Nyomtat Elküld Olvasási nézet

Böjt 6. vasárnap

A BÖJT 5.
Áldás és védelem
A böjtölést végzők számára azt is fontos tudni, hogy az ÚR áldását és védelmét ajánlatos kérniük naponta (lehetőleg 18 órakor, mert ISTEN a nap kezdetét a naplementekor határozta meg – ezt láthatjuk pl. a teremtés leírásakor) magunkra, a családtagjaikra, sőt még otthonukra, vagyontárgyaikra is. Erre egy lelkész hívta fel a figyelmem, akinek elpanaszoltam, hogy rengeteg baj van körülöttem, amióta böjtölve imádkozom: pl. többször is koccantam az autóval, vagy egyéb bajok adódtak az életemben, vagy a családomat fordította velem szembe a gonosz, stb.
Egy alkalommal különösen nagy bajba kerültem. Egy diáklányom jött be hozzám a sikertelen beszámolóját pótolni. Az egyetemi hallgató ezúttal sem tudott semmit a tananyagból, ezért megkérdeztem, hogy lehet, hogy erős felvételi vizsgák ellenére bekerült az egyetemre, most pedig képtelen tanulni. A diáklány elpanaszolta, hogy különös dolgok történnek vele, pl. az utcán megy, és saját magát felülről látja, stb. Az elmondása alapján azonnal láttam, hogy okkultizmussal fertőződött, és ezért nem képes tanulni. Beszéltem neki az okkultizmusról, és ő ráismert arra, hogy a barátja vitte bele a rejtélyes csodákba. Figyelmeztettem őt arra, hogy ebből a kelepcéből senki más nem tudja kihozni, csak egyedül a mi Megváltónk, JÉZUS KRISZTUS. A lány azonban nem volt hívő, ISTENben nem hitt, de a sátáni csodákban igen. Nagyon megsajnáltam a diákomat, és a lányommal együtt böjtöt fogadtunk érte. A böjt napján a férjem és az édesapám karambolozott. Hála az ÚRnak, hogy csak a kocsiban lett kár, és a szeretteim baj nélkül megúszták az ütközést. Az ÚR az anyagi károk helyreállításában is segített, akkoriban éppen annyi jutalmat kaptam a munkahelyemen, amennyibe a kocsi javítása került. A diáklányom jobban lett, a lány el is jutott a templomba. Nekem büszkén mondta, hogy ő „felépítette magát”. Sajnos valószínűleg nem tért meg, és továbbra sem tudott eleget tenni a tanulmányi kötelezettségeinek, ezért hamarosan kimaradt az egyetemről. Szomorú, hogy egy gyermek, akinek az ÚR jó képességeket adott, az okkultizmus csapdájába esve megzavarodott, és elveszett a szerettei és a társadalom számára is. Sokan kerülnek életük végéig zárt intézetbe, vagy gyógyszeres kezelésre, akik munkaképtelenekké váltak az okkultizmus elfogadása miatt. Az utóbbi időben a sátánizmus csapdái annyira elszaporodtak, hogy veszélyeztetik az országunk létét, hiszen a rengeteg összeroppant embert a társadalomnak kell eltartania. Tapasztalataim szerint az okkult betegek megmentéséhez elengedhetetlen a böjtös imaszolgálat.
Amióta kérem az ÚR áldását és védelmét, és rendszeresen olvasom a Bibliát, ritkultak a bajok körülöttem, és többnyire már csak akkor tud támadni a gonosz, ha valamilyen bűnt követek el, és nem tartom magam tisztán, azaz nem tartok bűnbánatot, nem vallom meg a bűneimet, és nem kérek bocsánatot ISTENtől, vagy attól, akit megbántottam.
Kiért (miért) böjtöljünk?
Megtapasztaltam, hogy ha megkérdezem az URat, hogy kiért kellene böjtöt fogadnom, akkor Ő az eszembe juttatja azt a személyt, akiért imádkoznom kellene. Az, akit az ÚR elém hoz, rendszerint valóban igen súlyos nehézséggel küzd, és a böjtös imádság után ISTEN igen gyakran megszabadítja őt, vagy enyhít a szenvedésein. Előfordult azonban az is, hogy az ÚR eszembe juttatott valakit, akiért imádkoznom kellene, böjtöt fogadtam érte, és a böjt lejárta után a beteg hamarosan meghalt. Az ÚR azonban minden bizonnyal eltörölte a bűneit, ahogy ezt ígérte a Jakab 5,15. versben: „És a hitből fakadó imádság megszabadítja a szenvedőt, az ÚR felsegíti őt, sőt ha bűnt követett is el, bocsánatot nyer.”
Az ÚR igen gyakran megmutatja a böjttel összekötött imádságok után, hogy meghallgatta a könyörgésünket. Néhány példa az ÚR visszajelzéseiből:
2010. április 21. a második Izráelért folytatott 3 napos böjtöm járt le. Arra kértem az URat, hogy ha Izraelt rakétákkal támadnák (a hírek szerint Irán az első atombombájával a zsidó államot akarja megsemmisíteni), Ő segítsen, irányítsa el a lövedékeket, hogy ne érjenek célba. Április 22-én a „Hírszerző” közlése és az MTI tudósítása szerint: két rakéta hullott le a déli Eilat közelében. Az egyik rakéta a Vörös-tengerbe hullott, a másik pedig valami üresen álló raktárépületre. Hála az ÚRnak, hogy megvédte az Ő választott népét, egyik lövedék sem tett emberéletben kárt. Az ÚR április 23-án jelzett vissza Igéjével is a történtekre: az erre a napra szóló ószövetségi Ige, amely kapcsolatos az eseményekkel: Ézs 54,17: „Célt téveszt minden fegyver, amit ellened kovácsoltak…”.
2013. január 28. hétfőn a Spurgeon: „Isten ígéreteinek tárháza” című útmutatóban az erre a napra szóló kiemelt Ige: „ISTEN…letöröl minden könnyet a szemükről…” Jel 21,4. Az Igéről eszembe jutott, hogy Karácsony előtt az izraeli gyermekekért fogadtam böjtöt, akiknek a közelmúltban is félelemben kellett élniük az ország déli részét ért rakétatámadások miatt. Az is eszembe jutott, hogy amikor először fogadtam böjtöt azért, hogy Izraelt ne érje atomtámadás, azt kértem az ÚRtól, hogy soha ne tudják kilőni az atombombát Izraelre. ISTEN erre a napra (a bibliai útmutatóban) adott Igéjére adnak választ az akkor közölt tudósítások, melyekből kiderül, hogy ISTEN nem hagyta el az Ő népét! Az ATV.hu híradása szerint: „Valószínűleg robbanás rongálta meg az iráni Fordó urániumdúsításra, nukleáris fejlesztésre használt létesítményét mondták izraeli hírszerzési illetékesek a The Times-nak.” (A fordói nukleáris létesítmény 2700 dúsító centrifugájának zöme mélyen a föld alá rejtve működik).”– Senki sem tudta, hogy mi okozta a földalatti robbanást. A református bibliai útmutató szerinti aznapi kiemelt Ige megmagyarázza, hogy mi történt: „…az ÚR keze bajt hozott rájuk” (Bír 2,15).
Egy kislányért egymás után több böjtöt is fogadtam. A gyermek 4 éves koráig egészségesen fejlődött. Ekkor azonban elmozdult az egyik csigolyája és serdülő korára teljesen megfordult, a hosszú nyúlvány a szíve felé fordult, a kislány gerince megrövidült, és a torziót a hátán egy nagy púp jelezte. A kislány nehéz helyzete nagyon megérintett, és többször is több napos böjtöt fogadtam érte. A zalaegerszegi orvosok nem merték vállalni a beavatkozást, így a kislány Pécsre került, ahol egy orvos vállalkozott a nehéz műtétre. Az orvos szerint a csigolyát meg tudja fordítani, és tudja rögzíteni, de a púpját nem tudja eltüntetni. A műtét előtt újabb böjtöt fogadtam a gyermekért, és a műtét napján elhatároztam, hogy még ezen a napon is a kislányért fogok böjtölni. Ekkor azonban eszembe jutott, hogy ne a kislányért, hanem az orvosért fogadjam a következő böjtöt. Úgy éreztem, hogy ez a gondolat az ÚRtól jött, és valóban az orvosért imádkoztam és böjtöltem. A műtét sikerült, a kislány testmérete több cm-el is megnőtt, és a púpja eltűnt! Hálát adtam az ÚRnak, hogy segítette az orvos munkáját, és meggyógyította a gyermeket.
Egy ismerősöm egyszer elmondta, hogy ő hiába kéri ISTENt, hogy segítsen neki a böjtfogadalmak megtartásában. Beszélgetni kezdtem vele arról, hogy mi lehet ennek az oka. Hamarosan kiderült, hogy filmeket tölt le az Internetről, amiről megtudta, hogy ez törvénybe ütköző dolog. Miután letörölte a filmeket a gépéről, vagyis megszüntette a törvénysértést, ISTEN megadta neki a kegyelmet, és attól kezdve elvette az éhségét a böjtök idején. Ha azonban újra vétkezett az ÚR törvényei ellen, ismét megtapasztalhatta a csillapíthatatlan éhséget, ami valószínűleg azt jelezte a számára, hogy valamelyik bűne kötözte meg őt. Magam is megtapasztaltam, hogy ha nem tartok naponta bűnbánatot, bűnökkel terhelten képtelen vagyok megtartani a fogadalmamat.
Magunkért is szabad böjtöt fogadnunk. Gyakran előfordul, hogy valamilyen betegségtől nem szabadít meg az ÚR. Ekkor böjtöt fogadok magamért is, és igen gyakori, hogy a betegség, amely megkötözött, eltűnik. Ha azonban nem hagyom el azt a bűnt, ami megkötözött, akkor újra visszatér a betegség, hiába fogadtam érte böjtöt. A megtérés tehát alapvető feltétele az imaszolgálatunknak.
Az ÚR egyik szolgája elmondta nekem, hogy tapasztalatai szerint azok az emberek, akik böjttel és imádsággal szolgálnak az ÚRnak, igen gyakran megkapják a SZENT LÉLEK valamilyen adományát, karizmáját (pl. ördögűzés, gyógyítás, stb.). Az ÚR emberhalászatra hív bennünket, és nem feledkezik meg az Ő szolgáiról. Kegyelmének ezernyi jelét mutatja, és ígéretével is biztat bennünket: Jn 12,26. „Ha valaki nekem szolgál, engem kövessen; és ahol én vagyok, ott lesz az én szolgám is; és ha valaki nekem szolgál, azt megbecsüli az Atya.”
Pécs, 2016. február 6.
Kovács Zsuzsanna


Az Igék idézetei a „Biblia magyarázó jegyzetekkel” című Kálvin János Kiadó által 1996-ban kiadott Szentírásból származnak.

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 32, összesen: 176647

  • 2024. április 25., csütörtök

    Az evangélium dinamikus, egyházi életünk viszont jobbára statikus. Mit tehetünk azért, hogy az életet munkáljuk – mások számára is? Lovas András...
  • 2024. április 25., csütörtök

    A Krisztusban kapott szabadságról gondolkodtak a lelkésznők és lelkésznék a Ráday Házban tartott közelmúltbeli találkozójukon.
  • 2024. április 24., szerda

    Alig több mint tíz év alatt vált néhány fős közösségből templomépítővé a szigetszentmártoni református gyülekezet, amely április 20-án rakta le félkés...
  • 2024. április 22., hétfő

    „Az esperesi szolgálat nem plecsni, nem kitüntetés, hanem lehetőség a szolgálatra.” Beiktatták Kovács Gergely esperest a Budapest-Déli Református Egyh...
  • 2024. április 22., hétfő

    Baráti ölelések, szakmai beszélgetések, keresztyén légkör fogadta a lelkipásztorokat, hittanoktatókat és vallástanárokat a Dunamelléki Katechetikai Tá...
  • 2024. április 21., vasárnap

    Közelebb a teremtett világhoz, közelebb egymáshoz, közelebb az Ige megéléséhez. A Gyökössy Intézet a lelkészeket hívja ki a mindennapok terhei közül. ...
  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.