belépés | regisztráció RSS

2009. június 18., csütörtök Nyomtat

Szerkesztő

Látleletek 2009 tavaszán

Az Európai Néppárt-Európai Demokraták magyar képviselői, a Károli Gáspár Református Egyetem Kremlinológiai Intézete és az Emlékpont Humán Oktatási Központ Hódmezővásárhely által szervezett "Látleletek 2009 tavaszán" konferenciasorozat 2009. május 29-i állomásán a tudós és politikus előadók egyfajta látleletet adtak a mai Magyarországról, s szakterületük, érdeklődési körük segítségével arra keresték a választ, hogy melyek a jelenleg legfontosabb hazánkat érintő problémák.

A konferencia résztvevőit Kun Miklós, a Károli Gáspár Református Egyetem professzora és Varga László, a Dunamelléki Református Egyházkerület főjegyzője köszöntötte.

kun_400_171_20090530110707_336.JPG

Kun Miklós, a KRE professzora

Ezt követően Szájer József, a FIDESZ európa parlamenti képvislője beszélt Magyarország Európai Unióban eltöltött öt esztendejéről. Alapvető problémaként említette a különböző pártok képviselői közt fennálló különbségeket. A képviselő szerint a jelenlegi magyar kormány nem akarja és nem képes a magyar érdekeket európai színtéren megjeleníteni. A fideszes politikus kiemelte: Magyarország az elmúlt években rendszeridegen módon működött az unióban. Alapszabályként említette, hogy érdekeinket senki nem képviseli helyettünk, hozzátéve, hogy a nemzeti érdekek képviselete határozott magatartást kíván, vitákkal, konfliktusokkal jár.

szajer_400_12_20090530113111_361.JPG

Szájer József

Szájer József szerint túl sok öröme eddig nem volt Magyarországnak az uniós tagságban. Abban tapasztalhatta meg az uniós tagság előnyét, hogy elkerülte az államcsődöt. Magyarország érdekeit ugyanakkor ma már senki nem veszi figyelembe - mondta, példaként említve Fico, szlovák kormányfő több, Magyarországot súlyosan támadó nyilatkozatát, illetve Sólyom László államfő március 15-i székelyföldi látogatását.

A néppárti EP-képviselő ugyanakkor arra biztatott, hogy "ne veszítsük el hitünket Európában, hiszen Európát mi alakítjuk".

Pelczné Gáll Ildikó, a Fidesz alelnöke arról beszélt, hogy a kormány nem foglalkozik a vidékkel, hét év alatt csak azt bizonyította be, hogyan lehet az aprófalvakat elsorvasztani. Kevés, vagy egyáltalán nincs munkalehetőség, romlanak az életkörülmények, egyre nő az elvándorlók száma, elöregednek a települések. A nemzeti fejlesztési terv forrásai nem hasznosultak, az ÁSZ jelentése szerint semmiféle javulás nincs, egyes megyék között akár négyszeres különbség is lehet.

pelczne_400_207_20090530120222_437.JPG

Pelczné Gáll Ildikó

A fideszes politikus azt mondta, abban ugyanakkor biztos, hogy a pénzt elköltötték. De akkor "hol a lé?" - kérdezte, hozzátéve: meg kell találni a felelősöket. Új gazdaság- és vidékpolitikát sürgetett, s többek között a helyi turizmus fellendítését szorgalmazta, amivel új munkahelyek is teremthetők lennének.

Dr. Havasi Katalin, a hódmezővásárhelyi FIDESZ elnöke az Emlékpont Humán Oktatási Központról és Hódmezővásárhely városában történt fejlődésekől tartott érdekes előadást. Városi példa alapján bemutatta, hogy a Köröshegyi-völgyhíd egynegyedéért lehetne országos egészségmegőrző programot indítani.

Tarlós István, a fővárosi Fidesz-KDNP frakciószövetség vezetője azt mondta, hogy általános a rendetlenség a fővárosban, a sodródás jellemzi, s Budapest gazdasága romokban hever. A főváros adóssága mára eléri a 280 milliárd forintot, tele van kifizetetlen kötelezettségvállalásokkal, állandó a forráshiány és a deficit, rendszeres a pazarlás. Csak a BKV önálló adósságállománya mintegy 85 milliárd forint. Elmondta, hogy jelenleg nincs városfejlesztési terv, melyet a következő városvezetésnek meg kell alkotni. Távlati célként azt említette, hogy Budapestből egy élhető, lehetőségeit kihasználó várost kell létrehozni.

tarlos_400_937_20090530120400_796.jpg


Tarlós István

Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója azt mondta, "belpolitikai természetű (...) az EP-választás". Az emberek szeretnék elmondani a véleményüket - mondta, hozzátéve: ez a nagy főpróba az országgyűlési választások előtt. Úgy látta: "a nagy átrendeződés" az őszödi beszéd után következett be. Kifejtette: az önkormányzati választásokután azt a célt tűzték ki, hogy minden időközi választást meg kell nyerni. Kiemelkedő pontnak nevezte a szociális népszavazást, ahol a Fidesz "hatalmas győzelmet aratott". Megemlítette a budapesti és a ferencvárosi időközi választást, amely Bácskai János fideszes politikus győzelmével zárult. Beszélt a csepeli időközi választásról is, itt olyan körzetben sikerült nyerni, ahol jobboldali jelölt még sohasem győzött. A legfontosabb győzelem pedig a pécsi polgármester-választás volt - mondta. Hozzátette, hogy becsléseik szerint a szocialisták ötször annyi pénzt költöttek a kampányra, mint a jobboldal. A Fidesz kampánystruktúrája 2006 őszétől azt mutatja, hogy bár folyamatosan dolgoznak rajta, "jó állapotban van".

Bogárdi Szabó István a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke, Kálvin János - 500 esztendő távlatából címmel tartott előadást, ahol egy rövid történeti áttekintés után párhuzamot vont a jelenkorral. Kiemelte, hogy már 500 éve felismerték a szubszidiaritás elvét, azaz a helyi közösségre vonatkozó dolgokat a helyi közösségekre kell bízni. Mint mondta a szeretet törvényének, a méltányosságnak és az igazságosságnak ma is fontos szerepet kell betöltenie.

asztal_400_20_20090530120524_825.JPGKun Miklós, a Károli Gáspár Református Egyetem professzora, az egyetem Kremlinológiai Intézetének vezetője előadásában A szovjet államszocializmus összeomlása - 20 esztendő után címmel tartott előadást, melyben rávilágított több ideológiai kérdésre is, mely még a sztálini időkből ered, de napjainkban is aktuális. Az államszocializmus óta eltelt húsz év alatt Oroszország jelentősen megerősödött, bár fejlődése során nem egyértelműen haladt előre. Az  elmúlt időszakban "farkas eszmék és alantos eszmék" térnyerése számottevő volt, s vezető pozíciókba csak Putyin feltétlen hívei kerülhettek.

Szemerkényi Réka, a Károli Gáspár Református Egyetem tudományos főmunkatársa, a FIDESZ európa parlamenti képviselőjelöltje "A hivatalos Washington és Kelet-Európa, Barack Obama elnökké választását követően" című előadásában elsősorban a magyar külpolitikáról, nemzetközi tendenciákról beszélt. Elmondta, hogy a transzatlanti kapcsolatok rendszere a korábbi két szereplősről négy szereplősre nőtt, hiszen az Amerikai Egyesült Államok és az Európai Unió mellett már nem lehet figyelmen kívül hagyni az egyre nagyobb befolyással bíró Kínát és Oroszországot sem. Kiemelte, hogy napjainkban a külpolitika már nem a távolban, hanem hazánkban zajlik. A FIDESZ EP képviselőjelöltje szerint ha Magyarország és az Európai Unió sikereket szeretne elérni a külpolitika terén, akkor vissza kell térniük az értékalapú külpolitikához, melyhez azonban meg kell határozni azokat a közös érékeket, melyek elengedhetetlenek a jövő stratégiájának alakításához.

konf_400_947_20090530121309_420.JPG


Balog Zoltán fidszes országgyűlési képviselő az emberi jogokról és a morális dilemmákkról beszélt előadásában. Kiemelte, hogy a 21. századi Magyarországon sajnos nem megfelelően védi állampolgárait az állam. Emlékeztet rá, hogy a 2006-os események kapcsán elkövetett törvénysértések óta egy nagy mértékű társadalmi erodáció indult el. A kisebbségek védelme sem megfelelő, de ez nem meglepő annak fényében, hogy az állam még az alapvető emberi jogokat sem tudja garantálni. A képviselő szerint az emberi méltóság tiszteletének mindenek felett kell állnia, még akkor is, ha napjainkban nem sok olyan ember van, akire példaként lehetne tekinteni, akitől lehetne tanulni.

Varga Mihály, a FIDESZ országgyűlési képviselője a magyar kormány gazdasági Világválság kihívásaira adott válaszait vette górcső alá. Kiemelte, hogy az Európai Unió országai - Magyarország kivételével - mind az adócsökkentés mellett döntöttek, hogy válság idején több pénz maradjon az embereknél. Ezzel szemben hazánkban újabb adót vezetnek be, ami az elmúlt hét évben már a 16. lesz. A FIDESZ alelnöke szerint nem látszik egy hosszú távú koncepció a gazdaságban, a kormány a problémákat ad hoc jelleggel igyekszik megoldani, ám ez sehova sem vezet. Mint mondta a polgári kormány idején a Széchenyi terv segítségével látszott egyfajta irány, ám ez az elmúlt ét évben teljesen hiányzott. A FIDESZ majd 300 oldalas Európai Parlamenti választások kapcsán írt programjában több irányt is megjelölnek, amiben kitűnhetünk a vetélytársak közül. Az EU kapcsán létfontosságú, hogy a beérkző támogatásokat a megfelelő célra fordítsuk, mert ha válság idején ennek külön jelentősége lehet.

(forrás: fidesz.hu - bpn.hu)

2020. szeptember 27., vasárnap,
Adalbert napja van.

Elhunyt Pásztor Jánosné

2016. május 24., kedd

85 éves korában elhunyt Pásztor Jánosné, a Magyarországi Református Nőszövetség korábbi elnöke. „A legfontosabb számomra, hogy tudom, az Úristen szeret. Hiszem, hogy egészségemben, betegségemben velem van. Amikor legutóbb beteg lettem, éreztem, hogy a legnagyobb orvosság a szeretet. A gyerekeim folyamatosan kerestek, az egész család és a szomszéd is imádkozott értem. A nőszövetségben is nagyon kedvesek voltak, rengeteg gyöngédség van bennük” – mondta két évvel ezelőtt egy interjúban a Reformátusok Lapjának.

Az igazi győzelmek

2016. május 20., péntek

Hasznosságelv szerint működő világban élünk, ahol mindent forintosítanak, de a Szeretethídon senki nem számítja ki, hogy mennyit ér az önkéntes segítség, hiszen jó dolgokat tenni alapvető emberi magatartás. Helyszíni riport Budafokról, a Szeretethíd május 20-i megnyitójáról, ahol nemcsak önkénteskedtek, hanem táncra is perdültek a résztvevők a legkisebbektől kezdve a püspökökön át az államtitkárig.

Hogyan olvassunk égő háztetőt?

2016. május 16., hétfő

Az események egymásutániságában történetet keresni, a történetnek jelentést tulajdonítani: hitbeli cselekedet. Hit nélkül az egymásutániság: egymás nélküliség. A hit értelmezői mozzanatában azonban fölizzik egy lehetséges idézőjel a történet mondatai fölött – Molnár Illés gondolatai Visky András pünkösdi homíliá járól.

Az elefántnál is

2016. május 15., vasárnap

A Szentlélek szimbóluma a galamb. Az ősmélység felett mintegy tojását költő madárként lebegett – a Lélek teremtő hatalom; és Krisztus megkeresztelkedésekor aláereszkedik reá – a Lélek kinyilatkoztató és felhatalmazó erő. Feltétlenül szabad, mégis bizalmas, érkeztében szuverén áldáshozó. Mi azt mondanánk: vendég, holott ő a gazda – és minket avat birtoka vendégeivé: Ő a Lélek. A jelképe galamb.

A különbség: ég és föld

2016. május 11., szerda

A kis konfirmandusok a hét végén egyáltalán nem akartak hazamenni, pedig közülük többen bevallották, hogy néhány nappal korábban a legkülönbözőbb ötleteket fontolgatták, hogyan lehetne meglépni a csendeshétről. Lelki otthon, amely csodák színhelyévé vált. Az a ház, amit a tomboló tűz sem tudott elpusztítani. Harmincéves a nyárlőrinci Emmaus-ház, a kecskeméti reformátusok missziós háza.

Látogatóink száma a mai napon: 4646
Összes látogatónk 2000. november 01. óta : 47673795

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fenntartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat