belépés | regisztráció RSS

2010. február 22., hétfő Nyomtat

Szerkesztő

MEKDSZ Téli tábor - 2010.

Újra eljött a régóta várt nap, és mehettünk több százan Egerbe, a MEKDSZ Téli táborába.

"Az elmúlt évtizedek kórképe szerint február elejére a legtöbb diák lelki csontritkulásban szenved. Minderről a sok értelmetlen vizsga, a lelketlen, világi oktatási rendszer tehet, amely nem ad diplomát szeretetből. Igen a Biblia soraiból is határozottan hiányzik az a példázat, miszerint boldogok a jószívű, kedves diákok, mert ők MSc-fokozatot nyernek. Sajnos marad a lelki kalcium, amit viszont ebben a táborban vénásan is kérhet a résztvevő. Ott van velünk Nikola Galevski, a macedón gyógyító (teológus, a macedón Mekdsz alapítója), aki igehirdetéseivel fertőtleníti a sebet. A különböző vércsoportok más-más szemináriumokból válogathatnak, mindegyik felér egy teljes vitaminkúrával. A dicsőítés speciális hatóanyagát sokan dicsérik - a táborban decibelben mérik."
(idézet a programfüzetből).

A tábor központi gondolata Jónásról szólt, hogy érzi magát a hal gyomrában, és hogyan imádkozott.
Elgondolkodhattunk milyen a pillanatnyi helyzetünk, és milyen jövő vár ránk.

Számomra nagyon megmaradt az "én Jónásom" gondolata: én jó, vagy rossz figurának gondolom Jónást? Mit tennék a helyében? Elfogadom azt az utat amit Isten mutat számomra?

A téli tábort leginkább a sokszínűség jellemzi, ahogy a sok pihent vagy kreatív egyetemista, és főiskolás beleadja az ötletét, és saját magát (A Mekdsz jelmondat: Mert MI vagyunk a MEKDSZ!).
Ilyen a játékos est is, röviden: 2 óra tömény nevetés.
Idei újdonság volt az étlapon a "tündérképző szakiskola" rendezésében a szemöldökemelgető verseny (bal, jobb, vagy mindkettő váltogatva) :)

Pár cím a szemináriumok közül:
Jónás az irodalomban, Gyülekezet és posztmodern fiatalok, Környezettudatosság, Gyülekezeti testbeszéd, Isten szavára való érzékenység, Keresztény branding (PR), Etnikai kérdések, Hogyan alakul Isten iránti hozzáállásunk az imádság során, Természettudományok és csodák, Kereszténység és hivatás, Egy volt boszorkánytanonc beszámolója, Bibliodráma, Létezhet-e HITEL-es keresztény ?

Az előadások közben a "drámacsopi" jelenítette meg a történetet, hogy mi, halandók is érthessük, és ha szükségünk volt rá az "imacsopi" non-stop szolgálatban volt.

Ebben az évben a kiscsoportos beszélgetések neve feles lett, mivel max fél órásak voltak (4x), így nem volt idő nagy teológiai vitákra, csak arra, hogy mindenki pár gondolatot elmondjon, ami számára fontos volt.

Szerveztek számunkra villámrandit is, hogy hivatalos keretek között tudjunk ismerkedni, ne csak meresszük a szemünket.

A téli táborok jellemzője, ahogy a tornateremben egyszerre eszik 300 ember, a főtitkári beszéd (Stand up Spirituality), a Mekdsz tagság választás (idén egész élvezhető volt), vagy az elmaradhatatlan látogatás a Szépasszony-völgyébe, kellemes nedűk ízlelésére.
Ez a sokadik jó élményem, már évről évre.

Szöveg és képek: Ablonczy Dávid

A találkozó fotóalbuma

2020. július 16., csütörtök,
Valter napja van.

Elhunyt Pásztor Jánosné

2016. május 24., kedd

85 éves korában elhunyt Pásztor Jánosné, a Magyarországi Református Nőszövetség korábbi elnöke. „A legfontosabb számomra, hogy tudom, az Úristen szeret. Hiszem, hogy egészségemben, betegségemben velem van. Amikor legutóbb beteg lettem, éreztem, hogy a legnagyobb orvosság a szeretet. A gyerekeim folyamatosan kerestek, az egész család és a szomszéd is imádkozott értem. A nőszövetségben is nagyon kedvesek voltak, rengeteg gyöngédség van bennük” – mondta két évvel ezelőtt egy interjúban a Reformátusok Lapjának.

Az igazi győzelmek

2016. május 20., péntek

Hasznosságelv szerint működő világban élünk, ahol mindent forintosítanak, de a Szeretethídon senki nem számítja ki, hogy mennyit ér az önkéntes segítség, hiszen jó dolgokat tenni alapvető emberi magatartás. Helyszíni riport Budafokról, a Szeretethíd május 20-i megnyitójáról, ahol nemcsak önkénteskedtek, hanem táncra is perdültek a résztvevők a legkisebbektől kezdve a püspökökön át az államtitkárig.

Hogyan olvassunk égő háztetőt?

2016. május 16., hétfő

Az események egymásutániságában történetet keresni, a történetnek jelentést tulajdonítani: hitbeli cselekedet. Hit nélkül az egymásutániság: egymás nélküliség. A hit értelmezői mozzanatában azonban fölizzik egy lehetséges idézőjel a történet mondatai fölött – Molnár Illés gondolatai Visky András pünkösdi homíliá járól.

Az elefántnál is

2016. május 15., vasárnap

A Szentlélek szimbóluma a galamb. Az ősmélység felett mintegy tojását költő madárként lebegett – a Lélek teremtő hatalom; és Krisztus megkeresztelkedésekor aláereszkedik reá – a Lélek kinyilatkoztató és felhatalmazó erő. Feltétlenül szabad, mégis bizalmas, érkeztében szuverén áldáshozó. Mi azt mondanánk: vendég, holott ő a gazda – és minket avat birtoka vendégeivé: Ő a Lélek. A jelképe galamb.

A különbség: ég és föld

2016. május 11., szerda

A kis konfirmandusok a hét végén egyáltalán nem akartak hazamenni, pedig közülük többen bevallották, hogy néhány nappal korábban a legkülönbözőbb ötleteket fontolgatták, hogyan lehetne meglépni a csendeshétről. Lelki otthon, amely csodák színhelyévé vált. Az a ház, amit a tomboló tűz sem tudott elpusztítani. Harmincéves a nyárlőrinci Emmaus-ház, a kecskeméti reformátusok missziós háza.

Látogatóink száma a mai napon: 4036
Összes látogatónk 2000. november 01. óta : 47238719

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fenntartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat