belépés | regisztráció RSS

2010. február 22., hétfő Nyomtat

Szerkesztő

Megéltük Kálvin egy napját

Budapesti Ifjúsági Találkozó
Február 13-án szombaton Kálvin egy napját járhatták végig az ifisek.

5 különböző helyszínen folytak a programok Kálvin "budapesti napján". Aki tehette, mind az öt helyszínre ellátogatott és így elnyerhette méltó jutalmát.

 

Éljük meg közösen Kálvin egy napját! - ez volt a találkozó vezérgondolata.

De vajon kit érdekel, hogy milyen volt Kálvin egy napja? Teológusokat, lelkészeket. De a fiatalokat? Van-e vonzereje Kálvinnak a fiatalok számára? Lehet-e példakép? Ha igen, akkor miért, mit és hogyan érdemes tőle tanulni?

 

A riporthoz a diót a MEKDSZ (Magyar Evangéliumi Keresztyén Diákszövetség) biztosította, akik egy interaktív kiállítással készültek erre a napra.

"Szerettük volna Kálvinnak azt a tulajdonságát megragadni, hogy rengeteget imádkozott, hosszú csendességeket tartott. Ehhez készítettünk egy kiállítást. Az egyes állomások arra irányulnak, hogy aki végigmegy rajtuk, egy kicsit elcsendesedhessen" - mondta Csákai István, a diákszövetség PR-felelőse.

Az egyik ilyen állomás volt a diótörés, amit Jónás története kapcsán tettek be a szervezők a kiállításba.

"Azt próbáltuk megjeleníteni, hogy az ember életének vannak olyan szakaszai, amikor  körülveszik a hullámok, mélyre kerül. De ha ilyenkor Istenhez fordul, akkor megszabadul és a dió feltörése azt jelképezi, ahogy kiszabadulunk a bezártságból."

 

Disputa: Kálvin vitája Szervét Mihállyal a Szentháromságról
Mondhatnánk, hogy kemény téma egy ifjúsági találkozóra, mert az is. De ha Kálvin sem félt szembeszállni a Szentháromság tagadókkal, jobb ha mi sem ijedünk meg, és merünk foglalkozni  a fontos teológiai és vallási kérdésekkel.

 

4 ÉRZÉK színház:
Öt érzék mínusz egy = Láthatatlan színház. Neked szól, Rólad szól, de mégsem Te vagy a főszereplő, hanem Isten. És, hogy miért kell ehhez bekötni a szemed? Pontosan azért, amiért a legtöbben csukott szemmel szoktak imádkozni.

Sokan úgy gondolják Isten messze van a fiatalok gondolkodásától.
Sokan úgy gondolják Kálvin pedig már végképp távol áll az ifjúság gondolkodásától.
Íme egy nap, amely áthidalta a távolságokat.

Dobó Márta

 

---

 

Kora reggel a nyomába eredtünk. Szám szerint csaknem 300-an. Követtük helyszínről helyszínre: osztoztunk vele a reggeliben, ebédben.
Részt vettünk latin órán és interaktív bibliatanulmányozáson, hátha ezentúl ismerősebben cseng majd a szó...
Akinek a szó nem volt elég, annak pedig a négy-érzék színház nyújtott nagy élményt, és némi testedzésben is próbára tehette magát.


Követtük, és érdeklődve hallgattuk a műveit, vagy előadást arról, hogy hogyan boldogult a nőkkel és azt, hogy min is alapult a vitája Szervéttel és a Szentháromság tagadókkal.
Míg Szervéttel viaskodtunk Szabó István disputáján (MP3), addig mások imaharcot vívtak Budapestért, Magyarországért - még este tízkor is akadt 40 olyan fiatal, aki így szolgált.

Úgy gondolták a szervezők, kár is volna abba hagyni: továbbra is be lehet kapcsolódni a láthatatlan közösségbe, amelynek a tagjai minden este félkilenc és kilenc óra között imában hordozzák hazánkat egészen húsvétig.
Mert a feltámadottól reméljük a sötétség után a világosságot (post tenebras spiro lucem).

A rendezvény hivatalos részét a Keresztút zenekar koncertje és Sóskuti Zoltán evangelizációja zárta le.

Még nincs vége - a szervezők örömmel jelentették, hogy az eseményt követően tudnak fiatalokról, akik a gyülekezetükbe is bekapcsolódtak, mert annyira jól érezték magukat a közösségben.
Tényleg messze van hát Kálvin a mai ifjúság észjárásától?

Ha nem tudtad utolérni Kálvint, jó alkalom kínálkozik március 27-én, amikor Kálvin és az ő napi rutinja Kecskemétre költöznek egyenesen a vidéki ifik kedvéért.
Érdemes a lábnyomába szegődni és együtt tudni meg többet Istenről és egyházról.

Pete Violetta

2020. szeptember 26., szombat,
Jusztina napja van.

Elhunyt Pásztor Jánosné

2016. május 24., kedd

85 éves korában elhunyt Pásztor Jánosné, a Magyarországi Református Nőszövetség korábbi elnöke. „A legfontosabb számomra, hogy tudom, az Úristen szeret. Hiszem, hogy egészségemben, betegségemben velem van. Amikor legutóbb beteg lettem, éreztem, hogy a legnagyobb orvosság a szeretet. A gyerekeim folyamatosan kerestek, az egész család és a szomszéd is imádkozott értem. A nőszövetségben is nagyon kedvesek voltak, rengeteg gyöngédség van bennük” – mondta két évvel ezelőtt egy interjúban a Reformátusok Lapjának.

Az igazi győzelmek

2016. május 20., péntek

Hasznosságelv szerint működő világban élünk, ahol mindent forintosítanak, de a Szeretethídon senki nem számítja ki, hogy mennyit ér az önkéntes segítség, hiszen jó dolgokat tenni alapvető emberi magatartás. Helyszíni riport Budafokról, a Szeretethíd május 20-i megnyitójáról, ahol nemcsak önkénteskedtek, hanem táncra is perdültek a résztvevők a legkisebbektől kezdve a püspökökön át az államtitkárig.

Hogyan olvassunk égő háztetőt?

2016. május 16., hétfő

Az események egymásutániságában történetet keresni, a történetnek jelentést tulajdonítani: hitbeli cselekedet. Hit nélkül az egymásutániság: egymás nélküliség. A hit értelmezői mozzanatában azonban fölizzik egy lehetséges idézőjel a történet mondatai fölött – Molnár Illés gondolatai Visky András pünkösdi homíliá járól.

Az elefántnál is

2016. május 15., vasárnap

A Szentlélek szimbóluma a galamb. Az ősmélység felett mintegy tojását költő madárként lebegett – a Lélek teremtő hatalom; és Krisztus megkeresztelkedésekor aláereszkedik reá – a Lélek kinyilatkoztató és felhatalmazó erő. Feltétlenül szabad, mégis bizalmas, érkeztében szuverén áldáshozó. Mi azt mondanánk: vendég, holott ő a gazda – és minket avat birtoka vendégeivé: Ő a Lélek. A jelképe galamb.

A különbség: ég és föld

2016. május 11., szerda

A kis konfirmandusok a hét végén egyáltalán nem akartak hazamenni, pedig közülük többen bevallották, hogy néhány nappal korábban a legkülönbözőbb ötleteket fontolgatták, hogyan lehetne meglépni a csendeshétről. Lelki otthon, amely csodák színhelyévé vált. Az a ház, amit a tomboló tűz sem tudott elpusztítani. Harmincéves a nyárlőrinci Emmaus-ház, a kecskeméti reformátusok missziós háza.

Látogatóink száma a mai napon: 1975
Összes látogatónk 2000. november 01. óta : 47664573

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fenntartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat