belépés | regisztráció RSS

2010. február 22., hétfő Nyomtat

Szerkesztő

Megéltük Kálvin egy napját

Budapesti Ifjúsági Találkozó
Február 13-án szombaton Kálvin egy napját járhatták végig az ifisek.

5 különböző helyszínen folytak a programok Kálvin "budapesti napján". Aki tehette, mind az öt helyszínre ellátogatott és így elnyerhette méltó jutalmát.

 

Éljük meg közösen Kálvin egy napját! - ez volt a találkozó vezérgondolata.

De vajon kit érdekel, hogy milyen volt Kálvin egy napja? Teológusokat, lelkészeket. De a fiatalokat? Van-e vonzereje Kálvinnak a fiatalok számára? Lehet-e példakép? Ha igen, akkor miért, mit és hogyan érdemes tőle tanulni?

 

A riporthoz a diót a MEKDSZ (Magyar Evangéliumi Keresztyén Diákszövetség) biztosította, akik egy interaktív kiállítással készültek erre a napra.

"Szerettük volna Kálvinnak azt a tulajdonságát megragadni, hogy rengeteget imádkozott, hosszú csendességeket tartott. Ehhez készítettünk egy kiállítást. Az egyes állomások arra irányulnak, hogy aki végigmegy rajtuk, egy kicsit elcsendesedhessen" - mondta Csákai István, a diákszövetség PR-felelőse.

Az egyik ilyen állomás volt a diótörés, amit Jónás története kapcsán tettek be a szervezők a kiállításba.

"Azt próbáltuk megjeleníteni, hogy az ember életének vannak olyan szakaszai, amikor  körülveszik a hullámok, mélyre kerül. De ha ilyenkor Istenhez fordul, akkor megszabadul és a dió feltörése azt jelképezi, ahogy kiszabadulunk a bezártságból."

 

Disputa: Kálvin vitája Szervét Mihállyal a Szentháromságról
Mondhatnánk, hogy kemény téma egy ifjúsági találkozóra, mert az is. De ha Kálvin sem félt szembeszállni a Szentháromság tagadókkal, jobb ha mi sem ijedünk meg, és merünk foglalkozni  a fontos teológiai és vallási kérdésekkel.

 

4 ÉRZÉK színház:
Öt érzék mínusz egy = Láthatatlan színház. Neked szól, Rólad szól, de mégsem Te vagy a főszereplő, hanem Isten. És, hogy miért kell ehhez bekötni a szemed? Pontosan azért, amiért a legtöbben csukott szemmel szoktak imádkozni.

Sokan úgy gondolják Isten messze van a fiatalok gondolkodásától.
Sokan úgy gondolják Kálvin pedig már végképp távol áll az ifjúság gondolkodásától.
Íme egy nap, amely áthidalta a távolságokat.

Dobó Márta

 

---

 

Kora reggel a nyomába eredtünk. Szám szerint csaknem 300-an. Követtük helyszínről helyszínre: osztoztunk vele a reggeliben, ebédben.
Részt vettünk latin órán és interaktív bibliatanulmányozáson, hátha ezentúl ismerősebben cseng majd a szó...
Akinek a szó nem volt elég, annak pedig a négy-érzék színház nyújtott nagy élményt, és némi testedzésben is próbára tehette magát.


Követtük, és érdeklődve hallgattuk a műveit, vagy előadást arról, hogy hogyan boldogult a nőkkel és azt, hogy min is alapult a vitája Szervéttel és a Szentháromság tagadókkal.
Míg Szervéttel viaskodtunk Szabó István disputáján (MP3), addig mások imaharcot vívtak Budapestért, Magyarországért - még este tízkor is akadt 40 olyan fiatal, aki így szolgált.

Úgy gondolták a szervezők, kár is volna abba hagyni: továbbra is be lehet kapcsolódni a láthatatlan közösségbe, amelynek a tagjai minden este félkilenc és kilenc óra között imában hordozzák hazánkat egészen húsvétig.
Mert a feltámadottól reméljük a sötétség után a világosságot (post tenebras spiro lucem).

A rendezvény hivatalos részét a Keresztút zenekar koncertje és Sóskuti Zoltán evangelizációja zárta le.

Még nincs vége - a szervezők örömmel jelentették, hogy az eseményt követően tudnak fiatalokról, akik a gyülekezetükbe is bekapcsolódtak, mert annyira jól érezték magukat a közösségben.
Tényleg messze van hát Kálvin a mai ifjúság észjárásától?

Ha nem tudtad utolérni Kálvint, jó alkalom kínálkozik március 27-én, amikor Kálvin és az ő napi rutinja Kecskemétre költöznek egyenesen a vidéki ifik kedvéért.
Érdemes a lábnyomába szegődni és együtt tudni meg többet Istenről és egyházról.

Pete Violetta

2020. február 20., csütörtök,
Aladár , Álmos napja van.

Elhunyt Pásztor Jánosné

2016. május 24., kedd

85 éves korában elhunyt Pásztor Jánosné, a Magyarországi Református Nőszövetség korábbi elnöke. „A legfontosabb számomra, hogy tudom, az Úristen szeret. Hiszem, hogy egészségemben, betegségemben velem van. Amikor legutóbb beteg lettem, éreztem, hogy a legnagyobb orvosság a szeretet. A gyerekeim folyamatosan kerestek, az egész család és a szomszéd is imádkozott értem. A nőszövetségben is nagyon kedvesek voltak, rengeteg gyöngédség van bennük” – mondta két évvel ezelőtt egy interjúban a Reformátusok Lapjának.

Az igazi győzelmek

2016. május 20., péntek

Hasznosságelv szerint működő világban élünk, ahol mindent forintosítanak, de a Szeretethídon senki nem számítja ki, hogy mennyit ér az önkéntes segítség, hiszen jó dolgokat tenni alapvető emberi magatartás. Helyszíni riport Budafokról, a Szeretethíd május 20-i megnyitójáról, ahol nemcsak önkénteskedtek, hanem táncra is perdültek a résztvevők a legkisebbektől kezdve a püspökökön át az államtitkárig.

Hogyan olvassunk égő háztetőt?

2016. május 16., hétfő

Az események egymásutániságában történetet keresni, a történetnek jelentést tulajdonítani: hitbeli cselekedet. Hit nélkül az egymásutániság: egymás nélküliség. A hit értelmezői mozzanatában azonban fölizzik egy lehetséges idézőjel a történet mondatai fölött – Molnár Illés gondolatai Visky András pünkösdi homíliá járól.

Az elefántnál is

2016. május 15., vasárnap

A Szentlélek szimbóluma a galamb. Az ősmélység felett mintegy tojását költő madárként lebegett – a Lélek teremtő hatalom; és Krisztus megkeresztelkedésekor aláereszkedik reá – a Lélek kinyilatkoztató és felhatalmazó erő. Feltétlenül szabad, mégis bizalmas, érkeztében szuverén áldáshozó. Mi azt mondanánk: vendég, holott ő a gazda – és minket avat birtoka vendégeivé: Ő a Lélek. A jelképe galamb.

A különbség: ég és föld

2016. május 11., szerda

A kis konfirmandusok a hét végén egyáltalán nem akartak hazamenni, pedig közülük többen bevallották, hogy néhány nappal korábban a legkülönbözőbb ötleteket fontolgatták, hogyan lehetne meglépni a csendeshétről. Lelki otthon, amely csodák színhelyévé vált. Az a ház, amit a tomboló tűz sem tudott elpusztítani. Harmincéves a nyárlőrinci Emmaus-ház, a kecskeméti reformátusok missziós háza.

Látogatóink száma a mai napon: 1675
Összes látogatónk 2000. november 01. óta : 46314449

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fenntartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat