Nyomtat Elküld Olvasási nézet

Böjt 5. vasárnap

A BÖJT 4.
Egyéb tapasztalatok a böjtről
Az előző fejezetekből kiderül, hogy a böjtös imádsággal szolgálóknak különösen tisztáknak kell lenniük. Szintén a vétkeink jelentőségére mutat rá az imáink meg nem hallgatásakor az Ézs 59,2. „…a ti bűneitek választottak el titeket Istenetektől, a ti vétkeitek miatt rejtette el orcáját előletek, és nem hallgatott meg.” Azt is gyakran megtapasztaltam, hogy azok, akik böjtölve kezdenek imádkozni, de tele vannak bűnnel, a bűnbánatot és a bűneik megvallását nem gyakorolják, gyakran kerülnek súlyos helyzetbe. Ezek a testvérek ugyanis a bűn által megkötözve szinte védtelenek a gonosz testi és lelki támadásai ellen. Nagy fájdalmakkal és félelmekkel gyötörheti őket a gonosz. Egy ismerősömet pl. – aki alkalmanként a böjtöléseket is gyakorolva imádkozott, magán hordta a csillagjegyek szimbólumait és a kígyót ábrázoló ékszereit, vagyis sátáni szimbólumokat viselt magán, nem tartotta meg az ÚR parancsait, és nem tartott bűnbánatot, sőt a bűneit sem hagyta el – annyira megkötözte a gonosz, hogy járni sem tudott. Egy testvér böjtös imádsága után lett ismét munkaképes az ÚR kegyelméből és szabadítása által. Az ÚR dicsőségére ezután már újra tudott dolgozni, pedig az orvosok reménytelennek tartották az ő állapotát, veszélyben volt az élete, de az ÚR megmentette őt. Az ő esetéből láthatjuk, hogy a böjt ISTENnek tett fogadalom, amit komolyan kell vennünk, mert ilyenkor a gonosz erős támadása alatt állunk, és ha az ÚR védelmét szeretnénk élvezni, akkor engedelmesnek kell lennünk az ÚR parancsai iránt (l. előzőekben).
A vétkeink következményeiről kérdezik a tanítványok JÉZUSt: a vakon született fiúval kapcsolatban (Jn 9,2-3): „Mester, ki vétkezett: ez, vagy a szülei, hogy vakon született? Jézus így válaszolt: „Nem ő vétkezett, nem is a szülei, hanem azért van ez így, hogy nyilvánvalóvá legyenek rajta Isten cselekedetei.” JÉZUS tehát rámutat, hogy nem csak a magunk, vagy őseink vétkei miatt lehetünk betegek.
ISTEN megengedte a Sátánnak, hogy megpróbálja a bűngyűlölő Jóbot, de csak azokon a kereteken belül, amit az ÚR megszabott. Ebben az esetben hiába marcangoljuk magunkat a bűneinket keresve, mert Jób mintájára el kell viselnünk a szenvedéseket. Az is előfordulhat, hogy alapos bűnbánatot tartottunk, és a böjt alatt vagy után mégis vannak fájdalmaink. Ezek azért is lehetnek, mert a gonosz mindent elkövet, hogy hagyjuk abba a böjtöt, mert neki ki kell mennie az ismert Ige szerint: Mt 17,21. „Ez a fajta pedig nem távozik el, csak imádságra és böjtölésre.” Annak, aki megszabadult, be kell töltekeznie ISTEN SZENT LELKÉvel, mert az ő teste könnyen üres ház lehet. Erről tanít bennünket JÉZUS a Mt 12,43-45. verseiben: „43Amikor a tisztátalan lélek kimegy az emberből, víz nélküli helyeken bolyong, nyugalmat keres, de nem talál. 44Akkor így szól: Visszatérek házamba, ahonnan kijöttem. Amikor odaér, gazdátlanul, kiseperve és felékesítve találja azt. 45Akkor elmegy, vesz maga mellé másik hét magánál is gonoszabb lelket, bemennek, és ott laknak, és annak az embernek az utóbbi állapota rosszabb lesz az előbbinél.”
Imatársaim és a magam tapasztalatai alapján állíthatom, hogy az ISTENnek fogadott böjt (amely az ÚRnak tett fogadalom!) idején a biológiai törvények nem mindig érvényesülnek. Az ÚR a „jézusi” böjt idején (étel és ital nélküli) igen gyakran elveszi az éhségünket és szomjúságunkat. Nem kell törődnünk a test szükségleteivel. A gyomorsav-termelésnek semmi jelét nem tapasztaltam, nem ég a gyomrom, nincs émelygés az éhségtől. Az, hogy böjt felajánlás nélkül egy-két étkezés kihagyása után már ki vagyunk éhezve, a böjt ideje alatt pedig még két-három nap múlva sem érzünk éhséget, ISTEN különleges csodáját, mérhetetlen szeretetét jelzi a számunkra, és ezzel a megtapasztalással is erősödik a hitünk és az ÚR iránti szeretetünk. Jézus 40 napos böjtje alatt szintén nem éhezett, amint erről olvashatunk a Lk 4,2. versben: „Nem evett semmit azokban a napokban, de amikor azok elmúltak, megéhezett.”
A böjt lejárta után, különösen a több napos böjtöknél, összeszűkülhet a gyomrunk, és egyszerre csak keveset tudunk enni. Ilyenkor többször kevesebb étel elfogyasztása után fokozatosan ajánlatos visszatérni a normál étkezéshez. Vannak, akik azt állítják, hogy nem jó „böjttöréskor” nehéz étellel kezdeni a táplálkozást, inkább gyümölccsel és folyadékkal, és csak ezután fokozatosan kell visszatérni a normál étkezéshez. Saját tapasztalataim szerint én a böjt lejárta után bármit ehetek, nem leszek tőle rosszul.
Egy rokonom elmondta, hogy egy ideje hiába szeretne böjtölni, nem tud, mert szörnyű éhség gyötri őt. Ekkor bűnbánatot tartott, az ÚR megmutatta neki, hogy milyen bűnt követett el, böjtölve imádkozott érte valaki, és ezután ő is újra tudott böjtölni, az ÚR elvette az ő kínzó éhségét. Egy másik testvér vizet nem tudott fogyasztani a böjtje alatt, mert ha ivott hányinger gyötörte. Ő azonban nem tudott eléggé megtisztulni a böjt előtt, és nem mert teljes (étel és ital nélküli) böjtöt tartani.
A gonosz fájdalommal is gyötörhet bennünket a böjt idején. Tapasztalataim szerint a fájdalom többnyire csak akkor jelentkezik, ha a bűneink megkötöztek bennünket, és ha nem tartottunk elég alapos bűnbánatot, nem kértük az URat, hogy SZENT LELKE által Ő tisztítson meg bennünket, Ő mutasson rá a mi bűneinkre. A fájdalmak megjelenésekor segíthet a Biblia olvasása, az imádkozás, a bűnbánat és az ÚR kitartó dicsőítése.
Azt is megtapasztaltam, hogy a súlyos rákos betegek fájdalma a böjtös imádságok után teljesen megszűnhet. Egy agydaganatos, csontrákos (és az egész testében áttétekkel teli) asszony a testvéreket imára kérte, ezután láttuk, hogy a fájdalmai annyira megszűntek az imádságokat követően, hogy a csontráktól szétlyuggatott csontokkal is, könnyedén járt majdnem a haláláig. Ugyanennél az asszonynál fordult elő, hogy amikor az agyában nőttek a daganatok, és a szeme kidülledt, a látása hirtelen romlani kezdett. Ekkor kétségbeesve kérte az imatársakat, hogy imádkozzanak azért, hogy az ÚR ne vegye el az ő látását és továbbra is tudja olvasni a Bibliát. A böjttel egybekötött imádságok után hamarosan írt nekünk egy levelet, amelyben boldogan adott hálát az ÚRnak azért, mert újra látott!
Megtapasztaltam azt is, hogy a böjtök idején felélénkülnek a negatív gondolatok, tele vagyunk a mások megítélésével, dühvel, haraggal és meg nem bocsátással, amelyek bármelyike akadályozhatja az imameghallgatást. A rossz gondolatok visszautasítása mellett azt is tapasztaltam, hogy ezek eltűnnek, ha többet olvassuk a Bibliát, kitartóan dicsőítjük az URat, és bűnbánattal alázzuk meg magunkat ISTEN előtt.
Mint ismert, JÉZUS a szolgálata kezdetén böjtölt (ld. előbb is). A Mk 1,12-13. szerint: „12A Lélek pedig azonnal kivitte a pusztába. 13Negyven napig volt a pusztában, miközben kísértette a Sátán”. JÉZUSt tehát 40 napon át kísértette a gonosz, akinek a támadásait megtapasztalhatják azok, akik böjtölve imádkoznak. A kísértéseket – JÉZUShoz hasonlóan – vissza kell utasítanunk, de ez sajnos nem mindig sikerül, ezért a böjt ideje alatt is ajánlatos gyakran bűnbánatot tartani.
Sokan figyelmeztettek arra, hogy aki a böjtös imádságaival belép JÉZUS szabadító szolgálatába, azt az imacsoportoknak imádságukban hordozniuk kell. Én nem kértem ilyen védelmet, ezért megijedtem, az ÚR azonban sorra hozta elém a barátaimat, akik elmondták, hogy gyakran jutok az eszükbe, hogy imádkozzanak értem. Hála az ÚRnak, Ő gondoskodott rólam is. Ahol imacsoport működik, ajánlatos minden nap minden szolgáló testvérért imádkozni, mert az ilyen összetartó közösségben érezhetően kevesebb a gonosz támadása.
A fentiekből az is kiderül, hogy az imát nem a böjttel tanácsos kezdeni, hanem előbb JÉZUS KRISZTUSnak kell megtisztítania és megigazulttá tennie bennünket. Ő igazíthat meg, Ő tölthet be SZENT LELKÉvel, Ő vezethet Igéi és SZENT LELKE által bennünket. Jó, ha naponta (vagy ahányszor imádkozni kezdünk) kérjük ISTEN SZENT LELKÉt, ahogy Dávid is tette: Zsolt 51,12-13. „12Tiszta szívet teremts bennem, Istenem, és az erős lelket újítsd meg bennem! 13Ne vess el orcád elől, szent lelkedet ne vedd el tőlem!”
A böjttel egybekötött imádságoknál is alapvető szempont a „Mi Atyánk” megbocsátásra való figyelmeztetése. Többször is megtapasztaltam, hogy ha ítélkeztem, és nem tudtam valakinek megbocsátani, az imaszolgálatom hiábavalóvá vált. Ha böjtös imádságot fogadtam ezért az emberért, az ÚR megmutatta a gerendát az én szememben is, és akkor már meg tudtam bocsátani neki, az ÚR pedig ismét meghallgatta az imáimat.
Böjt-típusok
Teljes böjtök: Különlegesen hosszú és nagy lemondással járó teljes (étel és ital nélküli) böjtök, pl.: Mózes és JÉZUS 40 napos étel és ital nélküli böjtje (a meleg égövben, a pusztában!). Nem ajánlom, hogy ezt bárki is megpróbálja, ha nem kifejezetten az ÚR kívánságára, vagy engedélyével teszi – és orvosi ellenőrzéssel! Ide sorolható még Dávid 7 napos böjtje a fia életéért, és Eszter királynő és népe 3 napos böjtje a zsidó nép megmentéséért.
Részleges böjtök Pl.: Csak kenyér és víz fogyasztása, vagy bizonyos ételekről való lemondás, csak víz vagy egyéb folyadék fogyasztása, hús- vagy édességmentes táplálkozás, csak zöldség, vagy gyümölcs fogyasztása, stb.
A böjtös imádság nem követelődzés, nem erőszakoskodás és nem zsarolás, hanem az imaszolgálat része! Az ÚR teljesíti a kérésünket, ha Ő is úgy akarja. Ezért imámban rendszerint kimondom, hogy: ha Te is úgy akarod, ATYÁM.
Pécs, 2016. február 6.
Kovács Zsuzsanna

 

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 34, összesen: 177213

  • 2024. május 05., vasárnap

    Filmtörténelmet írt A nemzet aranyai című dokumentumfilm. Mezei Áronnal, a mozi vágójával saját történetének, férfivá válásának mérföldköveiről is bes...
  • 2024. május 04., szombat

    Pécsi otthonában beszélgettünk Kiss Zsófiával, aki védőnőként dolgozik, levelezőn végzi a mesterszakot, presbiter, részt vesz a gyülekezeti gyermekszo...
  • 2024. május 02., csütörtök

    Mi a gyülekezetplántálás titka, és miért érdemes belevágni? Ezekre a kérdésekre is választ kaptunk az április 12-i Nagy-Budapesti Missziói Konferenciá...
  • 2024. május 02., csütörtök

    Júniusban újra lehetőség nyílik lelkipásztorok számára lelkésztovábbképzésen a rezilienciáról tanulni, tapasztalatot szerezni. Ez a négynapos konferen...
  • 2024. május 02., csütörtök

    A gyülekezeti gyermek­táboroztatásban fontos szerepet betöltő szervezeteket hívott a Szentírás Szövetség a budapesti Ráday Házba 2023 tavaszán.
  • 2024. április 30., kedd

    Hogyan teszi Isten alkalmassá az elhívottakat? Interjú Koncz Tiborral, a BKK menetirányító diszpécserével.
  • 2024. április 30., kedd

    Az óvodaválasztás számos kérdést vethet fel, különösen akkor, ha egyszerre több szempontot is szeretnénk figyelembe venni. Hogy mik lehetnek ezek a ké...
  • 2024. április 29., hétfő

    Új könyvük megjelenésének alkalmából a közeledés és távolodás egyensúlyáról, az anyaság kulcsairól és a kapcsolódás alapú elengedés örömteli mivoltáró...
  • 2024. április 29., hétfő

    Hajdúvidékről indult, a Bács-Kiskunsági Református Egyházmegyében testvéri közösség fogadta, Lajosmizsén pedig hazaérkezett. Beiktatták Varga-Kovács M...
  • 2024. április 27., szombat

    Ígéretes akadémiai karriert cserélt a kákicsi lelkészi szolgálatra, majd élete nagy részét az Ormánság néprajzi kincseinek megőrzésére és társadalmi p...