belépés | regisztráció RSS

2009. június 19., péntek Nyomtat

Papp Zsombor

Hálaadó Istentisztelet a Tiszta Forrás Alapítványban

2009. június 7.

Vasárnap 10 órakor kezdődött a Tiszta Forrás Alapítvány 2009. évi Hálaadó Istentisztelete a Kispest-Rózsatéri Református templomban.
Az Igét Orosz Ferenc, nyugalmazott református lelkipásztor hirdette, köszöntőt mondott Magyarné Balogh Erzsébet, a Református Missziói Központ Igazgatója és Márkusné Láng Ilona, református lelkipásztor.

Az Istentiszteleten szolgált a Kispest-Rózsatéri Gyülekezet Csermely Ifjúsági Zenekara is.

De mi az a Tiszta Forrás Alapítvány?

Az alapítvány komplex intézményként működik, magában foglalva a Nappali Melegedőt, Éjjeli Menedékhelyet és két Utcai Szolgálatot.

Evangéliumi Közösség:

Évente több ezer hajléktalan fordul meg az alapítványnál és sajnos egyre több a ,,friss" hajléktalan. Az alapító okiratban megfogalmazott célnak megfelelően elsősorban a szenvedélybeteg, főként alkoholfüggő emberekkel foglalkoznak. Egyre többen járnak anonim jellegű Evangéliumi Közösségbe, ők fedél-, munka-, család-, kapcsolatnélküli emberek, akik nagy lelki keserűségben és nyomorúságban élnek. Eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy akik elfogadják Jézust, figyelnek Isten Igéjére, azoknak az életében következik be alapvető változás. Aki hajléktalan, úgy érzi az élete semmit sem ér, hogy az már nem is élet, ezzel szemben Jézus azt mondja, hogy „... én élek, és ti is élni fogtok!". Az Ő szava garancia.

A közösség tagjait arra buzdítják, hogy aki Jézushoz fordul, annak az eddigi élete valódi, örömteli életté alakulhat át. A kérdés az, hogy el tudják-e ezt hinni, mernek-e megbízni Istenben? Ha igen, akkor minden jó megtörténhet, ha nem, akkor nem változik meg az életük.

Közösségi alkalmakat szerdán tartják fél 5 órai kezdettel.

Gyógyító konferenciát évente öt alkalommal szerveznek, Verőcén, a gyülekezet konferencia-telepén. Innen testileg megerősödve és megújult lélekkel kerülnek vissza nehéz életkörülményeik közé gondozottjaik. A hétfői és a keddi csoportfoglalkozások alkalmával és egyéni gondozási terv szerint utógondozzák őket, követik fejlődésüket, vagy visszaesésüket.

Ismeretes, hogy a hajléktalan ember számára is az összes ünnep közül a Karácsony az, ami a legnehezebben feldolgozható, ekkor a legtöbb az öngyilkosság és a különféle tragédiák száma. Az Alapítvány lakói számára igyekeznek meghitté tenni ezt a fontos ünnepet. Verőcén, a Melegedő látogatói közül néhányan szép napokat tölthetnek el, ahol ünnepi ételeket ehetnek s a gyülekezet közösségében lehetnek.

Évente kb. 4-5 csendesnapot tartanak. Ha valaki nem tudja rászánni magát, hogy egy hétig alkohol nélkül, napirend szerint éljen és előadásokat, bibliamagyarázatokat hallgasson, de egy napot még kibír, azoknak és más érdeklődőknek lehetőség ez az alkalom.

Éjjeli Menedékhely:

Az éjjeli menedékhelyen 3, 4, 8, 10 ágyas szobákban helyezik el hajléktalan személyeket. A szobákhoz zuhanyzó és WC, valamint konyha tartozik. A menedékhely 25 fő számára biztosít szálláshelyet. Minden ágyhoz tartozik zárható szekrény, ahová értékeiket, ruháikat el tudják zárni. Napi egyszeri étkezést biztosítanak számukra. Azonban ha valaki nem rendelkezik jövedelemmel, akkor a kezdeti időben élelemmel segítik. Mosó-, tisztálkodó-, tisztító szereket az alapítvány ad mindnyájuk számára.

Mivel speciális éjjeli menedékhelyként működik, nyitva tartásuk folyamatos. A közösségbe való tartozás élményét erősítik a közös programokkal: csoportfoglalkozás, filmklub, de koncert-, mozi-, kiállítás látogatást, kirándulásokat szervezése és a közös ünnepek. A Menedékhely absztinens, így elsősorban olyan hajléktalan szenvedélybetegeknek kívánnak segíteni, akikben megszületett az elhatározás életmódjuk változtatására.   Ezt a célt szolgálják az előbbiekben említett evangéliumi alkalmak és a gyógyító konferenciák.

A Fővárosi Önkormányzat Közigazgatási Hivatala a téli krízisidőszakban +17 fő ellátását engedélyezte, amelyet főleg az erdő-, utca-, parklakók vettek igénybe.

Elhelyezésük három fűtött lakókocsiban és a nappali melegedőben kialakított szálláshelyen történik. A hat hónapnál több időt itt lakó személyekkel gondozási tervet készítenek, melyben rögzítik az illető rövid és hosszú távú céljait.

A szállót egy évben, majd 100 ember veszi igénybe hosszabb-rövidebb időre.

Nappali Melegedő:

Egyre több hajléktalan keresi fel a nappali melegedőt hétköznapokon, téli hétvégéken 160-180 fő is igénybe veszi szolgáltatásaikat. Az elmúlt évben több mint ezer ember látogatott el a melegedőbe.

Havonta egyszer, csütörtökön, ruha napot tartanak, amikor az adományba kapott ruhákat kirakják a melegedőbe, és az emberek válogathatnak maguknak. Heti egy alkalommal kérhetnek ellátottaik ruhát, cipőt s ezeket a kéréseket lehetőségeikhez mérten teljesítik. Sokaknak segítenek munkát találni, ügyeik intézésében (öregségi és rokkantsági nyugdíj, szociális járadék, stb.). Átveszik a postájukat.

Igény szerint csoportos és egyéni foglalkozást tartanak számukra is (nem csupán lakóik számára). Karácsonykor csomagokat osztanak a nappali melegedőben és a szállólakók között.

A heti étkezéseket úgy állítják össze, hogy tápláló és változatos legyen, a gyümölcs szezon idején rendszeresen osztanak gyümölcsöt is.

A tisztálkodó szerek mellett (szappan, törölköző, sampon), adnak papírzsebkendőt, cipőkrémet, tűt, cérnát. Egy szociális gondozó rendszeresen lenyírja a hajukat azoknak, akik ezt igénylik.

A melegedő, absztinens, bár ezt nem mindig sikerül betartatni, mégis meg tudják őrizni a békességes légkört, nem hagyják eluralkodni az indulatokat.

Utcai Szociális Gondozó Szolgálat:

Az utcai gondozást már 2002. óta végzik, de mint Utcai Gondozó Szolgálat 2005.január 1-től működik Budapest XVIII. kerület közigazgatási területén. 2006 januárjától megkapták az engedélyt a második utcai vonal működésére is. A két szolgálat egymás munkáját kiegészíti.

Délelőttönként az ügyintézés, kora délutáni órákban a terület feltérképezésének frissítése, az esti órákban pedig a már jól ismert fix területeken élők gondozása, látogatása történik.

Sokan élnek kunyhókban, sátrakban, bódékban, erdőben, temető területén, magán-, illetve közterületen. A több éve kint élő ember bizalmatlan, tehát siker, hogy egyre többen veszik igénybe az alapítvány szolgáltatásait.

Jelenleg 286 személlyel állnak kapcsolatban.

A hajléktalanok az életmódjuk miatt veszélyeztetett személyek közé tartoznak. Ennek következtében történnek halálesetek pl. ketten bennégtek a kunyhójukban, egy pedig részegen megfulladt, egy gondozott gégerákban szenvedett, őt rendszeresen vitték kezelésre, de annyira legyengült, hogy végül kórházba kellett vinni, ahol tüdőgyulladásban halt meg.

Teajárat hetente két nap, két fix szolgáltatási pontokon van, ahol ruhát, takarót, fóliát, gyógyszert, élelmiszert, forró teát, meleg cipőt osztanak. Itt kerülnek kapcsolatba a legtöbb személlyel, a problémáikkal és itt tudják az információkat is átadni. Az utcán élők számára fontos a napi kapcsolattartás.

Eredmény: hogy a Pilisi Parkerdő által meghirdetett program keretében („Erdőből a társadalomba"), 2008 végére a 12 főből, 4 személyt sikerült integrálni a társadalomba, ők jelenleg dolgoznak és önellátóak, további 3 személy még a programban van, ők lakókocsikban laknak. Sajnos a többiek kiestek a programból egyéb okok miatt.

A hajléktalan ellátás minden területén nehéz a munka az ellátottak motiválatlansága, alkoholfüggése miatt. Igaz kevés igazi eredményt (szabadulás - munka - lakás - család = normális élet) tudnak felmutatni, de ami rajtuk áll azt megteszik. Vetni kell, evangéliumot hirdetni, de az igazi munkát a szívekben Isten végzi el, a maga idejében!

Sajnos sokan csak idős, betegen engedelmeskednek Isten hívásának, amikor már csak egy szociális otthonba vezethet utuk, de ott is boldog lehet az életük Krisztussal.

Hála Istennek azért több házaspár is van, akik dolgoznak, szerényen élnek, gyülekezetbe járnak, ma már senki sem mondaná meg róluk, hogy megjárták a poklot.

,,Ők pedig vetik a magot tovább, hirdetik a Krisztust! Szolgáltatnak, hogy szolgálhassanak!"

TISZTA FORRÁS ALAPÍTVÁNY
Református Hajléktalanmisszió

1181, Budapest, Üllői Út 373.-375.
Tel: 06-1/297-0357
Fax: 06-1/291-9139
Email: tisztaforras@freemail.hu

Bankszámlaszám: 11719001-20243067
Adószám: 19701761-1-43

 

2020. szeptember 27., vasárnap,
Adalbert napja van.

Elhunyt Pásztor Jánosné

2016. május 24., kedd

85 éves korában elhunyt Pásztor Jánosné, a Magyarországi Református Nőszövetség korábbi elnöke. „A legfontosabb számomra, hogy tudom, az Úristen szeret. Hiszem, hogy egészségemben, betegségemben velem van. Amikor legutóbb beteg lettem, éreztem, hogy a legnagyobb orvosság a szeretet. A gyerekeim folyamatosan kerestek, az egész család és a szomszéd is imádkozott értem. A nőszövetségben is nagyon kedvesek voltak, rengeteg gyöngédség van bennük” – mondta két évvel ezelőtt egy interjúban a Reformátusok Lapjának.

Az igazi győzelmek

2016. május 20., péntek

Hasznosságelv szerint működő világban élünk, ahol mindent forintosítanak, de a Szeretethídon senki nem számítja ki, hogy mennyit ér az önkéntes segítség, hiszen jó dolgokat tenni alapvető emberi magatartás. Helyszíni riport Budafokról, a Szeretethíd május 20-i megnyitójáról, ahol nemcsak önkénteskedtek, hanem táncra is perdültek a résztvevők a legkisebbektől kezdve a püspökökön át az államtitkárig.

Hogyan olvassunk égő háztetőt?

2016. május 16., hétfő

Az események egymásutániságában történetet keresni, a történetnek jelentést tulajdonítani: hitbeli cselekedet. Hit nélkül az egymásutániság: egymás nélküliség. A hit értelmezői mozzanatában azonban fölizzik egy lehetséges idézőjel a történet mondatai fölött – Molnár Illés gondolatai Visky András pünkösdi homíliá járól.

Az elefántnál is

2016. május 15., vasárnap

A Szentlélek szimbóluma a galamb. Az ősmélység felett mintegy tojását költő madárként lebegett – a Lélek teremtő hatalom; és Krisztus megkeresztelkedésekor aláereszkedik reá – a Lélek kinyilatkoztató és felhatalmazó erő. Feltétlenül szabad, mégis bizalmas, érkeztében szuverén áldáshozó. Mi azt mondanánk: vendég, holott ő a gazda – és minket avat birtoka vendégeivé: Ő a Lélek. A jelképe galamb.

A különbség: ég és föld

2016. május 11., szerda

A kis konfirmandusok a hét végén egyáltalán nem akartak hazamenni, pedig közülük többen bevallották, hogy néhány nappal korábban a legkülönbözőbb ötleteket fontolgatták, hogyan lehetne meglépni a csendeshétről. Lelki otthon, amely csodák színhelyévé vált. Az a ház, amit a tomboló tűz sem tudott elpusztítani. Harmincéves a nyárlőrinci Emmaus-ház, a kecskeméti reformátusok missziós háza.

Látogatóink száma a mai napon: 4341
Összes látogatónk 2000. november 01. óta : 47673490

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fenntartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat