni ami összeköt, nem pedig azt ami szétválaszt bennünket.

Deák László Olivér református lelkész mint házigazda köszöntötte a testvéreket, majd Horváth Lajos katolikus esperes , plébános volt az igei szolgáló .Alapige: Lukács l0, 25-37.

Az irgalmas szamaritánus történetét tárta elénk, két fő mondanivalót hangsúlyozva: a szeretet és az üdvösség lényegét. Sokat beszélünk a szeretetről, de nem eleget gyakoróljuk .

" Szeresd Uradat, Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből és teljes  erődből és teljes elmédből és szeresd felebarátodat mint saját magadat"

A cselekvő , nem lenéző és megalázó szeretre törekedjünk . Légy írgalmas szívű  felebarátod iránt. Mindig tudhatjuk ki a felebarát: az aki éppen rászorul.

" Menj  és tégy te is hasonlóképpen ."

Esperes úrat követte a pünkösdi lelkész - Cieklinski János , aki imádságra hívta a testvéreket. Lehetőség nyílt egyéni személyes imára, de közösen csendesen is megszólíthattuk Istent.

Az alkalmat szeretetvendégséggel zártuk. Sütemény, pogácsa, tea várt bennünket.

Búcsúzóul egy igés kártyával is megörvendeztetett bennünket egyik pünkösdi testvérünk.

Hisszük,hogy áldott estét tölthettünk együtt a pünkösdi és katolikus testvérekkel. Jól tette aki élt a lehetőséggel !

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

2023. szeptember 24. Úrvacsorás Isteniszteletet és
szeretetvendégséggel egybekötött Idősek Napját tartottunk.

Ezen a vasárnapon eseménydús istentiszteletre jöttünk össze .

-  Az istentiszteleten két  kisgyermek részsült a keresztség sákramentumában:

Fejes Emma és Rózsa Héli Lilla.

---

A szószékről:  a tíz leprás meggyógyításának történetét  hallgathattuk.  Lukács evangéliuma 17.fejezet  ( 11-19 )  verseiből.

" Hol van a többi kilenc "  ?

- Jézus tanítványaival elindul Galileából , Samárián keresztül Jeruzsálembe.  Útközben  szembe jött vele tíz leprás és már távolról kiáltozva kérték " Jézus, Mester könyörülj rajtunk. "  Amikor Jézus meglátta , a papokhoz küldte Őket, hogy nekik mutasság meg magukat.  Elindulva útközben megtisztultak." Amikor egyikük látta,hogy meggyógyult, visszatért Jézushoz és közben fennhangon dicsőítette Istent.  Jézushoz érve leborult lábaihoz és hálát adott neki.  " Ez a férfi samárai ( idegen ) volt.   Jézus így szolt hozzá:  " Vajon nem tizen tisztultatok-e meg ?  Hol van a többi kilenc ?  Nem akadt más aki visszatért volna, hogy dícsőitse Istent csak ez az egy idegen ? "

Mit jelent hálásnak lenni ?

A tíz leprás tudta ,hogy kicsoda Jézus és mire képes , sok beteget gyógyított már  meg. A többi kilnenc megfeledkezett  jótevőjükről. Az egyetlen hálás , az egy idegen , méghozzá samáriai férfi volt aki visszatért Jézushoz és leborulva lábaihoz, imádta és dicsdőítette Őt. Csak  Őt indította a szíve hálára visszatérni Jézushoz.  Jézus hozzá fordulva ezt mondta: "  kelj fel és  menj el, a hited megtartott  téged."

- Hirdetések keretében gyülekezeti közösségben is megemlékeztünk Varga József elhunyt  testvérünkről.                                                                                                                                    

- Az istentisztelet folytatásában idősek napját ünnepelve köszöntöttük a 65 év feletti idős testvéreinket , majd közös úrvacsorán vettünk részt.

Az alkalom szeretetvendégséggel zárult.

.......................................

2023.szeptember 10. Tanévnyitó Istentisztelet

Isten szava a Jakab apostol 3 . fejezet ( 1-13 ) verseibő szólt hozzánk .

" A nyelv is tűz, a gonoszság egész világa. Olyan a nyelv tagjaink között, hogy egész testünket beszennyezi, és lángba borítja egész életünket ......" Jakab 3 , ( 6 )

A nyelv bűne mennyi gondot, bánatot okozhat életünkben. Egy-egy sértő szó egy életre tönkreteszi családi kapcsolatainkat is. Még a gyermekek is tudnak szüleiknek fájdalmat okozni. A kimondott szót nem lehet visszaszívni, amint a  tubusból kinyomott paprikakrémet sem tudták  a gyerekek a tubusba visszaszívni.                       A  sértésekért is csak bocsánatot tudunk kérni, de az már nem múlik el nyomtalanul.                 Tiszteletes úr egy egyszerű jól érthető  példát hozott fel a gyerekeknek: az anyának is tudnak örömet  szerezni ,  ha megdícsérik  vagy  megköszönik  a finom  ebédet. A   nyelvünkkel -beszédünkkel-  áldani, hálásnak lenni, dícsérni  és örönet szerezni is tudunk.  Használjuk erre!

Isten szava legyen követendő minta mindennapjainkban : " válasszátok a jót!

"Hálaadással, Isten határozott bíztatásával kezdjük az új tanévet !

............................................................

2023. július 10. Táborzáró Családi Istentisztelet

Ezen a napon Táborzáró Családi Istentiszteletre  gyültünk össze.

10 órától vártuk a táborban résztvevő gyerekeket és szüleiket teával, kakaóval és süteményes reggelivel a Gyülekezeti házba. Hála Istennek néhány kivétellel részt is vettek az alkalmon. Hogy a szülők is láthassanak részleteket a hétről ,a  hittantábor képeiből diavetítés is volt. Jó hangulatban telt az idő.

11.00 órától a templomban Istentisztelettel folytatódott az alkalom.

Az igehírdetés alapigéje: 1 Sámuel 16. ( 7. ) verse amit a gyerekek megtanulva aranymodásként kórusban mondtak:

" az ember azt nézi ami a szeme előtt van, de az Úr azt nézi ami a szívben van "              

Nagyon fontos,hogy tisztában legyünk vele, hogy ne a láthatókra nézzünk, hanem lássunk túl a földi látható múlandó dolgokon , mert ami igazán fontos az a  szemnek láthatatlan .

" Nézzünk fel  Jézusra ,a hit szerzőjére és beteljesítőjére " Zsidókhoz írt levél 12,2.

Kedves, áldott alkalom volt.

.............................................................

2023. június 9-én ünnepélye keretek között  került sor Deák László Olivér nagytiszteletű  úr beiktatására,  a Dudari Református Egyházközség  lelkészének.

Az igei szolgálatot Steinbach József püspök úr hirdette.  Az igehirdetés alapigéje: Pálapostolnak az Efezusbeliekhez írott levél 3. fejezetéből szólt hozzánk:

" hogyan értem én a Krisztus titkát ? " Efezus: 3,4

Esperesi áldás:  " csak az Úr ad bölcsességet,szájából ismeret és értelem származik.  A becsületeseknek jutalmat tartogat, pajzsot a feddhetetlelül élőknek, ....híveinek útját megőrzi." Példabeszédek 2,  ( 6 - 8 )

Az alkalmon megjelet 37 lelkész , egy-egy áldó ígével köszönti a beiktatott lelkésztársat.

Szeretetvendégség:

Köszönjük a dudari Melegkonyha dolgozóinak a  finom hidegtálakat, az Önkormányzatnak a kiállítás megszervezését és lebonyolítását  valamint  minden segítő  szeretetteljes munkáját!

.............................................

2023. Április 23-án keresztelővel egybekötött presbiteri napot tartottunk szeretetvendégséggel .

Ezen az Istentiszteleten keresztég sákramentumában ,  Vörös Dezső és Nagy Rebeka Ingríd nevű gyermeke részesült.


Keresztelés után a presbiterek szolgáltak:

ige olvasással , imádsággal és  ige magyarázattal,valamint verssel is szolgáltak.

Az alkalom  áldással és szeretetvendégséggel zárult.

 

Szeretetvendégség:

----------------------------------------

2023. április 2. Virágvasárnapi családos istentisztelet

" Hozsánna a Dávid fiának ! Áldott aki jön az Úr nevébe ." Máté ev. 21:3

Jézus bevonul Jeruzsálenbe, ahol a tömeg királlyá akarja koronázni.

Jézus nem engedi, mert nem azért jött hanem, hogy megváltson minket.

Mi most azt kérjük kicsik és nagyok, hogy Jézus a mi szívünkbe is vonuljon be és legyen életünk része.

Bírák 9. ( 1-15 )  egy tanmese a fák királyválasztásáról.

Talulság, hogy jó királyt válasszunk magunknak, és legyünk mindig az Úr által kijelölt helyünkön akkor boldogok leszünk.

Felnőttek és gyerekek egyformán  szerettük a látványos , jól érthető prezentációs igehirdetést.

-----------------------

2023. március 29-31. Böjti hitmélyítő alkalmakat tartottunk

18.00 órai kezdettel a gyülekezeti házban .

A hitmélyítő alkalmak témája: M E G Ü R E S Í T É S

Március 29-én szerdán : Máté László lelkipásztor  úr szolgált , ( Komárom )

Március 30-án, csütörtökön: Gerecsei Judit lelkészasszony szolgált, (  Ács )

Március 31-én pénteken : Makra Zsolt lelkész úr hírdette isten üzenetét . ( Réde )

-------------------------------

2023. január 1.  Új Évi Úrvacsorás Istentisztelet

Igehírdetés alapigéje: Lukács ev. 4, 14-20 szólt hozzánk.

Jézus meghírdeti a programját, ami nekünk is irányadó, nem csak az új évben, hanem egész létünkre nézve.:

- evangélium hirdetése a  szegényeknek,

- szabadulás a fogjoknak,

- vakok szemeinek megnyitása,

- megkínzottak szabadon bocsátása ,

- és hirdetni az Úr kedves esztendelyét .

Legyen a mi gyülekezetünkben is így !

December 31.  Óévi záró,  hálaadó alkalom

Alapige: Máté ev. 13, 24-30 , a búza és a konkoly pédázata.

Isten a gazda, a jó magot veti a szántóföldbe. Éjszaka eljött az ellenség és konkolyt szórt a friss vetésbe. Együtt nő a világban és a személyes életünkben is a jó mag és a konkoly is. Amíg a földön élünk az életünk ki van téve a bünnek. A végleges szétválasztás aratáskor lesz. Készüljünk az Istennel való személyes találkozásra!

Istentisztelet után a Gyülekezeti Házba, pogácsával, süteménnyel, teával  és  forraltborra,  szeretetvendégségre vártuk a testvéreket. Istennek hála, sokan éltek a lehetőséggel jókat beszélgetve, hálásan zártuk a 2022.  esztendőt.

December 24; 25; 26; Karácsony

Három alkalommal gyűlhettünk össze Karácsonyt , Jézus földre érkezését ünnepelni. Szenteste a hittanos gyermekek szolgáltak: versekkel, énekekkel, bethlemi jelenettel színesítették az istentiszteletet.  Szenteste a templomunk zsúfolásig megtelet ,  mindezért hála és dicsősség Istennek!

A másik két alkalommal Úrvacsorás Istentisztelet várta a testvéreket.  Igehirdetésekben követhettük Jézus születését, érdekes családfáját.  Reménységgel halhattuk ,hogy Jézus nem makulátlan felmenőkkel rendelkezett, hanem nagyon is bűnös és más, nem zsidó nemzetségből valók is találhatók ősei között. Ez az esemény meghívta a leglenézettebb pásztorokat és a legműveltebb tudós, keleti bölcseket is. Ezért érezhetjük magunkat mi is megszólítva, a széles paletta minket is érint.  Krisztusban az Isten emberré lett, a földre jött, hogy valamennyiünk szívébe megszülessen, Megváltónk lehessen.  Fogadjuk be a szívünkbe, s legyen életünk Ura!

------------------

2022. december 18 , Advent 4. Vasárnap

Ezen az Istentiszteleti  alkalmon ifj.Márkus Mihály nagytiszteletű  esperes úr szolgált gyülekezetünkben. Személyesen adta át a fissen megválasztott lelkészünk Megbízólevelét.

Igei szolgálata: Máté ev. 11;  1-15 alapján történt.  Jézus kérdezi a sokaságot, hogy Keresztelő Jánossal kapcsolatban " kit látni mentek az Ő hallgatói "  Mit vártak Tőle ? Adódik a kérdés, kit látni akarunk az új lelkészben ? Milyen elvárásaink vannak vele kapcsolatban ?  Mindenki döntse el magában !

Én azt szeretném,hogy Kisztust hozza el közénk bátran, de szertettel, intsen, bátorítson, vígasztaljon, figyelmeztessen a lélek által.

2022. December 17. Adventi kézműves délután vettünk részt

December 17-én 14.00 órára adventi és  karácsonyi kézműves élutánra hívtuk és vártuk a hittanos gyermekeket és szüleiket a Gyülekezeti Házba . Szép számban voltak jelen a gyermekek és szülők amiért nagyon hálásak vagyunk. Az alkalmon Irénke és lánya Dóra, mézeskalácsot diszítettek a gyerekeknek. Néhány gyermek csatlakoztak is a diszítőkhöz. A felnőtt segítők egy kis süteménnyel és teával kedveskedtek. Halk karácsonyi dallamok mellett ,kellemes délutánt töltöttünk együtt. SDG!

2022. November 27-én Advent első vasárnapján,  Istentisztelet keretén belül Lelkészválasztó Közgyűlést is tartottunk.

Isten Igéjét Vecsey Katalin zirci tiszteletes asszony Jeremiás Siralmai 3 fejezet,         ( 22-26 ) versei alapján hírdette.

Szeret az Úr azért nincs még végünk, mert nem fogyott el írgalma: minden reggel megújul. Jó csendben várni az Úr szabadítására.

Az istentiszteleten a dudari énekkar is szolgált, megörvendeztetett bennünket gyönyörű karácsonyi és adventi dallamokkal.

Az alkalom másogik felében Lelkészválasztó Közgyűlést tartottunk, amit Dr.Buda Imre egyházmegyi tanácsos  vezetett le ismertetve az ide vonatkozó jogszabályokat.

A választásra jogosult tagok a választói névjegyzék aláírása után kézfeltartással egyhangúlag megválasztották Deálk László Olivért a Dudari Református Egyházközség lelkipásztorának.

Isten áldását kérjük életére, kedves családja életére és további szolgálataira.

2022. November  24-től 26-ig Evangelizációs alkalmakat tartottunk a Gyülekezeti Házban.

Alapige : Lukács evangéliuma 1. fejezete.

Első este : Bátki Márton Boldizsár Zakariás várakozását tárta elénk. A  gyermekáldásról már rég lemondó pap szolgálat közben kapja a hírt az angyaltól,hogy gyermeke születik. Isten nem felejttetet el hűséges szolgájának imáját, hanem most van az alkalmas idő Keresztelő János, Krisztus útegyengetőjének érkezésére.

Második este: Dr. Szabó Előd, tatai lelkipásztor szolgált. Tovább olvasva az Igét, láthattuk,hogy nem csak mi, hanem Isten is várakozik Ránk.  Ez a mi szerencsénk,hogy a Mindenható hosszútűrő, nem akarja,hogy némelyek elvesszenek, hanem mindent megtesz ,hogy vissza találjunk , Istennel való szoros közösségbe.

Harmadik este: Szabó Natália gyórújbaráti lelkésznő hozta Isten üzenetét Erzsébet várakozásáról. Kedves színfoltja volt az estének, hogy a lelkésznő is áldott állapotban van. Így három várandós hölgy társaságában tölthettük az estét. Erzsébet, Máris és Natália boldog kismamák. Mária és Erzsébet nem tudtak egymásról, hogy kismamák, de már a magzat is örült Jézus jelenlétének aki szintén magzati állapotban volt. Jó lenne ,ha mi is ilyen boldog örömmel várnánk Jézus érkezését!

2022. November 1. Temetői megemlékezés

Az Istentisztelet igéjét: Thessalonika 4, 13-18 alapján hallottuk.

" Nem akarom atyámfiai,hogy tudatlanok legyetek azok felől akik elaludtak, hogy ne bánkódjatok mint a többiek, akiknek nincs reménységük "

Jézus példáját hozza az apostol, hogy Ő is meghalt és feltámadt, olyan biztos,hogy mi is feltámadunk az utolsó napon. Aki itt a földön Krisztussal él, az a feltámadás után vele tölti az örökkévalóságot. Ez a reménységünk! Bíztassuk egymást ezekkel az igékkel.

2022. október 31.( Hétfő ) Reformációi Istentisztelet

Isten igéje a Róma 10, 17 alapján szólt.

" a hit hallásból van, a hallás pedig Isten igéje által "

Reformációi örökségünk, hogy van  magyar nyelvű Bibliánk, tisztán hirdethető a Szentírás.  Olvassuk-e, meghalljuk-e, van-e fülünk Isten üzenetére ?

" Boldog aki olvassa, és boldogak  akik hallgatják és megtartják ezeket a prófétai igéket és megtartják mindazt , amik megíratottak  abban:  mert az idő közel van "  Jel. 1, 3

2022. október 30-án vasárnap Istentiszteletre és Konfirmációi találkozóra jöttünk össze.

Meghívtuk a 25,  50, 60, és 70 éve konfirmált testvéreinket. Isten igéje az I.Királyok 21: 1-17 alapján keresett bennünket.

Nábot szőlője kapcsán kérdez bennünket az Úr: mit kezdünk az Atyai örökségünkkel ? Mit kezdünk a hitünkkel , a konfirmációi fogadalmunkkal, a református örökségünkkel ?

Úrvacsorával, után szeretetvendégséggel vártuk a jubilálókat. Jó hangulatban, emlékezéssel, hálával és beszélgetéssel zártuk az alkalmat.

 

2022. október 8-án a gyülekezetünk több tagjával közösen  Balatonfüreden a Református templomban Istentiszteleten vettünk részt.

Ezen az ünnepélyes alkalmon szentelték fel Deák László Olivér tiszteletes urat is      12 lelkésztársával együtt és szánta oda magát az Úr szolgálatára.

Áldó igéje: Ézsaiás 33:6

" Nyugodt lesz az életed,

bölcsesség és ismeret teszi  szabaddá és gazdaggá,

az ÚR félelme lesz a kincse"

Isten gazdag áldása kísérje életüket és szolgálatukat !

---------------------------

2022.szeptember 18-án eseménydús Istentiszteletet tartottunk.

Keresztség sákramentumában részesült Kizlinger Maja ,  Bognár Hajnalka és Kizlinger Gyula gyermeke.

Keresztelési igéje:" Ne félj, mert megváltottalak, neveden szólítottalak, enyém vagy"  Ézsaiás 43, (1 ).  Isten áldja meg a szülők elhatározását.

A szószékről,  a megszállott fiú meggyógyítását tárta elénk. Hála a tanítványok tehetetlenségének , a gyermek és az apa Jézussal találkozott. Ő a megoldás a test és a lélek számára egyaránt.

Hirdetések keretében  családjával együtt   megemlékeztünk Varga Gyuláné Rebeka néni halálának 5.évfordulójáról. Szeretettel gondolunk bizonyságtételeire, imádságaira.

Kovács Gyula és Kovács Gyuláné szül.:Kiss Jolán ,  61. házassági évfordulójukon adtak hálát Istennek, családjuk és a  gyülekezetünk közösségében.                                    A Tiszteletes úr a " Házasság 4 évszaka " című könyvvel és áldással köszöntötte Őket.  Isten áldása kísérje továbbra is életüket !                                

..............................................

2022. szeptember 11-én Tanévnyitó Családi Istentiszteletet tartottunk.

Az igehirdetés alapigéje: Máté evangéliuma 7 rész 25 verse.

A sziklára épített ház példázata tárta elénk a helyes értékrendet. Életünk akkor van biztonságban, ha Jézus Krisztusra mint kősziklára alapozzuk. Tiszteletes úr érdekesen szemléltette : kő, kavics , homok segítségével. A sorrend nem mindegy !

Keressük először Isten országát és igazságát, a többi majd ráadáskén megagadatik nékünk. Indítsuk Krisztusra alapozva az új tanévet!

.............................................................

2022. augusztus 21-én Istentisztelet és Idősek Napját tartottunk.

Ezen a napon kettős örömmel jöhettünk Istenünk házába.Új kenyér alkalmából megterítettük az Úr asztalát és idősebb tetvéreinket is köszöntöttük. Igehírdetés alapigéje : 1 Mózes 12. fejezet 1-4 versei." Megáldalak és áldás leszel ígéri az Úr  "

....................................................................

2022. július 17-én, HÁLAADÓ ISTENTISZTELET  tartottunk .

Az elmúlt 10 hónapot köszöntük meg Istennek , és a helyettesítő lelkészeknek,      hitoktatónak. Köszönetet mondtunk a gyülekezetnek a parókia felújítása során     végzett pénzadományokért és fizikai munkáért. Az istentiszteleten az igei          szolgálatot Deák László , a gyülekezet új lelkésze végezte. Ige a  Nehémiás                   könyve 4. része alapján szólt. Rámutatott a gyülekezeti élet               fontosságára,közösség megtartó erejére.


GYÁSZOLÓ CSALÁD

Istentiszteleten megemlékeztünk Kiss Sándor elhunyt testvérünkről is.

SZEMMELVEISZ BENEDEK VERSSEL SZOLGÁL

PAPP KORNÉL VERSSEL SZOLGÁL

GONDNOK ÚR, A HELYETTESÍTŐ LELKÉSZEKNEK MOND KÖSZÖNETET


HELYETTESÍTŐ LELKÉSZEK ÉS HÁZASTÁRSAIK

TÁNCOS LÁSZLÓ GONDNOK ÚR KÖSZÖNTI DEÁK LÁSZLÓ TISZTELETES URAT

-------------------------------------------------------------------------------

TEOLÓGUS HALLGATÓK SZOLGÁLATA 2022.04.03.

------------------------------------------------------

Cantus Beatus kórus szolgálata Verőcéről: 2021. 10.17.

------------------------------------------------------

Konfirmandus találkozó 2021.

KONFIRMANDUS TALÁLKOZÓ

 

KONFIRMANDUS TALÁLKOZÓ 2011.

----------------------------------------------------

REBEKA NÉNI ISTENTISZTELETI SZOLGÁLATA

IBOLY NÉNI ISTENTISZTELETI SZOLGÁLATA

DUDARI ÉNEKKAR SZOLGÁLATA

-----------------------------------------------------------

KONFIRMANDUS TALÁLKOZÓ

2015.

----------------------------------------------------------

P R E S B I T É R I U M , 2012 - 2018

Lelkipásztor : Kálmán István

.....................................................................................................................

2012 január 01- től:

Gondnok : Balogh István              Dékán : Török TIbor

Presbiterek: Dr Benke Attila,Hegyi Gyula,Jakab Gyula, Jakab Zoltán, Kovács László,Papp Sándorné, Parlag Zoltán, Simon Ervin, Simon Ervinné,Táncos László, Tokos Gyula, Tokos Lajos

......................................................................................................................

2006 jan 01-től 2011 dec 31-ig a presbitérium
Kurátor : Balogh István dékán : Török Tibor

Presbitérium : Simon Ervinné a diakoniai bizottság vezetője, Kovács László, Kovács Gyula , Tokos Lajos , Tokos Gyula, Hegyi Gyula, Simon Ervin, Táncos László,Varga Mária, Tóth Zoltánné, Horváth Józsefné, Jakab Zoltán , Parlag Zoltán.

A gyülekezet  választásra jogusult tagjainak száma 670 fő

Az egyházfenntartói járulék mértéke 2010-ben: 4000 Ft/fő

"         "                       "                2011-ben :4000 Ft/fő.

2012-ben  4000 Ft

2013-ban  4000 Ft

 

___________________________________________________________________________________

Kovács Gyula presbiter testvérünk 2009 januári presbiteri ülésen 38 évi szolgálat után,egészségi állapota miatt lemondott presbiteri tisztségéről.Megköszönve áldozatos szolgálatát a presbitérium tiszteletbeli presbiterré választotta.
Ünnepélyes hálaadás 38 év hüséges szolgálatáért 2009 február 01.-én volt.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

2010 április 4 .-én ,Húsvét első napjának délutánján ismét az idősek és betegek részére tartottunk úrvacsorával egybekötött istentiszteletet. A presbiterek a körzetükből szállitották fel a gyülekezeti házba az alkalommal élni kivánókat, majd az istentisztelet és az úrvacsora után jó hangulatú szeretetvendégségen látták vendégül időseinket ,és betegeinket

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 31, összesen: 133922

  • 2024. április 25., csütörtök

    Az evangélium dinamikus, egyházi életünk viszont jobbára statikus. Mit tehetünk azért, hogy az életet munkáljuk – mások számára is? Lovas András...
  • 2024. április 25., csütörtök

    A Krisztusban kapott szabadságról gondolkodtak a lelkésznők és lelkésznék a Ráday Házban tartott közelmúltbeli találkozójukon.
  • 2024. április 24., szerda

    Alig több mint tíz év alatt vált néhány fős közösségből templomépítővé a szigetszentmártoni református gyülekezet, amely április 20-án rakta le félkés...
  • 2024. április 22., hétfő

    „Az esperesi szolgálat nem plecsni, nem kitüntetés, hanem lehetőség a szolgálatra.” Beiktatták Kovács Gergely esperest a Budapest-Déli Református Egyh...
  • 2024. április 22., hétfő

    Baráti ölelések, szakmai beszélgetések, keresztyén légkör fogadta a lelkipásztorokat, hittanoktatókat és vallástanárokat a Dunamelléki Katechetikai Tá...
  • 2024. április 21., vasárnap

    Közelebb a teremtett világhoz, közelebb egymáshoz, közelebb az Ige megéléséhez. A Gyökössy Intézet a lelkészeket hívja ki a mindennapok terhei közül. ...
  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.