belépés | regisztráció RSS

2010. augusztus 18., szerda Nyomtat

Szerkesztő

Nem vagy egyedül!

2010 július 26-án kezdődött a Válóháló tábor Békésszentandráson, a református templomban és a parókián.

A válással foglalkozó konferenciára neves pszichológusok és lelkészek kaptak meghívást. Délelőtt előadásokat hallgattunk, délutánonként szabadfoglalkozás volt. A szervezők azonban gondoskodtak a szabadidő kellemes eltöltéséről is: az első nap megnéztük a Bakancslista című filmet Jack Nicholson és Morgan Freeman f őszereplésével. Kétszer is nyílt lehetőség táncolásra: kedden zsidó táncház volt, csütörtökön pedig magyar táncház. Csoportosan vagy ki-ki egyénileg meglátogattuk a Szarvai Arborétumot, ahol végigsétálva gyönyörködhettünk a különleges növényekben,  és akinek kedve volt, részt vehetett egy sétahajókázáson a Holt-Kőrösön. A hajóskapitány élvezettel mesélt a látnivalókról: a Bolzákról, az általuk meghonosított mocsári ciprusokról, mutatta a sütkérező teknősbékákat és még találós kérdéseket is tett fel nekünk, pl. a Milleneumi Emlékszobor kapcsán az arkangyalokról. A helyes választ könyvjelzővel jutalmazta.

Egy esős nap lehetőség nyílt a csodaszép Szarvasi Gyógyfürdő meglátogatására is: a gyerekek nagyon élvezték! Szerdai nap sétakocsikázásra invitálták a házigazdák a vendégeket. A vidám program jól „összerázta" a csapatot és meg is ismertük kicsit közben Békésszentandrás települést. Pénteken a kreatívkodásé volt a főszerep: Setét Beatrix vezetésével lámpásokat, tányéralátéteket készítettünk illetve a gyerekek festhettek hűtőmágnest is.

Az esti áhitatokat vendéglátó lelkészünk Dr. Dobos Ágoston tartotta „Péter Pál-fordulásai" vezérfonalra építve. Az egész csapat összegyűlt a templomban az érdekes beszédeket meghallgatni - az első alkalommal még egy halászhálót is kivetett közénk szemléltetés céljából! Igazán megható volt a hívek odaadása a zenén keresztül is: felváltva énekeltünk énekeket a református énekeskönyvből Ágoston művészi hegedű-kíséretével illetve dicsőítő énekeket a vendégek zenei válogatásából gitárkísérettel. Egyik alkalommal úgy bemelegedtek a közös éneklésbe, hogy még a templomi orgonát is megszólaltatták a vendég zenetanárok!

És végül, de nem utolsó sorban a szellemi táplálékról:

- Keddi napon a „Harag, gyűlölet, keserűség, önsajnálat elengedése, megbocsátás, kapcsolattartás gyermekeimmel" témakörében hallhattuk a Veres pszichológus házaspár tapasztalatokra épülő előadását. A hallgatóság olyan érdekesnek tartotta, hogy mindenki rövidnek érezte az ismertetőt.

- Szerdán Dányi Zoltán református lelkipásztor érzékletesen bemutatta, hogyan célszerű és hogyan nem célszerű a kapcsolattartás a volt házastárssal válás után. Sokaknak annyira tetszett, hogy a Válóháló otthoni közösségébe is tervezik őt meghívni.

- Csütörtöktől szombatig Ronnie Stevens amerikai lelkipásztor előadásait hallhattuk az elvált ember Istennel- és a többi emberrel való kapcsolatáról. Ezúton mondunk köszönetet Paksy Sándornak és Domonkos Erzsikének a kiváló fordításért! Lehetőség nyílt kérdéseket is feltenni az előadónak, így mindenki megszabadulhatott az őt nyomasztó bizonytalanságtól. Az előadások után kiscsoportos foglalkozásokon alkalmaztuk saját életünkre az elhangzottakat, így az igazán építő tudott lenni.

A szombat esti bográcsozással egybekötött záró-istentisztelet a Honvéd-üdülőben nekem különösen tetszett! Olyan megható volt, ahogy Ágoston elkezdte a beszédét a csodaszép Körössel a háttérben, előtte az asztalon a bor és a tepsiben sült- és széttördelt kenyérrel! Az ember lelkét úgy átjárta a hála Isten minden teremtményéért, azért, hogy ezen a szeretettel-teli héten részt vehettünk és sokat tanultunk belőle, azért, hogy nem vagyunk egyedül, még akkor sem, ha elváltunk!  Megbántuk bűneinket, úrvacsorát vettünk, és tiszta lélekkel, tiszta szívvel tekintettünk az előttünk álló hetekre.

"Mert csak én tudom, mi a tervem veletek - így szól az ÚR -: békességet és nem romlást tervezek, és reményteljes jövőt adok nektek." (Jeremiás 29:11)

Köszönjük a tábor értelmi szerzőjének, Paksy Sándornak; vendéglátónknak Dr Dobos Ágostonnak és az operatív szervezőnek, Fodor Tímeának a sok munkáját; a békésszentandrási intézményeknek és egyéneknek a nyújtott támogatást és végül a Szarvasi Önkormányzat Családsegítőjének az élelmiszeradományát, mely mind hozzájárult ahhoz, hogy ez a tábor ilyen jól sikerülhetett!

Gockler Márta
részvevő

 

Honlap: www.valohalo.hu

Kapcsolódó képtárak:
2020. július 16., csütörtök,
Valter napja van.

Elhunyt Pásztor Jánosné

2016. május 24., kedd

85 éves korában elhunyt Pásztor Jánosné, a Magyarországi Református Nőszövetség korábbi elnöke. „A legfontosabb számomra, hogy tudom, az Úristen szeret. Hiszem, hogy egészségemben, betegségemben velem van. Amikor legutóbb beteg lettem, éreztem, hogy a legnagyobb orvosság a szeretet. A gyerekeim folyamatosan kerestek, az egész család és a szomszéd is imádkozott értem. A nőszövetségben is nagyon kedvesek voltak, rengeteg gyöngédség van bennük” – mondta két évvel ezelőtt egy interjúban a Reformátusok Lapjának.

Az igazi győzelmek

2016. május 20., péntek

Hasznosságelv szerint működő világban élünk, ahol mindent forintosítanak, de a Szeretethídon senki nem számítja ki, hogy mennyit ér az önkéntes segítség, hiszen jó dolgokat tenni alapvető emberi magatartás. Helyszíni riport Budafokról, a Szeretethíd május 20-i megnyitójáról, ahol nemcsak önkénteskedtek, hanem táncra is perdültek a résztvevők a legkisebbektől kezdve a püspökökön át az államtitkárig.

Hogyan olvassunk égő háztetőt?

2016. május 16., hétfő

Az események egymásutániságában történetet keresni, a történetnek jelentést tulajdonítani: hitbeli cselekedet. Hit nélkül az egymásutániság: egymás nélküliség. A hit értelmezői mozzanatában azonban fölizzik egy lehetséges idézőjel a történet mondatai fölött – Molnár Illés gondolatai Visky András pünkösdi homíliá járól.

Az elefántnál is

2016. május 15., vasárnap

A Szentlélek szimbóluma a galamb. Az ősmélység felett mintegy tojását költő madárként lebegett – a Lélek teremtő hatalom; és Krisztus megkeresztelkedésekor aláereszkedik reá – a Lélek kinyilatkoztató és felhatalmazó erő. Feltétlenül szabad, mégis bizalmas, érkeztében szuverén áldáshozó. Mi azt mondanánk: vendég, holott ő a gazda – és minket avat birtoka vendégeivé: Ő a Lélek. A jelképe galamb.

A különbség: ég és föld

2016. május 11., szerda

A kis konfirmandusok a hét végén egyáltalán nem akartak hazamenni, pedig közülük többen bevallották, hogy néhány nappal korábban a legkülönbözőbb ötleteket fontolgatták, hogyan lehetne meglépni a csendeshétről. Lelki otthon, amely csodák színhelyévé vált. Az a ház, amit a tomboló tűz sem tudott elpusztítani. Harmincéves a nyárlőrinci Emmaus-ház, a kecskeméti reformátusok missziós háza.

Látogatóink száma a mai napon: 3537
Összes látogatónk 2000. november 01. óta : 47238220

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fenntartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat