belépés | regisztráció RSS

2011. május 18., szerda Nyomtat

Szerkesztő

Egykérdés - mennyi válasz?

Az újévkor indult Egykérdés-honlapon bárki kérdezhetett Istentől. A szervezők – a Magyar Evangéliumi Keresztyén Diákszövetség (MEKDSZ) aktivistái – célja az volt, hogy párbeszédet kezdeményezzenek a diákokkal, a kereső fiatalokkal.


Kérdezz-felelek

A honlapra mintegy 2700 kérdés érkezett és 13 ezer látogató nyitotta meg az egykerdes.hu oldalt február végéig. Az összegyűjtött kérdésekre háromnapos fesztiválon keresték a feleletet mintegy ezer hallgató előtt. Dányi-Nagy Márió református teológus adott választ a három legtöbbet feltett kérdésre: beszélt a szexualitásról, az egyház hitelességéről, valamint arról, hogy Isten válaszol-e kérdéseinkre, vagy csupán a saját agyunk. Akik nem tudtak elmenni a helyszínre, élő internetes közvetítésben kapcsolódhattak be a programokba. 

Amit a keresztyének csinálnak, furcsa

Mi, akik ismerjük Isten kegyelmét, sokszor azt érezzük, hogy hiába hívunk el egy barátot a templomba, gyülekezetbe, diákkörbe (MEKDSZ-esként), nem jönnek el, mert amit a keresztyének csinálnak, az nekik furcsa – mondta a fesztivál ötletgazdája. Nyári Attila a fesztivált hídnak tartja a fiatalok és az egyház között, vagy – mint fogalmazott – még inkább a mai fiatalok és Jézus között. Tehát olyan fórum, ahol valóban hallhatnak Jézusról, de számukra biztonságos környezetben – tette hozzá. Az előadást minden este egy-egy népszerű zenekar koncertje követte. Akik pedig jó beszélgetésre vágytak, megtehették egy sör mellett, ahol lelkészek és papok is beszélgetőtársaik voltak.

 
„Néha nagyon magamra ismertem”

Akár hallottak korábban az Egykérdés-kampányról, akár nem, a fesztivál vendégei eltérően vélekedtek a rendezvényről. Kovács Evelin egyháziiskolában nevelkedett. Állítása szerint a vallásos nevelés bűntudatot sulykolt belé, ezért eltorzult az Isten-képe. Mióta egyetemre jár, több keresztény felekezet istentiszteletén megfordult azt kutatva, milyen Isten valójában. A fesztiválra keresztény barátnője hívására jött el. „Közvetlen volt az előadás. Nem kerülte meg a kérdéstvalamilyen mindenkit kielégítő válasszal.
Például nagyon tetszett az a válasz, amit arról mondott az előadó, hogy ki hogyan próbálja feldolgozni vagy megoldani a bűntudatát. Néha nagyon magamra ismertem” – újságolta Evelin. „Nem konkrét választ kaptam, hanem gondolkodási lehetőségeket” – tette hozzá. Herjeczki Zsófia maga is szervezője volt saját egyeteme Egykérdés-programjainak és nem hívő barátait hozta el az első estére. Egy csoporttársnőm, aki tegnap volt itt, azon csodálkozott, hogy ez keresztyén dolog, mégis kultúraközeli. Nem érezhető a szakadék, ami máskor van keresztyén meg nem keresztyén rendezvények között – mesélte örömmel Zsófi.

 

 

Jobb, ha hisznek valamiben, mintha lopni járnának

Megrögzött ateista vagyok. Meg sem vagyok keresztelve – vágott hirtelen abeszélgetésbe az egyik fellépő zenekar, a Szabó Balázs Band dobosa. Fekete Dezső arról beszélt, hogy a vallást hiánypótlásnak érzi az emberek életében. „Nem ellenzem, mert még mindig jobb, ha hisznek valamiben, mintha lopni járnának. Úgy gondolom, hogy egészséges léleknek, egészséges elmének nem feltétlen van szüksége erre. Tehát ha én ki vagyok békülve a világgal meg magammal, nekem erre semmi szükségem.”

Az egyház megnyugvást adjon

Az egyik résztvevő szerint az egyház dolga kérdéseket feltenni. „A világ kérdésekből áll össze. Ahogy választ kapunk a kérdéseinkre, újabbak merülnek föl és ez olyan folyamat, amelynek soha nincs vége. Ennek kell megfelelnie adott pillanatban a katolikusoknak, a református egyháznak és az összes többi egyháznak, amely próbál jelen lenni. Tudják föltenni az újabb kérdéseket – fejtegette Meszes Tibor. Úgy vélte, az a fontos, hogy az egyház megnyugvást, irányt adjon és segítséget a válaszhoz. „Választ ne adjon, mert választ egy ember adhat nekem – én.”

Valami szokatlan kisugárzás

A Grund üzemeltetői szívesen adtak helyet az igényes rendezvénynek attól függetlenül, hogy őkmaguk nem hívők. Arról beszélnek, hogy nem csalódtak az estékben. Az, hogy föláll egy színpadra valaki, és a tömegnek egy bárban beszél ezekről a kérdésekről, nagyon érdekes – osztotta meg tapasztalatait Nánási Anikó programszervező. André Tamás, a Grund egyik vezetője úgy fogalmaz, hogy kihívás és élmény volt a fesztivál. „Nem olyan, mint amikor egyetemi rendezvény, gólyabál vagy más buli van nálunk este. Ebben nagyon sok többlet volt. Háromszáz ember ott állt csöndben, és hallgatták az előadót. Noha egyébként is jól érzik magukat az emberek nálunk, valahogy teljesen más kisugárzása volt az eseménynek, mint a többinek”

 

A MEKDSZ alulmúlta önmagát?

Vajon mennyire ért célba a szervezők szándéka? Nem veszélyes-e túllépni az egyházi környezet határain? A szervezők nagyon sok kommentet kaptak, amelyekben többen kritizálták a MEKDSZ-t; „lesüllyedtetek, a MEKDSZ alulmúlta önmagát, hogy lehet összekapcsolni a sörözést az evangelizációval?...”

Nyári Attila fesztivál-ötletgazda másként vélekedett, ugyanis szerinte ugyanaz történt, ami Jézus szolgálata idején. Akkor azt mondták, hogy leült a bűnösök asztalához, amin a vallásos, „öltönyös” emberek teljesen ki voltak akadva, de azok, akikért jött, szerettek körülötte lenni. Ezeken a fesztiválokon ugyanez történik. Kívülről, a vallásos emberek kritizálnak, de én látom, hogy itt jól érzik magukat az emberek, és hallják az evangéliumot. Écsi Anikó szervező annyit tesz hozzá, hogy bár kaptak negatív kritikát is, mégis úgy érezték, az Egykérdés azzá a fesztivállá lett, amit megálmodtak.

Ide kattintva meghallgathatod az Egykérdés fesztivál első napján készült interjúinkat, ahol a résztvevők mellett Takáts Tamás énekes is beszél kérdéseiről és megtéréséről. 

 

Mit gondol Isten a szexualitásról?

A fiatalok egyik leggyakoribb kérdése a szexualitás. Az Egykérdés fesztivál nyitóestjén Dányi-Nagy Márió református teológus válaszolt az egykerdes.hu honlapra érkezett kérdések egyikére.

Az első este, március 1-jén, kedden a fesztivál állandó előadója arról beszélt a Grund Hostel Bar-ban, hogy Istent érdekli az ember szexualitása. Ennek egyik oka Isten szeretete, a másik, hogy – mint fogalmazott – a szex túlmutat önmagán, mert abban az elfogadás és a teljes önátadás nyilvánul meg. A teológus hangsúlyozta, ennek felfedezése az első lépés ahhoz, hogy mindenki maga tudjon választ adni arra a kérdésre, amit Isten tesz fel mindannyiunknak szexualitásunkról. Úgy vélte, hogy a homoszexualitással kapcsolatos állásfoglalásnak is ez lehet az alapja.


A nagy sikerű előadás után további kérdésekre és beszélgetésekre is lehetőség adódott. Sok fiatal megkereste az Egykérdés-csapat tagjait, vagy egy-egy lelkészt, papot, hogy egy sör mellett beszélgessenek az élet nagy kérdéseiről.
A kellemes hangulatú este a Takáts Tamás Blues Band egyre oldottabb hangulatú koncertjével folytatódott. Az együttes frontembere a számok között beszélt arról, hogy mi ihlette egy-egy dalukat. A nyolc évvel ezelőtt megtért énekes beszélt az Istennel való kapcsolatáról és a szexualitásról is.

A következő estén Dányi-Nagy Márió a második leggyakrabban feltett kérdésre válaszol a Grund Hostel Bar-ban: „Ha létezel, miért nem úgy irányítod a földi képviseleted, hogy én hinni tudjak?” Az előadás után a Kilincs együttes és az X-Faktorból ismert Non Stop koncertezik. A 600 Ft-os beugróból 400 Ft lefogyasztható a pultnál. Azok, akik nem tudtak személyesen részt venni a programokon, ezúttal is nyomon követhették az élő közvetítést az egykerdes.hu portálon.

 

 

 

 

Varga Csilla: Mi Isten célja az életemmel? Honnan tudjam, hogy Isten válaszol, vagy azok csak az én gondolataim.

 

 

 

 

Sopronyi Sándor: Nem is kell válasz, mert azt mindenki magának fogalmazza meg.

 

 


 

 

Kondor Marcell: Meddig terjed ki a szabad akaratunk?

 

 


 

Kaiser Dóra: Miért kellene higgyek benne? Ha történne valami olyan, amit tudom, hogy Istennek köszönhetek, könnyebb lenne.

 

 


 

 

Szellár Anikó: Mi a célja az Úrnak az életemmel?

 

 

 

 

Écsi Anikó főkoordinátor: Felkeltettük az emberek érdeklődését. Ez nem egy megmondós hely, hanem párbeszéd.

 

 

Dányi-Nagy Márió református teológus: Volt aki azt mondta, hogy mellébeszélek…

 

 


 

Cserna Krisztián: Aki eddig vigyázott rám, az ezután is fog vigyázni.

 

 


 

Verebes Ida: Csak Istennel valósulhat meg teljesen az elfogadás, önátadás

 

 

 

 

Sulyok Réka: Életem nagy szerelme katolikus papnak készül, ezt próbálom feldolgozni.

 

 

 

Takáts Tamás énekes: Végigzabálhatod az életedet, lehet 174 feleséged, 2506 ágyasod, valami irdatlan űr mégis ott marad a lelkedben, amit ma már tudom, hogy csak Isten tudja egyedül kitölteni.

 

 

 

 

Folyt.köv. 

A március 1-3. között a budapesti VIII. kerületi Grundon tartott fesztivál csak egy része annak a folyamatnak, amikor az érdeklődők nyíltan feltehetik kérdéseiket és hallhatnak Istenről. A szervezők az előadások helyszínén dobozokban összegyűjtötték azoknak az elérhetőségét, akik szeretnének tovább tudakozódni, nézeteiket megosztani, véleményüket kicserélni. A kapcsolatfelvételre az egykeredes.hu honlapon is lesz még lehetőség. Akiknek megkapták a az e-mail címét a szervezők, küldenek egy három részes gmail-levelet, ahol leírják, hogy az egyetemeken kívül hol tudják megtalálni a MEKDSZ-t, és hívogatják őket a következő alkalomra is. „Úgy gondoltuk, hogy ha érdekli őket, talán visszajönnek ugyanerre a helyszínre kedden és szerdán 18 órától, amikor mátrixbeszélgetéseket, illetve Érdeklődő vagyok-csoportot tartunk majd, valamint vasárnap 17 órakor találkozási pontos istentiszteleteket. A csoportos beszélgetésekbe több egyetemen is bekapcsolódhatnak a fiatalok – tájékoztatott Écsi Anikó. Az egykerdes.hu-n a további kérdésekre rövid video üzenetekkel válaszolnak a szervezők. 

 

Szerkesztette: Jakus Ágnes, Fekete Zsuzsa
Fotó: Péterffy Márton

2020. szeptember 26., szombat,
Jusztina napja van.

Elhunyt Pásztor Jánosné

2016. május 24., kedd

85 éves korában elhunyt Pásztor Jánosné, a Magyarországi Református Nőszövetség korábbi elnöke. „A legfontosabb számomra, hogy tudom, az Úristen szeret. Hiszem, hogy egészségemben, betegségemben velem van. Amikor legutóbb beteg lettem, éreztem, hogy a legnagyobb orvosság a szeretet. A gyerekeim folyamatosan kerestek, az egész család és a szomszéd is imádkozott értem. A nőszövetségben is nagyon kedvesek voltak, rengeteg gyöngédség van bennük” – mondta két évvel ezelőtt egy interjúban a Reformátusok Lapjának.

Az igazi győzelmek

2016. május 20., péntek

Hasznosságelv szerint működő világban élünk, ahol mindent forintosítanak, de a Szeretethídon senki nem számítja ki, hogy mennyit ér az önkéntes segítség, hiszen jó dolgokat tenni alapvető emberi magatartás. Helyszíni riport Budafokról, a Szeretethíd május 20-i megnyitójáról, ahol nemcsak önkénteskedtek, hanem táncra is perdültek a résztvevők a legkisebbektől kezdve a püspökökön át az államtitkárig.

Hogyan olvassunk égő háztetőt?

2016. május 16., hétfő

Az események egymásutániságában történetet keresni, a történetnek jelentést tulajdonítani: hitbeli cselekedet. Hit nélkül az egymásutániság: egymás nélküliség. A hit értelmezői mozzanatában azonban fölizzik egy lehetséges idézőjel a történet mondatai fölött – Molnár Illés gondolatai Visky András pünkösdi homíliá járól.

Az elefántnál is

2016. május 15., vasárnap

A Szentlélek szimbóluma a galamb. Az ősmélység felett mintegy tojását költő madárként lebegett – a Lélek teremtő hatalom; és Krisztus megkeresztelkedésekor aláereszkedik reá – a Lélek kinyilatkoztató és felhatalmazó erő. Feltétlenül szabad, mégis bizalmas, érkeztében szuverén áldáshozó. Mi azt mondanánk: vendég, holott ő a gazda – és minket avat birtoka vendégeivé: Ő a Lélek. A jelképe galamb.

A különbség: ég és föld

2016. május 11., szerda

A kis konfirmandusok a hét végén egyáltalán nem akartak hazamenni, pedig közülük többen bevallották, hogy néhány nappal korábban a legkülönbözőbb ötleteket fontolgatták, hogyan lehetne meglépni a csendeshétről. Lelki otthon, amely csodák színhelyévé vált. Az a ház, amit a tomboló tűz sem tudott elpusztítani. Harmincéves a nyárlőrinci Emmaus-ház, a kecskeméti reformátusok missziós háza.

Látogatóink száma a mai napon: 1776
Összes látogatónk 2000. november 01. óta : 47664374

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fenntartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat